Search
Close this search box.

Hiken in de Balkan: 5 dagen op wandelavontuur met The Balkan Trail

Altijd gedroomd om te gaan hiken in de Balkan? Dan is dit je kans om op wandelavontuur te gaan! The Balkan Trail biedt de perfecte mogelijkheid om onder begeleiding van ervaren (lokale) gidsen en een mega gezellige groep, het mooiste gedeelte van de ‘Peaks of the Balkans’ trail te lopen. In 5 dagen beleef je letterlijk alle hoogtepunten van deze trail en zul je versteld staan van wat je fysiek allemaal kunt.

In dit artikel vertellen we je alles over de mooiste hikes in de Balkan die je tijdens deze week zult gaan doen. Inclusief alle praktische tips, zoals je van ons gewend bent. Zo ga je niet alleen goed voorbereid op pad, maar kun je ook vast wat voorpret op doen ;).

De route in het kort

Zoals in de inleiding al even genoemd is The Balkan Trail onderdeel van de welbekende ‘Peaks of the Balkans’ trail. Deze trail door een van de mooiste natuurgebieden van Europa is in totaal 192 kilometer. Maar, wees gerust. Tijdens deze trip zul je ongeveer de helft van de totale afstand gaan hiken in de Balkan.

De Balkan is een gigantisch gebied binnen Europa en het is dan ook niet mogelijk al deze landen aan te doen. Desondanks ga je je ogen uitkijken in Albanië, Montenegro en Kosovo. Je komt op de derde dag zelfs op het 3-landenpunt te staan, een van de hoogste toppen van deze wandeltocht.  Ook zul je de welbekende Theth – Valbona hike wandelen.

Hiken in de Balkan | Routekaart The Balkan Trail

  • DAG 1: Basecamp Theth – Valbona
  • DAG 2: Valbona – Dobërdol
  • DAG 3: Dobërdol – Plav
  • DAG 4: Plav – Vusanje
  • DAG 5: Vusanje – Basecamp Theth

Wij hebben ervoor gekozen om de 5-daagse Balkan Trail te lopen, omdat het fantastisch is dat de mooiste highlights van de ‘Peaks of the Balkans’ al voor je zijn uitgestippeld. We waren er dus zeker van dat we letterlijk alle hoogtepunten van deze trektocht door UNESCO werelderfgoed zouden zien. Niet voor niets heeft deze wandeling de World Travel & Tourism Award gewonnen! Daar komt bij dat er elke avond een plek op een prachtige camping voor je is geboekt op een unieke locatie.

Normaal vinden wij het fijn om hikes zelf uit te stippelen, maar we wisten uit ervaring met het wandelen op Madeira dat het heerlijk is om je hoofd echt even leeg te maken en je te laten verrassen door al het moois wat de route te bieden heeft. Daar komt bij dat de gidsen, zeker de lokale gids (Albanees) die mee gaat op deze hike in de Balkan, heel veel boeiends over de geschiedenis van deze plek kan vertellen.

TIP: download een van de apps waar je de GPX bestanden in kunt importeren, die je vooraf krijgt in de groepsapp, zodat je ze altijd offline kunt bekijken. Wij hebben ze ingeladen in ‘MAPS.ME’ en ‘GPX viewer 2’. De laatstgenoemde heeft als voordeel dat ook hoogtemeters worden aangegeven. Je kunt ook apps als OSMand of Komoot gebruiken.

Droneshot | Wandelpad bergkam | Balkan Trail

Je kunt ervoor kiezen om de ‘Balkan Meals’ van €165,- pp bij te boeken. Het leuke daarvan is dat deze maaltijden (ontbijt, lunch en diner voor 6 dagen) door lokale families worden klaar gemaakt. Je overnacht namelijk elke nacht bij guesthouses die een camping ter beschikking hebben. Met z’n allen geniet je ’s avonds van een welverdiende maaltijd (ook vegetarisch!) aan een lange tafel, en in de ochtend eet je samen zodat je een goede bodem hebt voor de wandeling. Daarna krijg je een lunchpakket mee voor onderweg, waar uiteraard de beste spots voor zijn uitgezocht.

TIP: Wij raden dit maaltijdpakket zeker aan. Er zijn geen supermarkten onderweg, dus het is lastig om zelf voldoende eten mee te nemen voor de hele reis. En daarnaast steun je op deze manier ook de lokale bevolking. Win-win situatie dus.

Wandelen met gids

Je hoeft tijdens het hiken in de Balkan niet bang te zijn dat je gaat verdwalen. Tijdens The Balkan Trail lopen namelijk 4 gidsen van Travelbase en 1 lokale gids mee, die alles weten van wandelen in deze landen en onderweg de nodige tips en tricks kunnen geven. Ben je niet zo’n groepsmens, maar vind je het wel fijn om met een georganiseerde reis mee te gaan? Je kunt de wandeling prima in je eigen tempo lopen.

Juist omdat er gidsen mee zijn, verspreid over de groep, is er altijd wel iemand die ook op jouw tempo loopt. Uiteraard kun je er ook voor kiezen wat afstand te houden van de groep Er zal altijd een gids zijn die achteraan loopt.

Het voordeel van het hiken met de gidsen is dat zij ook de toegangstickets voor de nationale parken regelen en de border permits voor de grensovergangen. Daar hoef je dan niet over na te denken :).

TIP: The Balkan Trail wordt aangeboden door reisorganisatie Travelbase. Ook The Atlas Trail & Madeira Trail behoren tot de toffe hikers community van Travelbase. Naast hikes worden er ook nog andere type reizen aangeboden zoals een kanotrip in Zweden, toffe roadtrips en bucketlist reizen naar bestemmingen als Namibië, Oman en IJsland.  

Tips & tricks voor hiken in de Balkan

Een van de eerste dingen waar je over nadenkt tijdens het hiken is het weer, toch? Want het liefst loopt iedereen met stabiele weersomstandigheden. Niet te warm, niet te koud, af en toe een zonnetje en niet te veel wind. Tja, dat is een uitdaging als je je in de bergen begeeft. Houd er zeker rekening mee dat het weer kan omslaan.

Tijdens onze trail hebben we best veel geluk gehad. Over het algemeen was het prachtig weer, waarbij we ook veel vergezichten hebben kunnen zien. Maar, de eerste dag was het erg heet, wat natuurlijk ook heel zwaar is met het stijgen. De tweede dag hebben we zowel regen als onweer gehad (ook daar krijg je een goede briefing voor!) en konden we maar net op tijd ons tentje op zetten tussen de buien door. Ook ’s nachts koelt het af. Kortom: neem kleding mee voor alle weerstypen. Maar daar komen we verderop in het artikel op terug.

Het hiken in de Balkan is echt een beleving op zich! Zo wandel je diverse keren langs herders met schapen en honden, kuddes koeien en wilde paarden. Echt, je kijkt je ogen uit en het is heel bijzonder om dit allemaal van dichtbij mee te maken. Uiteraard is het niet de bedoeling om de dieren aan te raken of om ze te voeren.

Ook wandel je langs diverse plekjes waar je pauze kunt houden. Soms een heel eenvoudig herdershutje waar je verse kaas of yoghurt kunt kopen en een verkoelend drankje. Soms iets uitgebreider waar moeder en oma van het gezin, de lekkerste bosbessentaart of Börek klaar maken. Neem dus voldoende contant geld (je kunt overal met euro’s betalen) mee om te genieten van deze lokale specialiteiten!

Beste reistijd

De beste reistijd om te gaan hiken in de Balkan is de zomer. Natuurlijk kan het er dan goed warm worden, maar in het voor- en najaar is er nog te veel kans op sneeuw in de bergen. Wist je dat er in sommige dorpjes in de winter wel tot 4 meter sneeuw kan vallen? Het is niet voor niets dat ook de Balkan Trail in deze periodes wordt aangeboden.

Droneshot | dag 4 | Balkan Trail

TIP: Je kunt je nu al preregisteren om in de zomer van 2025 The Balkan Trail te wandelen! Wanneer de boekingen opengaan, heb jij als eerste de mogelijkheid om te boeken!

Wat moet je meenemen?

Uiteraard krijg je vanuit de organisatie van The Balkan Trail een uitgebreide paklijst toegestuurd, maar om je nog een beetje extra op weg te helpen en onze ervaringen te delen, zullen we hier een en ander nog even toelichten. Ook kun je ons blog over uitrusting voor een meerdaagse wandeltocht lezen. Een goede voorbereiding, is het halve werk!

Wandelschoenen

Uiteraard beginnen we met goede schoenen! Niets is zo vervelend als schoenen net lekker zitten of nog erger: je krijgt blaren. Voor deze tocht wilde Lisa graag nieuwe schoenen, maar dan wel haar oude vertrouwde Lowa Renegade GTX Mid WS. Tijdens het inlopen (zeker 1 maand van tevoren) bleven er toch steeds beginnende blaren komen, waardoor zij toch weer haar oude schoenen heeft meegenomen. Dit was wel echt de laatste keer dat ze gebruikt konden worden. Het is niet handig om met uitgedroogde schoenen te lopen die elk moment kunnen gaan scheuren, of dat het profiel van de zolen op raken. Zo glijd je sneller uit.

Door de vele verschillende paden die je gaat beklimmen worden bergschoenen (type B/C) aangeraden. Toch heeft Erik voor de Madeira Trail de TERREX SWIFT R3 GORE-TEX gekocht en die zijn zo goed bevallen dat hij ook deze hike in de Balkan daar op heeft gelopen. Vooral in zijn maat (46) fijn om mee te nemen, omdat ze veel lichter zijn en daardoor makkelijker in te pakken in de tas.

TIP: neem ook slippers mee, voor aan het einde van de dag. Je voeten vinden het heerlijk om dan even te kunnen luchten. En natuurlijk zijn slippers ook heel fijn om te kunnen douchen. Wij kiezen voor slippers waar je ook met sokken in kunt. Lisa is fan van haar Teva’s.

Wandelsokken

Ook sokken dragen bij aan het verkleinen van de kans op blaren. Omdat het hiken in de Balkan in de zomer flink warm kan zijn, is het goed om niet te dikke sokken te dragen. Tijdens deze tocht hebben wij dan ook de lichtste wandelsokken (type A/100) meegenomen. Sokken met merinowol zijn altijd fijn, omdat deze minder snel gaan stinken en snel drogen, waardoor je ze ook nog een keer aan kan trekken. Een tip die wij inmiddels zeker uitvoeren: verwissel je sokken halverwege de wandeling tijdens een pauze. Zo houd je je voeten droog en gaat het minder snel irriteren. Zo voorkom je blaren.

Kleding & zwemkleding

Omdat je echt in de zomer dit wandelavontuur aangaat, zal het voornamelijk warm weer zijn. Wij namen dus vooral voldoende kleding mee om met warm weer in te wandelen. Twee korte sportbroekjes per persoon en een aantal hemdjes voor Lisa en t-shirts voor Erik. Ook hierin geldt natuurlijk dat merinowol het fijnste is. Dan kun je in theorie met 1 shirt de hele week doen. Lisa droeg ook reguliere sporthemdjes die snel drogen.

Wij hebben dan ook geen lange broek aangehad tijdens het hiken. Toch is het wel slim deze mee te nemen. In de avond koelt het af en als je na een pittige hike een warme douche hebt genomen, is het erg fijn daarna een lange broek aan te kunnen doen. Lisa had zowel een sportlegging als een lange linnen broek mee (die zij ook aan had in het vliegtuig) en Erik een lange wandelbroek.

Daarnaast hadden we allebei een merinowol shirt met lange mouwen mee, waarvan alleen Lisa deze 1 dag tijdens het hiken heeft gedragen toen het ging regenen en het afkoelde (er fijn om bij je te dragen dus!) en allebei een fleecevest. Ook de fleecevesten waren vooral in de avond en in de nacht erg fijn. Vergeet ook je zwemkleding niet, want er zijn mogelijkheden om onderweg te zwemmen.

Regenkleding

Aangeraden wordt om zowel een goede regenbroek als een regenjas mee te nemen. Wij hebben uiteindelijk alleen allebei onze regenjas aangehad, maar qua regen hadden wij ook erg mazzel met het weer. Lisa zou deze de volgende keer zeker weer meenemen. Erik vindt een regenbroek niet fijn, omdat je er heel snel in gaat zweten. Zorg voor een regenbroek met 5000 waterkolom. Beiden hebben wij een regenjas met 20.000 waterkolom die ook winddicht is.

Wandelstokken

Tijdens de Madeira Trail merkten we al dat wandelstokken helemaal niet suf zijn, maar juist erg handig! Wij zijn om en hebben ze dan ook nu weer tijdens het hiken in de Balkan wandelstokken gehuurd via de organisatie. Het is echt heel fijn om zowel met het klimmen als het dalen verlichting en support te hebben. Daarnaast is het een stuk beter voor je knieën! Je houding is beter tijdens het wandelen, wat voor Lisa minder rugklachten betekent en ook krijg je geen opgezwollen handen meer tijdens het wandelen, ideaal!

TIP: je kunt wandelstokken huren wanneer je via The Balkan Trail boekt.

Daypack

Je kunt ervoor kiezen om met al je bagage te wandelen tijdens deze tocht, maar je kunt jouw bagage met je tent, slaapzak en matje (en extra kleding ;-)) tijdens deze trail ook laten vervoeren. Deze backpack mag maximaal 12 kg zijn, omdat deze op sommige punten in de trail door paarden vervoerd wordt. Dit wordt alleen op kleine stukken gedaan waar écht geen auto’s kunnen komen. Er wordt (gelukkig) streng gewogen door de gidsen, dus houd je hier ook echt aan!

Het voordeel hiervan is dat je de 5-daagse hike in de Balkan alleen met je daypack kunt wandelen. De meeste mensen wandelen met een daypack tussen de 25 en 35 liter, zodat alle kleding, water en snacks erin passen. Houd rekening met 3 liter water per dag. Neem ook een regenhoes voor je tas mee.

TIP: pak je kleding in packingcubes. Rol je kleding op om ruimte te besparen en verdeel het per type kleding. Zo kun je alles makkelijk terugvinden en past er meer in je tas!

Kampeerspullen

Je kunt optioneel kampeermateriaal boeken via The Balkan Trail. Wij hebben dat gedaan en dat is ons goed bevallen. Je krijgt dan een tent, een slaapmatje, een slaapzak en een liner om in je slaapzak te gaan liggen (of alleen daarin te liggen als je het warm hebt natuurlijk). Je moet wel zelf nog even een hoofdkussentje meenemen. Wij hadden een opblaasbare variant die ons heel goed is bevallen.

Overige benodigdheden

Wij hebben eigenlijk standaard een EHBO kit mee, waarbij het vooral bij deze trail geen kwaad kan om ORS en diarree remmers mee te nemen. Helaas merkten wij dat er door de warmte wel wat mensen ziek zijn geworden (gelukkig voor korte duur), maar het laatste wat je wil is natuurlijk om uit te drogen. Uiteraard nemen wij ook altijd wat standaard pijnstiller en hooikoortspillen/ antihistamine pilletjes mee op reis. Om ziek zijn te voorkomen kun je het beste het water uit de kraan zuiveren. Bijvoorbeeld met tabletjes of een waterfles met filter.

Om blaren te VOORKOMEN (beter dan genezen ;-)) kun je het beste sporttape meenemen. Lisa heeft deze keer preventief getaped tegen blaren (vanwege dat inlopen van haar schoenen was het een zwakke plek geworden) en dat hielp super goed. Ook kinesio tape is handig om mee te nemen. De laatste dag heeft Lisa dit bij haar knie bevestigd wat zeker hielp met de pittige afdaling. Blarenpleisters worden afgeraden.

Inmiddels zijn wij helemaal fan van de camelbak (2L). Ideaal om niet steeds te hoeven stoppen om te drinken en we dronken daardoor ook nog eens veel meer! Omdat er aangeraden wordt om met deze trail 3 liter water mee te nemen, hadden wij allebei nog een losse bidon mee, waar we elektrolyten in deden elke ochtend, voor de extra zouten en mineralen tijdens het hiken.

Als echte digital nomads zijn wij natuurlijk niets zonder een goede powerbank, dus die gaat ook altijd mee op pad.

Let op: als je deze tocht zelf wil gaan organiseren, wees je er dan van bewust dat je ook toegangstickets voor de Nationale parken moet kopen en border permits voor de grensovergangen. Boek je de trail via de Balkan Trail, dan is dit allemaal al inbegrepen en hoef je daar niet over na te denken.

Hikes van de ‘Peaks of the Balkans’

Wanneer je dit 5-daagse wandelavontuur in de Balkan zelf wilt ondernemen, dan is het slim om de officiële website van de ‘Peaks of the Balkans’ erbij te pakken. Hier worden alle hikepaden op weergegeven, met ook mogelijkheden om te overnachten. Uiteraard is de route van The Balkan Trail iets aangepast, zodat de mooiste plekken van de trail worden aangedaan in 5 dagen.

Kamperen op de route

Het leuk aan hiken in de Balkan is wat ons betreft ook de combinatie met het kamperen. Het is ongelooflijk tof om je tentje op een plek met zo’n bijzonder uitzicht neer te kunnen zetten. Daar komt bij dat je er echt heel mooi sterren kunt kijken ’s nachts. Elke nacht sta je op het terrein van een guesthouse of bij een lokale familie, waardoor je ook nog eens kunt genieten van de gastvrijheid en het heerlijke eten. Op sommige plekken ben je omringd door koeien, paarden en honden: een belevenis!

Kamperen tijdens het hiken in de Balkan is gelukkig niet helemaal afzien. Op elke camping hebben wij kunnen douchen (oké, heel af en toe was het wat koud ;-)) en ook overal waren toiletten aanwezig. Op de meeste plekken was wifi, dus je kunt ook nog het thuisfront op de hoogte houden. Let er namelijk op dat je 4g abonnement de meeste landen van de Balkan niet dekt.

kamperen aan het meer van Plav

TIP: Preregistreer je alvast voor 2025. Dan heb je de eerste mogelijkheid om daadwerkelijk te boeken, voor de anderen dat doen. Het zal snel gaan!

Wil je de tocht zelf ondernemen en slaap je liever in de guesthouses zelf? Dan kan dat natuurlijk ook. Omdat het een populaire route is, raden we je wel aan de slaapplekken van tevoren te boeken.

Wandelen in de Balkan: de hikes

En dan nu eindelijk over tot de orde van de dag: de hikes. We delen graag onze ervaring van dag tot dag met je. Zo ben je een beetje voorbereid en kan de voorpret echt beginnen!

DAG 1: Basecamp Theth – Valbona

  • Kilometers: 11,6 km
  • Hoogtemeters: 1060 m
  • Daling: 680

De eerste dag tijdens het hiken in de Balkan is misschien wel een van de bekendste routes van de trail. De wandeling tussen Theth en Valbona is een bekende route en dit is dan ook meteen de drukste route. Wij keken er al heel lang naar uit om deze wandeling te lopen, omdat wij tijdens onze eerdere reis door Albanië deze hike niet konden doen vanwege te veel sneeuw (april).

Inmiddels kunnen wij er dan ook eindelijk over meepraten en ja, het is echt een prachtige wandeling! Vooral de uitzichten op de top zijn adembenemend. De ruige bergtoppen steken prachtig af bij de helderblauwe lucht die wij die dag hadden. Overigens betekende dit ook dat het flink zweten was naar boven toe. Zoals je kunt zien stijg je deze dag in vrij korte tijd 1060 meter, dus een pittge klim. Gelukkig loop je het grootste gedeelte door een bos en is er dus schaduw.

Af en toe kom je tijdens de klim op een open vlakte, waar je weer even kunt genieten van het uitzicht. En op een gegeven moment kom je zelfs leuke plekjes en barretjes tegen waar je lokale lekkernijen en wat kouds te drinken kunt kopen. Wij gingen voor de Flij (een soort pannenkoekentaart) en die was echt heerlijk!

De afdaling is ook vrij pittig, vooral vanwege de loszittende stenen en zand. Je moet goed opletten waar je loopt om ervoor te zorgen dat je niet wegglijdt. Maar wees gerust, dit is echt wel goed te doen. En het fijne is, je hebt bijna de hele afdaling uitzicht. Elke keer weer een ander gezicht, echt prachtig! Aan het einde van dag meeten wij met de groep weer bij een lokaal barretje waar Lisa voor de ‘mountain tea’ ging. Erg leuk om te zien hoe de thee hier gemaakt wordt met verse kruiden.

DAG 2: Valbona – Ceremi – Dobërdol

  • Kilometers: 15,4 km
  • Hoogtemeters: 1020 m
  • Daling: 360 m

De tweede dag tijdens jouw hike door de Balkan is er die je door een UNESCO werelderfgoed gebied gaat leiden. Dat belooft dus weer een heel bijzondere dag te worden! Het busje brengt je in de ochtend naar Ceremi. De rit op zich is al een belevenis, dus probeer daar ook lekker van te genieten.

Je begint de hike met een relatief kort, maar pittig stuk stijgen door het bos, waarna je bij een barretje uit komt waar je verse bosbessen kunt eten, heerlijk. Daarna vervolgt de wandeling grotendeels door het bos en blijf je eigenlijk steeds wel stijgen. Je hebt prachtig uitzicht over de Dobërdol-vallei, waar je ook paarden en schapen kunt spotten.

De lunchplek is ook weer op een prachtige locatie. Ook hier worden weer de lekkerste lekkernijen voor je bereid, wat ons betreft de lekkerste van de week. Zowel de bosbessentaart als de Börek waren heerlijk. Je kunt hier van genieten aan een van de picknick tafels, of als je geluk hebt in de hangmat.

Na een prachtige wandeling door het bos en over smalle paadjes waar je ook overal van frambozen kunt genieten, kom je uit in de vallei waar je de volgende overnachtingplek al in de verte ziet liggen. Wauw, wat een uitzicht. Vanaf hier kijk je namelijk al tegen het gebergte aan waar je morgen naar toe gaat wandelen, dat belooft wat!

Ondanks dat de douches er op het eerste oog niet zo uit zien, was deze heerlijk! Ik denk de beste van de week. Lekker warm en een goede straal. Wat is het toch heerlijk om even op te frissen na zo’n dag. En gaan slapen met het geluid van honden, paarden, schapen om je heen en de oneindig veel sterren boven je tentje, is toch wel heel bijzonder.

DAG 3: Dobërdol – Plav

  • Kilometers: 17,3 km
  • Hoogtemeters: 650 m
  • Daling: 910 m

Zoals gezegd weet je al bij het wakker worden dat het eerste gedeelte van de dag zwaar gaat worden. Bij het openritsen van je tent kijk je namelijk al tegen de berg aan waar je naar toe gaat lopen. Maar het is het zo waard! Je wandelt namelijk naar het drielandenpunt, wat een fantastisch uitzicht biedt. Daar komt bij dat het natuurlijk ook wel een heel bijzonder moment is om Albanië, Kosovo en Montenegro samen te zien komen in dit gebergte.

Droneshot | drielandenpunt| Balkan Trail

Het eerste stuk van de dag is zwaar, steil en eerlijk is eerlijk: het is even doorzetten. Maar wauw, het harde werken wordt al heel snel beloond, want het uitzicht is echt adembenemend. De combinatie van het wandelen over een bergkam, het afzien en het uitzicht doen je toch wel beseffen dat dit heel bijzonder is. Je mag trots zijn op jezelf!

De afdaling richting Lepushe is echt onbeschrijfelijk. Ik denk dat ik wel 100x tegen Erik heb gezegd hoe mooi ik het hier vind. Alsof je in een schilderij loopt, met oneindig veel tinten groen. Wauw! Op deze route vind je veel blauwe bessen en dat is dan ook precies de juiste snack die je nodig hebt op zo’n dag.

Droneshot | Wandelpad dag 3 | Balkan Trail

Net als je denkt dat het niet beter kan, kan het toch. De lunch spot is namelijk bij een prachtig meer, waar je ook nog eens in kunt zwemmen. En nee, dit is geen ijswater, maar gewoon een lekkere temperatuur. Vergeet deze dag dus niet je zwemkleding en een handdoek mee te nemen, want het is het zo waard. Je broodje smaakt daarna extra goed!

Het laatste gedeelte van de dag loop je voornamelijk door het bos, wat een heel rustgevend gevoel geeft. Precies wat je nodig hebt, na zo’n pittig begin. Je loopt hier lekker in de schaduw en voor je het weet ben je weer bij een van de barretjes die misschien wel het mooiste uitzicht biedt van alle barretjes tijdens de trail. Hier maken ze verse frambozensap, zeker aan te raden!

De busjes brengen je aan het einde van de dag op een mooie plek aan het meer van Plav. Een toplocatie om je tent op te zetten. Ook hier kun je nog een duik nemen als je wil, maar vooral het diner vonden wij hier erg lekker.

DAG 4: Plav  – Vusanje

  • Kilometers: 15,3 km
  • Hoogtemeters: 660 m
  • Daling: 1110 m

Vandaag gaat je vleugels geven! Je gaat het gevoel krijgen dat je ‘on top of the world’ bent, want de bergkam waar je over gaat wandelen is echt fantastisch. Maar, daar ben je natuurlijk niet zomaar. Daar zal je eerst weer een flinke klim voor af moeten leggen, maar dat gaat je lukken!

Na een ritje van 40 minuten in het busje ben je blij als je er bent en lekker kunt gaan wandelen. Het eerste stuk stijgen door het bos is heerlijk in de schaduw en wij vonden het fijn om onze ‘motortjes’ op deze manier even warm te draaien. De pauzeplek op de open vlakte daarna is heel aangenaam met prachtige paarse bloemen. Maar ja, je kijkt alweer richting de berg die je gaat bewandelen, dus veel tijd voor rust is er niet.

Nu volgt misschien wel het zwaarste gedeelte van de hike in de Balkan. Een enorm steil pad naar boven, wat op sommige plekken ook erg smal en spannend is. Je zult je af en toe even vasthouden met je handen om meer grip te hebben, maar het uitzicht over het meer van Plav, waar je vannacht nog geslapen heeft, maakt een hoop goed. Vergeet dus niet af en toe even stil te staan en van de omgeving te genieten als je durft. Na een pittige klim kom je dan uiteindelijk aan bij de bergkam. Het is het echt meer dan waard!

Droneshot | lunchplek | Balkan Trail

De wandeling over de bergkam is relaxed, want deze is vlak. Je kunt hier dus echt gaan genieten van al het moois om je heen. Het is bijna ontroerend, zo mooi als het daar is. De lunch spot aan het einde van het pad was dan ook onze favoriet van de week. Het is bijna alsof we voor een greenscreen staan als we hier een foto maken samen. Dit is intens genieten!

Ook tijdens de afdaling voelen we ons ontzettend nietig en zijn we er eigenlijk stil van hoe mooi de omgeving hier is. Alleen de herders met hun schapen en honden halen ons af en toe uit de dagdroom. Het laatste stuk van de afdaling overigens ook, want deze is pittig. Zeker omdat je hier niet meer in de schaduw loopt en de zon lekker op je schouders brandt. Gelukkig is de camping bijna in zicht!

DAG 5: Vusanje – Basecamp Theth

  • Kilometers: 15,6 km
  • Hoogtemeters: 860 m
  • Daling: 890 m

En dan zijn we alweer bij de laatste dag van het hiken in de Balkan aangekomen. Wat ontzettend jammer! Maar gelukkig staat er nog een hele toffe dag voor de boeg. Niet voor niets is deze wandeling een favoriet van een aantal van de gidsen.

We beginnen de dag met de keuze of we een ijsbad willen nemen in een van de ‘Blue Eyes’ die Albanië rijk is. Let op: dit is NIET die in Theth of de blue eye in het zuiden van Albanië. Deze blue eye is op de route en kom je tegen na een half uurtje wandelen.

Daarna begint een lange klim, wederom door het bos en je kunt vast merken dat iedereen best moe is. Gelukkig heb je waarschijnlijk al veel leuke contacten opgedaan en kun je onderweg lekker kletsen voor wat afleiding. Eenmaal boven weet je weer niet wat je ziet!

Eigenlijk is deze wandeling het tegenovergestelde van gister. Waar je gister over de bergen heen keek, bevind je je er nu middenin. Waar je ook kijkt, links of rechts, je bent omringd door hoge bergen en je kijkt je ogen uit! De omgeving is hier ook een heel stuk ruiger dan de rest van de week. Hoe bijzonder om zoveel diversiteit in een wandeling te ervaren.

Wat de wandeling extra bijzonder maakt is dat je vandaag door een voormalig ‘verboden zone’ loopt. De lokale gids kan je hier alles over vertellen en dat is mega interessant. Onderweg zul je dan ook niet gek opkijken van de bunkers die je hier tegen komt.

De afsluiter van de dag, het toetje van deze trail door de Balkan, is een flinke daling. Het is best pittig en ook gek om hier weer veel meer toeristen te zien hoe dichterbij we bij Theth komen, maar het is te doen. Vooral omdat je ook hier weer een fantastisch uitzicht hebt. Hebben we al gezegd dat het hier heel mooi is?

Het biertje bij het laatste barretje in de buurt van Theth smaakt nu natuurlijk extra goed, de overwinning!

Tirana en de reis naar Theth

Afhankelijk van jouw vlucht, kun je ervoor kiezen om Tirana te gaan verkennen. Wij kwamen op de allereerste dag rond lunchtijd aan, waardoor wij de middag nog hadden om de stad in te gaan. Tirana is een heel bijzondere, hippe stad waar je veel van de geschiedenis van Albanië kunt leren. Maar, zoals een grote stad betaamt, kun je hier ook heerlijk genieten van allerlei lekkernijen en gezellige terrasjes. De eerste overnachting in Tirana is optioneel, maar zeker aan te raden. Het hotel was superfijn, goed verzorgd en had een heerlijk ontbijt. De perfecte start van de reis!

Pas de volgende dag maakten wij de reis naar Theth. De busreis van Tirana naar Theth (die ook optioneel is, je kunt ook zelf vervoer regelen) duurt zo’n 5 a 6 uur, afhankelijk van het verkeer. Zeker het laatste stuk ga je door de bergen, met heel wat haarspeldbochten. Je kunt zien dat de weg zelf vrij nieuw is, maar als je snel wagenziek wordt zou ik je aanraden om voorin te gaan zitten. Onderweg maak je nog een tussenstop bij een barretje waar je naar het toilet kunt en wat eten en drinken kunt kopen. Zelf hadden wij ook lunch meegenomen.

Op de laatste dag van de reis (dus na jouw overnachting in Theth) word je rond 1 uur weer opgehaald door de bus om je weer terug te brengen naar Tirana, als je natuurlijk de shuttle hebt geboekt. Aan het einde van de dag kom je aan op de luchthaven, vanaf waar je vlucht naar huis weer vertrekt.

Wat kost The Balkan Trail?

Wij hebben The Balkan Trail in 2024 gelopen. Wanneer je ook nog in 2024 deze wandeling in de Balkan via Travelbase wil boeken, vind je onderstaand de kosten. Wil je preregistreren voor 2025, bekijk dan altijd nog eens de website voor de actuele prijzen van The Balkan Trail.

Basisprijs €550,- per persoon, dit is inclusief:

  • Uitgestippelde tocht en volledige reisorganisatie
  • 6 kampeerovernachtingen op unieke plaatsen bij de lokale bevolking
  • Border permit voor de grensovergangen
  • Toegangstickets voor de nationale parken
  • Begeleiding door Nederlandstalige gidsen
  • Trailapplicatie met alle informatie over The Balkan Trail

Optioneel (prijzen per persoon)

  • Balkan meals (€165,-)
  • Vluchten (afhankelijk van wanneer je gaat, maar gemiddeld €350,-)
  • Bagagetransport (€130,-)
  • Kampeermateriaal (€79,-)
  • Eerste overnachting in Tirana (€45,-)
  • Shuttleservice (inbegrepen in vluchtkosten)
  • Verzekeringen (afhankelijk van welke verzekeringen jij wil afsluiten)

Bekijk het volledige overzicht op de website van The Balkan Trail.

Wat maakt hiken in de Balkan zo uniek?

Hopelijk krijg je na het lezen van deze blog heel veel zin om te gaan hiken in de Balkan. Ik denk dat je al wel hebt gemerkt dat wij het een fantastische reis vonden. De combinatie van de ruige bergtoppen, de prachtige, groene natuur, het mooie weer, de ontzettend gastvrije mensen en de interessante cultuur maakten het een totaalplaatje wat gewoon echt een heel bijzondere ervaring was.

Het slapen in een tentje, het genieten van de lokale lekkernijen, elk onderdeel van de trail draagt bij aan een heel bijzondere belevenis, die wij nooit zullen vergeten!

Wij boekten deze reis via The Balkan Trail. Je kunt je vanaf nu preregistreren voor 2025, zodat zodra de boekingen opengaan, je voorrang hebt op de rest om zeker te zijn van jouw plekje!

Delen vinden we leuk!

Met onze content hopen we zoveel mogelijk mensen te kunnen inspireren en helpen bij het realiseren van hun wereldse reis. Wij zouden het dan ook leuk vinden als je dit artikel deelt.

Let op: sommige van onze blogs bevatten affiliate links, dit betekent dat wij een commissie ontvangen als jij hier een aankoop doet. Jij betaalt hier niks extra voor en tegelijkertijd support je Reisstel.nl. Een win win situatie dus. Wanneer wij een gesponsorde post schrijven vermelden wij dit altijd bovenaan het betreffende artikel.

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *