Sri Lanka, of je nu alleen reist, met je partner of met het hele gezin. Voor iedereen wordt het een onvergetelijke ervaring. De natuur is prachtig, de cultuur is bijzonder indrukwekkend en de mensen zijn behulpzaam en gastvrij. Daarnaast is het eten ook nog eens heerlijk. Maar, wat betekent het eigenlijk als de Sri Lankaan ‘nee’ met zijn hoofd schudt? Is hij het dan wel of niet met je eens? En wat krijg je eigenlijk als je Roti bestelt in Sri Lanka? In dit artikel vertellen we je aantal handige dingen ter voorbereiding op jouw rondreis door Sri Lanka.
Reisgids Sri Lanka vol tips & tricks
Waar ligt Sri Lanka?
Wij gaan er van uit dat als je besloten hebt te gaan reizen naar Sri Lanka, je ook wel even op Google Maps hebt gekeken waar dit prachtige land ligt op de kaart. Toch geven we je hier nog even een korte toelichting. Sri Lanka (voorheen Ceylon) is een land, tevens eiland, dat onder India ligt. Het ligt in de Indische Oceaan en behoort tot het werelddeel Azië.
Hoeveel inwoners heeft Sri Lanka?
Sri Lanka telt 22 miljoen inwoners en is net zo groot als Nederland en België samen. Sri Lanka is sinds 1948 onafhankelijk van Groot Brittannië en hier zijn ook zeker nog overblijfselen van zichtbaar. Zo is het gehele spoornetwerk door de Britten aangelegd en zijn de theeplantages nog volop in gebruik. Ook de Nederlanders hebben een geschiedenis in Sri Lanka. Zij zetten in de 17e eeuw voet op Sri Lankaanse bodem. Overblijfselen hiervan zijn onder andere te zien in het voormalig Nederlandse Fort Galle.
Wat is de beste reistijd voor Sri Lanka?
Sri Lanka heeft een tropisch klimaat. Het land is klein, maar het is afhankelijk waar je je op het eiland bevindt, wat het weer doet. Zo is het in de bergen een stuk koeler dan aan de kust en in het binnenland. De gemiddelde temperatuur in Sri Lanka is 30 graden Celsius.
Daarnaast heeft Sri Lanka te maken met twee moessonperiodes die zorgen voor regenseizoenen op het eiland. De moesson ‘Yala’, deze zorgt voor regen van mei tot en met september in het zuidwesten van het eiland. En ‘Maha’, deze zorgt voor regen van oktober tot en met april in het noordoosten van het eiland. Het is dus afhankelijk van wat je wil gaan doen en welke gebieden je wil gaan bezoeken. wat de beste reistijd in Sri Lanka is.
Stel je wil gaan surfen: Weligama ligt in het zuidwesten van Sri Lanka en is dus ideaal in de periode oktober tot en met april, terwijl Arugam Bay in het oosten ligt en dus ideaal is van mei tot en met september.
Welke taal spreken ze in Sri Lanka?
Een inwoner van Sri Lanka noem je een Sri Lankaan, de bevolking is verder verdeeld in een aantal groepen. Singalezen, Tamil en Islamitische Moren. Het grootste gedeelte van de bevolking is Singalees. De Tamil leven voornamelijk in het Noorden en Oosten van Sri Lanka. In Sri Lanka wordt daardoor ook niet maar één taal gesproken. Men spreekt hier Singalees of Tamil (sommige spreken beiden). Maar tegenwoordig is ook Engels een officiële taal in Sri Lanka. Echter spreekt lang niet de gehele bevolking Engels. Voornamelijk in de toeristische gebieden wordt redelijk Engels gesproken.
Ben je van plan ook buiten de gebaande paden te gaan, dan kan het lonen om een paar woordjes Singalees te spreken. Een paar leuke suggesties:
- ‘Dankjewel’ is ‘Stutiyi’ (spreek uit als stu-ti),
- ‘Kohomada’ betekent ‘Hoe gaat het?’
- Wil je daar op antwoorden dat alles goed gaat, dan zeg je ‘Hondai’.
- ‘Mama’ betekent ‘Ik’ en ‘Oya’ betekent ‘Jij’. ‘
- 'Ayubowan’ kun je gebruiken bij wijze van groeten.
Welk geloof worden er aangehangen in Sri Lanka?
Het merendeel van de bevolking van Sri Lanka is Boeddhistisch. Dat is ook te zien in het dagelijks leven. Zo zijn er talloze prachtige tempels te bezoeken en de gemiddelde chauffeur heeft een Boeddha beeldje in zijn Tuktuk staan. In de oude Koningssteden Anuradhapura en Polonnaruwa werd het Boeddhisme geïntroduceerd bij wijze van het planten van de Bodhiboom, de heilige boom. In deze steden in de omgeving van Dambulla zijn dan ook prachtige tempels en ruïnes te bezoeken.
De rest van de bevolking is verspreid Hindoe, Moslim of Christelijk. Overblijfselen van onder andere de kolonisatie van achtereenvolgend de Portugezen, Nederlanders en Britten.
Gebruiken en klederdracht Sri Lanka
De geloofsovertuigingen in Sri Lanka brengen een aantal gebruiken met zich mee. Zo is het dragen van een Sarong nog zeer populair in Sri Lanka. Toch zie je ook genoeg mannen in Westerse kleding rondlopen (zeker in de kustgebieden), maar de Sarong is nog veel te zien op het platteland en in het binnenland. Vrouwen dragen vaak een Saree.
Het is als vrouw in Sri Lanka not done om een broek of rok boven de knieën te dragen en ook worden de schouders bedekt. Dit betekent niet dat jij dit ook moet doen, maar wees je er wel bewust van. Het kan dus voorkomen dat je wordt aangestaard in bijvoorbeeld de bus als je deze lichaamsdelen wel laat zien.
Bij het bezoeken aan tempels moet wel aan deze regels worden voldaan. Neem dus altijd iets mee om je schouders en/of je knieën te bedekken. Houd bij het bezoek aan een tempel ook in je achterhoofd dat het niet respectvol is om met een Boeddhabeeld op de foto te gaan.
Wat betekent het als Sri Lankanen nee met hun hoofd schudden?
Zodra je in Sri Lanka aankomt zal het je vrij snel opvallen, er wordt veel met het hoofd geschud. En dan bedoelen we niet nee schudden zoals bij ons, maar eigenlijk nee schudden terwijl je, je oren richting de schouders brengt.
De eerste keer dat wij dit zagen gebeuren, was nadat we hadden gevraagd of de taxi chauffeur ons naar het hotel kon brengen. Bij het schudden van zijn hoofd, interpreteerde wij dat als een twijfel. Dus bleven we er een tijdje over doorpraten. Terwijl later bleek dat hij allang ja had gezegd! Het hoofd schudden betekent namelijk volmondig ja. Sri Lankanen gaan nog eens extra hard met hun hoofd schudden als ze enthousiast zijn.
Toiletgebruik Sri Lanka
Mocht je in een restaurant een bezoek aan het toilet willen brengen (en dit geldt overigens voor alle openbare gelegenheden in Sri Lanka), kijk er dan niet raar van op dat er geen wc-papier is. Er wordt vaak gebruik gemaakt van een bidet. Handig dus om altijd wat wc-papier bij je te hebben!
Eten in Sri Lanka
Gelukkig spreken de meeste Sri Lankanen in toeristische gebieden een aardig woordje Engels, zeker als het over eten gaat. Ze kunnen je prima vertellen welke soorten groente (en vlees of vis) er in de curry’s zitten, of wat er in je hartige broodje zit. Ook zijn de menukaarten vaak gewoon in het Engels. Houd je van pittig eten? Denk dan wel even twee keer na voor je ‘ja’ antwoordt op die vraag. Het kan geen kwaad om eerst ‘European spicy’ te proberen. Dat was voor ons vaak al pittig genoeg!
Eten met je handen in Sri Lanka
Tijdens je reis kan het voorkomen dat je wordt uitgenodigd om bij mensen te komen eten. Dat kan letterlijk overal zijn: je maakt een ritje met een taxichauffeur en gaan samen ergens lunchen of je gaat lekker eten bij één van de lokale restaurantjes.
Kijk er dan niet raar van op dat je geen bestek krijgt. Sri Lankanen eten namelijk met hun handen. Wij raden het aan het ook te proberen. Maak van je rechterhand (nooit links, want die wordt gezien als de onreine hand) een kommetje en schuif het eten vervolgens met je duim je mond in. Best lastig, maar wat is er nu fijner dan met je handen eten?! In elk restaurant is daarom ook een kraantje te vinden waar je handen kunt wassen. Wel zo fijn, zeker na dat toiletbezoek.
Wat eet men in Sri Lanka?
Naast de famous Rice & Curry, die de Sri Lankanen het liefst 3x per dag eten, vind je vaak Kottu Roti en Roti op het menu. Bij Roti moesten wij in eerste instantie aan de Surinaamse Roti denken. Maar de Sri Lankanen eten de Roti eerder als bijgerecht en je hebt verschillende soorten. Coconut Roti wordt vaak bij een ander gerecht geserveerd, vegetarische Roti is dichtgeklapt soort pasteitje gevuld met heerlijke groente en veel pittige kruiden, ideaal voor de lunch of als snack tussendoor. Maar je kunt ook chocolate Roti bestellen (een toeristische lekkernij, maar absoluut het proberen waard als toetje!)
Kottu Roti is fijngehakte Roti gemengd met ei en groenten, en als je wil kan er ook vlees of vis worden toegevoegd. Je vindt het bijna op elke hoek van de straat en je kunt het al van veraf herkennen aan het geluid van de hakkende messen in de Roti.
Andere typisch Sri Lankaanse gerechten zijn:
- Stringhoppers
- Kokospannenkoeken
- Halapa
- Bara
- Fried rice / fried noodles
- Patti's en Samosas
- Hoppers
- Masala Vadai / Vada/ Wade
- Curd
- Fruit en fruitsapjes
- Kokis
- Verse vis
Wat betekent het 'Für Elise' geluid in Sri Lanka?
En als laatste nog een leuk weetje: er zijn veel bakkertjes in Sri Lanka die rondrijden door de stad (met Tuktuks). Je hoort ze van ver al aankomen, omdat ze allemaal gebruik maken van hetzelfde ‘Für Elise’ deuntje. Super handig!
Wat zijn de beste restaurants van Sri Lanka?
Zoals al eerder geschreven eten de Sri Lankanen het liefst Rice & Curry als ontbijt, lunch en diner. Wij vinden iets meer variëteit in het eten wel fijn. Het liefst gaan we voor een lokaal gerecht als we op reis zijn, maar tegen af en toe een fijne pizza of smoothie bowl zeggen wij ook geen nee. Bij voorkeur op een unieke locatie. Wij hebben onze favoriete restaurants gebundeld, niet persé de beste, maar wel de lekkerste, leukste of speciaalste restaurants of eettentjes.
Klik op de link voor de reviews op Tripadvisor.
- Kokomos, Tangalle
- Lobster Pot, Tangalle
- Windy Waves Restaurant, Kalpitiya
- Hangten Rooftop Restaurant, Weligama
- Top Taste Restaurant & Pool Table, Tangalle
- Cruising Smoothly, Weligama
- Dulnetha, Weligama
- Perlyn Hotel & Restaurant, Tangalle (geen tripadvisor)
Wat zijn de leukste accommodaties van Sri Lanka?
Dat Sri Lanka de moeite waard is om te bezoeken, staat buiten kijf. Van prachtige tropische stranden, tot jungle, bergen en theeplantages. Sri Lanka is enorm veelzijdig. Maar wat zijn nu de leukste accommodaties in Sri Lanka? Voor een uniek plekje met prachtig uitzicht wil je misschien wel meer betalen dan wat je gemiddeld uitgeeft. En dan wordt het in booking.com toch wel heel lastig zoeken, want de opties zijn eindeloos. Wij hebben de 5 leukste accommodaties in Sri Lanka voor je op een rijtje gezet.
Klik op de oranje vinkjes om naar de betreffende accommodatie gaan voor meer informatie.
Wat kost een reis naar Sri Lanka?
Altijd al willen weten wat het leven in Sri Lanka nu eigenlijk kost? Om het artikel overzichtelijk te houden hebben we de kosten onderverdeeld in kosten voor vliegtickets, accommodatie, eten & drinken, activiteiten, transport en visa.
Wat kost een vliegticket naar Sri Lanka?
Afhankelijk van de reisperiode waarin je naar Sri Lanka af zult reizen, ben je gemiddeld genomen tussen de €500,00 en de €700,00 kwijt voor een retourticket tussen Amsterdam en Colombo. Er gaan rechtstreekse vluchten met de KLM. De meeste en goedkoopste opties hebben minimaal 1 tussenstop. Hierdoor doe je er minimaal 2 uur langer over, maar bespaar je wel snel honderden euro’s mee.
Wij gebruiken graag skyscanner voor het vergelijken van tickets.
Wat kost een accommodatie in Sri Lanka?
De grootste kostenpost voor je reis door Sri Lanka zullen de accommodaties zijn. In Sri Lanka liggen de prijzen voor accommodaties ver uit elkaar. Zo betaal je voor een Guesthouse op het platteland van Dambulla of een unieke overnachting op het strand van Kalpitiya nog geen €20,00 per nacht voor 2 personen. Tegelijkertijd kost een resort met iets meer luxe, maar met een minder gunstige ligging je gerust meer dan €100,00 per nacht.
Wat zijn de kosten voor eten & drinken in Sri Lanka?
Het is in Sri Lanka (bijna) goedkoper om elke dag een restaurant op te zoeken dan zelf te koken. Gemiddeld hebben wij €5,00 per persoon uitgegeven aan diners. Wij hebben hierbij de traditionele lokale keuken afgewisseld met Westers georiënteerde (duurdere) restaurants. Zo betaal je bij de lokale restaurants vaak niet meer dan €1,25 – €2,00 per persoon voor een Rice & Curry of Kottu, incl. een fles water en 2 drankjes. Terwijl je bij de Westers georiënteerde steden als Galle en Weligama al snel €5,00 – €7,50 per persoon betaalt.
Wat zijn de kosten voor activiteiten & bezienswaardigheden in Sri Lanka?
Veel van de mooiste en meest indrukwekkende activiteiten zijn gratis in Sri Lanka. Zo kun je de mooiste hikes doen in de binnenlanden of op je handdoek genieten van de prachtige stranden, blauwe oceaan en palmbomen vol kokosnoten. Om je toch een beeld te geven zetten we enkele populaire activiteiten en bezienswaardigheden op een rij. Voor de volledige lijst en onderbouwing van de kosten kun je terecht in ons artikel over ‘budget en kosten in Sri Lanka‘.
Wat kost een visum in Sri Lanka
Een standaard double entry toeristenvisum voor 30 dagen kost 35 dollar. Wij hebben ons visum tussentijds verlengd met 60 dagen, dit kostte nog eens 49 dollar per persoon.
Wil jij je visum verlengen? dat kan. In ons Colombo reisverslag lees je alles over hoe dit in zijn werk gaat.
Sri Lanka National Parks
De kans dat je in Sri Lanka olifanten tegenkomt in het wild is enorm. Heb je de tijd? Dan adviseren wij je om in de culturele driehoek een Tuktuk te huren en op je gemak rond te rijden en genieten van al het moois. Het stikt hier namelijk van de olifanten. Heb jij geen zeeën van tijd? Kies dan voor één van de vele National Parks die dit prachtige land rijk is of een verblijf in een ecolodge.
De olifant is het nationale symbool van Sri Lanka, deze reusachtige dieren worden dan ook goed beschermd in de National Parks. In de meeste National Parks zijn de dieren vrij om te gaan en staan waar ze willen en kunnen ze zelfs van het ene park naar het andere lopen. Ook zijn verschillende National Parks uitgerust met zones waar de toeristen niet kunnen komen zodat de dieren zich kunnen terugtrekken.
Overzicht alle National Parks Sri Lanka
Wij hebben een overzicht gemaakt van de bekende en minder bekende National Parks in Sri Lanka. Alle National Parks zijn voorzien van een linkje naar de Tripadvisor pagina voor meer informatie en reviews. Uit dit overzicht zijn het Yala National Park, Udawalawe National Park Wilpattu National Park en het Minneriya National Park de bekendste.
Wat zijn de beste National Parks in Sri Lanka?
Wij hebben een voorkeur voor de rustigere National Parks in Sri Lanka. Lees in ons artikel over alle opties om olifanten te spotten waarom. Zoals het Wilpattu National Park, waar je ook meteen kans hebt om een luipaard te zien.
Minder blij worden wij van de verhalen en beelden van het Yala National Park, waar er zelfs ‘verkeersregelaars’ worden ingezet als er een bijzonder dier wordt gespot en er tientallen jeeps zich verzamelen voor het ‘perfecte plaatje’. waar het echt te druk is geworden. De olifanten krijgen een stuk minder stress van minder bezoekers!
Wil je toch graag Yala bezoeken, omdat je naast de olifanten in Sri Lanka ook een luipaard wil spotten (en die kans is daar toch echt een stuk groter!), dan zijn er ook opties om in het Yala park te overnachten op rustigere plekken dan waar de meeste dagtoeristen heen gaan. Check de site van Yala voor de opties.
Bezienswaardigheden Sri Lanka
Sri Lanka is een ongekend veelzijdig land en tijdens jouw reis is er dus genoeg om te doen en zien in Sri Lanka. Dit maakt het ook lastig om te kiezen en dus hebben wij deze lijst samengesteld met de 15 gaafste dingen om te doen in Sri Lanka. Wil je meer informatie over de verschillende activiteiten? Check dan ons volledige blog over deze bezienswaardigheden.
1. Wildlife spotten
Voor veel toeristen toch dé reden om naar Sri Lanka te gaan. En eerlijk is eerlijk, je kunt hier overal wildlife spotten. Of het nu apen, pauwen, varanen of olifanten zijn. Wees altijd op je hoede, want of je nu een tempel bezoekt, naar het strand gaat of een boodschapje gaat doen, je kunt altijd en overal wilde dieren tegenkomen.
2. Leer surfen
Sri Lanka is een perfecte bestemming om te leren surfen. Maar ook als je al eens eerder hebt gesurft is er genoeg uitdaging te vinden. Voor beginners zijn Weligama en Hiriketiya de beste spots om dit te doen in Sri Lanka.
3. Relax op de tropische stranden
Voor iedereen die op zoek is naar tropische stranden, zoek niet verder. De mooiste stranden, omgeven door palmbomen, spelende apen en schildpadden ga je hier vinden. Of je nu het liefst in een hangmat hangt, op een schommel zit of uit een kokosnoot drinkt, het kan hier allemaal.
4. Ervaar de jungle
De veelzijdigheid van het dit prachtige land houdt maar niet op. Het is namelijk ook mogelijk om een jungle tocht te doen in Sri Lanka. Waan je in het tropische regenwoud, ga op zoek naar watervallen en ontdek de vele vogelsoorten die dit eiland rijk is.
5. Bezoek een traditioneel guesthouse
De lokale bevolking is enorm gastvrij en dat komt het beste tot zijn recht bij een bezoek aan een guesthouse. Zo is het mogelijk om het echte Sri Lanka op het platteland te ervaren en je te laten verwennen door de kookkunsten van de Sri Lankaanse vrouwen.
6. Geniet van spectaculaire uitzichten
Voor de sportieveling zijn er 1001 opties om geweldige hikes te maken naar prachtige uitzichtpunten. Denk aan de Pidurangula Rock, de Lions Rock, Ella Rock of de Rock Temple (Mulgirigala Raja Maha Viharaja) in de buurt van Tangalle.
7. Bezoek een Boeddhistische tempel
Zo’n 70% van de bevolking is Boeddhistisch en dat is terug te zien in Sri Lanka. Je ontkomt er bijna niet aan om een van de prachtige tempels te bezoeken.
8. Eet rice & curry
Je kunt er hier simpelweg niet omheen, Rice & Curry. De gemiddelde Sri Lankaan eet Rice & Curry als ontbijt, lunch en diner. Sterker nog, volgens mij moeten wij het eerste restaurant nog zien in Sri Lanka dat geen Rice & Curry serveert. Het proeven van een échte Rice & Curry mag dan ook niet ontbreken tijdens jouw bezoek.
9. Ga op pad met een Tuktuk
Wat ons betreft met afstand het leukste en vrolijkste vervoersmiddel in Sri Lanka. Je kunt ze letterlijk in alle kleuren vinden: rood, blauw, groen, zwart, oranje, you name it. Extra leuk: je kunt ook zelf een Tuktuk huren. Hoe leuk is dat?!
10. Stap in een discobus
Meestal niet één van de highlights van je vakantie, maar hier zijn de busritten toch wel onvergetelijke ervaringen. Of het nu is vanwege het super kleurrijke uiterlijk van de bussen of de vrolijke muziek die gedraaid wordt, Dit wil je ervaren.
11. Maak de mooiste treinreizen
Nu denk je waarschijnlijk meteen aan de treinreis van Kandy – Ella (of andersom) En terecht, want deze treinreis is echt adembenemend. Je rijdt dwars door de bergen en de theeplantages, er is gewoon zo ontzettend veel te zien in Sri Lanka. Maar ook de route langs de zuidkust is meer dan de moeite waard om te doen in Sri Lanka. Je kunt vanaf Colombo naar Tangalle met de trein reizen. Prachtig!
12. Speel carrom of cricket
Het nummer 1 bordspel van Sri Lanka, carrom. Alle locals spelen het en zullen jou met liefde uitdagen voor een potje. En spelen ze geen carrom? Dan zijn ze waarschijnlijk te druk om jou alles over cricket te vertellen zodat jij straks een potje mee kan spelen.
13. Bezoek de theeplantages
Sri Lanka staat natuurlijk bekend om z’n thee. Niet voor niets heeft Ceylonthee zijn naam te danken aan de voormalige naam van Sri Lanka: Ceylon. Je kunt dan ook niet naar Sri Lanka zonder een van deze authentieke plantages te hebben bezocht.
14. Ontdek de kleurrijke lokale markten
Oké, het wordt misschien een beetje veel, maar dat is ook omdat wij zo ontzettend enthousiast zijn over Sri Lanka. Want ook de lokale markten mag je niet overslaan. Kleden op de grond met honderden ananassen, bergen Gember of trossen bananen zo groot als je nog nooit hebt gezien. Waanzinnig, lekker, leuk en kleurrijk.
15. Feesten
Heb je nog energie over na een dag surfen, hiken, shoppen, cultuursnuiven of relaxen op het strand? Dan mag je een typisch Sri Lankaans strandfeest niet missen. Op de meeste strandbestemming kun je meerdere avonden per week genieten van lokale hits, een koud drankje en de voetjes in het zand.
Welke steden moet ik bezoeken in Sri Lanka?
Naast alle activiteiten wil je natuurlijk ook weten welke steden je moet bezoeken tijdens jouw reis. Of waar je het beste kunt overnachten voor de achtiveiten die je wilt doen. Wij zetten onze favoriete steden op een rijtje met bijbehorende blogs voor meer informatie.
Galle
Deze havenstad onderscheidt zich van de andere steden in Sri Lanka, omdat de Europese invloeden er nog duidelijk zichtbaar zijn. Zo voelt het Mediterraans aan, dankzij de Portugezen die het stadje in de 16e eeuw hebben ontdekt. Maar je komt ook onze eigen taal tegen, een overblijfsel uit de Nederlandse overheersing in de 17e en 18e eeuw.
Weligama of Mirissa
Weligama is één van de populaire kustplaatsjes aan de zuidkust van Sri Lanka. En dat is niet voor niets. De surfplek bij uitstek en dan voornamelijk voor beginners. Het strand is breed, de golven zijn perfect om het surfen onder de knie te krijgen en er zijn wel 1001 surfscholen om uit te kiezen. Daarnaast kun je hier heerlijk eten, van lokaal tot hippe Bali-vibe tentjes. Ook de yoga of feestliefhebber kan hier helemaal zijn hart ophalen.
Tangalle
Gek genoeg is het in deze omgeving een stuk minder toeristisch, terwijl wij het hier toch echt een stuk mooier vinden! Ben je op zoek naar (meer) rust? Dan is Tangalle de place to be. Je vindt er meer rust op de tropische stranden, maar ook in de mogelijkheden om te gaan surfen, yoga-en of schildpadden te spotten. En dat allemaal zonder charme te verliezen. Want de gezelligheid is absoluut ook hier te vinden. Mocht je hier wat langer willen blijven, kijk dan zeker of je de mogelijkheid hebt om een uitstapje te maken naar Hiriketiya (Dickwella).
Ella
Ella. Misschien wel een van de bekendste plekken van Sri Lanka. Bekend van een van de mooiste treinreizen ter wereld: Ella – Kandy (of Kandy – Ella natuurlijk). Dat merk je dan ook absoluut als je in deze plaats aankomt. Ineens is het een stuk toeristischer dan welke plek dan ook je tot nu toe bezocht hebt in Sri Lanka.
Er is hier dan ook genoeg te doen. Van prachtige watervallen bezoeken, hiken tot een bezoek brengen aan een theeplantage. De omgeving is ook zó anders dan wat je tot nu toe hebt gezien. Het voelt bijna alsof je in een ander land bent.
Kandy
Kandy is de culturele hoofdstad van Sri Lanka. Een bezoek aan deze stad is wat ons betreft geen must, maar wel een mooi eindpunt van de treinreis.
Wil je jouw verblijf rondom de treinreis verlengen? Dan zijn stops in Nuwara Eliya en Hatton absolute aanraders. De omgeving van Kandy is als een tropisch regenwoud. Weer heel anders dan in Ella. Mocht je meer tijd hebben in Sri Lanka, kun je vanuit hier dan ook prachtige hikes maken in ‘Knuckles Forest Reserve’. Wil je hier maar kort verblijven, breng dan zeker een bezoek aan de Tempel van de Tand. Hét kenmerk van Kandy.
Dambulla
De omgeving waar Dambulla zich in bevindt wordt ook wel de culturele driehoek van Sri Lanka genoemd en dat is niet voor niets. Wie op zoek is naar Tempels en ander architectonisch schoon, kan hier zijn hart ophalen. Maar door al het groen waar deze omgeving in omringd is, waan je je zo nu en dan ook in de jungle. En heb ook jij een beetje geluk, dan kom je naast heel veel apen ook een olifant tegen op straat.
Kalpitiya
Beeld je een prachtig tropisch strand in, met palmbomen en een helder blauwe zee. De mooiste zonsondergang, van geel naar oranje naar roze. Kitesurfers die de horizon vullen met hun zeilen. Verse vis uit de oceaan, die dag zelf gevangen door de lokale vissers. Hun kleurrijke boten zijn overal te zien. Kalpitya is alweer zo’n veelzijdige plek in Sri Lanka. Of je nu van chillen op het strand, wildlife spotten op zee of avontuurlijke activiteiten houdt.
Colombo of Negombo
Niet direct de leukste steden van Sri Lanka, vermoedelijk wel het begin- en eindpunt van je reis. Check ons reisverslag van Colombo voor tips & tricks in de hoofdstad van Sri Lanka. Oh, en de plek om je visum te verlengen als je maar geen genoeg kan krijgen van dit land.
Wat is de beste reisroute voor Sri Lanka?
In 2020 hebben wij ruim 2 maanden door Sri Lanka gereisd en we zijn nog steeds ondersteboven van dit prachtige eiland. Sri Lanka hangt aan elkaar van hoogtepunten en een reisroute uitstippelen kan daarom moeilijk kiezen zijn. Om je op weg te helpen delen wij onze ideale reisroute om Sri Lanka in 2 of 3 weken te ontdekken. In deze route delen wij onze favoriete accommodaties en highlights per bestemming. Ook geven wij je tips over het vervoer tussen de verschillende punten op de route. Veel completer ga je het niet vinden.
Hoe werkt het Openbaar Vervoer in Sri Lanka?
Het verkeer in Sri Lanka is simpelweg chaotisch te noemen. Ten eerste wordt er links gereden en ten tweede.. de bussen hier wijken voor niks of niemand. Letterlijk. Durf jij het aan om zelf in een Tuktuk of auto te stappen? Dan is het handig om een en ander vooraf te weten.
Ook voordat je gaat deelnemen aan het openbaar vervoer in Sri Lanka kun je wel wat tips gebruiken. Wil je écht goed voorbereid op pad? Lees dan onze complete handleiding voor het openbaar vervoer in Sri Lanka.
Voorrangsregels
Survival of the fittest. Zo werkt het in de natuur, maar zo werkt het in Sri Lanka wat betreft voorrang in het verkeer ook. Zo heeft de bus (na de olifant) dus eigenlijk altijd en overal voorrang. En dat is wel erg goed om te weten, want de bussen rijden gewoon door en gaan voor niemand aan de kant.
Bus
Alleen bij een bushalte gaan staan om in een bus te willen stappen is niet genoeg. Je moet ook echt wel even gaan zwaaien voor de bus als je wil dat hij voor je stopt.
Hetzelfde geldt met uitstappen. Alleen op het knopje drukken was voor ons vaak niet genoeg. Wij meldden het vaak ook nog even bij de bus boy als we er uit wilden.
rode bussen zijn overheidsbussen en rijden vaak korte afstanden of binnen steden. Deze bussen stoppen ook vaak overal waar mensen langs de weg staan (of waar me op het knopje drukt om er uit te willen).
De blauwe bussen (kan eventueel ook een andere kleur zijn, maar blauw is meest gebruikelijk) zijn private bussen. Lastig om exact uit te vogelen hoe vaak de bus stopt, hier lijkt geen logica in te zitten.
Er zijn geen aparte ticket automaten of iets dergelijks waar je een kaartje moet kopen voor de bus in Sri Lanka. Super handig, want zo kun je op elk gewenst moment de bus in stappen, zonder daar vooraf voorbereidingen voor te treffen. Naast de chauffeur bevindt zich in de bus altijd nog een tweede werknemer: de bus boy. Hij begeleidt (waar nodig) bij het in- en uitstappen, bagage opbergen en komt tijdens de reis langs om af te rekenen.
- De bus: zo’n 100 – 200 ruppee (€0,50 tot €1,00) voor een uur in de bus.
Trein
Voor de trein kent Sri Lanka verschillende prijs- en luxe klassen:
- 1e klasse gereserveerd,
- 2e klasse gereserveerd,
- 2e klasse tickets
- 3e klasse gereserveerd
- 3e klasse tickets.
Je kunt maximaal 30 dagen van tevoren je tickets reserveren bij één van de stations, dit zijn de 1e, 2e en 3e klas gereserveerde zitplaatsen
De ‘2e en 3e klasse gerserveerd’ tickets kun je op de dag zelf kopen op één van de stations. Net als in Nederland is het in het openbaar vervoer in Sri Lanka eigenlijk niet mogelijk dat de kaartjes uitverkocht zijn. Vandaar dat de treinen ook zo overvol kunnen zitten.
De meeste locals reizen 3e klasse. Dus wil je minder volle treinen en meer kans op plek ga dan voor 2e klasse gereserveerd of 1e klasse.
- Trein: zo’n 50 – 100 ruppee (€0,25 tot €0,50) voor een uur in de trein
Taxi
Als je minder lang in Sri Lanka bent, maar wel lange afstanden wil afleggen is het, het overwegen waard om een taxi in te huren. Check ook zeker onze Sri Lanka reisroute voor 2 of 3 weken! Dit is over het algemeen de snelste manier om te reizen en vaak ook het meest comfortabel. Zo zijn er mini vans / busjes beschikbaar, veelal met airco. Ook zijn er opties om busjes te delen met andere reizigers die alleen of met z’n tweeën reizen.
- Taxi: zo’n 2.000 ruppee (€10,00) voor een uur in de taxi.
Tuktuk
Tuktuks vormen een groot onderdeel van het verkeer in Sri Lanka. En omdat ze ook als taxi fungeren zijn ze wat ons betreft onderdeel van het openbaar vervoer in Sri Lanka.
Let goed op de prijzen, de Tuktuks in Sri Lanka zijn bijna allemaal uitgerust met een meter. Echter, alleen in de hoofdstad Colombo werken de Tuktuk chauffeurs met de meter, dit is vaak goedkoper (vraag hier nadrukkelijk naar!). In de rest van Sri Lanka kun je het best vooraf een prijsafspraak maken.
In de avonduren zijn de tarieven over het algemeen wat hoger. Ook bestemmingen naar uithoeken vallen vaak hoger uit omdat de chauffeur dan geen betaalde rit terug heeft.
- Tuktuk: zo’n 400-500 ruppee (€2,00 – €2,50) voor een kwartier in de Tuktuk.
Eten en drinken in het OV
Heb je een lange tocht voor de boeg? Maak je dan geen zorgen om het eten en drinken. Op de verschillende stations zijn voldoende eet-en drinkmogelijkheden te vinden.
Maar ook in de bus en trein komen de verkopers graag langs. Van snacks tot hele maaltijden en verkoelende drankjes. Nog een reden om met het openbaar vervoer in Sri Lanka te reizen!
Andere vragen?
Wij hebben ons best gedaan om al onze tips en tricks in dit blog te bundelen en met jouw te delen. Heb je nog andere vragen, stel ze gerust. Weten wij het antwoord niet, dan kunnen onze vrienden in Sri Lanka ons vast verder helpen. Enjoy!
Is Sri Lanka jouw ultieme bestemming?
Vond je ons artikel over Sri Lanka nuttig, leuk of bruikbaar? Wij hebben in ieder geval ons best gedaan om al onze tips en tricks in dit blog te bundelen en met jouw te delen. Heb je nog andere vragen, stel ze gerust. Weten wij het antwoord niet, dan kunnen onze vrienden in Sri Lanka ons vast verder helpen. Enjoy!
Wij vinden het ontzettend leuk om te zien wanneer jullie onze tips opvolgen. Heb je een leuke foto gemaakt van jouw reis naar onze favoriete bestemming? Stuur ons een berichtje of deel hem op Instagram met de hashtag #reisstel.
Wij hebben ons best gedaan om al onze tips en tricks in dit blog te bundelen en met jouw te delen. Heb je nog andere vragen, stel ze gerust. Weten wij het antwoord niet, dan kunnen onze vrienden in Sri Lanka ons vast verder helpen. Enjoy!
Pin dit artikel voor later
Meer reisgidsen?
Vond je dit een handig artikel, ben je gek op het tropische klimaat, wildlife en prachtige stranden? Dan vind je misschien onze reisgidsen in Colombia, Panama of Costa Rica ook fijn. See you in Latijns Amerika?