Reisstel.nl Logo
header de Dom in Keulen, Duitsland

Ontdek Keulen in één dag

Köln, ein schönes stadt am Rhein. Bekend van de Dom en de vele Kerstmarkten. Het is de eerste grote stad over de Duitse grens en met maar zo´n 2,5 uur rijden vanaf Utrecht de perfecte locatie om een dagje naar toe te gaan. Wij geven je in dit artikel de leukste tips voor een fantastische dag in Keulen, inclusief tip voor een leuk vervoersmiddel. Viel Spass!

Citytrip Keulen - ontdek Keulen in een dag

Must do: fotografeer de Dom van Keulen

Zoals gezegd staat Keulen bekend om de Dom (De Hohe Domkirche Sankt Petrus) en dus kun je die wat ons betreft ook niet skippen. Kom je met de trein en stap je uit bij ‘Köln Hauptbahnhof’ dan is het ook niet te missen. De enorme trappen richting de grootste kathedraal van Duitsland komen je direct tegemoet. Een fijne plek om even te chillen en foto’s te maken. Vergeet vooral niet rondom de Dom te lopen. Elke kant ziet er weer zo anders uit, het is echt super indrukwekkend. Je kunt de Dom ook van binnen bewonderen, dit is gratis. 

Wil je de toren beklimmen, dan kost dit €4,00 voor volwassenen en €2,00 voor kinderen en studenten.

Must do: wandel door Altstadt

Altstadt is de wijk waar de Dom in gelegen is: het oude centrum van de stad. Het is de moeite waard om hier rond te lopen. Zo wandel je vanaf de Dom al snel richting de Rhein. Een fijne plek om aan het water te zitten is in het Rheingarten. Er bevinden zich allerlei gezellige terrasjes, maar ook bankjes aan het water waar je lekker kunt genieten van zonnetje. Je kunt natuurlijk ook een picknick kleedje meenemen.

Loop je nog een stukje door, dan loop je vanzelf de Fischmarkt tegemoet. Een sfeervol plein met terrasjes, een prachtige fontein en uitzicht op de Grote Sint-Martinuskerk, die op de voorgrond vergezeld wordt door allerlei gekleurde huisjes. Vanaf daar zijn wij wat kleine straatjes ingeslagen. Je waant je direct in een andere omgeving, echt vakantiegevoel!

PS. Houd je van kunst: Jan Künster? Loop dan vooral even langs Galerie zur Kölschen Lebensart (Salzgasse 15).

Must eat: ijsjes bij Icecream United

Het lekkerste ijs van Keulen vind je hier! De in Keulen geboren Duitse voetballegende Lukas Podolski heeft dit opgezet en daar zijn wij maar al te blij mee. Vegan opties zijn mogelijk. Er bevindt zich een vestiging in Altstadt (hier), maar er is er ook in het Belgisches Viertel (hier).

Tip: je kunt hier kiezen voor de smaak citroen met munt!

Must eat: Café Lichtenberg

Hier kun je heerlijk in de schaduw op het terras zitten, maar ook binnen is het gezellig. Het is gelegen tussen de wijken Altstadt en Belgisches Viertel, dus ideaal als je van de ene wijk naar de andere wijk loopt en even wil lunchen. Maar ze hebben hier ook heerlijke ontbijtjes! Check de locatie hier.

Aanraders: Pasta Pesto en Mango Basilicum limonade.

Must do: wandel door het Belgisches Viertel

De hotspot wijk van Keulen: Belgisches Viertel. Een super sfeervolle wijk waar je naast lekker ronddwalen door de mooie straatjes, ook heerlijk kunt eten en drinken. Een gezellig plein waar je op het terras kunt zitten en de populaire gekleurde huisjes op de foto kunt zetten is Brüsseler Platz. Ook aan de Aachener Strasse zitten veel leuke plekjes.

Must eat: The Great Berry

Houd je van smoothie bowls, superfoods en vegan food? Dan is dit de place to be! Er zijn twee vestigingen in Keulen, waarvan één in het Belgisches Viertel. De ander ligt in Südstadt.

Must do: bezoek het Volksgarten park

Ook in Südstadt gelegen: Volksgarten park. Een heerlijk rustig park om even af te koelen aan het water. Er bevindt zich een horeca gelegenheid: Hellers Volksgarten, een heerlijke plek aan het water.

Tip: je kunt hier ook waterfietsen huren!

Must do: huur een elektrische step

Op elke hoek van de straat kom je ze tegen, de elektrische step. Dit is wat ons betreft echt het ideale vervoersmiddel door de stad. Het is super eenvoudig in gebruik en je kunt de step eigenlijk door heel de stad oppikken en neerzetten. Hoe werkt het? Heel simpel! Kies jouw favoriete step (wij kozen voor Lime, maar je hebt ook Circ en Tier), download de app, noteer je creditcardgegevens, scan jouw step en rijden maar! 

Kosten: €1,00 opstartkosten en daarna €0,21 per minuut (deze prijzen kunnen variëren).

Must do: bezoek een Brauhaus

Een dagje Duitsland kan je natuurlijk niet afsluiten zonder in een van de vele typisch Duitse Brauhausen te hebben gegeten. Erik zijn favoriet? Gaffel Am Dom, tegenover het treinstation. Hier gaat het om kwantiteit, niet om kwaliteit.  Een Schweinschnitzel die zo groot is dat het Erik zelfs moeite kost om hem op te krijgen onder het genot van een ijskoude Kölsch. Das liebe ich.

Extra tip

Mocht je nog meer tijd hebben in Keulen, dan is het ook erg leuk om een strandje aan de Rhein te bezoeken. Met S-bahn (metro) nummer 16 of 17 kom je snel uit in Rodenkirchen (halte: Köln Heinrich-Lübke-Ufer). Loop een stukje onder de Rheinbrücke Köln-Rodenkirchen door en je komt bij het strand uit.

Viel Spass in Köln

Viel Spass in Köln! Mocht je een van onze tips gebruikt hebben, dan vinden wij het heel leuk om dit te horen. Schroom dus vooral niet om ons een berichtje of een DM op Instagram te sturen.

Delen vinden we leuk!

Met onze content hopen we zoveel mogelijk mensen te kunnen inspireren en helpen bij het realiseren van hun wereldse reis. Wij zouden het dan ook leuk vinden als je dit artikel deelt.

Let op: sommige van onze blogs bevatten affiliate links, dit betekent dat wij een commissie ontvangen als jij hier een aankoop doet. Jij betaalt hier niks extra voor en tegelijkertijd support je Reisstel.nl. Een win win situatie dus. Wanneer wij een gesponsorde post schrijven vermelden wij dit altijd bovenaan het betreffende artikel.

Dit vind je misschien ook leuk

2 gedachten over “Ontdek Keulen in één dag”

  1. At van Donkelaar

    Beste Erik en Lisa,
    Ik heb met veel belangstelling jullie ie week doorgenomen en hoop jullie verder op de voet te volgen.
    opa uit Amersfoort.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top