Geef het maar toe, jij wilt ook die gave foto waarbij je hangt aan een klif, terwijl op de achtergrond een azuurblauwe zee en het witte zandstrand van Kvalvika beach op je wacht. Deze klif wordt ook wel de mini-Trolltunga genoemd en is zeker de moeite waard… denken we, want wij zagen exact niks, maar daarover later meer.
Hike facts - Ryten hike
Afstand: 9,0 km (4,5 km enkele reis)
Duur: 5:00 – 7.00 uur
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld – uitdagend
Hoogtemeters: 960 meter
Entree: gratis
Toegankelijk: aanbevolen hike periode: half mei t/m half oktober
Route: Zelfde weg heen en terug
*Let op: online zijn er verschillende weergaven van de tijd, afstand en het aantal hoogtemeters. Dit verschilt per startpunt van de Ryten hike en of je een tussenstop maakt op Kvalvika beach.
Is de Ryten hike moeilijk of gevaarlijk?
Nee, de Ryten hike is niet echt moeilijk of gevaarlijk, wel is het door de afstand en de hoogte een zware hike. Ga je op pad met slecht weer, dan zal het onderweg op sommige stukken erg modderig en glad zijn, wat het geheel alsnog moeilijk en gevaarlijk kan maken.
Hoe dan ook, hou je aandacht erbij tijdens het hiken, onderweg zul je van rotsblok naar rotsblok stappen, gladde loopbruggen trotseren, steile paden bewandelen en over modderige paden lopen.
Parkeerplaats Ryten hike - Kvalvika Beach
De Ryten hike groeit snel in populariteit en het is daardoor een bijna grotere uitdaging om een parkeerplaats te vinden, dan om de tocht naar de top te volbrengen. In de directe omgeving van het startpunt zijn er 3 parkeerplaatsen te vinden die we hieronder voor je op een rijtje zetten.
- Parkeerplaats 1 – officiële Kvalvika Beach parking. Dit is de officiële parkeerplaats voor wandelaars om naar de Ryten te hiken of om naar het Kvalvika strand te wandelen. De kosten van deze parkeerplaats zijn 50 NOK voor een dag en wil je overnachten kost dit 100 NOK. Ook kun je hier gebruik maken van het toiletgebouw voor 10 NOK, dit kan echter uitsluitend met een creditcard. In totaal is hier plaats voor zo’n 15 auto’s, mits er in dubbele rijen is geparkeerd.
- Locatie: hier
- Parkeerplaats 2 – Parkering Bergland. De 2e parkeerplaats ligt zo’n 850 meter vóór de officiële parkeerplaats als je vanuit Fredvang komt aanrijden. Hier is slechts plaats voor enkele voertuigen, maar in tegenstelling tot de officiële parkeerplaats is deze gratis. Vanaf hier is het zo’n 10-15 minuten lopen naar het startpunt van de wandeling.
- Locatie: hier
- Parkeerplaats 3. Zijn de eerste 2 parkeerplaatsen vol, dan kun je ook nog zo’n 800 meter doorrijden nadat je de officiële parkeerplaats bent gepasseerd. Aan de linkerzijde van de weg vind je een parkeerhaven waar plek is voor zo’n 8 voertuigen. Je kunt hier gratis parkeren. Vanaf hier is ook weer zo’n 10-15 minuten lopen naar het startpunt van de hike. Omdat de eerste 2 parkeerplaatsen vol waren, hebben wij hier geparkeerd.
- Locatie: hier
- Parkeerplaats 4. Volgens ‘Visitnorway.com’ is het aanbevolen om de auto te parkeren nabij de school in Fredvang op deze locatie. Dit is een goed alternatief, echter zouden wij adviseren om dan voor deze locatie te kiezen, omdat je deze passeert als je naar het startpunt van de hike wandelt. Beide locaties kosten 100 NOK, waarbij er op de laatste locatie in ieder geval ook toiletten en schoon drinkwater aanwezig zijn.
In tegenstelling tot de eerste 3 plaatsen is er hier een relatief groot aanbod aan parkeerplaatsen. Het grote verschil hierbij is dat je de hike vanaf de andere kant van de berg start, waardoor je een andere beleving zult hebben. Ons is verteld dat je voor de optimale beleving start bij het aangegeven punt bij parkeerplaats 1. Wij hebben de wandeling niet gemaakt vanaf P4, dus we moeten het je schuldig blijven of dit ook daadwerkelijk een betere ervaring is.
TIP: Reis je met een camper? Dan kun je bij parkeerplaats 1 & 3 overnachten. Parkeerplaats 3 is gratis, maar de plaatsen zijn minder recht dan de officiële parking, vergeet dan ook niet je levellers mee te nemen als je hier gaat overnachten. Meer weten over wildkamperen? Lees ons artikel vol tips Noorwegen!
De Ryten hike in het kort
De Ryten / Kvalvika hike is een van de populairste hikes van de Lofoten. Ondanks dat het pittige klim is, zul je onderweg veel gezinnen met relatief jonge kinderen zien. Vanaf het startpunt gaan er namelijk ook veel mensen enkel naar de zee om hier te genieten van het prachtige uitzicht. Ook zijn er veel mensen die een tentje meenemen en op het strand overnachten. Vrienden van ons die dit deden vertelden ons dat er hartje zomer zo’n 40 kleine tentjes op het strand stonden. Een unieke ervaring!
Terug naar de hike. Zoals net al vermeld zijn wij de hike gestart vanaf P3, waarna wij in zo’n 10-15 minuten naar het startpunt van de wandeling bij p1 zijn gewandeld. Vanaf hier steek je de weg over en begint de hike, met vrijwel direct al de eerste kleine klim- en klauterpartijen.
Vanaf hier is de wandeling prima te doen en kom je al snel in een drassig stuk, waar fijne loopplanken zijn neergelegd, zodat je nog enigszins droge voeten houdt bij het start van de tocht. Het drassige gedeelte wisselt snel om in een rotsachtige omgeving, waarbij het soms moeite kost om het juiste pad te behouden. Er zijn markeringen, maar deze zijn niet altijd even goed zichtbaar. Niet dat je fout kunt lopen op dit gedeelte, wel kun je onnodig aan het klimmen zijn, let dus goed op.
Na ongeveer 45 minuten wandelen vanaf het startpunt sta je op de top van de eerste heuvel en krijg je het normaal gesproken prachtige Kvalvika strand te zien. Wij hadden echter verschrikkelijk slecht weer, waardoor onze Noordzee er niet voor onder doet. Wel werden we omringd door nieuwsgierige schapen, wat het wel een speciale ervaring maakte.
Vanaf hier kun je rechtdoor lopen naar het strand, of rechts aanhouden en het pad naar beneden volgen om vervolgens te beginnen aan de échte beproeving, de Ryten. Vanaf hier is het zo’n anderhalf tot twee uur hiken naar de top van de berg. Hou hier dus rekening mee als je deze wandeling in het naseizoen gaat maken.
Het begin van deze berg is vrij steil en helemaal met glad weer is voorzichtigheid geboden. Zodra je op de bergkam bent aangekomen stijg je geleidelijk verder, totdat je na zo’n anderhalf tot twee uur op de top staat en kunt genieten van het geweldige uitzicht. Naar het schijnt. Bij ons miezerde het bij de start van de wandeling, maar zou het volgens de weerapp langzaam opklaren. Helaas. Bij het begin van de beklimming zagen we geen hand voor ogen meer en begon het flink te regenen en ijzelen.
Na een half uur schuilen en druk de weerapp verversen hebben we het opgegeven en zijn we al glibberend terug gegaan naar het startpunt. We hebben daarom maar een paar stockfoto’s van het uitzichtpunt toegevoegd, zodat je in ieder geval weet waar je het voor doet. En wou houden nog een mooie hike op de Lofoten op onze bucketlist voor de volgende reis naar Noorwegen.
TIP: Let op met het plannen van je hike – bij laaghangende bewolking mis je het spectaculaire uitzicht. Het actuele weer check je via YR.no.
Is het mogelijk om de Ryten hike te wandelen met kinderen?
Ja, het is mogelijk om de Ryten hike te wandelen met kinderen. Het blijft wel een hike met een relatief groot hoogteverschil met paden over oneffen bospaden en rotsen. Gemakkelijk zal het dus niet zijn. Kinderwagens kunnen hier niet terecht.
Mag je met een drone vliegen bij de Reinebringen hike?
Nee, zowel de Ryten berg als het Kvalvika strand liggen in een National Park, waardoor het hier verboden is om met de drone te vliegen.
Wat is de beste tijd om de Reinebringen hike te wandelen?
De hike is 365 dagen per jaar geopend, waarbij het hoogseizoen ligt tussen 15 juni en 15 augustus. Indien je de mogelijkheid hebt, probeer er dan voor te zorgen dat je niet met de hike begint na een paar natte en regenachtige dagen. Het terrein is daardoor extra glad en onberekenbaar.
Wij vinden het zelf heerlijk om ’s ochtends ‘vroeg’ te starten met onze hikes. Zo is het onderweg nog rustig én heb je de grootste kans om een parkeerplaats te vinden. Het leuke van deze hike is dat je ’s ochtends direct naar het uitzichtpunt kun klimmen, waarna je jezelf als de zon wat hoger staat kun belonen met een heerlijke duik in het ijskoude water.
Lees hier meer over onze rondreis door Noorwegen met de auto of camper in 2 – 6 weken!
De weersvoorspellingen
Misschien nog wel belangrijk dan het tijdstip zijn de weersverwachtingen. Je zal niet de eerste zijn die naar de top loopt, om vervolgens niks van het spectaculaire uitzicht te zien.
Voor de meest accurate weersvoorspellingen check je in Noorwegen: yr.no.
Moet je voor de Ryten hike entree betalen?
Nee, voor de Ryten hike hoef je geen entree te betalen. Ook zijn er bij verschillende parkeerplaatsen dus ook parkeerkosten. Evengoed wordt het pad netjes onderhouden en liggen er loopplanken over alle natte en drassige stukken. Alle dank voor de betrokken instanties!
Wat moet je meenemen tijden de Ryten hike?
- Snacks & supplies
- Stevige schoenen / trailrunners
- Aanbevolen: trekking poles (niet noodzakelijk)
- Voldoende water – onderweg kun je geen water bijvullen en bij slechts enkele parkeerplaatsen kun je drinkwater vinden.
- Zonnebrand
- EHBO-kit
- Camera
- Geschikte kleding: regen, zon, wind, natte sneeuw, wij kregen begin augustus met alle weersomstandigheden te maken. Dus hoe lekker het weer ook is bij het startpunt, het kan alle kant op.
- Een zwembroek
Wandelen in Noorwegen, genieten toch?
Naast deze gave hike hebben we nog veel meer mooie hikes gemaakt tijdens onze rondreis door Noorwegen. Wat denk je van de Preikestolen, Trolltunga en de Kjeragbolten? Dus wil je meer weten over deze en nog veel meer hikes, hou onze website en IG dan goed in de gaten.
Wij vinden het ontzettend leuk om te zien wanneer jullie onze tips opvolgen. Heb je een leuke foto gemaakt tijdens de Ryten hike of op het Kvalvika strand? Stuur ons een berichtje of deel hem op Instagram via @reisstel.nl.