Search
Close this search box.

Camper reizen: alles dat je moet weten voor jouw camper vakantie in 1 overzicht

Op camper vakantie, heerlijk! Wij kunnen onze roadtrip door Europa eigenlijk geen vakantie meer noemen, vanlife is inmiddels een manier van leven geworden. Camper reizen is een vak apart, ook binnen de kampeerwereld. We willen je graag behoeden voor alle blunders die wij als groentjes mee hebben gemaakt en delen de meest gemaakte fouten. Wat moet je echt weten vóór dat je op vakantie gaat met de camper? Lees meer van onze ultieme tips & tricks na meer dan 2,5 jaar fulltime vanlife.

Inhoudsopgave - camper vakantie

Waarom met de camper reizen? Dit zijn de voordelen

Om maar direct met de deur in huis te vallen: het allerleukste vinden wij – cliché maar waar –  het creëren van je eigen achtertuin in de letterlijke zin van het woord! Wij houden van wildkamperen en staan eigenlijk alleen op campings als we een keer fijn warm willen douchen of een wasje willen draaien. Daardoor zijn we in de mogelijkheid om zowel aan een beekje midden in de bergen, als op het strand met uitzicht op zee, te staan.

Maar er is meer! Er zijn op deze manier ook mogelijkheden om op parkeerplaatsen in mooie steden te staan. Een citytrip behoort dus ook tot de opties. Zodoende ervaren wij alle vrijheid. Ten opzichte van kamperen met de tent, wat we vaak gedaan hebben, biedt de camper veel meer luxe. Doordat je altijd je ‘huis’ bij je hebt, heb je alles bij de hand en altijd een thuis gevoel. We kunnen letterlijk overal koken, slapen en werken. Al zal dat laatst genoemde bij een vakantie vaak niet aan de orde zijn.

Kortom: camper reizen geeft het ultieme gevoel van vrijheid. We hebben het gevoel dat we echt overal kunnen gaan en staan waar we willen. Natuurlijk is wildkamperen niet overal mogelijk en gelden daar ook regels voor, maar we hebben al op zoveel unieke plekken mogen staan. Elke dag kan er totaal anders uit zien! Voor ons betekent dat ook de ideale manier van het combineren van werken en leven, de wereld ontdekken.

Daarnaast is voor ons een camper vakantie, zeker als je niet te vaak op campings staat, een stuk voordeliger dan van hotel naar hotel of air bnb hoppen. Uiteraard scheelt het in de kosten als je een camper wil huren. Wat ons betreft de perfecte manier om een land te kunnen ontdekken: je kunt overal even stoppen voor een kopje koffie, je hebt campertoilet bij de hand, je hebt altijd je eigen bed.

Heb je geen eigen camper? Geen probleem. Onze vrienden van Thousandtravelmiles geven hun tips over een camper huren. Ook hebben wij zelf een artikel geschreven over de verschillen tussen camper huren of kopen

Wat zijn de nadelen van een camper vakantie?

Het grootste nadeel van een vakantie met de camper is wat ons betreft het feit dat je altijd alert bent en daardoor minder ontspannen dan tijdens een all inclusie vakantie op reis gaat. Want, je bent toch elke keer bezig met een veilige plek vinden om te slapen en zorgen dat alle faciliteiten op orde zijn (toilet legen, water vullen, vuil water lozen en natuurlijk een wasje doen).

Als je wild kampeert is dat nog meer aan de orde dan op een camping waar die voorzieningen veel makkelijker aanwezig zijn. Ook bijvoorbeeld onze stroomvoorziening moeten we continue in de gaten houden. 

Meest gemaakte fouten: dit hadden wij willen weten

Toe wij vertrokken op onze eerste camper vakantie, wat eigenlijk meteen een langdurige camper reis werd, liepen wij al tegen allerlei ‘beginnersfouten’ aan. Het is natuurlijk net hoe je het bekijkt, want echt fout doe je het niet. Maar het kan wel schelen om vooraf een aantal dingen te weten. Dit scheelt je of heel veel geld, of heel veel tijd!

Kies een gasinstallatie die bij jouw wensen past

Een van de fouten die wij maakten tijdens een van de eerste camper reizen, is dat wij niet goed wisten hoe en waar we onze gasflessen konden bijvullen. In Zwitserland kwamen we erachter dat het niet mogelijk was om onze fles bij te vullen en dus zijn we destijds vanaf daar terug gereden naar Duitsland om onze fles te vullen. 

Gelukkig bleek verderop in de reis, dat hoe zuidelijker en oostelijker we gingen, hoe makkelijker het was om ‘illegaal’ gas bij te laten vullen. Via de app Park4Night vonden we verschillende vulplekken en zodoende konden we toch vaak geholpen worden. Om gedoe in de toekomst te voorkomen hebben we nu 2 gasflessen geïnstalleerd. Met 1 gasfles kunnen wij zo’n 6-8 weken doen.

Makkelijker is het in Europa echter om een LPG tank in je camper te hebben. LPG kun je eigenlijk door heel Europa bij de benzine stations vinden en dus is dat een hele goede optie. Toen wij onze reis richting Japan gingen voorbereiden, hoorden wij van diverse ervaringsdeskundigen dat propaan dan weer makkelijker te verkrijgen was. Het ligt dus echt aan jouw wensen!

Zorg dat jouw stroomverbruik, stroomopbrengst en accu’s afgestemd zijn

Toen wij begin 2020 vertrokken op reis met de camper, hadden we simpelweg geen idee dat er verschillende soorten accu’s bestaan. Laat staan dat we wisten waar de ‘12 volt 140 AH’ op onze voormalige huishuidaccu voor stond en we wisten al helemaal niet hoe lang je met zo’n batterij kunt doen. Wij hebben tijdens onze reis een nieuwe batterij gekocht, maar doordat wij niet scherp waren op het verbruik heeft deze al veel van zijn capaciteit verloren. Zonde natuurlijk.  

Onze tip is dan ook: verdiep je in de werking van stroomverbruik en accu’s en laat je adviseren door mensen die hier verstand van hebben. Dit had ons een HOOP tijd en ellende kunnen besparen. Is de batterij echt een van de essentiële camper benodigdheden? Voor iedereen die houdt van wildkamperen en niet continue op zoek wil zijn naar stroompunten, zeker weten. Maar vergeet het vooral niet goed af te stemmen met de zonnepanelen, want ook de opbrengst daarvan is natuurlijk zeer belangrijk!

Wij maakten gebruik van hulp van De Stroomwinkel. Zij maakten een op maat gemaakt plug & play energiesysteem, dat ook voor in jouw camper aan te schaffen is via de Stroomwinkel. Zo ga je goed voorbereid op pad tijdens jouw camper vakantie!

Weet hoe je het chemisch toilet leegt

Geen enkele camperaar kan zonder campertoilet. Er zijn natuurlijk diverse opties, maar wat ons betreft is een van de fijnste camper benodigdheden het chemisch toilet. We schreven het al in ons eerste reisverslag, wij hadden geen enkel idee hoe we ons chemische toilet (porta potti) moesten legen. Dit resulteerde in een het zoeken naar youtube ‘tutorials’ op de loosplek en voorbijgangers die ons wilden helpen om het toilet te legen…

Het voelt toch wat lekkerder om goed voorbereid op pad te gaan, dus tip van ons: bereid je vooraf voor hoe je zo’n chemisch toilet leegt. 

Zorg voor voldoende drinkwater

Een van de belangrijkste dingen is toch wel drinkwater! Hier kun je wat ons betreft niet genoeg van hebben. Wij raden daarom altijd aan iedereen ons waterfilter aan. Zodoende kun je jouw jerrycans altijd en overal met water vullen en zelf schoon drinkwater produceren. Scheelt een hoop gedoe en kosten doordat je geen flessen water meer hoeft te kopen.

Wij begonnen onze reis ooit met maar 25 liter drinkwater. Binnen no-time was dit er doorheen, omdat dit dezelfde bron was om mee af te wassen, onszelf te wassen en af en toe te douchen. Kortom: wij hebben dit opgeschaald naar 70 liter en daar zijn wij mega blij mee. Hier kunnen we gemakkelijk een kleine week mee doen!

Bezuinig niet op een abonnement op een camper app

We komen nog steeds reizigers die, net als wij, een paar euro wilden besparen door uitsluitend gebruik te maken van de basisversie van de apps. Ja, je kunt er een camperplaatsen mee vinden, maar je bespaart jezelf zoveel tijd en moeite door voor een paar euro de PRO versies te installeren. Het grote voordeel van de betaalde varianten van deze apps is de mogelijkheid om te filteren.

Het aanbod op deze apps is zo verschrikkelijk groot, net als de hoeveelheid troep, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Met het filter is het eenvoudig om op bijvoorbeeld 3* of 4* te filteren zodat je eenvoudig de mooiste plaatsen kunt vinden of simpelweg een plaats om je toilet te legen.

Veelgebruikte apps zijn: 

  • Park4Night: ideaal om wildkampeerplekken te vinden, maar ook camperplaatsen, campings, watertappunten en gasvulpunten staan hier op. 
  • Campercontact: perfect om officiële camperplaatsen en campings te vinden. 
  • Campspace.com: hier vind je mini-campings of plekken op een erf van een particulier tegen betaling.

Andere apps die je nog zou kunnen gebruiken zijn: campyapp, camp to go, ACSI Campings Europa, ANWB onderweg, iOverlander.

Let op Fair Use Policy met internetten in Europa

Wees je er bewust van, dat niet elk abonnement hetzelfde aantal mb’s aanbiedt in het buitenland dan in Nederland. Vaak heeft dit te maken met de ‘fair use policy’. De regels hieromtrent verschillen per provider, dus zoek dit goed van tevoren uit bij jouw provider! Wij maken gebruik van een zakelijk abonnement van Vodafone en hebben daarbij een verdubbelaar, waarbij we al onze data in het buitenland mogen gebruiken.  Meer hierover vind je in onze camper benodigdheden lijst.

Wees voorbereid op een mogelijke inbraak

Geen gezellig onderwerp, maar wel belangrijk. Helaas gebeurt het nog te vaak dat er wordt ingebroken in campers en camperbusjes. Een van de verplichte dingen (vanuit veel camperverzekeringen) om te doen is een ‘bearlock’ installeren, maar er zijn een hoop extra maatregelen die je zelf nog kunt nemen. Lees meer hierover in ons uitgebreide artikel.

Je mag niet overal wildkamperen: check de regels!

In veel landen is het verboden om wild te kamperen, maar vaak zijn er gelukkig genoeg mogelijkheden. Wij checken vaak de eerdergenoemde apps op ervaringen van anderen. Een aantal landen waar het sowieso wel mag zijn Albanië, Schotland en Noorwegen.  

Neem niet teveel (kleding) mee

In een camper heb je natuurlijk een stuk minder ruimte dan je normaal gesproken thuis hebt en dus is het verstandig om goed te beslissen wat je wel en niet meeneemt op reis. Denk goed na over de hoeveelheid kleding (werk in laagjes!), spelletjes, en nutteloze accessoires. Al is dat natuurlijk erg persoonlijk ;-).

Dit is wellicht ook een kwestie van eerste even ‘proef kamperen’. Wij zijn er inmiddels bijvoorbeeld achter gekomen dat we ons douchegordijn in al die tijd nooit hebben gebruikt, dus die laten we tegenwoordig thuis.

Wat moet je weten vóór dat je op camper vakantie gaat?

Met de camper reizen is niet voor iedereen weggelegd. Ben jij het type luxe vakantie, niets doen met een drankje in de hand en lekker verwend worden? Dan is een vakantie met de camper waarschijnlijk niets voor jou. Tijdens een camper vakantie zijn er namelijk heel wat dingen die gedaan moeten worden en waar aan gedacht moet worden.

Denk hierbij aan: hebben we nog genoeg elektriciteit om de laptop/telefoon op te laden? Is er nog voldoende water? Waar kunnen we ons chemisch toilet legen? En ook is het handig om voor dat je naar een leuke overnachtingsplek rijdt, rekening te houden met de boodschappen. Het is niet fijn om als je eenmaal lekker geïnstalleerd bent, je hele hebben en houden weer in te moeten pakken om op pad te gaan.

Voorzieningen checken

Wees je er dus van bewust dat je regelmatig in de gaten moet blijven houden hoe het gaat met je voorzieningen. Hier moet je dus ook tijdig op inspelen. Er is niet altijd (drink)water voor de hand, dus als je een kraantje tegen komt: vullen! Je wilt immers ook wel eens kunnen douchen in de camper. Dit verschilt absoluut wel per camper. Zeker de moderne campers hebben veel meer voorzieningen op dat gebied waardoor je er tijdens een vakantie misschien niet continue mee bezig bent.

In een camperbusje zijn de voorzieningen vaak minder goed geregeld en ben je daar dus meer mee bezig. Wij raden dan ook aan goede apps te installeren waar je fijne (gratis) camperplaatsen op kunt vinden, maar waar ook water vulpunten en leegpunten op vermeld staan, evenals stroomvoorziening en vulpunten voor gas. 

Energie huishouding

Het is hiervoor natuurlijk ook al even genoemd, maar bedenk van te voren of je elektra nodig hebt tijdens je vakantie. En zo ja, hoe kom je aan de elektriciteit voorzieningen? Ga je naar campings of heb je een zonnepaneel en huishoudaccu. Hoe zijn de gasvoorzieningen geregeld? Hoe lang ga je op pad en kun je dan uit de voeten met bijvoorbeeld een gasfles of kun je hem in het betreffende land navullen?

Heb je een kachel in de camper? Werkt deze op elektra, gas of diesel? Allemaal goed om te weten vooraf, zodat je daar je faciliteiten op af kunt stemmen.

Boodschappen doen

Het kan zeker handig zijn om rekening te houden met boodschappen doen onderweg. Als je eenmaal op een plekje staat ga je niet zo snel weer met de hele camper op pad, want het heeft weer de nodige voorbereidingen nodig (denk aan: luifel naar binnen, alle spullen weer netjes opbergen). Wij doen dus altijd boodschappen als we van de ene plek naar de andere rijden. Daarnaast lopen we veel, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om fietsen mee te nemen. 

Rijbewijs B

Je kunt de meeste campers (tot 3500kg) besturen met een rijbewijs B. Let dus goed op het gewicht van je camper, als je er één huurt of koopt.

Camper reizen: tips & tricks

Wij raden aan om levellers (oprijd blokken) mee te nemen zodat je overal eenvoudig recht kunt staan, zelfs op de mooiste plekjes. Daarnaast altijd zorgen dat alles goed is opgeborgen tijdens het rijden. Wij zijn wel eens vergeten de vaat (nog in de afwasteil) op te ruimen en die viel toen door de hele camper tijdens het rijden.

Ook zat de koelkast wel eens niet goed dicht, bij slecht wegdek konden we vervolgens de yoghurt van de ramen halen. De vaat in de gootsteen wel eens tegen het kraantje aangetikt waardoor onze hele camper onder water stond. Kortom: sluit alles goed af/ berg alles goed op. Maak een checklist voor vertrek.

Een van de beste tips & tricks wat ons betreft: het waterfilter. Nooit meer gedoe met flessen water kopen, die niet alleen zonde zijn van het milieu, maar ook nog eens oplopen in de kosten. Met het waterfilter ben je in staat om overal water te tappen en drinkwater te produceren, ideaal! Ben je benieuwd welk waterfilter voor jou het meest geschikt is? lees dan ons artikel. 

Denk ook na over hoe je wil douchen als je gaat wildkamperen. Al zit in campers vaak een douche en is er ook meer watervoorziening, waardoor dat minder een issue zal zijn dan bij ons. Wij hebben alleen een buitendouche en konden lange tijd maar 30-40 liter water meenemen. Inmiddels is dat gelukkig uitgebreid naar 70 liter. Een douche duurt bij ons dus echt niet lang!

Maak een kluis in de camper voor waardevolle spullen of neem meest waardevolle spullen mee op pad tijdens een citytrip. Bij ons is er ingebroken in Turijn en gelukkig niks gestolen omdat wij de waardevolle spullen mee hadden op pad. Denk dus na over (extra) sloten. In veel gevallen is er vanuit de verzekering een en ander verplicht. 

Neem iets mee om onderweg zelf de was te kunnen doen.
Natuurlijk zijn er op veel plekken wasserettes te vinden en dat is ook mega fijn! Zeker voor je dekbed, want om de met de hand te doen, ben je even druk. Maar af en toe en klein handwasje voor je ondergoed of je sportspullen is ideaal. Een wasemmer is wat ons betreft een musthave. Houd er rekening mee dat als het nat en vochtig weer buiten is, het lang duurt voordat een en ander gedroogd is in de camper!

Paar extra's

  • Leg niet alles vooraf vast, zo blijf je flexibel en kom je op de gaafste plekken
  • Probeer niet al je boodschappen al voor de complete reis mee te nemen. Er zijn overal winkels en markten te vinden (met uitzondering van Noorwegen, daar zijn de boodschappen erg duur!)
  • Wij nemen onze laptop en harde schijf altijd mee op pad om het risico van inbraak te verkleinen.
  • Wij hebben een extra backup van onze harde schijf 
  • Digitaliseer al je waardevolle documenten
  • Neem je groene verzekeringskaart altijd FYSIEK in kleur geprint mee (dit is voor veel grensovergangen een vereiste).

Onze checklist 3-4 dagen wildkamperen

Vind eenvoudig de mooiste plekken via apps zoals Park4Night & Campercontact. Aangekomen op je plekje is het wel zo fijn als je (enigszins) recht kunt slapen.  Gebruik hiervoor levellers of stenen met een waterpas.

Basis:
Drinkwater – 70 Liter
Stroom – 2x 150W zonnepanelen
Batterij –2x 100AH lithium batterij via de Stroomwinkel.nl
Toilet capaciteit – 17L portapotti
Koken: 11L propaangasfles (voldoende voor 6-8 weken).

Optioneel:
Verwarming: diesel standkachel
Omvormer naar 220V
Koelbox of koelkast voor de warme dagen
Flextrash, de ideale prullenbak voor in de camper om je afval in te verzamelen. Want een wildplek laat je immers mooier achter dan je hem aan hebt getroffen!

Camper items die niet mogen ontbreken
Percolator – niks boven verse koffie
Staafmixer – ideaal voor soep en beslag: pannenkoeken!
Omnia – perfect voor brood, cake, taart, ovengerechten en meer.
Duct tape & Multitool Leatherman – want je weet maar nooit

Video: Dit hadden wij vooraf willen weten | camper benodigdheden | praktijktips

Play Video about 15x vanlife benodigdheden overlay

Camper reizen: een camper vakantie, iets voor jou?

Wij zijn reuze benieuwd hoe camper reizen jou bevalt. Ben je op vakantie met de camper? Deel dan vooral jouw mooiste foto via @reisstel.nl. We delen het graag op onze Instagram.

Pin dit artikel voor later

Vakantie met camper | alles over camper reizen | Pinterest

Delen vinden we leuk!

Met onze content hopen we zoveel mogelijk mensen te kunnen inspireren en helpen bij het realiseren van hun wereldse reis. Wij zouden het dan ook leuk vinden als je dit artikel deelt.

Let op: sommige van onze blogs bevatten affiliate links, dit betekent dat wij een commissie ontvangen als jij hier een aankoop doet. Jij betaalt hier niks extra voor en tegelijkertijd support je Reisstel.nl. Een win win situatie dus. Wanneer wij een gesponsorde post schrijven vermelden wij dit altijd bovenaan het betreffende artikel.

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *