Reisstel.nl Logo

Yogamat voor op reis

Voor onze wereldse reizen zijn wij altijd op zoek naar de beste producten voor in onze backpacks. De backpack zelf, een goede jas, schoenen, elektronica, toiletartikelen, noem maar op. Wij willen graag dat onze backpack zo licht mogelijk is, maar niet ten koste van alles. Zo wil Lisa graag yoga-en op reis en heeft dus graag een yogamat mee. Maar een reguliere yogamat is wel erg lomp en onhandig om mee te zeulen, dus zijn wij op zoek gegaan naar de perfecte yogamat voor op reis. Zo zijn wij uitgekomen bij de ‘eKO SuperLite Travel Mat van Manduka’ (kleur acai). Is de mat echt zo superlicht als ze pretenderen te zijn? En hoe is de grip en kwaliteit? Tijd voor een review!

Manduka – eKO Superlite Travel Mat, wat is dat?

Dit is wat Manduka zelf schrijft op hun website (vrij vertaald):

De eKO SuperLite Yoga Mat is een superieure reis yogamat die uitstekende grip biedt. Waar je ook maar gaat yoga-en, de eKO SuperLite Travel Yoga Mat is de beste yogamat voor de reizende yogis! Elke mat is handgemaakt en heeft unieke patronen. Gemaakt in Tawain van natuurlijk rubber.”

De mat wordt op diverse sites aangeboden voor verschillende prijzen. Op de website van Manduka zelf staat hij voor €45,00 te koop, maar komen er €5,99 verzendkosten bij. Wij hebben de mat bij Superyoga.nl gekocht voor €44,95, zonder verzendkosten en volgende dag in huis. Let dus goed op waar je hem aanschaft. 

Wat krijg je voor dat geld?

Manduka vermeldt de volgende specificaties bij deze yogamat (vrij vertaald):

Eerste indruk

Zoals gezegd werd de mat de volgende dag thuis bezorgd. In eerste instantie vonden wij het eerlijk gezegd tegenvallen hoe klein de mat op te vouwen is. Als je het vervolgens vergelijkt met een reguliere yogamat, zie je wel degelijk veel verschil. Daarnaast vonden wij de mat ook niet extreem licht aanvoelen. Dat wordt dus nog lastig in de backpack!

De kleur die wij gekozen hebben is acai, paars dus. Het is een mooie kleur en de mat ziet er stijlvol uit. Op de website van Superyoga staat vermeldt dat de mat aan twee kanten gebruikt kan worden. Beide kanten zien er mooi uit. De ene kant heeft de linnen uitstraling en is mat en wat ruwer, waardoor het lijkt dat daar meer grip zit. Tegelijkertijd zou je dus ook kunnen denken dat je de mat dan beter kunt omdraaien, zodat de grip met de ondergrond beter is. De andere kant is helemaal donkerpaars, erg mooi. En deze laag voelt meer aan als een reguliere yogamat. Wat meteen opvalt is de geur die van de mat af komt, een sterke rubber geur.

Indruk na een aantal keer gebruik

De mat past uiteindelijk prima in Lisa’s backpack. Natuurlijk moet er wat ruimte voor vrij gehouden worden, maar als je het heel belangrijk vindt om te yoga-en op reis, moet je er wat voor over hebben natuurlijk. De mat kan makkelijk worden opgevouwen (3x vouwen geeft het beste resultaat). Vouw op zo’n manier dat de matte, linnen kant bovenop komt. Daardoor kun je makkelijk nog andere spullen bovenop neerleggen, zonder dat de mat al te veel beschadigd.

De mat is fijn in gebruik aan beide kanten. Wat dat betreft klopt het dus dat de mat tweezijdig te gebruiken is. Wij ervaren dat de matte, linnen kant iets meer grip geeft tijdens de yoga zelf, wat ook erg fijn is als je een andere mat in combinatie gebruikt. De donkerpaarse kant biedt meer grip met de ondergrond. Daarentegen biedt deze kant wel iets zachtere ondergrond, wat vooral fijn is met de meditatieve oefeningen. Wij hebben geen hinder ondervonden met het warme weer of zweten. De mat kreeg daardoor niet minder grip.

De sterke rubber geur blijft helaas hangen. In de backpack is het dan ook duidelijk te ruiken en ook tijdens de yoga ruiken wij het. Dat is jammer!

De mat is natuurlijk extra dun, merk je dat tijdens de yoga? Nee, dit valt ons alles mee. Natuurlijk voel je de ondergrond meer dan bij een reguliere mat, zeker bij oefeningen waarbij je knieën de mat raken, maar over het algemeen biedt de mat een prima zachte ondergrond in gebruik.

Gebruik en verzorging

Manduka vermeldt dat al hun yogamatten schoongemaakt moeten worden met hun eigen ´Manduka´s Natural Rubber MatWash´. Daarbij raden zij het af om de mat op een andere manier schoon te maken, omdat deze oplossingen niet getest zijn en het zij daarom de kwaliteit van de mat niet kunnen garanderen. Logisch natuurlijk dat zij dit zeggen. Echter heeft Lisa de mat (na 2 maanden gebruik) nog niet schoongemaakt en vond dit ook niet nodig. De mat wordt niet snel vies. Verder is Manduka vrij duidelijk over de wasmachine: doe het niet! Het materiaal is hier niet tegen bestand, hetzelfde geldt voor weken en onderdompelen in water. Het lijkt mij overigens geen probleem om er even met een vochtig doekje overheen te gaan.

Wat betreft opbergen, de mat moet altijd droog opgeborgen worden en opgerold in een zak of een beschermhoes. Vooral niet te veel blootstellen aan de zon, want dat kan het rubber van de mat beschadigen. Wij bergen de yogamat na gebruik ook altijd weer netjes op in de tas. Tot op heden heeft onze yogamat nog geen beschadiging opgelopen.

Samengevat

Eindoordeel - 4****

Wij kunnen de Manduka – eKO Superlite Travel Mat aan iedereen aanbevelen die op zoek is naar een yogamat voor op reis. Natuurlijk blijft het een groot object om mee te nemen in je backpack, maar doordat de mat zo fijn opvouwbaar is en daarmee zijn functionaliteit absoluut niet verliest is het de ideale mat voor de reizende yogi, ook met warme temperaturen!

Delen vinden we leuk!

Met onze content hopen we zoveel mogelijk mensen te kunnen inspireren en helpen bij het realiseren van hun wereldse reis. Wij zouden het dan ook leuk vinden als je dit artikel deelt.

Let op: sommige van onze blogs bevatten affiliate links, dit betekent dat wij een commissie ontvangen als jij hier een aankoop doet. Jij betaalt hier niks extra voor en tegelijkertijd support je Reisstel.nl. Een win win situatie dus. Wanneer wij een gesponsorde post schrijven vermelden wij dit altijd bovenaan het betreffende artikel.

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Over ons

Hi, wij zijn Erik & Lisa. Wij hebben alles achter ons gelaten om fulltime te kunnen reizen. Onze ervaringen, tips, en reisroutes delen we graag met jou.

Inhoudsopgave

Scroll naar top