Reisstel.nl Logo
Search
Close this search box.

Een onderwerp met een luchtje! Hebben jullie een camper met toilet? Wat voor camper toilet hebben jullie? Hoe vaak moet jullie je toilet legen? Waar leeg je hem dan? Zomaar een greep uit de vragen die wij wekelijks voorbij zien komen, dus daarom vandaag antwoord op al jullie vragen. Wij zijn absoluut geen wc-experts, maar in het camper leven blijft dit een veelbesproken onderwerp. We hopen jou te kunnen helpen met antwoorden op al je vieze vragen.

Inhoudsopgave - het camper toilet

Verschillende soorten camper toilet

Wat ons betreft gaat er niks boven je eigen toilet. Of dit nu thuis is, of onderweg in je camper of caravan. Je kunt gaan wanneer je wil en hoeft niet altijd weer te zoeken naar een openbaar toilet. Niet eerst je neus dicht knijpen op een smerige snelweg wc of eerst 6 lagen toiletpapier neer te leggen omdat je anders niet durft te zitten. Om het nog maar niet te hebben over die onmogelijke hurktoiletten.

Er zijn er vele verschillende soorten en maten camper toiletten verkrijgbaar. We lopen ze hieronder kort bij langs en maken je direct wegwijs in de bijbehorende termen en begrippen die een eigen hoofdstuk in de Dikke van Dale verdienen.

Wat voor soorten camper toilet zijn er?

In de basis zijn er 2 soorten toiletten te onderscheiden en 3 soorten toiletgebruikers. Het chemische toilet en het compost toilet tegenover de makkelijke poeper, de duurzame poeper en de buitenpoeper. Dit zijn geen officiële termen, maar houden we er voor het gemak toch bij in dit artikel.

Het chemisch toilet

De meest voorkomende camper en caravan toilet is het chemische toilet. Het chemische toilet wordt chemisch genoemd omdat hier vaak chemische vloeistoffen worden gebruikt. Deze voorkomen vieze luchtjes en zorgt ervoor dat je ontlasting en het toiletpapier afbreekt waardoor het camper toilet na gebruik weer eenvoudig geleegd kan worden. Maak je gebruik van chemische vloeistoffen in je toilet dan moet je er goed op letten dat je deze enkel in de daarvoor aangewezen stortplekken mag lozen.

Laat je niet direct misleiden door de term chemisch, veel van deze chemische middelen zijn tegenwoordig biologisch afbreekbaar. Daarnaast zijn er ook duurzame alternatieven verkrijgbaar, waardoor je chemische camper toilet, plotseling een gewoon camper toilet wordt. Eitje toch.

Hoe werkt een chemisch toilet?

Het chemische camper toilet werkt bijna hetzelfde als je eigen vertrouwde wc thuis. Het camper toilet bestaat namelijk uit 2 delen. De toiletpot inclusief spoelwater aan de bovenkant en een afvaltank of afvalcassette aan de onderzijde. Op de cassette zit een schuifje die je voor gebruik open schuift of draait.

Na gebruik pomp je het schone water in de toiletpot en klaar is kees. Ben je voor de grote boodschap gegaan, dan kun je de wc-pot schoonmaken met een doekje of wc-borstel.

Zit de toiletpot vol, dan kunnen de bovenste en onderste helft eenvoudig van elkaar gescheiden worden. Bij een ingebouwd camper toilet gebeurt dit vaak via een cassette die vanaf de buitenkant verwijderd kan worden. Bij een mobiele wc als de Porta potti is het vaak een kwestie van de boven- en onderkant van elkaar losklikken voordat deze geleegd kan worden.

Andere namen voor het chemische toilet zijn onder andere de Porta Potti, mobiel toilet, draagbaar toilet of het cassette toilet.

Stinkt een chemisch toilet?

Ja en nee. Na een paar dagen intensief gebruik van het chemische toilet ga je deze logischerwijze ruiken. Als je het toilet niet goed schoonhoudt en er kalkaanslag ontstaat, ga je dit op den duur zeker ruiken. Het gebruik van speciale wc-vloeistoffen zorgt ervoor dat de stank binnen de perken blijft en als je regelmatig leegt kan het zelfs lekker ruiken.

Heb je toch (te) veel last van die stinklucht? Dan kan het helpen om eens te kijken naar de mogelijkheden van een SOG systeem. Daarover vertellen we verderop in dit artikel meer.

Nadelen chemisch toilet

Hoe maak je het chemisch toilet schoon?

Zodra de cassette van je chemische toilet na een of enkele dagen vol is moet deze geleegd worden. De meeste toiletten hebben hiervoor een indicator, wij hebben bijvoorbeeld een groen vlak, die langzaam rood wordt. Zodra de indicator rood wordt is het slim om direct actie te ondernemen en op zoek te gaan naar een leegpunt. Je weet nooit hoe snel je er een kunt vinden als je niet op een camping of camperplaat staat.

Bij onze Porta potti kunnen we via een hendel aan de achterzijde het toilet en de opvangbak van elkaar scheiden. De opvangbak bevat een schenktuit en een ontluchtingsknop die je nodig hebt om het camper toilet eenvoudig te kunnen legen.

Zodra je bij je leegplaats bent aangekomen draai je de dop van de schenktuit en leg deze op een veilige plaats neer. Je zal niet de eerste- en niet de laatste zijn die zijn dop verliest bij de leegplaats (!). Kantel de schenktuit van je camper toilet langzaam in de daarvoor bedoelde afvoer en druk de ontluchtingsknop langzaam in. De ontluchtingsknop zorgt er namelijk voor dat er lucht bij de opvangbak komt waardoor deze (veel) minder gaat spetteren, wel zo fijn!

Zodra het toilet leeg is vul je deze nog een of enkele malen met water. Draai de dop weer op de schenktuit en schudt je toilet enkele malen heen en weer. Op deze manier neem je ook de ‘aangekoekte’ resten mee en weet je zeker dat de opvangbak weer goed schoon is.

Sta je op een officiële leegplaats dan kun je ook het toilet nog grondig schoonmaken met kalkreiniger. Kalk houdt namelijk de vieze luchtjes vast, en door dit regelmatig goed schoon te maken blijft alles langer fris.

Tip: Sta je niet op een officiële leegplaats, houdt er dan rekening mee dat je geen kraan bij de hand hebt om het toilet na te spoelen. Je kunt hiervoor een 1,5 liter fles water meenemen.

Het droog toilet of compost toilet

De tweede optie voor het camper toilet is het droogtoilet. Het droogtoilet heeft zijn naam te danken aan het feit dat er geen extra water of chemicaliën worden gebruikt, zoals bij het chemische toilet. De meeste droogtoiletten zien er tegenwoordig net zo uit als een regulier toilet, met als grote verschil dat poep en plas gescheiden worden opgevangen in separate reservoirs.

Dit heeft een groot voordeel ten opzichte van een grote afvalbak, namelijk: het stinkt minder en je kan het toilet makkelijker en op meer plekken legen. Kies je ervoor om het op te sparen, al dan niet in een diepe kuil onder je toilet, zodat het gaat composteren? Dan noemen we het een compost toilet.

Dit is een steeds meer gebruikte toepassing als camper toilet. Ook is het een veel gebruikte toilet in met name Scandinavische landen en de landelijke gebieden in Midden en Oost-Europa. Wij zijn dit in Centraal- en Oost-Europa alleen in Tsjechië en Roemenië tegengekomen.

Hoe werkt een droog toilet?

Je gebruikt het droogtoilet als een normale camper toilet, met de belangrijke extra. Staand plassen voor mannen is geen optie. Niet dat ik ooit iemand op een camper toilet staand heb zien plassen, maar toch. Als je zit wordt plas en poep separaat opgevangen en komen ze in de daarvoor bestemde reservoirs terecht.

Het grote voordeel van het droogtoilet is de verminderde stank. Normaliter zorgt de ammoniak in de urine voor een reactie met de ontlasting waardoor het gaat stinken. Nu het gescheiden wordt opgevangen blijft dit achterwege en gaat de stinklucht snel weg. Denk maar aan een opgedroogde poep van dieren,  ingedroogd ruik je (vrijwel) niks meer.

Stinkt een droog toilet of compost toilet?

Ja en nee, een modern compost toilet stinkt niet of nauwelijks, tenzij er gebruik gemaakt wordt van een centrale afvalbak waarin poep en plas niet worden gescheiden. Er zijn ook systemen waarbij het noodzakelijk is om speciaal hiervoor ontwikkelde hout- en papiersnippers over de ontlasting te strooien om de geur dragelijk te houden.

Deze snippers zijn buiten de echte kampeerlanden moeilijk te vinden. Als alternatief wordt dan ook zaagsel veel gebruikt. Daarnaast is het ook bij steeds meer droogtoiletten mogelijk om een SOG systeem aan te sluiten. Daarover verderop in het artikel meer informatie.

Nadelen droog toilet of compost toilet

Hoe leeg je een droogtoilet?

De opgevangen urine kan worden weggegooid samen met het grijze water. Al komen we onderweg vooral veel mensen tegen die het in een put legen of simpelweg in de bosjes.

De grote boodschap wordt opgevangen in een afbreekbare compostzak of vuilniszak en bij sommige uitvoeringen bedekt met zaagsel, houtsnippers of speciaal papier. Zit de zak vol, dan kan deze worden weggegooid in een container langs de kant van de weg, mits goed afgesloten uiteraard.

Het natuurtoilet

De laatste variant is het natuurtoilet. We komen onderweg nog steeds veel mensen tegen in met name kleinere busjes of omgebouwde 4×4 wagens die op pad gaan zonder toilet.

Zij gaan met weer en wind op zoek naar een beschutte plaats in de natuur om hun behoefte te doen. Het grote voordeel is dat je nooit meer op zoek hoeft naar een toilet, het grote nadeel, je hebt nooit meer een eigen toilet voorhanden.

Kies je voor deze optie, neem dan ook vooral je verantwoordelijkheid en graaf een kleine kuil als je je behoefte gaat doen en neem na gebruik je gebruikte toiletpapier mee terug. Zo houden we de natuur schoon en zit er niemand opgescheept met jouw shit.

Vuilwater toilet

We weten niet zeker of dit een echte naam is, of dat wij ons deze hebben aangeleerd. Maar met de term vuilwater toilet bedoelen we de volwaardige toiletten die zijn aangesloten op een centrale tank voor zowel het vuilwater als het toiletwater. Dit zie je vooral bij expeditie trucks die lange tijd offgrid reizen en grote ‘voorraden’ opslaan. Aangezien wij hier zelf weinig kennis van hebben laten we dit type toilet buiten beschouwing in het vervolg van dit artikel.

Extra: toiletluiers

Het is niet de meest voordehand liggende optie, maar er bestaan speciale opvangzakken voor het chemische toilet. De voering hiervan is vaak gelijk aan die van een luier, daarom ook de veelgehoorde term toiletluiers. De toiletluier kun je na afloop eenvoudig verwijderen en weggooien. Ideaal voor onderweg of noodgevallen als je te laat bent met het legen van je toilet.

Meest gestelde vragen

We behandelen nog een paar van de meest gestelde vragen rondom een wc in de camper voor je. 

Hoe vind je een leegpunt om je camper toilet te legen?

Via de populaire apps zoals Campercontact, Park4Night en iOverlander kun je zoeken op leegfaciliteiten. Ook zijn er speciale reisgidsen waar deze faciliteiten in staan benoemd. Net als faciliteiten om schoon drinkwater te vullen.

Waar kun je de camper wc legen?

Het maakt niet uit of je nu hebt gekozen voor een chemisch- of droogtoilet, op een gegeven moment zitten ze allemaal wel een keer vol. Maar waar kun je dan je toilet legen? We lopen de verschillende opties met je door: 

Alternatieve manieren om het camper toilet te legen in geval van nood

Tip: Lijkt het je gaaf om in het wild te kamperen? Maak dan vooral geen gebruik van chemische middelen in jouw toilet en gooi wc papier (in een zakje) in de prullenbak. Zo hou je het aantal opties om jouw toilet te legen zo groot als mogelijk. Wel zo makkelijk.

Wat voor toilet vloeistof gebruik je in camper wc?

We hebben het in dit artikel al vaker gehad over de toilet vloeistoffen die worden gebruikt voor het chemische toilet. Veel camperaars gebruiken de standaard toilet vloeistoffen die worden aanbevolen door Thetford, de producent van de populaire Porta Potti toiletten. Denk hierbij aan de Thetford Aqua Kem serie.

Alternatieve toilet vloeistoffen

Ondanks dat zij stellen dat deze middelen biologisch afbreekbaar zijn, wordt er nog steeds aangeraden om deze enkel in de hiervoor aangewezen plaatsen te legen. Wij gebruiken daarom zelf bij voorkeur alternatieve afbreekbare middelen.

Bovenstaande producten of productcombinaties zorgen ervoor dat de vaste massa wordt afgebroken en zorgt het zeep, wasmiddel of wasverzachter voor een aangename geur. Nee, het is absoluut niet perfect, maar wel stukken beter dan de alternatieven.

Mag ik wc papier in het chemisch toilet gooien?

Ja, dit is over het algemeen genomen geen probleem. De oplosmiddelen in het chemische toilet zorgen ervoor dat de structuur van het toiletpapier wordt afgebroken waardoor deze vloeibaar wordt. Ook als je gebruik maakt van alternatieve afbreekbare middelen is dit over het algemeen geen probleem, zolang je maar geen ultra dik en stevig papier gebruikt, of nog erger: vochtige doekjes

Welk wc papier is geschikt voor het kampeertoilet?

Wij kiezen ervoor om het toiletpapier niet door te spoelen, maar om dit weg te gooien in een afgesloten prullenbak of in een zakje in de prullenbak. Doordat dit een kleine prullenbak is legen we deze dagelijks en hebben daardoor geen last van extra stank, dit hoor je soms als tegenargument. Hierdoor kunnen wij al het toiletpapier gebruiken dat we zelf fijn vinden. En ervaren we meer vrijheid om het toilet in geval van nood op alternatieve plaatsen te kunnen legen.

Wil jij het toiletpapier wel gewoon doorspoelen? Geen zorgen, als je gebruik maakt van toiletvloeistoffen dan is de concentratie vermoedelijk sterk genoeg om ook dikker papier in het toilet door te kunnen spoelen. Twijfel je, dan is er ook speciaal camping toiletpapier in de markt. Extra dun en eenvoudig af te breken. Wel zo makkelijk bij het legen.

Als je de afvalzakken regelmatig weggooit, heb je niet meer stankoverlast dan anders. Denk er ook aan om voldoende zeep, reinigingsdoekjes en desinfectiemiddel mee te nemen. Het kan ook geen kwaad om een klein toiletborsteltje mee te nemen.

Ik heb een kleine camper, past een campertoilet dan ook?

Je hebt camper toiletten in alle soorten en maten, dus ja, er is voor bijna elke camper wel een goede toilet te vinden. Zo heb je de beroemde Thetford Porta Potti’s al vanaf een hoogte van 33cm. Zo is er in bijna elke camper wel een kastje beschikbaar waar deze netjes kan worden opgeborgen

Wat is een SOG toilet?

We spreken steeds meer mensen die hun chemische toilet hebben uitgerust met een SOG systeem, ofwel een SOG toilet of SOG toiletontluchting. Bij dit systeem gaat er een ventilator aan zodra het toiletdeksel wordt geopend. Via een technisch systeem met termen als ‘onderdruk’ wordt er verse lucht door de toiletopening naar binnen gezogen en worden gelijktijdig de vieze geurtjes afgezogen. Zo worden de luchtjes naar buiten getransporteerd en val je enkel je buren lastig.

Als extra bonus is er constant meer zuurstof in de tank, wat zorgt voor een optimale afbraak van jouw ontlasting, zonder dat je chemicaliën hoeft te gebruiken. En dit proces is sterk genoeg dat ook regulier toiletpapier afgebroken wordt, waardoor speciaal (duur) chemisch toiletpapier niet langer nodig is. Dus geen stank, geen chemicaliën en beter voor de portemonnee, win, win toch?

Wij hebben enkele dagen pal naast een andere camper gestaan met een SOG systeem, maar hebben er geen moment ook maar iets van geroken.

Zoals wij het hebben begrepen is het SOG systeem voor bijna elk type Thetford campertoilet beschikbaar, dus bekijk ook vooral zelf of het iets voor jou is.

Onze ervaring met camper toilet

Wij hebben een porta potti, ofwel een chemisch cassette toilet, de 365 van Thetfort. Wij hebben inmiddels een groot aantal landen bezocht in Europa, waaronder Albanië, Montenegro, Noord-Macedonië, Roemenië en Bulgarije.

Landen waar er geen- of nauwelijks openbare faciliteiten zijn om het toilet te legen. Toch is het ons altijd gelukt om binnen 3-4 dagen een geschikte leegplaats te vinden waarbij wij altijd oog hebben voor de natuur en onze omgeving. Wij gebruiken geen chemische middelen en spoelen ons toiletpapier niet door. Met een beetje flexibiliteit is het dan ook goed te doen.

Afsluitende tips

Voor welk camper toilet kies jij?

Laat het ons weten als je wat aan dit artikel gehad hebt of als je nog aanvullingen hebt! Uiteraard zijn we benieuwd waar jouw keuze naar uit gaat.  Je kunt onder dit artikel reageren.

Pin dit artikel voor later

Camper toilet | Pinterest

3 Responses

  1. Bedankt voor dit serieuze doch luchtige artikel. Zeer informatief. Het gebruik van azijn durven wij niet aan gezien het negatieve effect op de rubberen onderdelen.

    1. ah, wat goed om te horen! 🙌 en we snappen het wel wat betreft de azijn… wij hebben dat ook nog nooit gedaan.

  2. Hallo Elisa & Niek,

    Bedankt voor jullie inzichtelijke artikel over de verschillende camper toilet opties, van chemische tot compost toiletten. Als ervaringsdeskundige in duurzaam leven en reizen, zie ik veel waarde in jullie artikel, vooral de uitgebreide vergelijking en persoonlijke ervaringen met elk type toilet. Ik ben het eens met jullie punten over het belang van duurzame opties zoals compost toiletten voor de milieubewuste reiziger. Ik wil graag toevoegen dat het bewust kiezen voor milieuvriendelijke oplossingen, zoals composteerbare toiletten, een positieve stap is richting verantwoord reizen en wonen.

    Nogmaals bedankt voor het delen van jullie inzichten. Ik kijk uit naar meer van jullie posts!

    Vriendelijke groeten,
    Wouter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *