Reisstel.nl Logo
Search
Close this search box.

Alp Mora hike – 20 ijskoude gletsjerbaden

De Alp Mora hike in de regio Flims naar de Potholes van Alp Mora stond hoog op ons lijstje. Een fysieke uitdaging die we graag aan wilden gaan. Dit keer niet alleen vanwege de waanzinnig mooie uitzichten onderweg, maar zeker ook vanwege de wereldberoemde Alp Mora gletsjerbaden of ‘gletschermühlen’ op zijn Duits. Deze 20 ijskoude natuurlijke gletsjerbaden zijn boven op de top te vinden tijdens de Alp Mora hike. De ultieme beloning na een klim van bijna 1.000 meter. Word jij al net zo enthousiast als wij waren? Lees dan snel verder!

Alp Mora hike naar de Alp Mora gletsjerbaden

Introductie Alp Mora Hike

Er gaan online verschillende verhalen in de rondte over hoe zwaar de Alp Mora hike is en hoe lang je er over doet. Op de officiële websites zagen we een tijdsduur van 6:30 uur en 8:00 uur, met een hoge moeilijkheidsgraad. De enige reviews die wij online vonden, omschreven een tijdsduur van zo’n 10 uur. Dat beloofd wat.

Wij zijn de uitdaging aangegaan en delen onze ervaringen graag met je. In dit blog vind je alles dat je moet weten over de Alp Mora hike naar de Alp Mora gletsjerbaden.

TIP: Op deze website van FlimsLaax.com kun je de routekaart bekijken en de GPS data downloaden. Je hebt dan offline de route in een handige kaart.

Startpunt en parking Alp Mora hike

Het officiele startpunt van de Alp Mora hike naar de Alp Mora gletsjerbaden is bij het Berghaus in Bargis. Voor zover wij weten kun je niet zelfstandig met de auto bij het Berghaus komen. Gelukkig gaat er een bus vanuit Flims die je bij de bushalte in Bargis brengt. Deze bushalte ligt naast het Berghaus.

Berghaus Bargis / bushalte Bargis

Als startpunt voor onze hike hebben wij gekozen voor de parkeergelegenheid nabij spielplatz Flims Waldhaus. Parkeren kost hier ongeveer 7 Frank voor een dag. Je kunt hier zowel contant als met de easypark app betalen.

Adres:
Parkeerplaats Spielplatz Flims Waldhaus
Via Dil Lag
7018 Flims
Link naar de parkeerplaats op Google Maps

Vanaf hier loop je in 5 minuten naar de bushalte Flims Waldhaus Segnes op de Promenada.

Hier pak je de Flims Laax Falera Shuttle richting Bargis. In de bus koop je vervolgens 2 kaartjes. 1x een regulier ticket naar de ‘eindhalte Fidaz’ en 1x een speciaal ticket naar Bargis. Deze kaartjes kosten samen ongeveer 10 Zwitserse Frank per persoon. Je kunt gewoon in dezelfde bus blijven zitten, er geldt alleen een speciaal tarief voor de bergpas naar boven.

Klik hier voor het busschema en actuele prijzen.

Wij kozen voor de eerste bus om 08.15 uur die rond 09.00 uur op zijn eindbestemming, ons beginpunt van de ALp Mora hike aankwam.

Optioneel: je kunt er ook voor kiezen om zelf met de auto richting Bargis te rijden, vanaf Fidaz kom je nog enkele parkeerplaatsen tegen. Voor zover wij hebben gezien is er in Bargis zelf geen parkeergelegenheid. Je zult dan dezelfde weg terug moeten hiken, aangezien het begin- en eindpunt van de hike van elkaar verschillen.  Daarnaast heb je dan ook een flink stuk extra stijgen aan de hike toe te voegen

Hike facts - Alp Mora hike

Route: Bargis – Alp Mora – Alp Mora Potholes – Trin

Afstand: 18 km

Duur: 6:30 – 8.00 uur

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld – zwaar

Hoogtemeters: 900 meter omhoog – 1.500 meter omlaag

Is deze hike moeilijk of gevaarlijk: Wij vonden de ALp Mora hike niet zozeer moeilijk, wel zwaar vanwege het vele stijgen. Je hebt echt een goede conditie nodig om deze hike te volbrengen. De hike is niet extreem gevaarlijk, maar heeft een paar smalle rots paadjes. Op de stukken waar het gevaarlijk wordt hangen staalkabels om je te helpen.

Deel 1: Bargis – Alp Mora

Afstand: 9,0 kilometer
Duur: 3:30 uur

Er zijn in deze omgeving meerdere wandelroutes, dus houd in het eerste stuk goed de gele bordjes in de gaten. Je volgt de route ‘Alp Mora’. Vanaf Bargis loop je vrijwel direct de bossen in waar het pad je al slingerend de hoogte in leidt. Niet veel later laat je de bossen weer achter je en waren wij al bekaf. Het pad spreekt voor zich en gestaag lopen we door en bereiken we na zo’n 500 hoogtemeters in 1:30 uur onze eerste top van onze Alp Mora hike. Onderweg heb je continue een mooi uitzicht en passeer je diverse velden met nieuwsgierige koeien.

Voor ons was het op deze eerste top tijd voor onze eerste echte break met prachtig uitzicht over de vallei. De hike is zwaar, maar het is nu al de moeite waard.

Vanaf hier loopt het pad wat vlakker af en begin je aan je eerste ‘kleine’ afdaling voordat je weer aan een nieuwe klim van zo’n 150 hoogtemeters begint richting het hoogste punt van deze hike. Wat een prachtig uitzicht heb je hier zeg! En onderweg is het ook een super mooie wandeling. Vergeet dus niet om je heen te kijken tijdens het klimmen.

Dit herhaalt zich vervolgens nog een keer waardoor je het gevoel krijgt dat er geen einde aan komt.

Net voor de top van de Alp Mora bevind zich een klein stenen huisje, de ideale plek voor een lunchbreak in de schaduw. Loop je hier op een zonnige dag? Geniet er dan nog maar even van, want het is misschien wel de laatste schaduw die je in de komende uren zal zien.

Deel 2: Alp Mora - Alp Mora gletsjerbaden

Afstand: 1,5 kilometer
Duur: 0:30 uur

Het uiteindelijke doel van de Alp Mora hike, de Alp Mora gletsjerbaden, liggen pas een stuk verderop. Vanaf de top is het nog een flinke uitputtingsslag richting de daadwerkelijke gletsjerbaden. Maar na ongeveer 30 minuten, op zo’n 9,5 km van ons beginpunt zien we de natuurlijke smeltwater baden op zo’n 200 meter afstand op ons wachten. Tijd voor een plons!

We hebben ‘geprobeerd’ stevig door te lopen en onderweg zijn we maar 2x door iemand ingehaald. We hadden ook nog eens de eerste bus, er gaan geen gondels omhoog, dus misschien hebben we de baden wel voor onszelf?! Helaas. Vanaf de andere kant van de berg zien we grote groepen sportievelingen de berg trotseren en is het een drukte van jewelste.

Gelukkig zijn er zo’n 20 gletsjerbaden en voelt niet iedereen de behoefte om daadwerkelijk een plons te nemen. Zodoende hoeven we niet lang te zoeken voordat wij een (mini) pothole voor onszelf hebben. We kunnen niet ontkennen dat we lichtelijk teleurgesteld zijn vanwege de drukte, maar ook vanwege de potholes zelf. Op de foto’s leken de baden groter en het uitzicht spectaculairder. De praktijk is dat je in de meeste baden niet dieper komt dan je knieën en dat er maar een aantal zijn waar je languit in kunt liggen. Toch blijft het bijzonder om zulke mooie natuurwonderen in het echt te zien.

Wij kwamen rond 13.00 uur aan bij de gletsjerbaden, oftewel het hoogtepunt van onze Alp Mora hike  en gebruikten deze plek dan ook voor onze lunch. Rond 14.00 uur werd het zichtbaar rustiger en dat kwam de gletsjerbaden ten goede.

Tip: zorg dat je ruim voor de lunch bij de potholes bent, of juist pas vanaf 15.00 uur. De kans dat je de baden voor jezelf hebt neemt met de minuut toe. Hou het busschema goed in de gaten zodat je niet de laatste bus terug naar Flims mist. Toen wij hier waren in de zomer van 2020, reden de bussen tot na 20.00 uur.

Deel 3: Alp Mora gletsjerbaden– Trin

Afstand: 7,0 kilometer
Duur: 2:30 uur

Op de terugweg loop je parallel van de potholes naar beneden en kun je nog een laatste keer genieten van dit bijzondere natuurverschijnsel. Vanaf hier brengt de officiële route je linksaf naar een uitkijkpunt. Wij vonden dit niet de moeite waard, omdat we wisten dat we nog een aardige wandeling te gaan hadden. Wij vervolgden dus direct onze route naar beneden. Al vrij snel laat je het gras achter je en verruil je dit voor asfalt. De terugweg leidt je over grotendeels geasfalteerde wegen al slingerend naar beneden.

Vanaf het plaatsje Trin loop je door naar de bushalte Trin Dorf. Hier kun je de bus terug nemen naar Flims richting bushalte Flims – Caumasee of Flims – Promenade. De bustickets terug kosten zo’n 5 Frank per persoon. Vanaf de bushalte ben je binnen enkele minuten weer terug bij de auto.

Klik hier voor het busschema en actuele prijzen

Is het mogelijk om de Alp Mora hike te wandelen met kinderen?

We hebben verschillende gezinnen met kinderen gezien vanaf zo’n 12 jaar. Gezien de smalle en soms steile paden en het nodige klim en klauterwerk, is de Alp Mora hike geen hike die wij gezinnen met jongere kinderen zouden aanraden. Ook de lange duur werkt hierin niet in het voordeel.

Wat is de beste tijd om de Alp Mora hike te wandelen?

Wij hebben Alp Mora hike eind augustus op een zaterdag gedaan. Als je in de gelegenheid bent adviseren wij je om vooral een doordeweekse dag buiten het hoogseizoen te kiezen. Daarmee is de kans op een ‘privé’ gletsjerbad het grootst.

Wij zijn vooraf geadviseerd om de eerste bus te pakken richting Bargis, het officiële startpunt van de Alp Mora hike. Voor de meer geoefende wandelaar is het een optie om de auto net voorbij Fidaz te parkeren en de extra hoogtemeters voor lief te nemen. Hierdoor ben je in de mogelijkheid om zo vroeg als mogelijk te beginnen waardoor je de bij de baden arriveert voordat de menigte überhaupt aan de klim is begonnen. Doordat de heenweg met grote afstand mooier is dan de terugweg, is het ook geen straf om dezelfde route terug te nemen.

Wat moet je meenemen tijden de Alp Mora hike?

Alternatieve route

Je kunt de Alp Mora hike ook precies in tegenovergestelde route lopen. Daarnaast is het mogelijk om de route van Bargis naar de gletsjerbaden te lopen en dezelfde route terug naar Bargis te lopen, in plaats van naar Trin. Wij vonden de weg van de potholes naar Trin erg saai, dus het is absoluut een overweging waard om dezelfde weg terug te lopen.

Zoals eerder genoemd, heeft dit als voordeel dat je ook zelf met de auto in de buurt van Bargis kunt parkeren. Dat scheelt dan weer een ritje met de (dure) bus!

Wat zijn de leukste accomodaties in Flims?

Ontdek onze 3 favoriete accommodaties. Klik op de afbeelding voor meer informatie en de mogelijkheid om direct te boeken. Op zoek naar wat anders? Wij helpen je graag!

Onze top 3 accommodatie aanbevelingen

Wat zijn de lekkerste restaurants in Flims?

Naast adembenemende uitzichten kun je ook voor heerlijke eten naar Zwitserland. Met in dit geval Flims als uitvalsbasis voor onze Alp Mora hike. Ondanks dat we niet overal zelf zijn geweest, zijn we wel overal op zoek gegaan naar de leukste en lekkerste restaurants en eetplekjes. Enjoy!

Onze top 3 restaurant aanbevelingen

Wandelen in Zwitserland, genieten toch?

Wij vinden het ontzettend leuk om te zien wanneer jullie onze tips opvolgen. Heb je een leuke foto gemaakt op een van deze mooiste hikes in Zwitserland? Stuur ons een berichtje of deel hem op Instagram met de hashtag #reisstel.

Pin dit artikel voor later

Reisstel.nl | Alp Mora hike - 20 ijskoude gletsjerbaden

Meer gave hikes in Zwitserland?

Heb jij het op je heupen gekregen? Bekijk dan ook snel de andere gave hikes die wij tijdens onze roadtrip door Zwitserland hebben gemaakt. Le Grammont, de Niederhorn Panoramahike, de 4 meren hike, de hike naar Creux du Van, de Seealpsee, Oeschinensee en Augstmatthorn.

Delen vinden we leuk!

Met onze content hopen we zoveel mogelijk mensen te kunnen inspireren en helpen bij het realiseren van hun wereldse reis. Wij zouden het dan ook leuk vinden als je dit artikel deelt.

Let op: sommige van onze blogs bevatten affiliate links, dit betekent dat wij een commissie ontvangen als jij hier een aankoop doet. Jij betaalt hier niks extra voor en tegelijkertijd support je Reisstel.nl. Een win win situatie dus. Wanneer wij een gesponsorde post schrijven vermelden wij dit altijd bovenaan het betreffende artikel.

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *