Reisstel.nl Logo
Search
Close this search box.

Een drinkwaterfilter of waterzuiveringssysteem staat bij ons bovenaan de lijst met essentiële camper benodigdheden. Want ondanks dat je overal ter wereld water kunt vinden, is de kans dat je schoon drinkwater kunt vinden een stuk kleiner. Met je eigen drinkwaterfilter of waterfiltersysteem kun je overal ter wereld je eigen water zuiveren zodat jij onbezorgd op reis kunt.

Inhoudsopgave - waterfilter en waterzuiveringssysteem

Wat doet een waterfilter of waterzuiveringssysteem?

“Ondanks dat het drinkwater in de meeste Europese landen van goede kwaliteit is, vertrouwen wij het lang niet overal om uit de kraan te drinken.” Zo schreef Nu.nl enkele jaren terug een artikel over de drinkwaterkwaliteit in landen als Frankrijk en Italië. In 10-20% van de kleine waterwinningen werd de poepbacterie aangetroffen. Een besmetting kan zorgen voor diarree. Naast die kleine hoeveelheid die al in het water zit, kan het water ook besmet raken bij het vullen van de tank, door vuile handen of een vuile slang of gieter.

Een waterfilter dekt de naam van het product eigenlijk erg goed. Een waterfilter of waterzuiveringssysteem filtert het water van zichtbare zaken zoals zand, plantresten, steentjes, of onzichtbare zaken zoals micro-organismen. Denk hierbij aan bacteriën zoals Legionella en e.colli. Helder en schoon water betekent dan ook niet automatisch dat het water drinkwater is.

Ook zijn er waterfilters die het water zuiveren van geurtjes en de welbekende chloorsmaak. Chloor wordt namelijk nog steeds wereldwijd veel gebruikt om het water te zuiveren. Indien het in de juiste verhouding wordt gebruikt is het drinkbaar, maar niet perse lekker.

Samengevat, een drinkwaterfilter of waterzuiveringssysteem verwijdert smaak, geur en bacteriën waardoor vervuild drinkwater drinkbaar wordt. Ideaal toch? 

Waterfilter of waterzuivering?

De termen waterfilter en waterzuivering zijn nagenoeg identiek, al lezen we op de site van Berkey Waterfilters Europe dat een drinkwaterfilter 99,99% van Pathogene bacteriën moet verwijderen en een waterzuiveringssysteem 99,9999%.

Beiden een enorm hoog percentage, maar wat ons betreft zit er een groter verschil in de perceptie van beide woorden. Zo werden wij door een van de fabrikanten gevraagd om de term waterfilter te vervangen voor de term waterzuivering. Daarmee wordt namelijk duidelijk gemaakt dat het gaat om zowel de ‘middeltjes’, waterfilters en systemen.

Bij een waterfilter denken mensen eerder aan een systeem of apparaat, terwijl er bij waterzuivering ook gedacht kan worden aan vloeistoffen zoals chloor die het water kunnen zuiveren.

In dit artikel gebruiken wij dan ook beide termen door elkaar en verstaan wij onder de term ‘waterfilter’ zowel eenvoudige filters als een compleet waterzuiveringssysteem dat werkt met  oplosbare middelen zoals bijvoorbeeld chloor.

Wat voor soorten waterfilters bestaan er?

Er zijn verschillende drinkwaterfilters in de markt verkrijgbaar met een eigen werkwijze en een eigen functie. Waar wij oorspronkelijk dachten “een filter is toch een filter”, blijkt de praktijk net even anders in elkaar te zitten. De lijst met manieren om water te filteren in jouw camper, caravan, boot of tiny house is eindeloos.

Zo zijn er specifieke filters om sedimenten zoals zand, stof en plantresten te verwijderen. Bestaan er speciale deeltjesfilters om micro deeltjes te filteren. En heb je actieve-koolfilters om organische verbindingen te verwijderen en chloorverbindingen, calcium en zware metalen te verminderen. Dit laatste zorgt er voor dat het water geurloos en kleurloos is.

Ook zijn er absorptiefilters, sekwestartiefilters, inonenfilters en omgekeerde osmosefilters, microfilters ultravioletfilters verkrijgbaar.

Afhankelijk van jouw specifieke wensen is er dus altijd een passend drinkwaterfilter of waterzuiveringssysteem voor jou. Wat denk je bijvoorbeeld van het filter in je eigen koffiemachine thuis die wordt gebruikt om het water te ‘verzachten’ oftewel ontkalken?

TIP: Voor ons wordt het iets te technisch om uitgebreid op alle soort in te gaan. Wij zijn vooral benieuwd of het werkt en welk waterfilter voor de camper we nodig hebben. Wil jij meer over de techniek lezen? Check dan vooral dit artikel voor meer info.

Wat is het beste waterfilter voor de camper, caravan en boot?

Zoals hierboven al even genoemd: voor iedereen is er een waterfilter beschikbaar die het beste past bij zijn of haar wensen. Gezien onze nomadische vanlife levensstijl, leggen wij de nadruk op deze doelgroep. Zo moet het waterfilter voor de camper goed werken om drinkwater te produceren, (zeer) klein zijn, lichtgewicht hebben, onderhoudsvriendelijk en betaalbaar zijn.

Wij hebben het internet afgespeurd, contact gehad met verschillende (online) aanbieders en fabrikanten en laten natuurlijk onze eigen ervaringen meewegen. Nee, we zijn geen experts, hebben geen eigen onderzoek laten doen door Vitens, maar we hebben de rapporten natuurlijk wel gelezen. Zo zijn wij in onze zoektocht bij 3 partijen terecht gekomen.

We zullen deze 3 langs lopen, kort de voor- en nadelen op een rijtje zetten. Ook laten wij weten voor welk waterfilter wij hebben gekozen en waarom.

1. AQUA Logic Inline-C-Ultra

Op de website van de fabrikant vinden we de volgende omschrijving: “Het Inline-C-Ultra concept is een uniek en zeer compact drinkwater filter, ontworpen voor een groeiende groep mensen die reizen met camper of caravan of hun eigen drinkwater willen filteren.” 

Het bijzondere aan de Inline-C-Ultra is dat je maar één 5″ filterbehuizing nodig hebt om veilig en helder drinkwater te verkrijgen. Het filter werkt met een 0.03 micron ultra-membraan + actief-kool. Het actief-kool adsorbeert geur, kleur en smaak, als ook gisten, chloor en andere chemicaliën.

Voordelen

Nadelen

Onze ervaring

Geur en smaak zijn van uitzonderlijke kwaliteit. Sterk ruikend troebel chloorwater wordt omgetoverd tot heerlijk, helder en drinkwater. Op het kantoor in Heerde werken wetenschappers en vrijwilligers hand in hand om de wereld te voorzien van schoon en veilig drinkwater. Wij zijn fan!

Prijs en beschikbaarheid

Het 5 INCH inbouw waterfilter kost bij aanschaf €99,50. Het filter kan los vervangen worden voor €29,50. Is dit het beste waterfilter voor jou? Je koopt hem hier rechtstreeks bij de fabrikant. 

Het 10 INCH inbouw waterfilter kost bij aanschaf €144,95. Het filter kan los vervangen worden voor €39,50. Is dit het beste waterfilter voor jou? Je koopt hem hier rechtstreeks bij de fabrikant. 

Conclusie

Het is AQUA Logic inline waterfilter is zeer compact en onderhoudsvriendelijk en heeft een bacteriereductie van >99,9999%. In de praktijk kan er alsnog biofilm ontstaan tussen het waterfilter en de kraan, maar indien de slang regelmatig wordt vervangen mag dit geen probleem zijn.

Voor nog geen €29,50 weet je jezelf dus een compleet seizoen (of jaar) verzekerd van schoon drinkwater (plus eventueel een nieuwe dompelpomp). Top!

2. Tank-O3

Op de website van de fabrikant vinden we de volgende omschrijving: “Tank-O3 is een klein inbouwsysteem voor in de schoonwatertank. Op basis van elektrolyse wordt zuurstof (O2) omgezet in ozon (O3). Aangezien ozon een uiterst sterke, geur- en smaakloze, en door de minimale productie niet gevaarlijke oxidant is, zorgt Tank-O3 er voor dat het water in de watertank, maar juist ook de schoonwatertank zèlf, volledig kiemvrij blijft. Tank-O3 doodt alle bacteriën, virussen, schimmels, sporen en zorgt ervoor dat de watertank geheel biofilmvrij blijft.”

Voordelen

Nadelen

Onze ervaring

Geert van Tank-O3 is vanaf de eerste minuut enorm behulpzaam en legt ons de werking van het waterfilter in detail uit. Ook de installatie oogt zeer eenvoudig. We hebben in kalkrijke Griekenland het gezuiverde water uit het tank-O3 waterzuiveringssysteem gedronken bij vrienden van ons en dit was inderdaad geurloos, al was de smaak niet volledig geneutraliseerd.

We lezen online dat de celkern regelmatig schoongemaakt moet worden, toch lijkt het ons een uitermate geschikt systeem voor campers, caravans en boten met een grote ingebouwde watertank.

Prijs en beschikbaarheid

Conclusie

De focus van Tank-O3 ligt volledig op het schoonhouden van de watertank en is wat ons betreft absoluut een aanrader. Los van de smaak die niet 100% wordt geneutraliseerd is natuurlijk de bacterie reductie, wat top lijkt te zijn. De Tank-O3 komt op dit gebied na de nummer 3 van deze lijst, Hadex, als beste uit de test.

Let op: de AQUA Logic waterfilter is hierin niet meegenomen.

3. Hadex

Op de website van Care Plus, de specialist als het gaat om veilig reizen, vinden we de volgende omschrijving: “Deze desinfectant van Hadex is geschikt voor het reinigen van watertanks of leidingen en het desinfecteren van drinkwater. Het is een veilig, effectief en makkelijk toepasbaar product dat speciaal ontwikkeld is voor het reinigen van water.”

De NKC heeft onderzoek laten doen door het waterleidingsbedrijf Vitens naar hoe schoon het water in de schoonwatertank van een camper nu precies is. Van de zes onderzochte middelen kwam Hadex als beste uit de test. Toch zijn de reacties op bijvoorbeeld het beroemde en tevens beruchte camperforum niet unaniem positief. Het water is welliswaar veilig om te drinken, maar krijgt door deze behandeling een karakteristieke chloorsmaak.

Voordelen

Nadelen

Onze ervaring

Onze ervaring beperkt zich slechts tot een enkel glas water, dat inderdaad een lichte chloorsmaak had. Maar doordat Hadex zo ontzettend goed uit de test komt, geeft dit toch extra vertrouwen en zouden wij dit onderweg zonder problemen gebruiken.

Prijs en beschikbaarheid

Conclusie

Hadex is een super effectieve manier om bacteriën in het drinkwater te verwijderen. Eenvoudig verkrijgbaar en veelzijdig in gebruik. Een groot nadeel is wat ons betreft de smaak, die toch niet helemaal zuiver is. Daarnaast is het druppelen voor een juiste dosering zeer omslachtig bij een kleine watertank of jerrycans zoals bij onze setup.

Eindoordeel waterfilter voor de camper

Alle drie de opties hebben een compleet andere werking, voordelen en nadelen. Omdat wij non-stop op reis zijn, de hele dag door water drinken en geen zin hebben in ‘gedoe’ hebben wij gekozen voor het AQUA Logic inline waterfilter. Voordelig in de aanschaf, een extra filter in de kofferbak en vervolgens geen omkijken meer naar. Ideaal.

Onze ervaringen na 2 jaar gebruik

Wij hebben eigenlijk enkel positieve ervaringen met ons waterfilter. We zijn in 2 jaar tijd nooit ziek geweest van het drinkwater in de camper, en chemische smaken worden er altijd uitgefilterd. Het AQUA Logic Inline filter is niet ontwikkeld om het water te ‘verzachten’, zo is het water in Griekenland enorm kalkrijk, zet een pot thee en na afloop kun je de waterkoker of theepot schrobben omdat deze helemaal wit is uitgeslagen.

Toch proef je hier niks van. Ook ruik je in veel landen een ‘chloor-achtige’ geur als je het water op een camping of ander waterkraantje tapt. Deze geur wordt in zijn geheel verwijderd, waardoor je compleet reuk- en geurloos water drinkt. Ideaal dus!

Hoe lang gaat het drinkwaterfilter voor de camper mee?

Volgens de instructies kan een verwisselbaar filter een jaar- of een seizoen mee. Waarbij je het vanzelf merkt als het filter aan vervanging toe is, doordat er simpelweg geen water meer uit de kraan komt. Wij hebben met ons eerste filter zo’n jaar gedaan, bij een gemiddeld gebruik van zo’n 10 liter per dag bij 300 reisdagen komt dat uit op 3.000 liter. Niet slecht toch?

3.000 liter staat gelijk aan 2.000 PET flessen van 1,5 liter die we jaarlijks uitsparen. Zo hebben we naast heerlijk water ook nog eens een steentje kunnen bijdragen aan het milieu.

Hoe smaakt water uit een waterfilter?

Het water smaakt vaak beter dan fles water, waar vaak een smaakje aan kan zitten. Toch is het niet overal feest. Zo vonden wij het drinkwater langs de Turkse kust bedenkelijk qua smaak, dit is dan ook de enige regio geweest waar wij bij hoge uitzondering fles water hebben gekocht.

Zoals je eerder al in het artikel hebt kunnen lezen zijn niet alle waterfilters er op gericht om de smaak van water compleet te neutraliseren. Zo zijn er verschillende die juist specifiek gebruik maken van ‘chloorachtige’ middelen. Het werkt perfect om het water te zuiveren, maar voegen een bedenkelijke smaak toe aan het water.

TIP: Vervang 1x per half jaar de waterslang, dit is een perfecte bron voor Biofilm, de glibberige laag die je wel herkent uit de doucheput. Dit is een perfecte voedingsbodem voor beestje, die je juist met het filter probeert te verwijderen.

Voor welk waterfilter of waterzuiveringssysteem kies jij?

Laat het ons weten als je wat aan dit artikel gehad hebt of als je nog aanvullingen hebt! Uiteraard zijn we benieuwd waar jouw keuze naar uit gaat. Stuur ons een berichtje of deel hem op Instagram met de hashtag #reisstel.

Pin dit artikel voor later

Top 3 waterfilters voor in de camper | Pinterest

8 Responses

 1. Nou, dat is toevallig 🙂 Ik ben precies op zoek naar zoiets voor in mijn camper en dit is het eerste wat ik zag op jullie voorpagina. Dus ik volg jullie advies en ga ook het AQUA Logic Inline filter laten installeren.

  1. Hi Chris! Wat super zeg 🙂 Benieuwd wat je van de waterfilter vindt 🙂 Liefs Lisa & Erik

 2. Ha Lisa & Erik, leuk om jullie voorbij te zien komen bij Jits! Ik heb ook de aqua logic gekocht voor mijn bus die ik aan het ombouwen ben. Ik heb een Shurflo drukpomp en geen dompelpomp. Nu vroeg ik me af of dit gaat werken omdat het water volgens mij met flinke kracht door de filter moet? Gaat mijn pomp daar niet van kapot? Of komt er dan niet een heel slap straaltje uit mijn kraan? Thanks alvast! Groetjes, Joran

  1. Hi Joran! Wat leuk te horen dat je ons hebt gespot, haha. Wat super dat je de Aqua Logic hebt gekocht. Wij zijn er super blij mee. Helaas hebben wij hier geen ervaring mee. We kennen deze drukpomp niet. Voor de zekerheid slim om de vraag bij de fabrikant van het waterfilter (https://www.aqualogic.nl/) neer te leggen. Groetjes! Lisa & Erik

 3. Zou het filter dat met elektrolyse werkt een probleem voor een stalen boot kunnen opleveren? De bekende galvanische corrosie?
  Mvg Jan

  1. Hi Jan! Bedankt voor je bericht, excuus dat het pas zo laat bij ons is binnen gekomen. Inmiddels heb jij het hopelijk opgelost met het filter? We hebben wat dat betreft ook geen verstand van deze specifieke filter en de combinatie met een stalen boot, dus kunnen je ook niet verder helpen… heel veel succes! groetjes, Lisa & Erik

 4. Hoi leuk reisstel!
  Wij hebben al enkele jaren de tank o3 in onze 100 liter tank.
  Geen biofilm meer te zien maar de smaak gaat er ongefilterd door. In zuid frankrijk wordt veel chloor gebruikt. Heel smerig. Omdat we naar Marokko gaan waar het drinkwater niet betrouwbaar schijnt te zijn willen we nog een extra filter kopen. Hebben jullie daar ervaring mee?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *