Reisstel.nl Logo
Search
Close this search box.

Reisgids San Blas eilanden | antwoord op al jouw vragen

Heb jij een beeld bij de San Blas eilanden? Nee? Oké komt ‘ie! Vraag een kind om een ‘tropisch’ eiland te tekenen en de uitkomst is het perfecte voorbeeld van een San Blas eiland. Een klein eiland met een zandstrand, bedekt met palmbomen vol kokosnoten omgeven door een zee met verschillende kleuren blauw en een glimlachende zon. Maar is het de moeite waard en ga je met de zeilboot of motorboot? Wij hopen je te kunnen helpen met deze reisgids voor San Blas eilanden inclusief review. Paradijs of flop, in 3, 2,1…

Reisgids San Blas eilanden

Over de San Blas eilanden

Om antwoord te geven op de vraag in de inleiding is het goed om wat meer achtergrondinformatie te hebben over de San Blas eilanden. De San Blas eilanden zijn een eilandengroep voor de kust van Panama die bestaat uit zo’n 365 eilanden van verschillende formaten. Voor elke dag van het jaar een nieuw eiland, hoe gaaf! De San Blas eilanden worden ook wel de Kuna Yala regio genoemd, een autonome regio en tevens National Park. Je betaalt voor een bezoek aan deze eilanden dan ook een ‘park-fee’ van $20.

Deze eilanden worden bewoond door de Kuna of Guna, de oorspronkelijke inheemse bevolking. De berichten over inwoneraantallen verschillen sterk per bron. Zo meldt Wikipedia dat er zo’n 300.000 Kuna wonen, had onze gids het over 100.000 inwoners en staat er op de website van sanblas-islands dat er 50.000 Kuna wonen verspreid over zo’n 50 eilanden, waarvan het merendeel op het hoofdeiland. Dat betekent dus dat er ruim 300(!) onbewoonde eilanden zijn, die je allemaal kunt bezoeken.

Oké, nu even een korte reality check.. verwacht GEEN hotels, luxe bedden, warm stromend water of een goede internet verbinding wanneer je blijft slapen op de San Blas eilanden. Een tocht naar de San Blas eilanden is back to the basics, op alle mogelijke manieren.

Waar liggen de San Blas eilanden?

De San Blas eilanden liggen voor de oostkust van Panama, in de warme Caraïbische zee. Zie ook hier de locatie op Google Maps. Doordat de eilanden praktisch tussen Panama en Colombia liggen kun je een trip naar de San Blas eilanden dan ook perfect combineren met zowel een rondreis door Panama als een rondreis door Colombia. 

De beste kaart die beschikbaar is van de San Blas eilanden lijkt toch echt Google Maps te zijn. In onze zoektocht naar een geïllustreerde kaart, kwamen we de kaart van Blue Sailing tegen. De organisatie waar wij onze zeiltocht hebben geboekt.

De oranje lijnen met de zeilboten zijn mogelijke routes die je met een zeilboot kunt afleggen van Panama naar Colombia of vice versa. Schrik niet, er zijn ook opties om heen- en weer vanaf Panama naar de San Blas eilanden te gaan. Maar daarover later meer.

Hoe is het weer op de San Blas eilanden?

Volgens onze gidsen is dit de meest gestelde vraag in de voorbereiding op een tour naar de San Blas eilanden. Hoe is het weer op de San Blas eilanden? Om een lang verhaal kort te maken, er heerst een uniek micro klimaat op en rond de San Blas eilanden, waardoor het weer bijna onmogelijk is om te voorspellen. Zo kun je een week lang regen en grijs weer hebben maar ook een strak blauwe lucht met zon.

De temperatuur ligt het hele jaar door tussen de 28 en 32 graden, met minima van rond de 24 graden, niet gek toch? Ook de watertemperatuur is het hele jaar door een heerlijke steady 26-28 graden. Echt verkoelend is het misschien niet, maar een betere temperatuur om te snorkelen en de waan-zin-nige koraalriffen te ontdekken ga je niet vinden.

Door het unieke klimaat zijn er grofweg 2 seizoenen te onderscheiden, het regenseizoen en het droge(re) seizoen. In het regenseizoen regent het praktisch iedere dag wel een paar uur terwijl er in het in het droge(re) seizoen ‘maar’ 12 dagen per maand regen valt. Dus wat is dan de beste reistijd voor de San Blas eilanden?

Wat is de beste reistijd voor de San Blas eilanden?

De beste reistijd voor de San Blas eilanden met de grootste kans op zon is in het hoogseizoen tussen december en maart. Wij maakten zelf de overtocht eind april en hadden 3 dagen rondom de eilanden volop zon, terwijl vrienden van ons in het hoogseizoen slechts een uurtje zon hadden in 3 dagen tijd… Kortom, je hebt een beetje geluk nodig en de grootste kans op geluk is tussen december en maart.

Het regenseizoen start in april en vanaf mei barst het regenseizoen echt los en duurt tot grofweg eind november. Tijdens deze periode is er meer regen en zijn er meer stormen, maar maak je vooral geen zorgen, want ook in deze periode van het jaar heb je dagelijks kans op goede dosis zon.

San Blas eilanden: Paradijs of flop?

Om je niet langer in spanning te houden, kunnen wij zonder enige twijfel zeggen, de San Blas eilanden zijn werkelijk een paradijs.

We hadden voorafgaand aan onze reis verschillende blogs gelezen waarin staat dat je NIET naar de San Blas eilanden moet gaan. Want het is smerig, want je verpest de lokale bevolking, want, want, want… Maar inmiddels kunnen wij uit eigen ervaring schrijven: De San Blas eilanden zijn schitterend en 110% de moeite waard.

Mits… je niet voor de goedkoopste optie gaat. Want ja, er zijn eilanden waar er problemen zijn met de afhandeling van afval of waar er overlast is door toeristen. Ook de optie voor een zeilboot of een motorboot kunnen erg belangrijk zijn voor je beleving. Dus we gaan jou in dit artikel helpen om het meeste uit je reis te halen.

Mogelijkheden om de San Blas eilanden te bezoeken

Type je op het internet in ‘bezoek San Blas eilanden’ of ‘tour San Blas Islands’ dus zul je struikelen over de enorme hoeveelheid aanbieders en mogelijkheden. Wij zetten de mogelijkheden om de San Blas eilanden te bezoeken op een rijtje en helpen je vervolgens aan de hand van een aantal ‘simpele’ vragen om door de bomen het bos weer te zien.

  • Dagtrip vanaf Panama met een motorboot
  • Meerdaagse trip van- en naar Panama met een motorboot
  • Meerdaagse trip van- en naar Panama met een zeilboot
  • Meerdaagse trip van Panama naar Capurgana, Sapzurro & La Miel, allen in Colombia, met een motorboot (of andersom)
  • Meerdaagse trip van Panama naar Cartagena, Colombia (of andersom) met een zeilboot

1. Wil je een ‘dagje’ naar de San Blas eilanden of meerdere dagen?

Heb je weinig tijd of een beperkt budget en ga je daarom maar een dag naar de San Blas eilanden? Dan kun je simpelweg alleen met een speedboot vanaf Panama-stad heen- en weer. De meeste aanbieders regelen een shuttle die je vroeg in de ochtend bij je accommodatie ophaalt, waarna je aan het begin van de avond weer ‘thuis’ wordt afgezet.

Ideaal om een beeld te krijgen bij de San Blas eilanden, maar er kleeft een groot nadeel aan deze dagtrips. Je hebt beperkt de tijd, dus zul je alleen de ‘dichtstbijzijnde’ mega toeristische eilanden aandoen. Hier vind je zowel de dagjes mensen als de mensen die op de eilanden slapen, waardoor je het Expeditie Robinson gevoel waarschijnlijk nog even moet parkeren.

Wil je meerdere dagen gaan? Dan is het tijd voor de volgende vraag…

2. Wil je één of meerdere San Blas eilanden zien?

Let bij het boeken van een meerdaagse tocht goed op of je één of meerdere eilanden gaat bezoeken. Zo zijn er aanbieders die je met de boot afzetten op een eiland en je daar die middag of volgende dag weer oppikken. Met ‘een beetje geluk’ heb je een schitterend eiland te pakken, maar met een beetje pech is het er druk en misschien zelfs vies en heb je de echte pracht en praal gemist.

Veel aanbieders bieden je de mogelijkheid om op één eiland één of meerdere nachten te slapen en vanaf daar dagtripjes te maken naar omliggende eilanden. Dit zal voor veel reizigers een leuke extra zijn. Zo zie je meer eilanden en krijg je een prachtige indruk van al het moois dat de San Blas eilanden te bieden heeft.

Er zijn ook aanbieders die pakketten aan bieden om op meerdere eilanden te slapen, wat ons betreft een leuke toevoeging aan je reis. Zo ben je er zeker van dat je meer van deze unieke eilandengroep ziet.

TIP: Doe vooraf goed je huiswerk, veel aanbieders hebben op hun site de verschillende eilanden staan die ze tijdens de trip aan gaan doen. Ga op zoek naar recente ervaringen van andere reizigers.

3. Ga je met de motorboot of zeilboot naar de San Blas eilanden?

Deze vraag is enkel van toepassing als je voor meerdere dagen naar de San Blas eilanden wil gaan. Dagtrips worden namelijk niet gedaan met een zeilboot omdat de afstand daar simpelweg te groot voor is.

Dus, ga je meerdere dagen naar de San Blas eilanden, dan is het alleen nog de vraag, ga je met een motorboot of zeilboot?

Wordt je snel zeeziek? Kan de bootreis je gestolen worden, want het gaat je om de eilanden? Kies dan voor de motorboot. Ben je op zoek naar een unieke ervaring en avontuur tegelijkertijd? Kies dan voor de zeilboot. Bijkomend voordeel van de zeilboot is dat het mogelijk is om van Cartagena naar Panama te zeilen (of andersom), wat je weer een vliegticket uitspaart.

Met de motorboot is het enkel mogelijk om van Panama naar Capurgana, Sapzurro & La Miel te varen (zie kaart bovenin het artikel). Deze steden liggen in Colombia, tegen de grens met Panama aan. Vanaf hier is het nog een hele reis om uiteindelijk weer in de bewoonde wereld te komen. Voordeel is wel, ook hier heb je geen ‘gedoe’ meer met de grensovergang, want dit is immers voor de overtocht al geregeld.

Deze optie zouden wij alleen aanraden als je weet dat je snel zeeziek wordt, maar toch met de boot naar Colombia wil gaan. Er wordt de laatste tijd veel overlast gemeld in deze omgeving, waardoor wij dit gedeelte zelf hebben overgeslagen.

Conclusie - zeilboot of motorboot?

Heb jij nog twijfels na de eerdere informatie of je de San Blas eilanden met de zeilboot of motorboot moet bezoeken? We hebben de voor- en nadelen gebundeld en hopen dat dit jou gaat helpen.

Uiteraard is de conclusie voor iedereen anders, wij kozen voor de uniek zeilboot experience naar de San Blas eilanden. Hieronder delen wij onze ervaringen en geven we antwoord op de meest gestelde vragen.

Zeilboot van Panama naar Cartagena of andersom?

Wij wilden onze zeiltocht van Panama naar Cartagena inplannen, maar er waren een hoop mensen en blogs die ons zeiden dit vooral NIET te doen. Niemand leek precies te weten waarom, maar het was beter om het van Cartagena naar Panama te zeilen, andersom is de overtocht namelijk veel ruwer. Omdat het voor ons de eerste keer was en we het beide toch wel erg spannend vonden hebben we geluisterd en hebben we hier onze complete reis voor omgegooid.

We hebben eenmaal aan boord dan ook aan onze kapitein gevraagd of het klopt en wat hier dan de reden voor was. Het antwoord bleek gelukkig er simpel.

“Ja, de overtocht van Cartagena naar Panama is over het algemeen veel rustiger. De golven heb je dan namelijk in de rug, waardoor de boot minder op het water stuitert”. Daarnaast staan de wind en stroming vaak gunstig in de richting van Panama en dus de San Blas eilanden, waardoor de overtocht van Cartagena naar Panama over het algemeen een stuk korter duurt.

Tot zover de theorie, in de praktijk hadden wij de wind pal tegen en was de stroming ongekend sterk, waardoor wij er geen +-30 uur over deden, maar zo’n 42 uur. Oeps. Gelukkig hadden we geluk met de golven die niet hoger waren dan 1-2 meter, waardoor ons een hoop ellende bespaart bleef. Al voelde de golven voor ons wel als 10-20 meter, maar daarover later meer haha.

Algemene tips bezoek aan de San Blas eilanden

Of je nu met de zeilboot of motorboot gaat, deze tips gaan jou helpen om van de San Blas eilanden een paradijselijke ervaring te maken.

Wat is de beste organisatie voor een bezoek aan de de San Blas eilanden?

Wij hebben op aanraden van onze volgers onze reis geboekt bij Blue Sailing. Zij hebben een complete vloot aan catamarans en zeilboten onder hun ‘beheer’ die dagelijks de overtocht maken van Panama naar Cartagena of andersom. Op hun website zie je welke boten er allemaal zijn en in contact met hen hebben wij de voor ons beste boot uitgezocht.

Wij kwamen terecht bij de ‘Gitanita’ boot van Cesar, Ed en Memo, ofwel de beste crew die wij ons hebben kunnen wensen. We weten uiteraard niet hoe andere organisaties de tochten organiseren, maar in het contact vonden wij Blue Sailing perfect. Ze reageren enorm snel op onze vragen en hielpen ons met onze planning.

Wij kunnen Blue Sailing in ieder geval aan iedereen aanraden voor zeiltochten, al zullen de ervaringen per boot natuurlijk verschillen. Vrienden van ons die voor de motorboot optie hebben gekozen hebben hun reis geboekt via Sanbladaventures.com, waar het ook goed bij was geregeld.

Maak niet zomaar een foto van de Kuna!

Op en rondom de eilanden zie je, vooral vrouwen, in traditionele kledij in zelf uitgehakte houten boten kleden, armbandjes en andere sierraden verkopen. Een genot voor het oog. De vrouwen zijn zeer fotogeniek, maar wil je een foto maken of met hen op de foto, is het wel zo netjes om het even te vragen. De vrouwen zijn het gewend en zullen je vermoedelijk met een ‘glimlach’ om $1 vragen voor de foto.

Pas op met het ‘plukken’ van kokosnoten

Drink met je billen bloot melk uit een kokosnoot, wie wil dat nu niet op een onbewoond eiland? Wij struikelden op een van onze verlaten eilanden over de kokosnoten waarna Erik zeer enthousiast werd over het openen van een kokosnoot. We hadden immers tijdens onze tour naar de coiba eilanden geleerd hoe we dit zonder gereedschap konden doen.

Na veel bloed, zweet en tranen lukte het, maar niet voordat er een lokale Kuna vrouw op ons afstapte om $1 te vragen. Het zijn immers hun kokosnoten, die zij voor eigen gebruik nuttigen en tevens exporteren naar o.a. Colombia.

Stom, niet over nagedacht, dus onthoudt, vraag vooraf of je een kokosnoot mag rapen, of makkelijker nog, koop een kokosnoot die al is geopend en neem een hand vol dollars mee!

Reserveer ruim van te voren!

Een reis naar de San Blas eilanden is ongekend populair, je leest immers niet voor niks nu dit artikel 😉. Aanbieders van dagtrips zijn vaak nog wel te vinden, maar wil je een meerdaagse trip boeken hebben we maar 1 tip: Boek ruim van te voren. Er is maar beperkte capaciteit op zowel de eilanden (slaapplaatsen) als op de schepen. Vooral in het hoogseizoen kan het slim zijn om maanden vooraf al te boeken.

Neem cash mee

Op de eilanden waar de Kuna leven kun je bier of frisdrank kopen voor $1,00 – $1,50 per blikje. Ook kun je dus kokosnoten of andere lokale producten aanschaffen en daarnaast heb je ook nog een parkfee ($20) en geld voor de shuttle nodig terug naar je accommodatie. Ons werd aangeraden om $100 per persoon aan contanten mee te nemen.

Boek NIET de voorste cabine

Doe jezelf een lol en skip de voorste cabine. Uiteraard wisten wij dit niet en kozen wij deze prachtig kamer in de punt van de boot. Niet wetende dat de klappen op het water hier het grootst zijn en je daardoor ook het onrustigst slaapt. Helemaal als je zeeziek bent, niet ideaal… Wij zouden de volgende keer voor de kamers helemaal achterin de boot kiezen. Weliswaar lawaaierig als de motor aan staat en daardoor ook warmer dan andere kamers, maar zooooo veel rustiger op de golven.

Pillen voor zeeziekte

Onze favoriete snoepjes tijdens de reis hebben ons gered van zeeziekte: anti zeeziek pillen. De pillen zijn bij elke drogist verkrijgbaar en daarnaast zijn er verschillende winkels in Cartagena waar je voor al je ‘San Blas’ items terecht kunt. Vanuit Blue Sailing kregen wij twee merken aangeraden. Wij kozen voor de goedkoopste optie: Dramamine. En deze werkte heel goed.

Laat het wildlife in het water

De kans is groot dat je onderweg zeesterren gaat spotten en die wil je natuurlijk vastleggen. Maar laat ze alsjeblieft met rust en neem een mooie foto van een afstandje, zeesterren zijn namelijk erg gevoelig en het aanraken zorgt ervoor dat ze op zoek gaan naar nieuwe stranden.

Inpaklijst San Blas eilanden

Wat moet je meenemen naar de San Blas eilanden? De kamers aan boord zijn relatief klein, dus het wordt aangeraden om een ‘daypack’ of andere kleine rugtas te vullen met onderstaande items. Je grote backpack of koffer wordt in het ruim opgeborgen en daar zul je tijdens de reis geen beroep meer op kunnen doen (uitzonderingen daargelaten).

  • 4-5 dagen ‘strand-kleding’
  • Zaklamp
  • Zwemkleding (incl. shirt voor het snorkelen)
  • Een vest of blouse voor de avonden of tegen het verbranden
  • Zonnebrand
  • Anti muggenspray (wij hebben er gelukkig geen last van gehad)
  • Zeeziekte pillen (Dramamine of Mareol)
  • Camera, telefoon + opladers (drones zijn verboden, al mochten wij onze drone in overleg met de crew gebruiken bij de verlaten eilanden. Vraag dit dus na, want hier kunnen hoge boetes op staan en vervelende gevolgen voor de crew!)
  • E-reader, oordopjes of ander lees/ chill materiaal
  • Toilettas
  • Handdoek voor op het strand/ douche. Wij zijn fan van Buvanha.
  • Hervulbare waterfles. Wij zijn fan van onze 1L fles van Bemaxx. Met code LISERIK15 krijg je 15% korting!
  • Optioneel: waterdichte camera, GoPro of waterdichte hoes voor je telefoon om het onderwaterspektakel vast te leggen

Bij ons kwam de temperatuur gedurende de dag en avond niet onder de 25 graden, dus een lange broek of andere warme kleding was niet nodig,  al was een warm vest wel lekker tijdens de overtocht.

Wij hadden geen daypack bij ons en in overleg met de bemanning bleek dat wij voldoende ruimte op onze kamer hadden om de volledige backpack kwijt te kunnen. Dus heb jij geen daypack, neem dan even contact op met de organisatie en wellicht kun je het op een andere manier samen oplossen.

Review zeiltocht San Blas eilanden

Hoe ziet zo’n zeiltocht naar de San Blas eilanden er nu uit? We hebben natuurlijk al een hoop informatie met je gedeeld, maar voor de volledigheid zullen wij onze trip naar de San Blas eilanden kort reviewen. Zo weet jij exact wat je kunt verwachten. Mist er iets of heb je nog vragen? Stel ze gerust!

Voor de reis | wat moet je meenemen?

Wij kozen voor de zeiltocht van 6 dagen/ 5 nachten van Cartagena naar Panama en betaalden $625 per persoon. De ochtend van het vertrek moesten wij ons om 10.00 uur melden op de jachthaven van Cartagena voor de briefing. Tijdens de briefing krijg je de andere gasten te zien en werd de betaling geregeld.

Op ‘onze’ boot was er een maximale capaciteit van 12 gasten + bemanning. Al sliep de bemanning op de banken en buiten op het dek.

Ook moesten we onze paspoorten inleveren zodat het team van Blue Sailing alvast alle voorbereidingen voor de grensovergang bij het havenkantoor voor ons kon regelen. Ook konden we onze bagage direct achterlaten zodat de crew dit een plekje in het ruim kon geven.

Na de briefing die ongeveer 30 minuten in beslag nam kon iedereen zijn weg weer vervolgen, terwijl de crew zich bezig hield met de laatste voorbereidingen.

Wij moesten ons vervolgens om 19.00 uur weer melden, waarna er gezamenlijk boodschappen werden gedaan bij de naastgelegen supermarkt. Denk bij boodschappen aan alcohol en snacks, alle maaltijden, koffie, thee en water zijn bij de prijs inbegrepen.

Vertrek naar de San Blas eilanden

Rond 21.00 uur vertrokken we uit de haven, waarna we een uur later op ‘open zee’ aankwamen en het goed begon te regenen en onweren, feest! Iedereen had op advies van de kapitein netjes z’n pillen tegen zeeziekte ingenomen en na een relaxte kennismaking ging iedereen op tijd naar bed. De nacht verliep rustig, al voelde het voor ons alsof we non-stop ritjes maakten in een achtbaan, waarbij je ingewanden alle kanten op vliegen.

De boot klapte continue op de golven waarna je bij iedere vrije val bang bent dat de boot het gaat begeven. De golven voelden aan alsof ze metershoog waren, maar in de praktijk was het ‘slechts’ 1-2 meter. Oeps. Gelukkig lukte het iedereen om nog wat uurtjes te slapen en werd de volgende ochtend een heerlijk ontbijt geserveerd door de bemanning die de hele nacht door heeft gevaren.

Het eten aan boord

De volgende 24 uur brachten we door op open zee en speuren we de horizon af naar dolfijnen. Ondertussen werd er druk gevist op Tonijn, met succes en werden we verwend met verse Sashimi. Alle maaltijden waren van TOP kwaliteit en elke dag weer anders, heerlijk! Ontbijtjes waren afwisselend: yoghurt met granola, toast met gebakken ei, pannenkoeken en een traditioneel ontbijt. Lunches: soep, toast, pasta en vers gevangen vis. Diner: Pasta met verse zeevruchten, Barbecue, Curry en soep met brood. De kapiteins hebben allemaal een kookcursus gedaan, hoe leuk?!

Douchen aan boord

Er is een mogelijkheid om gebruik te maken van een zogenaamde ‘zeemans’ douche. Wat houdt dit in? Allereerst spring je de zee in, om je lichaam en je haar nat te maken. Vervolgens zeep je jezelf en je haar in. En daarna spoel je dit af met gewoon water, wat uit de buitendouche komt. Je staat dan op de achterkant van de boot op een plateau. Er is niet heel veel water aan boord, dus het is de bedoeling dat je niet te lang doucht. Gelukkig is de mogelijkheid er wel, want het is erg lekker om aan het einde van de dag het zout van je af te spoelen!

Ons verblijf op de San Blas eilanden

De volgende middag bereiken we na 42 uur varen eindelijk de San Blas eilanden, waar het anker werd uitgegooid en iedereen naar hartenlust kon snorkelen, relaxen, wandelen of een potje volleyballen. Wil je droog naar het eiland? Geen probleem, de boot was met een dinghy uitgerust en de crew bracht je met liefde.

Die avond werd er een groot kampvuur gemaakt op het tropische eiland, waarna we ’s nachts weer op de boot sliepen. Rond 07.00 uur ’s ochtends vertrokken we alweer naar het volgende eiland, waar er weer een nieuwe dag in het paradijs op ons wachtte. Wederom kon iedereen doen- en laten wat hij of zij wilde en was de bemanning er om je te helpen. Of je nu wilde snorkelen, de lokale bevolking wilde ontmoeten of languit op het verder verlaten strand liggen. Aan het einde van de middag vertrokken we naar een volgend eiland, waar we vervolgens ook de nacht doorbrachten.

Op elk moment van de dag kon je een SUP gebruiken, de vishengels pakken of waar je maar zin in hebt. Het water rondom alle eilanden was blauwer dan blauw en de koraalriffen waren mooier dan we ooit hebben gezien. Zo zijn er schildpadden, haaien, roggen, een inktvis, zeesterren en een miljoen soorten vrolijk gekleurde vissen gespot. Hoe vet?!

We begonnen de tocht bij de San Blas eilanden die het verst van Panama vandaan lagen, waardoor er hier geen enkele andere toerist te zien was. Elke dag gingen we ’s ochtends en ’s middags naar een volgend eiland, dichter naar het vaste land van Panama. Elk eiland was weer verschillend in omvang, de kleuren van het water, de hoeveelheid palmbomen, het soort zand, waardoor het geen moment verveeld.

Terug naar het vaste land

De laatste dag gingen we ’s ochtends naar het hoofdeiland waar de parkfee werd betaald en werden we aan boord vergezeld door de Kuna die ons mooie armbanden en andere versiersels wilden verkopen. Na nog een schitterende dag in het paradijs vertrokken we rond 21.00 uur weer richting het vaste land, waar we de volgende ochtend aanmeerden.

Er zijn verschillende havens, de kapitein bepaald afhankelijk van persoonlijke voorkeuren, de wind en stroming welke haven het gaat worden. Hier hebben we met z’n allen nog een overheerlijk ontbijt genuttigd, waarna er een shuttle was geregeld die ons weer netjes bij onze accommodatie heeft afgezet.

We hebben in totaal ongeveer 2,5 dag bij de San Blas eilanden doorgebracht en 2,5 dag op zee. Wat ons betreft een unieke en geweldige ervaring die elke cent dubbel en dwars waard was.

Leukste hotels voor of na je San Blas trip

Uiteraard is het fijn als je vlak voor vertrek en direct bij aankomst een fijn hotel hebt. Zeker na afloop van de reis wil je snel onder een goede douche kunnen staan en lekker even bijslapen. Hieronder een aantal fijne tips! Hier vind je alle hotels in Panama-stad en alle hotels in Cartagena. 

Worden de San Blas eilanden jouw volgende bestemming in Panama?

Wij vinden het ontzettend leuk om te zien wanneer jullie onze tips opvolgen. Heb je een leuke foto gemaakt tijdens je verblijf op de San Blas eilanden? Stuur ons een berichtje of deel hem op Instagram @Reisstel.nl.

Pin dit artikel voor later

Reisstel.nl | Reisgids San Blas eilanden | antwoord op al jouw vragen

Delen vinden we leuk!

Met onze content hopen we zoveel mogelijk mensen te kunnen inspireren en helpen bij het realiseren van hun wereldse reis. Wij zouden het dan ook leuk vinden als je dit artikel deelt.

Let op: sommige van onze blogs bevatten affiliate links, dit betekent dat wij een commissie ontvangen als jij hier een aankoop doet. Jij betaalt hier niks extra voor en tegelijkertijd support je Reisstel.nl. Een win win situatie dus. Wanneer wij een gesponsorde post schrijven vermelden wij dit altijd bovenaan het betreffende artikel.

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *