Kanotocht Zweden – Een kanotocht door Zweden is iets wat voor ons al een lange tijd op de bucketlist stond. Des te leuker vonden wij het dat wij werden gevraagd door The Canoe Trip om 7 dagen op kanotrip in Zweden mee te gaan. Uitgerust met een kano, peddels, zwembroek, eten en tent zijn wij een week lang de wildernis ingedoken. In dit artikel delen we onze ervaringen en tips, zodat je aan het einde weet of dit jouw volgende vakantie wordt!
Inhoudsopgave – kanotocht Zweden
Zoals gezegd hadden wij een meerdaagse kanotocht over de Zweedse meren al jaren in de planning staan en wilden dat eerder al combineren met onze rondreis door Noorwegen. Helaas had onze camper Fred er weinig zin in en hebben we destijds de kanotrip noodgedwongen omgewisseld voor een fabuleuze treinreis door Zweden. Ook mooi, maar het bleef kriebelen. Afgelopen zomer (2023) in juli, was het dan eindelijk zo ver: een kanotocht in het Zweedse Värmland onder leiding van de organisatie The Canoe Trip, een reisconcept van Travelbase.
Doe je ogen eens dicht en denk aan: prachtige oranjerode zonsondergang, weerspiegeling van talloze naaldbomen in spiegelglad water, het geluid van de kikkers, vogels en zelfs elanden… zomaar een aantal fantastische momenten die je meemaakt tijdens een kanotocht in Zweden. Uiteraard is het niet alleen maar stralend mooi weer en windstil. Dus denk ook: bikkelen op het water tegen de wind in om bij het volgende eiland te komen en je poncho aantrekken tijdens het varen om droog te blijven. Maar na een stuk afzien kun je de zon nog meer waarderen en smaakt het eten des te lekkerder!
Voorbereiding kanotocht Zweden
Verderop in het blog veel meer over onze ervaring van deze 7-daagse kanotrip in Zweden, maar eerst nemen we jullie mee op de voorbereiding van deze kanotocht.
Kano varen in Zweden: wat neem je mee?
Een van onze eerste vragen in de voorbereiding op zo’n kanotocht in Zweden was wat ons betreft: “wat nemen we mee”? Gelukkig heeft The Canoe Trip zelf ook een mooie paklijst beschikbaar, die wij na afloop van onze trip hebben aangevuld aan de hand van onze ervaring.
Allereerst is het goed om te weten wat er vanuit The Canoe Trip geleverd wordt en waar je dus zelf niet meer over na hoeft te denken.
Deze onvergetelijke Zweden ervaring boek je bij Travelbase. De trips zijn enorm populair dus wees er snel bij!
Vanuit The Canoe Trip:
- Tweepersoonskano
- Kooksetje (Trangia) + pannen + 1 literfles spiritus
- Waterdichte ton met daarin: kaart van het gebied in Värmland + poepschepje + biologisch afbreekbaar afwasmiddel en sponsjes om schoon te maken
- Twee drybags met het logo van The Canoe Trip erop
- Twee waterflessen
- Onderstel met wielen om de kano over land te kunnen transporteren
- Zwemvesten
- App van Travelbase met daarin een QR-code voor de sluizen en vergunning om te mogen wildkamperen in dit gebied. In de app vind je ook een kaart met een route voor het gebied waar de kanotocht plaats vindt.
Zelf meenemen, algemeen:
- Tent
- Matje of luchtbed om op te slapen
- Slaapzak
- (Opblaasbaar)kussen
- Zakmes. Tip: Wij gebruiken de Leatherman. Ideaal om als mes te gebruiken, maar ook als zaag om hout te sprokkelen voor het kampvuur, een vuursteen om het vuur aan te kunnen maken, blikopener en natuurlijk nog veel meer extra’s die handig zijn tijdens het survivallen.
- Borden, bestek, bakjes, mokjes etc. om te kunnen eten en drinken. Let op: neem hier niet te veel van mee. Het is fijn om je tas lichtgewicht te houden!
- Stoeltje
- Vaatdoek/ theedoek/ handdoek
- Zeil en touw
- Aansteker en/of lucifers
- Hoofdlampjes
- Afvalzakken + plastic zakjes. Let op: neem extra vuilniszakken mee om je kleding en/of je tas mee in te pakken zodat het niet nat wordt in de kano of van de regen!
- Zitkussentje voor in de kano
- Ducttape
- Vismateriaal. Let op: je kunt bij het basecamp van The Canoe Trip een visvergunning kopen om te mogen vissen in Värmland
- Waslijn (eventueel kun je hier ook het touw voor gebruiken)
Zelf meenemen, verzorgingsproducten:
- Muggenspray
- Zonnebrand
- EHBO kit
- Biologisch afbreekbare bodybars en shampoobars
- Desinfecterende handgel
- Biologisch afbreekbaar wc-papier
- Waterzuiveringstabletten (optioneel, water uit de meren is drinkbaar)
- Blarenpleisters
- Opvouwbare en sneldrogende handdoeken
Zelf meenemen, kleding:
- 1 paar (waterdichte) sneakers of bergschoenen
- 1 paar waterschoenen of slippers
- Sportlegging en/of thermolegging
- Regenbroek of waterdichte outdoor broek
- Waterdichte hardshell jas of regenjas
- Merino wollen set voor als het ’s nachts koud is
- Fleece vest of dikke trui
- Zwemkleding
- Korte broek
- Sport t-shirts of shirts die sneldrogend zijn
- Sport BH
- Zonnebril
- Buff voor als het koud is
- Pet tegen de zon
- Sport/ mountainbike handschoenen voor in de kano
Zelf meenemen, elektronica en overig:
- Telefoon
- Camera
- Drone
- Powerbanks
- Spelletjes
- Pinpas – fyi in Zweden betalen ze met Kronen
TIP: vind je deze inpaklijst handig? Check dan ook vooral onze backpack inpaklijsten met meer informatie en toelichting op de producten die wij graag meenemen op reis.
Voorbereiding voor The Canoe Trip
Wanneer je The Canoe Trip boekt kun je aangeven of je een foodpack bij wil boeken en hoe je het transport voor jouw aankomst in Värmland wil regelen. Het is handig om hier van tevoren goed over na te denken, want er zijn een aantal opties.
Hoe is het transport geregeld?
Deze onvergetelijke meerdaagse kanotrip bevindt zich in de Zweedse provincie Värmland, ter hoogte van Stockholm, maar dan aan de Noorse kant.
Eigen vervoer: je kunt ervoor kiezen om op eigen gelegenheid naar een van de basecamps te komen. Wat ons betreft is het dan ook een perfecte optie om de camper uit de stalling te halen of om een camper te huren en de kanotrip door Zweden onderdeel uit te laten maken van jouw vakantie in Scandinavië. Onderweg reis je langs de prachtige steden Hamburg, Kopenhagen en Göteborg die zich ook perfect lenen voor een heerlijke stedentrip.
Vliegen. Het is ook mogelijk om te vliegen. In dat geval is het handigst om op Oslo te vliegen en vanaf daar een shuttlebus te boeken via The Canoe Trip die je naar een van de basecamps brengt.
Busreis: De laatste optie is de busreis die wij ook hebben gekozen. Niet alleen de goedkoopste optie, maar ook de meest ecologische manier van reizen. Je reist mee met de bus vanaf een van de opstapplaatsen in Brussel, Utrecht of Joure. Uiteraard zitten aan de reis kosten verbonden, maar daarover verderop in het blog meer.
De busreis is een lange rit. Vanaf Brussel is het zo’n 21 uur rijden. Er worden uiteraard een aantal stops ingepland, waar je naar de wc kunt of wat eten en drinken kunt halen. Ook wordt er ’s avonds gestopt om bijvoorbeeld nog even je tanden te poetsen voor je de nacht in gaat. Het laatste stuk van de busrit is namelijk ’s nachts en dat biedt de mogelijkheid om -voor zover mogelijk- te slapen in de bus. Er is een toilet in de bus aanwezig, maar deze is er voornamelijk voor noodgevallen.
Je kunt je telefoon zonder problemen gebruiken in de bus, want op de basecamps ben je in de mogelijkheid om je telefoon nog even op te laden. Ook is het slim om een nekkussentje mee te nemen in de bus, dat slaapt net wat lekkerder!
Wil je graag een andere reis via Travelbase doen? Wij kunnen je absoluut het wandelen op Madeira aanraden, of de Balkan Trail!
Wat zit er in het foodpack?
Wat betreft het foodpack kun je kiezen of je een regulier foodpack wil bestellen voor jouw kanotrip in Zweden of een vegetarische variant. De keuze is aan jou. Wij hebben beiden opties voorbij zien komen en kunnen alleen maar zeggen dat in beiden pakketten meer dan voldoende keuze aanwezig is en kunnen het zeker aanraden dit bij te boeken.
Om toe te lichten waar je aan moet denken bij het foodpack, zullen we dat hier kort opsommen. Zo weet je waar je rekening mee kan houden en wat je eventueel zelf kunt kopen. Wij hadden vooraf wat extra snacks en bijvoorbeeld peper en zout meegenomen, maar dit bleek in praktijk allemaal niet nodig. Wij hadden meer dan genoeg aan het foodpack dat wij bijgeboekt hadden.
- Adventure food voor een hele week (meerdere opties zoals couscous, curry’s, pasta’s). Dit zijn zeer voedende en verrassend lekkere maaltijden waar je alleen maar heet water aan toe hoeft te voegen. Ideaal!
- Knäckebröd en rijstwafels voor een hele week
- Chocopasta, jam, smeerkaas
- Mueslibars en andere snacks zoals chocoladerepen
- Appels en wortels
- Peper, zout
- Marshmallows
- Havermout en melkpoeder
- Noten en gedroogde ui
- Pasta, rijst, potje pesto, currysaus uit blik
- Hotdogs of een vegetarische variant daarop
- Ravioli uit blik
Aankomst – kanotocht Zweden
Na een lange busrit, kom je in de loop van de ochtend – ergens tussen 10 en 11 uur – aan op een van de basecamps. Eindelijk, het avontuur kan beginnen! Wij werden bij basecamp ‘Moose’ op ‘Alcatraz’ verwelkomd met een kopje koffie en, hoe kan het ook anders, kaneelbroodjes. Na dat iedereen een beetje geland is, naar de wc is gegaan en telefoons in de oplader heeft gestopt, is het tijd voor de briefing.
De briefing
Wij vonden het zelf erg fijn om eerst een briefing te krijgen voor dat we van start zijn gegaan met de kanotocht over de Zweedse meren. Voor ons was het namelijk de eerste keer om een dergelijke trip ‘into the wild’ te doen en dus is het wel fijn om wat tips en tricks te krijgen. Ranger Kirsten nam ons mee en vertelde eerst welke spullen we nog vanuit The Canoe Trip geleverd zouden krijgen. Daarbij demonstreerde ze direct even hoe het kooksetje werkt en hoe we de route op de kaart kunnen bekijken.
Na de nodige vragen over poepen en plassen in het wild, waar je je tentje het beste op kunt zitten en welke vuurplaatsen je wel en niet mag gebruiken (heel belangrijk voor het behoud van de natuur!) konden we overgaan naar het leukste gedeelte: de kano’s!
Bij de kano’s kregen we uitleg over hoe we de kano het beste konden inpakken, hoe sturen aan zowel de voor- als achterkant werkt en hoe je de kano aan land kunt krijgen. Op sommige plekken in de route is landtransport noodzakelijk en het is wel erg fijn als je de kano dan op wieltjes kan zetten. Dat is dan ook meteen de reden dat het fijn is om licht te pakken: zo hoef je minder mee te zeulen en sjouwen. Ook met het op- en afbouwen van je kamp is dit overigens erg fijn.
Het water op!
En toen was het voor ons tijd om het water op te gaan. Althans…niet voor dat we helemaal bepakt en bezakt waren. Na de briefing konden we ons – en helaas was dat voor ons wel nodig met de voorspelde regen- omkleden en onze spullen ophalen. In het grote magazijn van Alcatraz konden we de laatste spullen verzamelen en bij het water hebben we alles ingeladen. Nog even een laatste groet met de crew en we kunnen op pad! Mocht je het fijn vinden is dit ook het moment om nog een visvergunning te kopen en eventuele laatste boodschappen te kopen bij het winkeltje verderop. Let op: dit kan niet bij elk basecamp.
Deze onvergetelijke Zweden ervaring boek je bij Travelbase. De trips zijn enorm populair dus wees er snel bij!
Hoe ziet de kanotocht door Zweden er uit?
Omdat wij begrepen hadden dat het achter in het zwaarste peddelt, was de verdeling voor ons al snel duidelijk. Erik zit achter in de kano en Lisa voor in. En we moeten toegeven: dit was een perfecte verdeling en we vormden een goed team. Het is even een beetje wennen, maar voor je het weet peddel je als een speer weg. Wij vertrokken aan de ‘achterkant’ van Alcatraz en namen de route dus achterlangs. Daardoor voeren wij eerst door een prachtig, smal watertje met aan beiden kanten bomen, wat meteen een idyllisch plaatje gaf.
Storm op komst
Toen we eenmaal uit het smalle water voeren, kwamen we uit op een gigantisch meer. Prachtig om te zien, maar ook verraderlijk. We merkten direct dat er behoorlijk wat wind stond en dat was op het grote meer sterk voelbaar. Het was dan ook maar lastig om de eerste oversteek te maken, zeker na een nacht minder slaap. Na een korte lunch break aan de zijkant van het meer, peddelden we stug verder.
In de app van Travelbase, kun je heel gemakkelijk de voorgestelde route volgen die is bedacht door de organisatie. Natuurlijk wilden wij die route heel graag volgen, zodat we zeker wisten dat we het gebied goed konden gaan verkennen. Omdat we door de wind en de regen merkten dat we het niet zouden redden om de afstand van ‘dag 1’ te volbrengen, zijn we een stuk eerder op een verlaten eilandje aangemeerd.
De eerste nacht op een onbewoond eiland
Allereerst is het ontzettend leuk om voor de eerste keer met de kano ‘aan land’ te gaan en het eiland te verkennen om te zien of er een mooi plekje voor de tent beschikbaar is. Toen dat op dit eiland zeker het geval bleek te zijn, twijfelden we niet langer en besloten dat we genoeg gepeddeld hadden voor vandaag. Met de kano eenmaal veilig op de kant, pakten we onze spullen uit en eigenlijk binnen no time was onze tent opgezet. Nadat we een mooi kamp hadden opgebouwd en we gelukkig wat kleding aan een lijn konden ophangen, begonnen we aan onze maaltijd.
Wij waren echt positief verrast toen we zagen wat er allemaal in ons foodpack zat. Het was een cadeautje om voor het eerst de hele zak uit te pakken! Met hongerige maagjes hoefden we alleen maar wat water op te zetten om ons eerste pakje ‘adventure food’ uit te proberen. Het is toch fantastisch om het wildkamperen zo te ervaren! Je zet je tent op, je maakt wat lekkers te eten en verder genieten van alle stilte en de rust. Lekker turen over het water en wildplassen met uitzicht… kan het nog beter?
Survivallen in Zweden
Na een heerlijke eerste nacht in de tent volgde ons eerste echte ontbijt met havermout, appels en noten, warm gemaakt boven een zelfgestookt vuurtje. Vervolgens konden we ons kamp weer inpakken om op pad te gaan. Helaas bleek al snel dat er wederom heel veel wind stond en dat maakte het erg lastig en tijdrovend om de oversteek te maken.
Met een flinke dosis doorzettingsvermogen is het ons gelukt en we hebben een dappere poging gedaan om de route verder te vervolgen. Eenmaal aangekomen bij het tweede basecamp, stuitten we helaas op een probleem…
… na het landtransport naar de andere kant van de baai werden we opgewacht door een aantal andere kanoërs die ook meededen aan The Canoe Trip. De wind was nog verder aangesterkt en in combinatie met de sterke stroming was het simpelweg niet mogelijk en verantwoord om de route af te maken. Uiteraard wilden wij niet eigenwijs zijn en hebben we geluisterd naar de ervaringsdeskundigen en samen met nog een aantal andere ‘gestrande’ kanoërs ons kamp opgezet en begon ons survival avontuur in Zweden.
We besloten met de hele groep een wandeling te maken in de natuur en ook wat bessen te plukken. In de voorbereiding op de trip krijg je ook een magazine toegestuurd waar met plaatjes ook wordt aangegeven welke bessen je wel en niet kunt eten. Wat dat betreft was het dus een eitje om de heerlijke blauwe bessen te vinden! Omdat we ‘gestrand’ waren in de buurt van een van de basecamps, zijn we ’s middags die kant nog even opgegaan om onze telefoons op te laden (nu het toch kon!) en te gaan zwemmen/douchen in het ijskoude water. Verfrissend!
Het voordeel van onderdeel zijn van zoiets als The Canoe Trip, is dat je ook op de hoogte wordt gehouden van de weerberichten door een van de rangers. In onze groepswhatsapp ontvingen we de volgende dag dan ook bericht dat het niet veilig was het water op te gaan vandaag en dat we ons een dagje op een andere manier moesten vermaken. Jammer natuurlijk, maar gelukkig bevinden we ons in Zweden in een prachtig natuurgebied en kunnen we ons prima vermaken.
De rest van de week konden we gelukkig weer op pad en werd het weer een stuk beter en we kregen er een groot cadeau bij: zon! Dat maakt natuurlijk alles beter. Helaas liepen wij te ver achter met onze ‘planning’ om de hele route nog af te kunnen maken en dus besloten we het lekker rustig aan te doen en vooral te genieten van de mooie natuur en de prachtige eilandjes.
Wat direct een groot voordeel is, je hoeft de route niet af te leggen! Je kunt exact gaan en staan waar je zelf wil. Dus als jij een week lang op een verlaten eiland wil kamperen en van de zon wil genieten en een uurtje per dag relaxt het water op wil? Top, vooral doen. En als jij een week lang van 06.00 uur tot 22.00 uur wil peddelen? Enjoy!
Deze onvergetelijke Zweden ervaring boek je bij Travelbase. De trips zijn enorm populair dus wees er snel bij!
Eiland zoeken voor overnachting
Het vinden van een geschikt eiland om te overnachten klinkt makkelijker dan het soms is, aangezien je overal kunt wildkamperen. Het is goed om te weten dat er verschillende eilanden zijn in dit gebied.
- Eilanden waar vogels hun broedplek hebben. Hier mag je NIET kamperen en dit wordt dan ook met bordjes aangegeven.
- Shelters. Dit zijn eilanden waar een officiële vuurplaats is waar je gebruik van kunt maken, een shelter waar je in kunt slapen en ook een toilet waar je gebruik van kunt maken. Sterker nog, op deze eilanden is het verboden om wild te plassen of poepen.
- Wildkampeerplekken. De overige eilanden zijn eigenlijk allemaal bedoelt om wild te kamperen en dit vonden wij zelf dan ook het leukste om uit te proberen.
Op de kaart en op de app staat ook aangegeven welke eilanden een shelter zijn of waar de broedplaatsen zijn. Ook wordt aangegeven waar je bijvoorbeeld een afvalbak kunt vinden. Verder wordt er van je verwacht dat je al het afval netjes met je meeneemt! In het wild geldt eigenlijk altijd de regel: laat het schoner achter dan je het gevonden hebt. Het enige waar je verder nog op hoeft te letten is of de plek vlak genoeg is voor je tent en of er geen grote mierenhoop is ;-). Oh en be aware voor te opvallende stokken die in de grond zijn gestoken, je leert vanzelf waarom haha.
Zwemmen in de meren
Wij vonden het ook superlekker om te kunnen zwemmen in de meren. Op de meeste eilanden is het gemakkelijk om even het water in te gaan, op andere eilanden is wat meer hoogteverschil. Daar is bij sommige eilanden leuk gebruik van gemaakt, want je kunt bijvoorbeeld op een van de eilanden een touw vinden waar je jezelf mee het water in kunt slingeren. Ook zijn er een aantal rotsen waar de hoogte op staat gemarkeerd, waar je kunt ‘cliff diven’.
Conclusie van de kanotocht door Zweden
Wij vonden het echt een heel fijne vakantie, zo’n kanotocht over de Zweedse meren. Omdat je de hele dag druk bezig bent met peddelen, merk je dat je verder helemaal je hoofd leeg maakt. Dat in combinatie met de heerlijke frisse lucht, de zon en natuurlijk af en toe een bui maken dat je echt het gevoel hebt dat je steeds meer een wordt met de natuur. Het overleven in het wild is met de aanwijzingen van The Canoe Trip eigenlijk een eitje en niets kan natuurlijk op tegen een prachtige zonsondergang.
Wat kost een kanotocht door Zweden?
En dan rest ons natuurlijk een van de belangrijkste vragen “wat kost een kanotocht door Zweden?” Niet geheel onbelangrijk en dus zullen wij de kosten hier uitgebreid voor je uiteenzetten.
Wat kost The Canoe Trip 2023?
Allereerst is het goed om te vermelden dat het heel erg afhangt wat je allemaal wel en niet bijboekt bij jouw week kano varen in Zweden. Wat hoe dan ook inbegrepen zit bij The Canoe Trip:
- Tweepersoonskano
- Kooksetje (Trangia) + pannen + 1 literfles spiritus
- Waterdichte ton met daarin: kaart van het gebied in Värmland + poepschepje + biologisch afbreekbaar afwasmiddel en sponsjes om schoon te maken
- Twee drybags met het logo van The Canoe Trip erop
- Twee waterflessen
- Onderstel met wielen om de kano over land te kunnen transporteren
- Zwemvesten
- App van Travelbase met daarin een QR-code voor de sluizen en vergunning om te mogen wildkamperen in dit gebied. In de app vind je ook een kaart met een route voor het gebied waar de kanotocht plaats vindt.
- Begeleiding van uit de rangers en de crew
- Laatste avond een overnachting op de basecamp
Dit alles bij elkaar vanaf €390,- per persoon (afhankelijk van de periode en beschikbaarheid).
Wat je optioneel bij kunt boeken is het volgende:
- Foodpack: €115,- per persoon (dikke aanrader)
- Busrit (heen- en terug) vanuit Brussel, Utrecht of Joure: €135,-tot €150,-
- Airportshuttle vanaf Oslo €89,- pp
- Reisbijstandsverzekering €49,- pp
- Annuleringsverzekering €59,- pp
- Laatste avond, pizza avond: €11,- pp inclusief 1 drankje
Let op: de prijzen voor 2024 zijn nog niet officieel vastgelegd.
Je kunt The Canoe Trip hier boeken.
Via deze link kun jij je (pre)registreren voor jouw onvergetelijke kanotocht door Zweden, lekker makkelijk toch? Je krijgt met een preregistratie 24-uur voorsprong op de andere boekers zodat jij bijna zeker bent voor een plekje. Maar wees snel, de zomermaanden zijn zeer populair!
Speciaal voor gezinnen: Canoe Tribe
Tijdens onze kanotocht in Zweden kregen wij via Instagram een aantal vragen over de mogelijkheden dit met een gezin te doen. Het kan absoluut om ‘The Canoe Trip’ met het gezin te doen, maar het is hier niet specifiek voor bedoeld. De tocht kan namelijk wat te zwaar zijn voor families. Ondanks dat is het zeker mogelijk om een klein kinderstoeltje toe te voegen aan de tweepersoonskano. Ook zagen wij een gezin met oudere kinderen verdeeld over de kano’s: een vader met dochter en moeder met zoon.
Maar, niet getreurd als jouw gezinssituatie daar niet helemaal op aan sluit! Speciaal voor gezinnen en grote families is er sinds dit jaar (2023) ook de mogelijkheid om de ‘Canoe Tribe’ te boeken. De kanotocht is in een ander natuurgebied dan die van ‘The Canoe Trip’, waar ook meer campings aanwezig zijn. Het is dan ook mogelijk om tijdens deze route vaker gebruik te maken van een camping. Ook worden er activiteiten voor kinderen georganiseerd zoals leren vuur maken. Klinkt supergezellig toch? Je kunt de Canoe Tribe hier boeken.
Mis je nog informatie of heb je nog vragen ter voorbereiding van jouw meerdaagse kanotocht door Zweden? Laat het ons vooral weten, we helpen je graag verder. Kom je liever direct in contact met de organisatie, dan kun je hen hier contacten, onderaan de ‘over-ons’ pagina.