Tijdens een wintervakantie in de Dolomieten Italië kun je rekenen op een tijd vol avontuur, ontspanning en adembenemende uitzichten. Deze indrukwekkende bergketen in Noord-Italië strekt zich uit over Zuid-Tirol, Trentino en Veneto en biedt veel meer dan alleen skiën. Van prachtige meren tot spectaculaire wandelroutes: er is zoveel te doen in de Dolomieten tijdens de winter! In dit artikel delen we onze 11 tips voor de Dolomieten, inclusief waar je het beste kunt verblijven.
De Dolomieten: waar ligt dat?
Allereest is het goed om te weten dat de Dolomieten een bergketen vormen in het noordoosten van Italië en maken onderdeel uit van de Alpen (Kalkalpen). De Dolomieten verspreiden zich over drie regio’s in Italië, namelijk: Alto Adige (Zuid-Tirol), Trentino en Veneto. Het noorderlijkste deel van de Dolomieten, Alto Adige (Zuid-Tirol), ligt maar net over de grens met Oostenrijk. Wist je dat deze regio tot het eind van de Eerste Wereldoorlog bij Oostenrijk hoorde? Vandaar dat de eerste voertaal in dit gebied nog altijd Duits is. Maar ze spreken er ook Italiaans en Engels, ideaal!
De Dolomieten zijn opgenomen op de UNESCO-werelderfgoedlijst. En dat is niet verrassend als je ziet hoe indrukwekkend de ruige bergtoppen hier zijn, adembenemend! De meest iconische plek is de Tre Cime di Lavaredo, ook wel Drei Zinnen genoemd: het boegbeeld van de Dolomieten. Deze drie bergtoppen kun je zowel in de zomer als in de winter van dichtbij bewonderen met hiken of een sneeuwschoenwandeling.
De hoogstgelegen berg in de Dolomieten is de Marmolada (3.343 meter hoog), ook wel “de Koningin van de Dolomieten” genoemd. In de zomer kun je deze berg zowel met de kabelbaan bereiken als via uitdagende hikes. En in de winter kun je hier skiën op de gletsjer.
De bekendste regio’s in de Dolomieten zijn Val Gardena (ideaal voor wintersporters), Alta Badia (voor de culinaire vakantiegangers) en Cortina d’Ampezzo (chique skioord). Wij verbleven in Valdaora (Olang), aan de voet van de Kronplatz, en zullen daar ook wat meer over vertellen verderop in dit artikel.
Wat te doen in de Dolomieten?
Het is niet lastig om je te vermaken tijdens een wintervakantie in de Dolomieten. Er is zoveel te doen! Van skiën tot wandelen en van culinair genieten tot ronddwalen in een van de gezellige bergdorpjes. Om het wat overzichtelijker te houden hebben we onze tips voor de Dolomieten ingedeeld in meerdere categorieën.
Wintersporten
Uiteraard is een van de bekendste activiteiten in de Dolomieten in de winter: wintersporten, oftewel skiën, snowboarden, langlaufen, noem maar op! Als wintersportliefhebber kun je je hart ophalen in dit gebied, want het is enorm groot en uitgestrekt. Zelfs in een week tijd is het nog lastig om het hele gebied te verkennen. Het voordeel is, als je er eenmaal een keer geweest bent wil je zeker nog een keer terug. Verderop in het artikel gaan we wat dieper in op het wintersporten in de Dolomieten en de bijbehorende skipistes.
Tip: Hier lees je onze tips wat je allemaal in moet pakken tijdens een skitrip!
Wandelen
Wandelen kun je zowel in de zomer als in de winter doen in de Dolomieten. Nu moeten we er wel meteen bij vermelden dat veel hikes in de zomer natuurlijk veel gemakkelijker zijn. Zeker als je de hogere gebieden wilt bezoeken, is het aan te raden om sneeuwschoenen te dragen en enige ervaring te hebben met winterse wandeltochten. Uiteraard zijn er ook altijd wat gemakkelijkere wandelroutes die ook zonder sneeuwschoenen bereikbaar zijn. Denk daarbij aan het rondje om het welbekende ‘Lago di Braies’, ook wel Wildsee genoemd.
Tip: benieuwd hoe het is om een avontuurlijke hike in Madeira te maken?
Culinair genieten
Zoals je wellicht gewend bent van Italië, kun je ook hier in de Dolomieten heerlijk eten en drinken. In Alto Adige (Zuid-Tirol) komen veel invloeden van Oostenrijk terug, dat zie je ook in het eten. Zo moet je hier echt de knödel, speck en canederli (soort dumpling) geproefd hebben. Maar het gebied staat ook bekend om gerechten met polenta of boekweit.
Het leuke van deze mengeling aan invloeden is dat je zowel heerlijke pasta’s, als kaiserschmarrn kunt eten. Ook staan de regio’s waar de Dolomieten in gelegen zijn, bekend om heerlijke wijnen. Denk aan Pinot Grigio, Schiava, Gewürztraminer, Chardonnay, Pinot Nerp, Lagrein, Sauvignon Blanc, Muller Thurgau en Merlot.
