Reisstel.nl Logo
Search
Close this search box.

Ga jij binnenkort wildkamperen? Dan kunnen wij ons voorstellen dat het fijn is om wat tips en tricks te krijgen op het gebied van gratis kamperen zonder voorzieningen. Niet in elk land is het toegestaan om wild te kamperen en in het begin van ons vanlife was het dan ook even wennen en zoeken hoe wij dit het beste aan konden pakken. Wij kunnen met ‘camper Fred’ een week vrij kamperen. In dit artikel beschrijven we en laten we zien hoe wij dat doen. 

Wildkamperen: 5 tips voor gratis kamperen

Video: kamperen zonder voorzieningen

Toen wij in de zomer van 2020 begonnen met ons camperleven, was alles op dat gebied nieuw voor ons. En natuurlijk ook het kamperen zonder voorzieningen. In het begin deden we dat alleen op officiële camperplaatsen, maar inmiddels zijn we groot fan van wildkamperen. 

In de zomer van 2020 leek het ons leuk elke week een ‘vraag van de week’ te beantwoorden in een video. En destijds werd ook de vraag: ‘hoe kampeer je zonder voorzieningen?’ behandeld. Omdat we het te leuk vinden om deze video te delen, kun je hem hieronder bekijken.

De informatie in dit artikel is inmiddels flink geüpdate, omdat wij een hoop hebben veranderd aan de voorzieningen van onze camper.  

Wildkamperen, tip 1: Voldoende drinkwater

Wat ons betreft dé belangrijkste tip als je gaat wildkamperen: zorg voor voldoende drinkwater. Niet op alle camper plaatsen en zeker niet als je in het wild kampeert, zal er een kraan met schoon drinkwater aanwezig zijn. Let dus goed op onderweg, want wanneer je langs een kraantje rijdt kun je meteen het water bijvullen. 

Kun je al dit water dan vertrouwen en dus drinken? Waarschijnlijk niet. Daarom hebben wij in onze camper bus een waterfilter ingebouwd. Op die manier beschikken wij altijd over drinkwater. 

Onze camper is uitgerust met 70 liter schoonwater jerrycans en een 12 liter vuilwater jerrycan. Als we beide dagelijks ongeveer 2-3 liter water drinken, de afwas doen, onszelf wassen, groente afspoelen of handen wassen vliegt het water er letterlijk doorheen. Gelukkig hoeven we nu niet na twee dagen een droomplek te verlaten, omdat 70 liter wel echt veel is. Wij kunnen hier zo’n kleine week mee doen.

Wij gebruiken daarvoor o.a. deze jerrycans. Onze Haba buitendouche kunnen we alleen gebruiken als we ‘voldoende’ water hebben, maar is natuurlijk hartstikke handig tijdens het wildkamperen.

Het is bijzonder om te zien hoe bewust je wordt van het watergebruik en we douchen daarom echt een stuk minder vaak dan thuis. Soms maar 1x per week. Wij maken gebruik van de douche, door het water te vullen in onze wasemmer. Wij raden het aan om dit ook te combineren, zodat je niet nog extra emmers mee hoeft te zeulen.

Tip: wil je meer weten over schoon drinkwater in de camper of welk waterfilter het beste geschikt is voor jou, check dan onze blogs door op de links te klikken. 

Widkamperen, tip 2: campertoilet

Een toilet kan natuurlijk niet ontbreken tijdens het wildkamperen. Al zijn de meningen daar over verdeeld. Uiteraard kun je ook in het wild je behoeften doen. Zorg er dan wel voor dat je een kuil graaft en dat je het wc-papier niet in de natuur laat slingeren!

Wat ons betreft kan de Porta Potti niet ontbreken tijdens het gratis kamperen zonder voorzieningen. Met dit mobiele toilet kun je een paar dagen vooruit. Natuurlijk zit het reservoir ook eens vol en dan ga je op zoek naar de daarvoor bestemde servicepunten. 

Via apps als campercontact en park4night kun je makkelijk filteren op servicepunten, zodat er altijd een in de buurt is!

Dit is voor ons wel de enige reden waardoor we na 3/4 dagen al op zoek moeten naar een plek om het toilet te legen en daardoor dan niet een week kunnen blijven staan op onze wild kampeerplek. Wij zijn dan ook op zoek naar een mogelijkheid om de chemische toilet te vervangen voor een compost toilet. Meer over het campertoilet lees je in dit blog. 

Gratis kamperen, tip 3: Kamperen zonder stroom

Wil je graag gratis kamperen, dan is het natuurlijk wel fijn om jezelf te kunnen voorzien van stroom. Kamperen zonder stroom te verbruiken is natuurlijk een optie, maar mocht je wel stroom willen gebruiken, bijvoorbeeld om je telefoon of laptop op te laden, de verlichting in je camper bus te gebruiken of je koelkast aan te laten staan, dan is een zonnepaneel echt een uitkomst.

Wij hebben een zonnepaneel die 240W opbrengst genereert. Door het zonnepaneel aan te sluiten op een huishoudaccu, bied je jezelf de mogelijkheid om een paar dagen vooruit te kunnen. 

Wij zijn begonnen met de standaard ‘goedkope’ huishoudaccu van 140ah. Dit bleek voor ons helaas (veel) te weinig te zijn, door het continue opladen van de laptops, drone en camera’s in combinatie met het gegeven dat wij vrijwel nooit op campings overnachten om bij te laden.

Wij hebben ons batterijpakket dan ook laten vervangen voor 2x 100ah lithium batterijen, waarmee wij zelfs in de de winter met slecht weer, zonder problemen 3-4 dagen op één plek kunnen staan, zonder dat we moeten rijden of hopen een zonnestraal. 

Vanaf maart- april is er doorgaans al voldoende zon in Europa zodat wij überhaupt niet meer naar onze meters hoeven kijken omdat de batterijen sneller bij laden dan wij kunnen gebruiken.

We noemden het net al even, maar wij hebben onze huishoudaccu’s op zo’n manier laten aansluiten dat wij ook tijdens het rijden de batterijen opladen. De perfecte oplossing om te kunnen kamperen zonder voorzieningen en de zon zich langere tijd niet laat zien.

Vrij kamperen, tip 4: Vuil water legen

Het vuile water wordt bij ons separaat opgevangen in een jerrycan van 10 liter. Deze zit relatief snel vol. Het zogenaamde ‘grijze water’ mag je niet overal legen. Hiervoor moet je ook gebruik maken van de daarvoor bestemde plekken. 

Let dus goed op wat je allemaal doorspoelt. Zolang je er voor zorgt dat er enkel natuurlijke producten in je grijs water terecht komen en geen chemisch afval, kun je het ook in de natuur kwijt. 

Een andere oplossing is natuurlijk om een groter reservoir voor je vuilwater te installeren. De meeste campers hebben dit ook wel, maar als je zelf een camperbusje gaat bouwen is dit iets om in de gaten te houden!

Wildkamperen, tip 5: schakel professionele hulp in

Lukt het je niet om jouw camper gereed te maken voor wildkamperen en dus kamperen zonder voorzieningen? Maak je vooral geen zorgen!

Laat het over aan de experts zoals VAN-Jorn. Ze zullen jouw dromen omzetten in een prachtige camper waarin je de wereld kunt verkennen zonder dat je ‘ooit’ een camping of camperplaats hoeft te zien. Neem vandaag nog contact op en laat het avontuur beginnen! 

Ook kun je er natuurlijk voor kiezen om een camper te huren, die al van alle gemakken is voorzien!  

Meer vragen?

Heb je nog meer vragen over wildkamperen of het kamperen zonder voorzieningen? Of is er iets anders dat je graag van ons wil weten? Schroom niet om ons een berichtje te sturen via social media of via onze contactpagina.

2 Responses

    1. Hi Manouk! Goede vraag 🙂 Wij hebben een draagbare douche mee die we aan de buitenkant van de camper kunnen bevestigen. Wanneer we dit aan de achterkant doen, met de achterdeuren open, kunnen we ons douchegordijn bevestigen en heb je ook privacy! De pomp werkt op 12V en deze kan je in een emmer water stoppen (10L). Je kunt hier dan zo’n 5 minuten mee douchen. Meestal gebruiken wij gewoon koud water, of we laten het even opwarmen in de zon. Maar, je kunt natuurlijk ook een behoorlijke hoeveelheid gekookt water er bij doen en dan mengen maar ;-).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *