Flims is in de winter een ongekend populair wintersportplaatsje, maar ook in de zomer is het absoluut het bezoeken waard! Dit dorp staat bekend om de meest blauwe meren die je allemaal kunt spotten tijdens de ‘4 meren hike Flims’. Een mooie wandelroute die je, niet geheel verrassend, langs de 4 populairste meren van Flims leidt. De mooiste van de 4? Dat moet toch de Caumasee zijn, of in Nederland beter bekend als het Caumameer. Verwarmd door natuurlijke bronnen, het water blauwer dan blauw en ondanks dat alles, relatief rustig.
4 meren hike Flims
Dat het relatief rustig is, is niet geheel zonder reden. Vanwege de ongekende populariteit was het nodig om de natuur te beschermen tegen de mens. In dit geval is er gekozen om een groot hekwerk rondom het gehele meer te plaatsen en entree te heffen. Op deze manier kunnen er maar een bepaald aantal bezoekers per dag naar binnen. Je krijgt hier goede voorzieningen als een ligweide, kleedruimte, volleybalveld en speeltoestellen voor terug. En nog veel belangrijker, het natuurlijk verwarmde meer is en blijft op deze manier belachelijk mooi.
Op deze website van Outdooractive.com kun je de routekaart bekijken en de GPS data downloaden
Startpunt 4 meren hike Flims
Spielplatz Flims Waldhaus
Via Dil Lag
7018 Flims
Link parkeerplaats in Google Maps
Als startpunt voor de hike hebben wij gekozen voor de parkeergelegenheid nabij spielplatz Flims Waldhaus. Parkeren kost hier ongeveer 7 Frank voor een dag. Je kunt hier zowel contant als met de easypark app betalen.
Hike facts - 4 meren hike
Route: Spielplatz Flims – Lag Prau Pulté – Lag Prau Tuleritg – Caumasee – ‘Il Spir’ – Crestasee – Spielplatz Flims
Afstand: 13,2 km
Duur: 3:30 – 4:00 uur
Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk
Hoogtemeters: 320 meter
Is deze hike moeilijk of gevaarlijk: nee, de 4 meren hike Flims is een gemakkelijke hike, waarbij je enkel op het laatste gedeelte een klim van zo’n 300 meter te pakken hebt. De rest van de toch is vlak. Je loopt voornamelijk door de bossen dus ook hartje zomer is de hike goed te doen.
Deel 1: Spielplatz Flims – Lag Prau Pulté
Afstand: 1,8 kilometer
Duur: 0:20 uur
Vanaf de parkeerplaats/ speeltuin loop je in de richting van de Promenada. Volgens de GPS route loop je door de speeltuin, over het parkeerterrein van het naastgelegen hotel weer terug naar de grote straat. Mocht je dit ongemakkelijk vinden, kun je er ook voor kiezen om de snelste weg richting de Promenada te nemen en hier de route te vervolgen. Onderweg passeer je het beroemde kasteelhotel, en de brouwerij Surselva. Hier volg je de weg een stuk voordat je de oversteekt maakt naar de andere kant van de weg.
Op dit punt vonden wij het niet geheel duidelijk welke route wij moesten nemen. Uiteindelijk kozen wij voor de rechts naar boven en niet veel verder kwamen wij gelukkig de eerste bordjes met ‘Lag Prau Pulté’ tegen. Een paar minuten later kom je al aan bij het schitterende blauwe meer, letterlijk verstopt in het bos. Onze zwembroeken hadden wij al aan, dus wij stonden klaar voor een eerste duik. Helaas kozen we er voor dit niet te doen. Van dichterbij leek het meer niet heel fijn om in te zwemmen. Het stilstaande water lijkt meer op een broedplaats voor muggen, helaas.
Na een paar mooie foto’s en droneshots gingen we snel weer op pad richting het volgende meer, het Lag Prau Tuleritg.
Deel 2: Lag Prau Pulté - Lag Prau Tuleritg
Afstand: 1,8 kilometer
Duur: 0:20 uur
Vanaf hier kun je dezelfde weg terug nemen naar de Promenada, of de GPS volgen waardoor je net even anders loopt, maar op dezelfde weg uit komt. Hier steek je de weg weer over en loop je richting de populaire camping Flims: de uitvalsbasis voor menig sportieveling.
De route kronkelt vanaf hier verder door de bossen en ongeveer 20 minuten nadat je het vorige meer achter je hebt gelaten bereik je het Lag Prau Tuleritg. Althans, alles wat er in de zomermaanden van over is. Wij bereikten namelijk een groot grasveld, met hier en daar een modderpoeltje.
Het schijnt zo te zijn dat het 1e meer (Lac Prau Pulté) in de Winter droog komt te liggen en het 2e meer, waar we nu zijn, in de zomer droog komt te liggen.
Zover zijn we dus nog erg ambitieus met onze zwembroek en daardoor nog niet geheel onder de indruk van de beroemde ‘4 meren hike Flims’.
Deel 3: Lag Prau Tuleritg - Caumasee
Afstand: 1,0 kilometer
Duur: 0:15 uur
Nog geen 15 minuten later arriveren we bij het schitterende Caumameer, het meest fotogenieke meer van Zwitserland. We hadden al gelezen dat je voor dit meer entree moet betalen, al zouden er ook mogelijkheden zijn om vrij te zwemmen. Toch werden we verrast door het grote hek dat rondom het gehele Caumameer is geplaatst. De enige mogelijkheden om ‘vrij’ te zwemmen, is door stiekem ergens door een gat in de omheining te klimmen.
De entree bedraagt 18 Zwitserse Frank per persoon, waar je verschillende faciliteiten voor terug krijgt. Daarnaast is er een bezoekerslimiet, waardoor de drukte altijd goed te overzien is. Wat ons betreft absoluut de moeite waard, mits je lekker op tijd arriveert.
Wij kwamen na 16:30 uur aan, en besloten uiteindelijk dan ook dit schitterende meer te laten voor wat het is en door te lopen naar onze laatste mogelijkheid voor een verfrissende duik.
Wil je hier dus wel een aantal uurtjes doorbrengen in combinatie met de hike? Zorg er dan voor je op tijd begint!
Deel 4: Caumasee – Il Spir
Afstand: 3,4 kilometer
Duur: 0:45 uur
Vanaf hier volg je het pad langs de Caumasee en is het ongeveer 45 minuten lopen naar het bijzondere uitkijkplatform Il Spir dat in 2006 werd geopend. Vanaf dit punt heb je een prachtig panorama uitzicht over de Grand Canyon van Zwitersland. De zogenaamde Ruinaulta. Wil je meer weten over het ontstaan van deze canyonachtige kloof? Kijk dan op de website van MySwitzerland.
Deel 5: Il Spir - Crestasee
Afstand: 2,5 kilometer
Duur: 0:40 uur
Na de leuke break bij het uitzichtpunt loop je terug in de richting van het restaurant Conn. Voor het restaurant sla je weer rechtsaf en vervolg je de GPS route door het bos richting de Crestasee. Het pad spreekt voor zich, al is het goed om zo nu en dan de route te raadplegen. Het is namelijk zo gebeurd dat je wat extra meters meepakt, of juist een stuk afsnijdt.
Na ongeveer 30-45 minuten zie je het donkere, maar heldere water van de Crestasee voor je opdagen. Het was bij ons inmiddels rond 18.00 uur, waardoor het meer half in de schaduw kwam te liggen.
Ook bij de Crestasee betaal je normaliter entree, in tegenstelling tot de Caumasee is het hier beperkt tot 5 Zwitserse Frank per persoon. De entree betaal je tot 18.00 uur, daarna is het meer vrij toegankelijk. De bijbehorende ligweide lag inmiddels ook in de schaduw, dus wij kozen er voor om de route langs het meer te vervolgen tot aan de overzijde, die nog in de zon ligt. Via de artiesteningang (struiken) vonden wij een plek om de handdoek neer te kunnen leggen en nog even mooi een half uur in het zonnetje van dit heerlijke meer te kunnen genieten. Ook dit meer is wel koud!
Deel 6: Crestasee – Spielplatz Flims
Afstand: 2,7 kilometer
Duur: 0:45 uur
Als je er voor hebt gekozen om gebruik te maken van de ligweide kun je hier het pad vervolgen. Eenmaal aangekomen bij het restaurant Crestasee loop je rechtdoor het smalle paadje op tussen de bomen. Het restaurant komt dan dus schuin rechts achter je te liggen. Hier vervolg je de weg en hoor je al snel het geluid van het vallende water.
Via het smalle kronkelende pad loop je langs verschillende watervallen voordat je aan het zwaarste gedeelte van de tocht begint, de klim omhoog. Doordat je de gehele route enkel bergaf hebt gelopen, betekent dit dat je nog ongeveer 300 meter omhoog mag klimmen. Wij waren ondanks de relaxte wandeling op het einde dan ook alsnog kapot.
De natte zwembroeken in de schaduw en onze behoefte aan een goede maaltijd hielpen dan waarschijnlijk ook niet goed mee. De route op dit stuk is gelukkig eenvoudig en na ongeveer 45 minuten bereikten wij dan ook weer de parkeerplaats.
Al met al een mooie wandeling, waar wij stiekem toch meer van hadden verwacht. Als wij opnieuw in de regio Flims zouden zijn zouden wij er eerder voor kiezen om enkel naar de Caumasee te gaan. Van hieruit kun je er altijd nog voor kiezen om in de omgeving te wandelen. De andere meren waren mooi, maar niet onvergetelijk.
Is het mogelijk om de 4 meren hike Flims te wandelen met kinderen?
Ja, dit is absoluut mogelijk. Wees er wel op voorbereid dat het laatste gedeelte van de route nog een pittige klim met zich meebrengt. Verder is het een eenvoudige en overzichtelijke route.
Wat is de beste tijd om de 4 meren hike Flims te wandelen?
De hike staat in het teken van de 4 meren, waar je afhankelijk van het seizoen een duik in zou kunnen nemen. Het is dan ook het lekkerste om op tijd aan de wandeling te beginnen zodat je ook alle tijd hebt om te gaan zwemmen. Wij gingen voor een zonsondergang vanaf de Crestasee, echter verdween de zon al snel achter de bomen en was het daarna nog een flink stuk terug wandelen.
Wat moet je meenemen tijdens de 4 meren hike Flims?
- Voldoende eten & drinken (al zijn onderweg wel waterpunten en restaurants te vinden)
- Makkelijke schoenen (wandelschoenen zijn geen must)
- Zwembroek
- Handdoek
- Zonnebrand
- Optioneel: trekking poles
- Optioneel: geld voor de entree can Caumasee en Crestasee
Wat zijn de leukste accomodaties in Flims?
Ontdek onze 3 favoriete accommodaties. Klik op de afbeelding voor meer informatie en de mogelijkheid om direct te boeken. Op zoek naar wat anders? Wij helpen je graag!
Onze top 3 accommodatie aanbevelingen
Wat zijn de lekkerste restaurants in Flims?
Naast adembenemende uitzichten kun je ook voor heerlijke eten naar Zwitserland. Ondanks dat we niet overal zelf zijn geweest, zijn we wel overal op zoek gegaan naar de leukste en lekkerste restaurants en eetplekjes. Enjoy!
Onze top 3 restaurant aanbevelingen
Wandelen in Zwitserland, genieten toch?
Wij vinden het ontzettend leuk om te zien wanneer jullie onze tips opvolgen. Heb je een leuke foto gemaakt op een van deze mooiste hikes in Zwitserland? Stuur ons een berichtje of deel hem op Instagram met de hashtag #reisstel.
Pin dit artikel voor later
Meer gave hikes in Zwitserland?
Heb jij het op je heupen gekregen? Bekijk dan ook snel de andere gave hikes die wij tijdens onze roadtrip door Zwitserland hebben gemaakt. Le Grammont, de Niederhorn Panoramahike, de 4 meren hike, de hike naar de Alp Mora Potholes, de Seealpsee, Oeschinensee en Augstmatthorn.
2 Responses
Leuke tips! Scheelt dat jullie de wandelroute helemaal hebben uitgeschreven. Hoef ik niet meer te zoeken 😉
🙌 yeahhhh