Alta Badia wordt ook wel de ‘culinaire hoofdstad van de Alpen’ genoemd, vanwege de concentratie van Michelinsterrenrestaurants op een relatief klein gebied (15m2).
Tip: combineer een vakantie naar de Dolomieten met een roadtrip door Piemonte, dé culinaire regio van Italië!
Bergdorpjes bezoeken
Ook in de Dolomieten zijn een aantal prachtige bergdorpjes te bezoeken. Denk aan Misurina, Bressanone, Innichen en Ortisei. Vooral de laatste, ook wel Ullrich genoemd, is een zeer bekend plaatsje in de welbekende Val Gardena regio, midden in de Dolomieten. Een deel van het dorp is autovrij en er zijn een hoop gezellige terrasjes en leuke winkeltjes te vinden. Misurina heeft dezelfde naam als het meer, vanaf waar je fantastisch uitzicht hebt op de Tre Cime di Lavaredo (Drei Zinnen).
Meren bezoeken
We noemden het hierboven al even bij het wandelen, maar het bezoeken van een meer is zeker de moeite waard tijdens de wintervakantie in de Dolomieten. We waren verrast dat het meer in de winter helemaal dichtgevroren was, wat een magisch effect gaf. Achteraf gezien heel logisch natuurlijk, maar door al onze research zaten we helemaal met het ‘blauwe water plaatje’ in ons hoofd haha.
Het bekendste meer is toch wel het Lago di Braies, waar je normaal gesproken in zo’n 1,5 – 2 uur om het meer kan lopen. Bij ons was een deel van de route wegens sneeuwval gesloten en deden we er slechts een uur over. Voordeel is ook dat je nu over het meer kan wandelen, heel bijzonder!
Een ander bijkomend voordeel van het Lago di Braies bezoeken in de winter, is dat het lang niet zo toeristisch een druk is als in de zomer. Wij lazen op diverse blogs dat je dan zelfs van tevoren een parkeerplek moet reserveren. Dat hoeft nu niet. Je kunt gewoon doorrijden tot aan de parking en daar een kaartje kopen voor €10,- om 3 uur te parkeren.
Andere meren om te bezoeken zijn Lago di Dobbiaco (Toblacher See) en Lago di Anterselva (Antholzer See).
Tips Dolomieten: overige activiteiten
Zoals het eigenlijk een beetje hoort bij een wintervakantie, mag rodelen niet ontbreken. Dat is zeker iets dat je kunt doen in de Dolomieten, op meerdere plekken zelfs. Het beste kun je daarvoor kijken op de website van het toeristenbureau van SudTirol, om te kijken wat voor jou het meest dichtbij in de buurt zit.
Ook genieten van de wellness is iets wat na een dagje in de frisse buitenlucht natuurlijk heerlijk is! Wij koezen voor een hotel waar de wellness al bij is inbegrepen en die optie is er in de Dolomieten best vaak. Mocht je toch liever een apart spa-dagje inplannen, dan kun je deze tips van De Smaak van Italië eens bekijken.
Dolomieten skigebied
Laten we nu wat dieper ingaan op het skigebied van de Dolomieten, hét paradijs voor wintersporters in Italië. Met maar liefst 1200 km aan pistes is de Dolomieten het ideale gebied voor heel wat afdalingen. Of je nu een beginner bent en op zoek bent naar vooral blauwe pistes, of juist meer uitdaging van rode of zwarte pistes wil: het kan allemaal. Ook de skiër die houdt van dagtochten kan hier zijn hart ophalen. De meest bekende is toch wel de Sellaronda. Misschien heb je er wel eens van gehoord.
Sellaronda
De Sellaronda is een dagtocht van 44 kilometer, waarvan 26 km skiën, waarbij je een rondje maakt langs het Sellamassief. Vandaar ook de naam. Let op: in deze 44 kilometer zitten ook de liften inbegrepen. Afhankelijk van welke ronde je neemt, zul je meer of minder kilometers op de piste afleggen.
Groene of oranje route?
De Sellaronda kent twee routes: de groene en de oranje. De oranje route gaat met de klok mee, terwijl de groene tegen de klok in gaat. Het niveau van beide routes is vergelijkbaar, maar het verschil zit in de volgorde van de liften en de hoeveelheid zon.
Je moet redelijk goed kunnen skiën – of snowboarden natuurlijk – om deze ronde te kunnen doen, want er zitten ook een aantal (steile) rode pistes inbegrepen. Na wat onderzoek blijkt de oranje route ideaal te zijn, omdat de zon meedraait en je minder liften hoeft te nemen.
Startpunt Sellaronda
Het fijne aan de Sellaronda is, is dat het een rondje is ;), de naam zegt het al. Dat betekent ook dat je op meerdere punten op kunt stappen en kunt eindigen. Wij begonnen zelf in Alta Badia (Corvara), omdat dit het dichtstbijzijnde was vanaf ons hotel (Hotel Fameli in Valdaora (Olang)).
Dit zijn de skigebieden waar je kunt opstappen:
- Val Gardena
- Alta Badia
- Arabba-Marmolada
- Val di Fassa-Carezza
Skipas
Met de ‘Dolomiti Superski’ pas heb je toegang tot het hele netwerk van meer dan 12.000 km aan pistes. Dit betekent dat je niet alleen de Sellaronda kunt skiën, maar ook alle andere skigebieden in de Dolomieten, waaronder Kronplatz.
TIP: wanneer je jouw skipas minstens twee dagen van tevoren online aanschaft, krijg je 5% korting.
Wij hebben onze skipas van tevoren online al aangeschaft en het enige wat we toen moesten doen is naar een van de automaten (zogenaamde pick-up box) lopen bij de skilift, om onze daadwerkelijke pas uitgeprint te krijgen. Was binnen no-time gepiept en het scheelt je een hoop wachttijd.
Je kunt een skipas aanschaffen vanaf €75,- voor een dag.
Kronplatz
Hoewel we niet alle skigebieden gaan bespreken, willen we Kronplatz zeker even noemen. Het zal je inmiddels niet ontgaan zijn dat wij verbleven in Hotel Fameli en dit hotel zat aan skigebied Kronplatz. Dit skigebied (121 km aan pistes) is ideaal als je met je hele familie op pad bent. Het skigebied leent zich namelijk perfect voor zowel beginners als gevorderden en de uitzichten zijn fantastisch!
Vanaf Hotel Fameli kun je een ski-bus nemen (die recht voor de deur stopt), waarmee je binnen 10 minuten op de piste staat. Bekijk meer van de skipistes in Kronplatz. Vanaf dit skigebied kun je met een ski-bus eventueel ook het gebied ‘Alta Badia’ bereiken en vanaf daar de Sellaronda starten.
Waar te verblijven en overnachten in de Dolomieten
We hebben al een paar regio’s en plaatsnamen genoemd, maar hier zijn de populairste plekken in de Dolomieten voor een verblijf. Zo kun je een fijne keuze maken waar te overnachten in de Dolomieten (Italië).
Kronplatz
Wij verbleven in de regio Kronplatz, en specifiek in Valdaora, een ideaal dorp voor gezinnen. De skibus stopt elke 20 minuten, waardoor je snel bij de pistes bent – perfect voor een vakantie met het hele gezin!
Val Gardena
Dit is misschien wel de meest bekende regio in de Dolomieten om te verblijven. Niet alleen een ideaal uitgangaspunt om te skiën, maar je vindt er ook gezellige dorpjes zoals Ortisei.
Alta Badia
Een heerlijk, zonnig dalgebied met prachtige uitzichten. Een van de bekendste plaatsjes in Alta Badia is Corvara.
Tip om te overnachten
Onze tip om te overnachten, of je nu als gezin op wintervakantie naar de Dolomieten gaat, of met z’n tweeën is ‘Hotel Fameli’ in Kronplatz, Valdaora. We verbleven hier drie nachten op uitnodiging en waren benieuwd hoe een familiehotel ons zou bevallen – het was meer dan de moeite waard! Het fijne aan dit hotel is dat je zelf de ‘drukte’ op kunt zoeken.
De wellnessfaciliteiten waren echt top! Het hotel heeft aparte zwembaden en sauna’s voor gezinnen en volwassenen, zodat je in alle rust kunt genieten van de luxe. Dat hield voor ons in dat we heerlijk in alle rust konden genieten van een 3-tal sauna’s. Daarnaast is er een prachtige infinitypool met uitzicht op het dorp, echt genieten.
De kamers zijn lekker ruim, hebben een eigen balkon en ook hier een mooi uitzicht op de besneeuwde bergtoppen. Verder is het eten inbegrepen bij de prijs, wat een enorm voordeel is. Dit houdt in: ontbijt, middagbuffet en diner. Het diner was van sterrenniveau! Elke dag kun je kiezen uit drie verschillende menu’s (Italiaans, Alpen, of Vega) en zelf je voor-, hoofd- en nagerechten samenstellen. Er is altijd voor ieder wat wils. Drankjes reken je wel apart af.
Het ontbijt is van een ander niveau, een feestje! Je hebt echt zoveel keuze. Je had de keuze uit verse wafels, pancakes, en eieren naar wens gebakken, met een uitgebreide selectie van lokale kazen, broodjes, yoghurt en zelfs zelfgeperste sapjes.
Verder is er zowel een parkeerplaats als een parkeergarage bij het hotel, is er een ruimte om je skispullen op te ruimen en zijn er worden er meer dan genoeg activiteiten voor kinderen georganiseerd.
De sfeer van het hotel vonden wij heel fijn. Het is ook qua organisatie een familiehotel en dat merk je ook aan het personeel. De sfeer in het hotel was warm en gastvrij. Het is een kleinschalig hotel, waardoor je je snel thuis voelt – perfect voor gezinnen die op zoek zijn naar gezelligheid.
Boek Hotel Fameli hier al vanaf €115,- per persoon per dag.