Search
Close this search box.

Wat moet je meenemen op wintersport? Onze wintersport paklijst met dé winteruitrusting van 2025.

De leukste tijd van het jaar is weer aangebroken: de skivakantie. Of je nu voor het eerst gaat of al jaren ervaring hebt: het inpakken voor deze week blijft lastig en geeft steeds weer stress. Want wat moet je meenemen op wintersport? In dit artikel delen wij onze uitgebreide wintersport paklijst met jou, zodat je goed voorbereid op pad gaat en maximaal kunt genieten van jouw tijd op de piste. Van een toffe winteruitrusting tot praktische dingen die je echt niet mag vergeten.

Wat moet je echt meenemen op wintersport?

Het allerbelangrijkste om mee te nemen op wintersport is skikleding. Oftewel: een skibroek en een ski-jas. Wanneer je de piste op gaat – of je nu wel of niet zelf skiet of snowboard – het is er koud, het kan volop sneeuwen en daarop kun je maar het beste goed voorbereid zijn. In tegenstelling tot ski’s of een snowboard, zijn wat ons betreft de skibroek en ski-jas daarom de nummer 1 essentials van de wintersport paklijst. Voor dat we onze paklijst door middel van een aantal checklists met je delen, gaan we nog even verder in op de skikleding.

Skibroek en ski-jas

Het belangrijkste bij het uitzoeken van een skibroek en ski-jas is dat het waterdicht is, maar ook ademend is. Het laatste wat je wil is dat je nat wordt onder je jas of broek of dat je het bloedheet krijgt tijdens jouw afdeling van de piste. Over waterdicht gesproken: veel jassen hebben een zogenaamde ‘sneeuwvanger’ wat wel erg handig is tijdens het skiën. Zo komt er geen sneeuw naar binnen. En als laatste tip voor het uitzoeken van een ski-jas: bekijk of er een handig vakje in zit waar je je skipas in kunt opbergen.

En ook al zal niet iedereen dit direct toegeven ;-), je wil er natuurlijk ook wel een beetje hip uit zien op de lange latten. Wij wel in ieder geval. Daarom direct een tip van ons voor dé winteruitrusting van 2025: op de website van Protest vind je wat ons betreft de tofste collectie dames ski-jassen en ski-jassen voor heren. En nog van Nederlandse bodem ook haha.

Volgens Ski Informatie, zijn er voor seizoen 2024/2025 duidelijke trends: minimalistische, monochrome outfits in neutrale kleuren zoals taupe en beige. Maar zelf vinden wij – vooral Erik – het wel leuk om wat meer op te vallen. In dat geval kun je bijvoorbeeld kiezen voor metallic accenten, die je outfit net dat beetje extra pit geven.

TIP: let bij de waterdichtheid van een skibroek of ski-jas op een waterkolom van minstens 20.000 om ervoor te zorgen dat deze goed waterdicht is.

Ski’s en snowboard

Om nog even terug te komen op de ski’s (+skistokken) of een snowboard: uiteraard kun je niet echt wintersporten zonder, maar dit hoef je niet altijd zelf mee te nemen. Zeker als je voor het eerst op skivakantie gaat, kan het slim zijn om dit te huren. De aanschaf van ski’s of een snowboard kan behoorlijk prijzig zijn en je moet dan ook zelf onderhoud plegen om ervoor te zorgen dat het niet compleet uitdroogt de rest van het jaar dat je niet op vakantie bent. Eigenlijk in elk wintersportdorp is wel een winkel voor skiverhuur te vinden, reserveer dit vast van tevoren!

Snowboots

Oké, de allerbelangrijkste dingen om mee te nemen op wintersport hebben we nu gecovered. Wat verder slim is om in te pakken zijn snowboots of andere warme en waterdichte schoenen. Wanneer je ski’s of een snowboard huurt, zul je daar automatisch ook passende schoenen bij huren. Maar je hebt zeker ook goede en warme schoenen nodig als je deze niet aan hebt. Deze schoenen zijn namelijk allesbehalve echt comfortabel. Ervan uitgaande dat het ook in het dal of het dorp waar jij overnacht sneeuwt, zijn warme en waterdichte schoenen dus wel erg fijn wanneer je uit eten gaat of een boodschapje gaat doen.

Daarbij komen we automatisch bij sokken. Er zijn speciale skisokken te verkrijgbaar en die raden wij dan ook zeker aan. Deze zijn zowel dik en warm, als dat ze prettig zijn om te dragen tijdens het sporten. Wij zijn zelf fan van skisokken van (merino)wol, vanwege de vochtwerende werking, het gaat niet snel stinken en voorkomt pijnlijke drukpunten.

Welke laagjes draag je onder je skikleding?

Onder je skikleding is het belangrijk om warme kleding te dragen. Wie ons langer kent weet dat we gek zijn op laagjes. Waarom? Zo kun je altijd iets aan- of uittrekken wanneer nodig. Als de zon schijnt op de piste, kan het al gauw lekker warm worden. Niet alleen als je veel in beweging bent, maar ook als je even lekker een drankje doet op een van de terrassen. Maar het weer in de bergen kan alle kanten op gaan. Dat betekent dat er ook ineens een flinke wind kan opsteken, het mistig wordt of gaat sneeuwen. En dan is een extra laag wel weer erg fijn.

TIP: Wij zijn gek op hiken in alle weersomstandigheden en hebben hier dan ook meer blogs over geschreven die je wellicht ook kunnen helpen bij het uitzoeken van meerdere laagjes, waaronder: de ideale wandeluitrusting (voor meerdere dagen).

Wij raden aan om te beginnen met thermokleding. Jouw eerste laag wordt een lange broek en een shirt met lange mouwen die nauw aansluiten aan jouw lichaam. Wij zijn zelf fan van (merino)wol voor deze laag, omdat dit materiaal is dat vocht afvoert waardoor je niet afkoelt van het zweet tijdens het sporten en wat tegelijkertijd jouw lichaam warm houdt. Daar komt bij dat het geen geur opneemt, waardoor je het ook meerdere dagen kunt dragen, ideaal aangezien je ook geen zin hebt om te vaak te moeten wassen tijdens een weekje wintersport.

Wintersport 2023 | Skiliften

TIP: kies voor een thermolaag voor (merino)wol

Over de thermolaag heen komt een laag om je extra goed warm te houden als het koud is. Denk hierbij aan een skipully met eventueel daarover nog een fleecevest of warme trui. Wij zijn zelf geen fan van een extra laag bij je benen, omdat voor ons is gebleken dat de thermolaag in combinatie met de skibroek voldoende warmte geeft. De skibroek en ski-jas bieden vooral bescherming tegen de kou en de sneeuw. We kunnen het dus niet vaak genoeg zeggen: zorg voor een waterdichte laag!

Hoeveel skibroeken moet je mee?

Wij nemen zelf altijd maar 1 skibroek en 1 ski-jas mee op wintersport. Zoals gezegd is het een buitenste laag die vooral wind en water tegen moet houden. Dit zijn vaak geen goedkope kledingstukken. Daar komt bij dat je kleding die je er onder draagt het zweet zal opvangen tijdens het sporten, waardoor het vooral belangrijk is om daar meerdere sets van mee te nemen. Dat zullen we hieronder in de checklist aangeven.

Wat draag je boven je skikleding?

Naast al je skikleding, kun je nog meer dragen om jezelf warm te houden. Denk daarbij aan een muts, een skihandschoenen en een nekwarmer of buff of sjaal. Alhoewel het in bijna alle gebieden verplicht is om een skihelm te dragen tijdens het skiën of snowboarden, is het natuurlijk wel erg fijn om tijdens een pauze op het terras je muts op te kunnen doen. Wist je dat de meeste kou je lichaam verlaat via je hoofd en je voeten? Daarom is het extra lekker als deze delen van je lichaam goed zijn ingepakt.

Wanneer je ski’s of een snowboard gaat huren, kun je ook direct een skihelm en skibril huren. Wel zo fijn als je voor het eerst gaat wintersporten, zodat je dit niet allemaal direct hoeft aan te schaffen. Ben je er al over uit dat je vaker op skivakantie gaat? Dan is het wel erg lekker om dit zelf te hebben. Een skibril is een must om bij je te dragen. Wanneer het gaat sneeuwen kun je anders bijna niets zien. Ook helpt het tegen de felle zon, al zijn wij zelf meer fan van een goede zonnebril. Deze nemen wij dus altijd extra mee. Vergeet ook vooral je zonnebrandcrème niet, want de zon kan fel branden in de bergen.

Ook voor de bescherming in je nek kan het fijn zijn om met lagen te werken. Denk daarbij aan een buff in combinatie met een sjaal. Zelf vinden wij het comfortabeler om enkel een buff te dragen, omdat een sjaal vaak toch in de weg zit. Wanneer je ervoor zorgt dat het onder je ski-jas goed is verwarmd en je je ski-jas tot boven dicht doet, ben je meestal warm genoeg ingepakt.

Qua handschoenen zou je kunnen kiezen voor een dun handschoentje waar overheen je dikkere wanten of handschoenen draagt. Wanneer je dan bijvoorbeeld toch nog even je schoenen met bijstellen boven op de piste of je wil een foto maken van het spectaculaire uitzicht, dan heb je altijd nog dunnen handschoentjes aan zodat je vingers er niet direct afvriezen ;).

Checklist: niet vergeten als je op wintersport gaat

  • Skibroek
  • Ski-jas
  • Skies of snowboard + skistokken *als je dit huurt: reserveer vooraf
  • Snowboots of andere warme en waterdichte schoenen
  • Skisokken
  • Thermokleding
  • Skipully/fleecevest/warme trui
  • Skihelm (is bijna overal verplicht) *als je dit huurt: reserveer vooraf
  • Skibril *als je dit huurt: reserveer vooraf
  • Zonnebril
  • Zonnebrandcrème
  • Nekwarmer/buff/sjaal en muts
  • Skihandschoenen (eventueel 1 dun en 1 dik paar)

Wat moet je verder meenemen op wintersport?

Oké, nu we de belangrijkste zaken gehad hebben, kunnen we verder met de rest. Waar denken we dan aan? Bescherming voor je knieën of polsen (vooral erg fijn voor snowboarders), een rugtas met waterfles om mee te nemen als je de piste op gaat, blarenpleisters voor als je ski- of snowboardschoenen toch wat pijn doen. En uiteraard wil je na het skiën of als je ’s avonds uit eten gaat, nog wel even wat anders aantrekken. Laten we daar wat verder op ingaan.

Wat draag je ’s avonds op wintersport?

Uiteraard is het heel persoonlijk wat je ’s avonds allemaal nog gaat doen tijdens jouw wintersport. De een is fan van après-ski en zal vooral in de kroeg te vinden zijn, terwijl de ander niets liever doet dan in het hotel of appartement chillen en spelletjes doen. Of misschien vind jij het wel heerlijk om nog even te zwemmen of een sauna op te zoeken? Kortom, afhankelijk van wat jij fijn vindt op vakantie, zal je dit moeten afstemmen.

Ook het gebied waar je bent kan invloed hebben op wat je draagt. Zo zijn er een aantal chiquere skigebieden waar ook de restaurants wat netter zijn, waar we ons kunnen voorstellen dat je het fijn vindt om wat netter gekleed op pad te gaan.

Wij nemen zelf altijd een comfortabel setje met joggingbroek en fijne trui mee die we dan ’s avonds in het appartementje kunnen dragen na het douchen. En ook zorgen wij ervoor dat we altijd zwemkleding en een badhanddoek mee hebben. Verder hebben wij een setje casual kleding mee waarin we uit eten kunnen gaan, een boodschapje kunnen doen of de après-ski kunnen bezoeken.

Paklijst wintersport: dit moet je ook meenemen

  • Bescherming voor knieën of polsen
  • Een rugtas met waterfles
  • Blarenpleisters
  • Joggingbroek en trui
  • Casual setje kleding
  • Eventueel nette kleding voor chique etentje
  • Zwemkleding + badhanddoek

Praktische dingen die je niet mag vergeten

We sluiten de lijst af met praktische dingen die je niet mag vergeten tijdens jouw wintersport. Daarbij hebben we het dus niet over de kledinguitrusting, maar bijvoorbeeld spullen die je onderweg in de auto bij je moet hebben (mits je met de auto op pad gaat natuurlijk), belangrijke documenten en spullen voor in je toilettas zoals een EHBO-setje.

Ook hebben we nog een aparte checklist gemaakt voor mensen die een appartement huren tijdens hun wintersport. Daar zijn natuurlijk altijd weer een aantal zaken waar je apart even aan moet denken.

Paklijst wintersport: praktische dingen voor jouw skivakantie

Hieronder vind je nog een aantal handige checklists voor overige praktische zaken tijdens de wintersport. Van spullen die je mee moet nemen onderweg, in de auto tot aan spullen voor in het appartement.

Spullen voor in de auto

  • Winterbanden
  • Sneeuwkettingen (let op: soms is dit zelfs verplicht!)
  • Ruitontdooispray voor de ruiten
  • Antivriesdeken voor de auto
  • Krabber en borstel om sneeuw weg te halen
  • Slotontdooier of rubberstick zodat de deuren opengaan
  • Isoleerdeken voor als je pech onderweg hebt
  • Gevarendriehoek, startkabels, sleepkabel
  • Dakkoffer voor extra bagage of voor je ski’s/snowboard

Belangrijke documenten

  • Paspoort of ID-kaart + kopie hiervan
  • Creditcard
  • Bankpas/cash geld
  • Kentekenbewijs en groene kaart indien nodig
  • Verzekeringspapieren (let op, vaak gelden er speciale wintersportverzekeringen!)
  • Rijbewijs
  • Tickets voor de trein/vliegtuig + reserveringsbewijs van appartement of hotel

Elektronica

  • Elektronica incl. opladers en accu’s.
    • Denk aan: laptop, camera, GoPro (kan tof zijn op je helm!) en telefoon
  • E-reader, boeken of spelletjes voor de ontspanning
  • Powerbank
  • Oordopjes om muziek te luisteren (en ook tegen geluid)
  • Boxje voor muziek

Overige kleding

  • Ondergoed + sport-bh’s
  • Pyjama of eventueel thermokleding om in te slapen

In je toilettas

  • Lippenbalsem met SPF
  • Deodorant
  • Dagcrème met SPF
  • Shampoo + crèmespoeling + zeep
  • Eventueel haarmasker tegen beschadigt haar van het koude weer
  • Crème voor pijnlijke spieren
  • Paracetamol/ Ibuprofen
  • Tandenborstel + tandpasta
  • Scheerspullen
  • Overige medicijnen
  • EHBO setje
  • Bril/ lenzen + vloeistof
  • Föhn
  • Wasmiddel voor een (hand)wasje

Spullen voor in je appartement

  • Bedlinnen en handdoeken (kun je vaak ook huren in het dorp)
  • Eten en drinken (om kosten te besparen)
  • Vuilniszakken en herbruikbare boterhamzakjes
  • Afwasborstel, afwasmiddel, vaatwasblokjes, vaatdoek, handdoek en theedoek voor in de keuken
  • Wc-papier en keukenrol
  • Kruiden en suiker
  • Koffie en thee (let op waarmee je koffie kunt zetten in je appartement)
  • Blikopenen, kurkentrekker, kaasschaaf, schaar

Wij hopen dat je zo op weg bent geholpen en weet wat je mee moet nemen op wintersport met deze handige paklijst. Heb je nog andere must-haves voor je skivakantie? Laat het ons weten in de reacties!

Delen vinden we leuk!

Met onze content hopen we zoveel mogelijk mensen te kunnen inspireren en helpen bij het realiseren van hun wereldse reis. Wij zouden het dan ook leuk vinden als je dit artikel deelt.

Let op: sommige van onze blogs bevatten affiliate links, dit betekent dat wij een commissie ontvangen als jij hier een aankoop doet. Jij betaalt hier niks extra voor en tegelijkertijd support je Reisstel.nl. Een win win situatie dus. Wanneer wij een gesponsorde post schrijven vermelden wij dit altijd bovenaan het betreffende artikel.

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *