Search
Close this search box.

Reisverslag Kalpitiya, een verborgen parel

Beeld je een prachtig tropisch strand in, met palmbomen en een helder blauwe zee. De mooiste zonsondergang, van geel naar oranje naar roze. Kitesurfers die de horizon vullen met hun zeilen. Verse vis uit de oceaan, die dag zelf gevangen door de lokale vissers. Hun kleurrijke boten zijn overal te zien. Klinkt als een perfecte plek toch? En dat is het ook! We nemen je graag mee naar Kalpitiya, het kitesurf paradise van Sri Lanka.  

Heerlijk welkom na een lange reis!

Kalpitiya is niet zo’n heel bekende plek bij de meeste toeristen. Wij hebben er althans niet veel over voorbij zien komen tot nu toe. Maar, zoals dat gaat met reizen krijg je soms van andere mensen een tip om ergens heen te gaan. Het fijne van onze manier van reizen, zonder plan, is dat je daar dan ook gewoon heen kunt gaan. En dus nemen we weer eens de bus. Deze keer naar de noordwest kust. We doen er vanaf Dambulla zo’n 7 uur over. Wederom met een tussenstop in Kurunegala, maar ook nog een in Puttalam. Aardig uitgeput komen we aan in Kalpitiya. Die busritten slopen je wel. Het is, ondanks de frisse wind door de open ramen, vaak erg warm in de bus en bovenal heel erg druk.

Extra fijn is daarom onze aankomst bij ‘Windy Waves’ in Kalpitya. Een plek die we via Booking.com boeken. Ons oog valt op de tent, gemaakt van hout, waar je kunt overnachten met uitzicht op de zee. Echt midden op het strand, hoe uniek is dat! Bij aankomst overtreft het zelfs onze verwachtingen. Wat is het hier rustig! We komen om 18.00 uur aan, dus de zon begint al onder te gaan. Dit maakt de plek nog fantastischer. We stoppen snel onze backpacks in de tent en besluiten onder het genot van ons welkomstdrankje van de prachtige zonsondergang te genieten. Naast accommodatie, heeft Windy Waves ook een restaurant. Een perfecte gelegenheid om na de lange reis meteen van wat lekker eten te proeven.

We schuiven aan bij een van de houten tafels in het restaurant. Alles is hier gemaakt van natuurlijke materialen. Het geluid van de golven op de achtergrond, in combinatie met de wind zorgt voor een heerlijk vrij gevoel. Een -voor Sri Lankaanse begrippen- lange, slanke jongen met enorm lang haar, vastgebonden in een knot, komt naar ons toe om de bestelling op te nemen. Je voelt meteen een relaxte beach vibe om hem heen hangen. We gaan voor de ‘whole fish’ met wat bijgerechten om samen te delen.

Hij denkt dat het wel genoeg zal zijn voor ons tweeën. Even later komt hij terug met de vis. Wij bedanken hem in het Singhalees (“istuti” – is-toe-tie) en er verschijnt een grote glimlach op zijn gezicht. De vis is geweldig, heerlijk vers en we hebben het al snel helemaal opgegeten. Althans, dat denken wij. Zodra hij terug komt om alles op te ruimen, vraagt hij verbaast waarom we niet de hele vis hebben opgegeten. Als wij hem verbaast vragen wat hij bedoelt, wijst hij naar het hoofd van de vis. Gelukkig kunnen we er samen om lachen en laten wij het voor wat het is ;-).

Douchen onder de sterrenhemel

Voor dat we onze super knusse tent in kruipen, willen we eerst nog even douchen. We kunnen kiezen uit meerdere douches die zich allemaal in de buitenlucht bevinden. Hoe bijzonder is het om onder de sterrenhemel te douchen? Iets wat wij niet eerder hebben gedaan en we genieten er enorm van. Het is ook nog zo lekker warm, waardoor het niet erg is dat de douche koud is. Opgefrist kruipen we onze tent in, waar we zelfs een ventilator en -gelukkig- een groot muskietennet hebben. We kunnen niet wachten tot morgenochtend en het uitzicht vanuit de tent te bekijken.

Wakker worden met de zee

De volgende ochtend stelt het uitzicht ons absoluut niet teleur. Wauw, wat is het bijzonder om op deze manier de dag te beginnen. We ritsen de tent open en we kijken over de zee uit. Er is nog helemaal niemand op het strand, zo uniek! We krijgen er zoveel energie van dat we besluiten meteen een duik te nemen. Zeker nu er nog niet zo veel wind staat is de zee lekker rustig. Na het zwemmen, kunnen we het zout van onze lichamen afspoelen in onze jungle douche en vervolgen we onze weg naar het restaurant.

Sameera is weer aan het werk in de bediening en hij vertelt ons dat we voor het ontbijt kunnen kiezen hoe we onze eieren willen hebben. Wat een luxe! Niet veel later komt hij aan met 2 grote borden gevuld met vers fruit, verse fruitsapjes en drie broodjes met eieren. Koffie kunnen we zelf klaar maken. Wat een top ontbijt en dat ook nog eens met uitzicht over dit prachtige strand. We kunnen ons geluk niet op.

Kunnen we hier blijven?

De rest van de dag proberen we een beetje bruin te worden in de zon, slapen we wat op een van de grote schommels in de schaduw, lezen we een boek en zwemmen we nog meer in de heerlijke warme oceaan. Ook bekijken we de kunsten van de kite surfers. We zijn zelf niet echt moedig genoeg om dit te gaan doen. Heeft ook te maken dat het zeker niet goedkoop is. Je betaalt zo’n €65,- voor een uur les incl. materiaal. Dat is voor ons op dit moment niet de slimste keuze als we zo lang mogelijk weg willen blijven.

Omdat we het hier zo fijn vinden boeken we nog maar een week bij. Fijn om even helemaal niets te doen en elke dag van het rustige strand en de prachtige zonsondergang te genieten. Ook de mensen die hier werken zijn super aardig. Al snel komen we meer en meer met hen in contact. Het begint met een potje volleybal, dat Erik samen met hen speelt. Leuk om te zien hoeveel energie het hem geeft en hoe de jongens onderling zoveel lol hebben. De dagen erna wordt Erik er elke keer bij geroepen als er gespeeld wordt.

Als de jongens niet hoeven te werken en geen volleybal spelen, spelen ze ook hier een potje carrom. Wij worden uitgenodigd een potje mee te doen. Laten we het er op houden dat we hier niet echt een grote bijdrage leveren. Wel is het erg leuk dat een van de jongens ons meer van de technieken probeert te leren. Het voelt al snel heel vertrouwd op deze plek.

Feest op het strand

Een aantal dagen later worden we uitgenodigd om mee te gaan naar een feestje verderop op het strand. We gaan samen met de jongens en nog zo’n drie andere toeristen die kant op. De wandeling naar het feestje duurt zo’n 15 minuten. We lopen in het donker over het strand, met een biertje in de hand en de sfeer zit er al goed in. Krabbetjes ontwijken elke keer nog net op tijd onder je voeten vandaan. Het feest is een groot succes. Er is een groot kampvuur in het midden waar zowel toeristen als locals om heen dansen, er is een dj, een bar, plekken om te chillen, veel lion bier en arrack… wat wil je nog meer?

De plek waar het feest is heet Kite Surfing Lanka. Een stuk groter verblijf dan Windy Waves. Van wat wij hebben vernomen is deze plek ook zeker aan te raden. Er bevindt zich hier ook een bar waar je elke avond terecht kunt voor een drankje.

De omgeving hier is best anders dan bij Windy Waves. Het strand is hier veel breder en er worden meer activiteiten georganiseerd. Zo kun je hier ook mee doen aan bootcamp, volleybal en fitness. Fitness is mogelijk bij The BNKR. Een hotspot in de omgeving waar  zelfs fitness retreats worden aangeboden. Mocht je hier op je relaxte vakantie geen zin in hebben, kun je er ook terecht voor hippe Westerse gerechten als pizza’s en burgers.

Filmsterren

De dagen die er op volgen vullen zich erg gemakkelijk. Wij genieten vooral van het niets doen, wat we na een erg drukke tijd voor onze wereldreis, wel kunnen gebruiken. Daarnaast vinden we het ook leuk om wat opnames te maken met onze drone. De eigenaar vindt het geen probleem, sterker nog: hij is wel benieuwd of we wellicht ook wat voor hem kunnen betekenen. En dus zetten wij ons beste beentje voor om een zo mooi mogelijk filmpje voor hen te maken. Naast shots van het prachtige strand, proberen we ook de kamers zo goed mogelijk vast te leggen en krijgen we een kijkje in de keuken. Chef Tharindu trekt met liefde zijn professionele koksbuis aan en maakt de lekkerste zeevruchten klaar. Erg leuk om op deze manier een kijkje in de keuken te krijgen.

Op een avond neemt Sameera ons mee om in de omgeving om samen een hapje te eten bij zijn favoriete lokale restaurant. Het wordt de Food Crocodile waar we heerlijke fried noodles eten onder het genot van reggae muziek. Je kunt hier ook terecht voor rice & curry en andere typsiche Sri Lankaanse gerechten. Een aanrader dus. De prijzen liggen tussen de 600 en 1.000 RPL per gerecht. Het is een erg gezellige avond waarin we proberen wat meer Sinhalees te leren, maar waarin Sameera ook een aantal woordjes Nederlands leert. Ook komen we er achter dat hij zanger is. Hij is naast zijn werk als serveerder druk bezig zijn zangcarrière op te bouwen.

De volgende dag vraagt hij of wij in zijn videoclip (korte versie voor Instagram) willen spelen en of hij dit mag filmen met de drone. Eerlijk gezegd zouden we dit normaal niet zo snel doen en tijdens het filmen voelt het zeker ook ongemakkelijk, maar voor ons nieuwe vriend maken we een uitzondering. Benieuwd naar het resultaat? Bekijk zijn Instagram!

Tijdelijk afscheid

Aan al het moois komt helaas altijd een einde en zo dus ook aan ons verblijf bij Windy Waves. Wat hebben wij het hier fijn gehad. Damith, de eigenaar, is erg blij met de filmpjes die we hebben gemaakt. We zijn enorm verrast als hij ons alle overnachtingen als cadeau geeft! Hoe leuk is het als je zelf een filmpje kan maken om meer ervaring op te doen, daar iemand anders enorm mee kunt helpen en er dan ook nog iets aan over houdt?! Wij voelen ons zeer dankbaar.

Als klapper op de vuurpijl, worden we door Damith ook nog uitgenodigd voor de bruiloft van zijn broer in maart. Iets om absoluut naar uit te kijken! Maar voor dat het zover is, moeten we ons visum verlengen in Colombo. Daar gaan we nu dan ook naar toe. Zal het ons lukken om langer dan 30 dagen in Sri Lanka te kunnen blijven?

Reisverslag: Kalpitiya 31 januari – 8 februari. Dag  17 – 25 van onze Wereldreis.

Kostenoverzicht Kalpitiya

  • Bus Dambulla – Kurunegala – Puttalam – Kalpitiya: 291 ruppee p.p.
  • Tuktuk Kalpitiya – Windy Waves: 400 ruppee
  • Overnachting Windy Waves – tent (incl. royaal ontbijt): 3.500 ruppee p.n.
  • Overnachting Windy Waves – 2-pers. kamer (incl. royaal ontbijt): 3.000 ruppee p.n.
  • Fles water: 150 ruppee
  • Lunch: 600-1.000 ruppee
  • Diner: 800-2.000 ruppee

+/- 200 Sri Lankese Ruppee = 1 euro

Delen vinden we leuk!

Met onze content hopen we zoveel mogelijk mensen te kunnen inspireren en helpen bij het realiseren van hun wereldse reis. Wij zouden het dan ook leuk vinden als je dit artikel deelt.

Let op: sommige van onze blogs bevatten affiliate links, dit betekent dat wij een commissie ontvangen als jij hier een aankoop doet. Jij betaalt hier niks extra voor en tegelijkertijd support je Reisstel.nl. Een win win situatie dus. Wanneer wij een gesponsorde post schrijven vermelden wij dit altijd bovenaan het betreffende artikel.

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *