Search
Close this search box.

Het uitreisbewijs: dit moet je weten | 6x opties

Elke reiziger zal er op enig moment tijdens zijn reis mee in aanmerking komen, het uitreisbewijs. Wat is het, waar heb je het voor nodig en hoe kom je er aan? Aan de hand van een paar duidelijke voorbeelden geven we je een antwoord op deze vragen. Ook gaan we in dit artikel dieper in op onze ervaringen met OnwardFly – dé oplossing voor digitale nomaden, backpackers en wereldreizigers.

Inhoudsopgave | uitreisbewijs

Wat is een uitreisbewijs?

Een uitreisbewijs is niks anders dan een ‘bewijs’ dat je het land van bestemming (binnen een gestelde periode) weer gaat verlaten. Denk hierbij aan een retourvlucht, aansluitende vlucht, internationale trein of een busreis die je over de grens brengt. Er wordt ook wel gevraagd om een ‘return air ticket’ of ‘proof of  onward travel’, dit komt allemaal op hetzelfde neer. 

Waar heb je het uitreisbewijs voor nodig?

Veel landen verplichten je om over een uitreisbewijs te beschikken, oftewel een document dat aantoont dat je voornemens bent het land ook weer te verlaten. In de praktijk zijn er maar weinig landen die hier naar vragen, waardoor je er bij grensovergangen via land ook niet veel mee in aanraking komt.

Indien je een land binnenkomt via het luchtruim ligt dit net even anders, omdat de luchtvaartmaatschappij verantwoordelijk voor jou is totdat je de grens over bent. Mocht je niet over de noodzakelijke documenten (o.a. uitreisbewijs) beschikken bestaat er namelijk een kans dat je wordt geweigerd door de douane waardoor de luchtvaartmaatschappij jou weer terug moet vliegen naar het land van herkomst. Daardoor wordt er steeds vaker al bij het inchecken op Schiphol (of een andere willekeurige luchthaven) gevraagd om het uitreisbewijs.

2 praktijkvoorbeelden voor het gebruik van een uitreisbewijs

Voorbeeld 1 – reizen met enkeltjes:
Wij zijn onze wereldreis destijds in Thailand begonnen en wisten vooraf niet wat onze volgende bestemming zou worden. Daarom hadden wij een enkele reis Amsterdam – Thailand geboekt. Op Schiphol moesten wij tijdens het inchecken wel direct onze uitreisbewijzen laten zien omdat dit vanuit Thailand verplicht is.

Doordat wij geen retour ticket hadden of een aansluitende vlucht naar een ander land, hebben wij een vliegticket ‘gehuurd’ via onwardfly.com. Dit is dus een echt vliegticket naar een willekeurige bestemming die na een korte periode automatisch wordt geannuleerd. Zodoende kun je een echt vliegticket laten zien, zonder dat je gebruik hoeft te maken van deze vlucht. Ideaal.

Goed om te weten: ons uitreisbewijs is bij aankomst in Thailand gecontroleerd en goedgekeurd!  

Voorbeeld 2 – verlengen toeristenvisum:
In Sri Lanka krijg je als toerist standaard een toeristenvisum van 30 dagen. Echter beviel Sri Lanka ons dusdanig goed dat wij besloten om er langer te blijven. daarom moesten wij ons visum verlengen bij het Sri Lankaanse immigartiekantoor. 

Op de website van het immigratiekantoor staat vermeld dat een van de benodigde documenten die je mee moet nemen een ‘return air ticket’ is. Wij wisten nog niet wat onze volgende bestemming zou worden en wanneer we daadwerkelijk zouden vertrekken. Daarom hebben wij opnieuw een ticket gehuurd via onwardfly.com zodat wij konden aantonen dat wij binnen de volgende 30 dagen het land zouden verlaten (er is uiteindelijk niet om gevraagd bij het immigratiekantoor).

Wat kun je doen als je geen uitreisbewijs hebt?

Er zijn verschillende mogelijkheden om snel en eenvoudig aan een uitreisbewijs te komen.

Optie 1: boek en annuleer je ticket

In Nederland zijn er verschillende mogelijkheden om een vliegticket te boeken en gratis of tegen een klein bedrag te annuleren. Denk hierbij aan vliegtickets.nl waar je op de dag van aankoop je vlietickets tot 22.00 uur kan annuleren tegen betaling van 15 euro per ticket.

Via de Amerikaanse website van Expedia.com heb je 24-uur de tijd om je boeking te annuleren. Let op, dit is niet mogelijk via het Nederlandse, Belgische of Duitse domein. Dit heeft alles te maken met de Amerikaanse wetgeving die hierin meer mogelijkheden biedt. De website Vistravler.com heeft een duidelijk stappenplan gemaakt om op deze manier veilig je tickets te kunnen boeken.

Voor een uitgebreid overzicht van de kosten per luchtvaartmaatschappij, bekijk ook dit overzicht van Skyscanner.nl.

Let bij alle opties goed op het tijdsverschil, mogelijke boekingskosten, administratiekosten of annuleringskosten.

Optie 2: boek het goedkoopste ticket dat je kan vinden

Via websites als skyscanner.nl, cheaptickets.nl, tix.nl, momondo.nl heb je een goed overzicht van de beschikbare vluchten per land. Op deze manier kan je heel eenvoudig zoeken naar het goedkoopste doorreisticket vanaf je bestemming. Ideaal als je een vlucht vindt waar je ook daadwerkelijk gebruik van wil of kan maken.

Optie 3: Huur een vliegticket

Met afstand onze favoriete optie, het huren van een vliegticket dat 24 of 48 uur geldig is.

Wij gebruiken hiervoor de website www.onwardfly.com (we hebben ook andere partijen geprobeerd, maar hier kregen we niet altijd onze tickets op tijd! Zeeeer frustrend).

Het huren van een ticket dat 24 uur geldig is kost $ 9.99 en een ticket dat 48 uur geldig is kost $ 16.99. Het is een regulier vliegticket naar een willekeurige bestemming dat na de gekozen tijdsduur automatisch wordt geannuleerd. Ideaal indien het ticket wordt gecontroleerd op echtheid. Wij hebben dit zelf nog niet meegemaakt, maar inmiddels voldoende verhalen gehoord.

Het werkt heel eenvoudig:

OnwardFly zoekt vervolgens naar een beschikbaar ticket op de gekozen datum. Afhankelijk van de beschikbaarheid en drukte ontvang je snel je ticket per mail.

Het kan zijn dat je om wat voor reden ook moet kunnen aantonen dat je naar een specifiek land vliegt. Dit is mogelijk. Let er op dat dit extra vertraging kan veroorzaken doordat er mogelijk geen optie te vinden is op de geselecteerde datum.

Voorbeeld gebruik 48-uurs ticket

Stel, jouw vlucht vertrekt om 15.00 uur, je wil tijdig inchecken waardoor je al om 12.00 uur op de luchthaven moet zijn. Omdat het 3 uur kan duren voordat het ticket binnen is kies je ervoor om die ochtend om 08.00 uur het ticket te boeken zodat je zeker weet het ticket binnen hebben voor je van huis vertrekt en eventueel nog de tijd hebt om een alternatief uitreisbewijs te regelen. Je krijgt het ticket echter binnen 5 minuten toegestuurd waardoor de 24 uur al om 08.05 uur in gaat terwijl je pas om 15.00 uur vliegt.

Je vlucht gaat naar Buenos Aires waar ongeveer 14 uur voor staat. Voordat jij je koffer van de band hebt gehaald en bij de douane in Argentinië bent is er mogelijk nog een uur extra verstreken. Hierdoor zitten je nu al bijna op de gestelde 24 uur waarin het ticket geldig is. Een kleine vertraging kan er nu voor zorgen dat je Argentinië niet binnen komt omdat je ticket is ‘verlopen’. Daardoor kun je in dit geval beter kiezen voor een ticket dat 48 uur geldig is.

Onze ervaringen met OnwardFly.com

Wij hebben inmiddels talloze keren gebruik gemaakt van de diensten van OnwardFly en tot nog toe zijn wij zeer tevreden over het resultaat. We hebben onze tickets altijd binnen 5 – 25 minuten ontvangen en zijn al verschillende keren gecontroleerd op zowel  luchthavens, fysieke grensovergangen of een immigratiekantoor. En altijd met succes. 

Optie 4: maak een nepticket

Een optie waar wij absoluut niet achter staan, maar die we toch benoemen omdat het simpelweg nog steeds veelvuldig wordt gedaan. Het maken van een nepticket. Een veel gebruikte gratis aanbieder voor het maken van neptickets is: Returnflights.net. Hier kun je de gegevens van een vlucht invullen en vervolgens kun je, je eigen nepticket downloaden. Naast het feit dat je over stalen zenuwen moet beschikken is het ook nog eens hartstikke strafbaar

Optie 5: busticket of hotelboeking

Het is in sommige landen voldoende om een busticket of hotelovernachting te boeken in een naburig land. Denk hierbij aan de verschillende grensovergangen tussen Chili en Argentinië of tussen Panama en Costa Rica. ‘Officieel’ is dit niet voldoende. Echter hebben wij in de praktijk enkel uitreisbewijzen hoeven te laten zien bij internationale vluchten, dus kan het een goedkope oplossing zijn. Mocht het ter plaatse niet worden geaccepteerd kun je altijd nog een ander uitreisbewijs aanschaffen.

Optie 6: gokje wagen

Voor alle gokkers onder ons is het altijd nog mogelijk om zonder uitreisbewijs aan je reis te beginnen. Zoals eerder geschreven wordt er lang niet altijd om een uitreisbewijs gevraagd en hier kun je eenvoudig geld mee besparen. Indien je toch wordt gecontroleerd is het altijd mogelijk om ter plekke nog een alternatief ticket te boeken.

Het kan zijn dat je hierdoor wordt ‘gedwongen’ om een duur en onnodig vliegticket te boeken omdat je niet de tijd/ mogelijkheid hebt om een ticket te huren. Zorg er daarom altijd voor dat je ruim op tijd bij de luchthaven bent, je voldoende financiële middelen achter de hand hebt en een telefoon of laptop met een internetverbinding.

Succes!

Delen vinden we leuk!

Met onze content hopen we zoveel mogelijk mensen te kunnen inspireren en helpen bij het realiseren van hun wereldse reis. Wij zouden het dan ook leuk vinden als je dit artikel deelt.

Let op: sommige van onze blogs bevatten affiliate links, dit betekent dat wij een commissie ontvangen als jij hier een aankoop doet. Jij betaalt hier niks extra voor en tegelijkertijd support je Reisstel.nl. Een win win situatie dus. Wanneer wij een gesponsorde post schrijven vermelden wij dit altijd bovenaan het betreffende artikel.

Dit vind je misschien ook leuk

One Response

  1. Goed om te weten waar ik een uitreisbewijs voor nodig kan hebben. Ik weet nog niet hoe lang ik in het geplande land blijf en ik ben ook aan het uitzoeken of ik eventueel een visum moet aanvragen. Ik ga de informatie bewaren voor later!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *