Vanlife, het is tegenwoordig een van de meest populaire manieren van reizen en een droom van velen. Maar waarom kiezen wij voor deze vorm van fulltime reizen? Wat maakt het camper leven zo aantrekkelijk? Een veel gegeven antwoord daarop is ‘vrijheid’. Een heel belangrijk aspect natuurlijk, maar voor ons is het meer dan dat. Nadat wij onze wereldreis (met de backpacks) moesten onderbreken i.v.m. de corona pandemie, kwam dit leven op ons pad. In onderstaande video en in dit artikel vertellen wij je alles over onze reis.
Inhoudsopgave - waarom fulltime reizen?
Waarom fulltime vanlife?
Al ons hele leven hebben wij los van elkaar al de drang gehad om meer van de wereld te zien. Niet alleen de resorts met witte stranden of het noorderlicht. Maar echt meer. Jezelf écht leren kennen, uit je comfortzone stappen, andere culturen leren kennen. Maar ook de angst voor het onbekende overwinnen, avonturen beleven en zelf verantwoording nemen.
Tegelijkertijd dachten wij blij te zijn met ons leven in Nederland. We hadden beiden een goede baan, een mooie koopwoning, waren gezond en hadden en hebben prachtige mensen om ons heen. De dagen vlogen voorbij en net zoals bij zoveel mensen bleef het dus lange tijd bij korte vakanties en dromen van lange en verre reizen. De hele term vanlife of camper leven was op dit moment voor ons nog onbekend.
De stap durven maken van dromen naar reizen
Het blijft bijzonder dat er vaak eerst iets naars moet gebeuren, voordat je wakker wordt geschud en andere keuzes gaat maken. Een ongeluk, het verliezen van een dierbare, ziek worden. Het zijn stuk voor stuk voorbeelden waardoor men stil gaat staan bij het leven en bedenkt: dit ga ik anders doen! Ik ga genieten van elke dag. Dit gebeurde (helaas?) ook bij ons. Lisa werd in 2017 ziek: een burn-out.
Dit gebeurde een paar maanden nadat wij ons eerste stap naar een nieuw leven hadden gezet. Een reis van 3 maanden naar Zuid-Amerika. De zekerheden als een baan en woning opzeggen, durfden we nog niet.
Gelukkig knapte Lisa voldoende op zodat wij in november 2017 alsnog op reis konden gaan. En hoe. Deze reis was alles wat wilden en waar we altijd al van droomden. Lisa kreeg weer energie en was zo ontzettend gelukkig met de verrijking die het reizen gaf. Even geen stress, veel in de buitenlucht zijn, nieuwe mensen ontmoeten, onze blikken verruimen. We genoten van elke seconde en wisten het zeker: wij zijn nog lang niet uit gereisd. Wat heeft de wereld veel moois te bieden en wat valt er nog ontzettend veel van te leren.
Hoe het stellen van vragen je helpt keuzes te maken
Terug van de reis begon het ‘gewone’ leven weer, wat voor Erik werken betekende en voor Lisa haar re-integratie. Dit had de nodige voeten in de aarde, want de burn-out, eindigde helaas in een depressie.
Deze zware periode heeft ons uiteindelijk gelukkig ook ontzettend veel gebracht. Een belangrijk onderdeel van de re-integratie was namelijk ook uitvinden waar we nu écht gelukkig van worden. Zodoende hebben we onszelf duizenden vragen gesteld en hebben we eindeloos veel gepraat en gefantaseerd over hoe ons ideale leven er uit zou zien.
We zouden niet werken voor een baas, maar freelance klussen doen of beter nog: samen een bedrijf starten. Juist omdat we twee totaal verschillende persoonlijkheden hebben, konden we elkaar goed aanvullen. Steeds vaker kwamen de gesprekken op onafhankelijk willen zijn, online kunnen werken en vooral: meer van de wereld ontdekken. Elke dag naar kantoor, weinig buiten zijn, leven naar de weekenden en die vervolgens helemaal vol plannen waardoor we er nog niet echt van konden genieten. Noem het typische millennial problemen, maar dit moet toch anders kunnen?
Sparen voor onze grote droom
Direct nadat wij zeker wisten dat wij nu 100% voor onszelf wilden hebben we niets anders gedaan dan sparen, sparen en nog eens sparen. We begonnen aan de voorbereidingen voor onze wereldreis die langzaam maar zeker meer vorm begon te krijgen. Tientallen berekeningen later wisten we dat we ongeveer 2 jaar nodig zouden hebben om ons spaardoel te realiseren.
Onze wereldreis
Uiteindelijk moest het in 2020 gaan gebeuren, het begin van de rest van ons leven. Op 14 januari vertrokken we voor onbepaalde tijd op wereldreis. We hadden ons huis verkocht, spullen verkocht, banen opgezegd. Alles achtergelaten om misschien wel elders een (tijdelijk) bestaan op te bouwen, te gaan werken, vrijwilligerswerk te doen of iets voor onszelf beginnen. We wisten het niet precies, maar dat was het mooie aan deze droom. De vrijheid om eigen keuzes te maken. Aanvoelen wat voor ons goed voelt, in plaats van doen waarvan we dachten dat het verwacht werd.
Van wereldreis naar schoonmoeder thuis
En ja, toen volgde helaas al snel de corona pandemie. We waren nog geen 10 weken onderweg toen we besloten huiswaarts te keren. Er was geen ontkomen meer aan. De wereld ging op slot. Natuurlijk wilden we niet klagen, want we waren gezond en we waren veilig in Nederland, een land waar we nog volop in vrijheid kunnen leven. Daar waren we onszelf meer dan ooit van bewust, want helaas kan niet iedereen in de wereld dat zeggen.
Maar tegelijkertijd waren we natuurlijk ook teleurgesteld. We hadden zo bewust gekozen voor een andere manier van leven en leefden hier ook al zo lang naar toe. We hadden er immers ook een hoop zekerheid voor opgegeven. Hoe kunnen we dit nu voortzetten?
In het begin wisten we nog niet dat het coronavirus zich zou ontwikkelen tot wereldwijde pandemie, en dus besloten we rustig ‘af te wachten’ totdat we weer het vliegtuig op konden stappen. Omdat we geen baan en geen huis hadden, konden we gelukkig bij familie terecht en werkten we aan een nieuw project: ons eigen bedrijf: Reisstel.nl.
Van wereldreis naar fulltime vanlife
We werkten in deze periode meer dan fulltime om dit bedrijf op te zetten en het leren van nieuwe skills. Het maken van een eigen website en alles wat daarbij komt kijken. We zijn dan ook heel trots dat we deze periode hebben kunnen omzetten in iets positiefs. Een van onze dromen is werkelijkheid geworden.
En alsof het zo had moeten zijn…. Zodra we de website hadden gelanceerd lieten Eriks ouders weten dat ze hun geliefde camper ‘Fred’ wilden gaan verkopen. Wacht eens even, dat lieten wij ons geen 2 keer zeggen. Wij zouden niets liever willen dan Fred overnemen! Onze kans op vanlife. We beseffen ons heel goed dat we hier enorm veel mazzel mee hebben gehad en zijn daar ontzettend dankbaar voor. Inmiddels zag de situatie er in Europa een stuk rooskleuriger uit en zagen het helemaal voor ons in ons nieuwe huis, met Europa als achtertuin. #Vanlife.
Met de camper op roadtrip door Europa
Het camper leven was helemaal nieuw voor ons, we hadden zelfs nog nooit een nacht in een camper geslapen. We hadden al wel diverse roadtrips gemaakt met een pop-up tent in de achterbak, maar dit was wel even andere koek. Toch twijfelden we geen moment of we het samen zouden volhouden op 8m2. We konden de vrijheid weer ruiken.
Begin augustus was het dan eindelijk zover, we beginnen aan onze roadtrip door Europa. Niet gehinderd door enige (technische) kennis vertrekken we voordat de camper er écht klaar voor is. Lege gasfles, defecte huishoudaccu en de stickers moeten nog geplakt worden.
We hadden veel dingen wellicht anders kunnen doen in de voorbereiding, maar dat maakt het vanlife avontuur ook wel weer extra leuk. De start van ons camper leven. Niet als een grote vakantie, nee het is een andere manier van leven, in ons huis op wielen.
One Response
Super bedankt voor het delen van jullie inspirerende verhaal.