Must do in Duitsland: de Geierlay hangbrug

Alles over de Geierlay hangbrug | Update 2022

Ben je op zoek naar een unieke beleving dichtbij huis? Zoek dan niet verder! De Geierlay hangbrug is de tip voor alle avonturiers. Deze hangbrug is met 360 meter lengte de op een na langste van Duitsland. Trakteer jezelf op een spectaculair uitzicht en een bijzondere hike. Ideaal te combineren met een weekendje Keulen of een bezoek aan het Moezel gebied. Nieuwsgierig geworden? Wij geven je hier alle info die je nodig hebt voor een fantastisch uitje. Update 2022

De Geierlay hangbrug

De Geierlay hangbrug, wat kun je verwachten?

Wat maakt de Geierlay hangbrug zo bijzonder? Wat ons betreft is dat absoluut de hoogte in combinatie met de lengte. De brug ligt op 100 meter hoogte en dat is behoorlijk indrukwekkend. Wat een uitzicht! Je kijkt vanaf hier de prachtige vallei in dat in elk seizoen weer haar eigen pracht heeft. Daarnaast is de brug wel 360 meter lang, wat ervoor zorgt dat het een beetje heen en weer gaat als je loopt. Dat geeft net even dat extra stukje spanning dus. Mocht je hoogtevrees hebben is deze tocht wellicht niet aan te raden. Overigens is het wel prima te doen met kinderen. De brug is goed beveiligd en absoluut niet gevaarlijk.

Waar ligt de Geierlay hangbrug?

De Geierlay hangbrug ligt in het Moezel gebied van Duitsland. Om precies te zijn tussen de dropjes Mörsdorf en Sosberg in. Dat is dan ook meteen handig om te onthouden, want je kunt de wandeling naar de spectaculaire hangbrug vanaf beide dorpjes beginnen.

Verder op in dit artikel lees je alle praktische info over deze twee dorpjes. Zoals waar je het beste kunt parkeren en welke route kun je het beste kunt nemen.

Wat kost een bezoek aan de Geierlay hangbrug?

Een fijne bijkomstigheid: een bezoek aan de Geierlay hangbrug is helemaal gratis! Je betaalt enkel voor het parkeren. Update: momenteel betaal je een ‘ Corona toeslag’ van €5,00

Waar kan ik het beste parkeren?

In Mörsdorf zijn 4 verschillende parkeerplaatsen. Afhankelijk of je op zoek bent naar een gratis plek, een plek voor een camper of een plek meest dichtbij de brug zullen de kosten verschillen. Hierbij een overzichtje.

P1: Parkeerplaats bezoekerscentrum (95 plaatsen, alleen auto’s) Eerste 10 min zijn kosteloos, de 4 uur daarna zijn €10,- en vanaf dan betaal je per 15 min €1,-. Vanaf hier is het 1,8 km lopen naar de brug (de dichtstbijzijnde parkeerplaats)

P2: Parkeerplaats Windorfer Strasse (95 plaatsen voor auto’s en 20 voor campers) Auto: De eerste 3 uur voor €6,- en vanaf dan betaal je per 15 min €1,- Camper: De eerste 2 uur €10,- en vanaf dan betaal je per 15 min €1,-. Wil je blijven slapen met de camper? Dan kost dat €10,- (incl. stroom)
Vanaf hier is het 2,0 km lopen naar de brug. 

P3: Parkeerplaats Sportplatz (geen capaciteit bekend)
De eerste 2 uur voor €2,-, 4 uur voor €4,- (de goedkoopste betaalde parkeerplaats). Vanaf hier is het 2,3 km lopen naar de brug.

P4: Wanderparkplatz ‘Alter sportplatz’ (geen capaciteit bekend). Deze parkeerplaats is gratis. Vanaf hier is het 3,2 km lopen naar de brug.

In Sosberg zijn minder parkeerplekken beschikbaar, maar het schijnt hier wel een stuk rustiger te zijn! Houd er rekening mee dat je hier niet met de camper kunt parkeren.

P1: Wanderer-Parkplatz Sosberg Hängeseilbrücke Geierlay.  De eerste 4 uur voor €2,- Vanaf hier is het 1,9 km lopen naar de brug.

Hoe kom je vanaf de parkeerplaats bij de Geierlay hangbrug?

Vanaf zowel Sosberg als Mörsdorf kun je gemakkelijk de bewegwijzering volgen naar de Geierlay hangbrug. Er is voldoende bewegwijzering aanwezig. Er zijn twee verschillende routes, de reguliere en de Geierlayschleife.

De reguliere route gaat over het asfalt en is prima te doen met kinderen (en kinderwagens).

Wil je wat meer uitdaging? Dan kun je de Geierlayschleife nemen. Dit is een hike route van 6,4 km lang en loopt tussen beiden dorpen. Als je deze route neemt vanaf Sosberg, is er een mogelijkheid om ook onder de brug door te lopen.

Benieuwd hoe je het meeste uit deze dag bij de Geierlay hangbrug kunt halen? Lees verder onder het kopje 'maak van deze dag een wereldse dag!'

Geilerlay hangbrug Corona maatregelen - Update!

Ook bij de Geierlay hangbrug worden maatregelen getroffen in verband met het coronavirus. Zo is de brug maar vanaf één kant tegelijk te betreden. De brug is open op de oneven uren vanaf de Mörsdorf kant, en vanaf de Sosberg kant op de even uren. Houd hier dus rekening mee in je planning. Zeker als je heen- en terug de brug over wil lopen, kan het zijn dat je lang moet wachten!

Doordat de brug dus om het uur is geopend ontstaan er in het hoogseizoen lange wachtrijen. Er mogen maximaal zo’n 50 mensen gelijktijdig op de brug waardoor de rijen relatief langzaam oplossen. Verwacht midden in de zomer dus geen foto in je eentje ;-).

Update 2022 – Geierlay hangbrug Corona maatregelen:
Gelukkig is de brug sinds medio december ’21 weer geopend onder aangepaste voorwaarden.
Zo is de Geierlay hangbrug enkel vanaf de Mörsdorf zijde toegankelijk en betaal je een Corona toeslag van €5,00 (vanaf 14 jaar).

Daarnaast geldt het ‘2g’ principe. Iedereen moet dus gevaccineerd zijn of over een herstelbewijs beschikken om de brug over te gaan. Voor kinderen tussen 12 en 17 geldt een ‘3g beleid’. Zij mogen ook een negatieve test laten zien.

Het is wel toegestaan de terugweg via de brug te nemen, maar je mag hier dus niet starten. Een andere optie is terug wandelen door de vallei. dit is zo’n 4-5 kilometer via de reguliere route en 6-7 kilometer via de hike route. Vanaf de vallei heb je overigens nog steeds een prachtig uitzicht op de populaire hangbrug. Meer daarover vind je onder het kopje ‘terugweg’.

Is de Geirlay hangbrug gesloten?

Update ’22: De populaire Geierlay hangbrug is gedurende 2021 enkele maanden gesloten geweest in verband met het Corona virus. In 2022 (sinds 22 december ’21) is de brug weer open, maar houd de website van Geierlay in de gaten voor actuele updates.

Terugweg

Eenmaal aan de overkant aangekomen zijn er momenteel 2 opties, je kunt ervoor kiezen om aan de overkant van de brug te wachten en ook weer terug de brug over te lopen. Doe je dit niet? Dan zul je van het ene dorp terug moeten lopen naar het andere dorp (+/- 4 a 5 km als je de reguliere route neemt en 6 a 7 km via de hike route.

Maak van deze dag een wereldse dag!

Om van deze toeristische attractie iets bijzonders te maken delen wij graag onze ervaring en tips.

Wij stonden geparkeerd aan de Mörsdorf zijde bij P3 en zijn via het dorpje aan de Geierlayschleife begonnen. Deze begint aan het einde van het dorpje, ter hoogte van de Auf der Lex. Vervolgens zijn wij dus aan de Mörsdorf kant de brug over gegaan en zijn toen vanaf Sosberg terug gehiked naar Mörsdorf (6,4 km dus). Een aanrader, want het is een prachtige wandeling!

Daarnaast raden wij je aan om echt vroeg in de dag te starten. Dan heb je de minste kans op andere toeristen.

Wij waren sneller heen- en weer door terug te lopen dan om aan de overkant te wachten.

Wat moet je meenemen naar de Geierlay hangbrug?

Het belangrijkste wat ons betreft: schoenen waar je een stuk op kunt lopen, wat eten en drinken (er zijn onderweg een paar opties om dit te kopen), een fotocamera (of mobiele telefoon) en een beetje lef :).

Houd er rekening mee dat er weinig voorzieningen zijn om naar het toilet te gaan. Alleen in het centrum van Mörsdorf zijn wij een toilet bij het bezoekerscentrum tegen gekomen.

Van verschillende sportievelingen hebben wij begrepen dat de vallei bij slecht weer erg glad en modderig kan worden. Je doet er dan dus ook goed aan om fatsoenlijke wandelschoenen mee te nemen,  De asfaltroute is te allen tijde goed bewandelbaar.

Waar kun je in de buurt van de Geierlay hangbrug overnachten?

Ben jij met de auto en ben je op zoek naar een leuk hotel? Kijk dan eens naar Pension Kölzer, op loopafstand van de Geierlay hangbrug. Dit pension wordt op Booking.com met een 9,4 beoordeeld!

Zoals hierboven al genoemd kun je op P2 in Mörsdorf overnachten met de camper. Wil je liever op een leukere camperplaats staan, dan kunnen wij je Moselvorland in Valwig aanraden. Hier sta je aan de Moezel, een prachtige plek. 

Ben je op zoek naar een camping (dus ook voor caravan en tent), dan is Camping Happy Holiday in Ellenz-Poltersdorf misschien wat voor jou. Ook deze camping is aan de Moezel. Beiden kampeer opties zijn vanaf de hangbrug zo’n 30-45 minuten rijden.

p.s. nu je toch naar Duitsland gaat, op de website van reiswijven vonden wij nog meer leuke tips over verlaten spots in Berlijn!

Wat zijn de leukste accomodaties aan de Moezel Duitsland?

Ga jij je bezoek aan de Geierlay hangbrug combineren met een bezoek aan de schitterende Moezelstreek? Bekijk dan vooral dan onze 3 favoriete accommodaties in Moezel Duitsland. Klik op de afbeelding voor meer informatie en de mogelijkheid om direct te boeken. Op zoek naar wat anders? Wij helpen je graag!

Delen vinden we leuk!

Met onze content hopen we zoveel mogelijk mensen te kunnen inspireren en helpen bij het realiseren van hun wereldse reis. Wij zouden het dan ook leuk vinden als je dit artikel deelt.

Let op: sommige van onze blogs bevatten affiliate links, dit betekent dat wij een commissie ontvangen als jij hier een aankoop doet. Jij betaalt hier niks extra voor en tegelijkertijd support je Reisstel.nl. Een win win situatie dus. Wanneer wij een gesponsorde post schrijven vermelden wij dit altijd bovenaan het betreffende artikel.

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over ons

Hi, wij zijn Erik & Lisa. Wij hebben alles achter ons gelaten om fulltime te kunnen reizen. Onze ervaringen, tips, en reisroutes delen we graag met jou.

Inhoudsopgave

Scroll naar boven