Reisstel.nl Logo
Search
Close this search box.

Dé 15x bezienswaardigheden in Noord-Macedonië

Sinds er een directe vliegverbinding is tussen Nederland en Noord-Macedonië groeit het toerisme vanuit Nederland razendsnel en wij snappen waarom. Noord-Macedonië heeft ons hart gestolen. Er zijn 3 schitterende Nationale Parken, heldere meren, interessante steden en ontelbaar veel mogelijkheden voor outdoor adventure. Dit in combinatie met de kleine omvang van het land maakt dat de bezienswaardigheden in Noord-Macedonië zich perfect lenen voor een rondreis met de auto of camper. In dit artikel vind je 15 bezienswaardigheden in Noord-Macedonië.

Wij reisden 4 weken door Noord-Macedonië tijdens onze roadtrip Europa en delen (op willekeurige volgorde) onze favoriete bezienswaardigheden in Noord-Macedonië. Sommige highlights zoals de hike naar Mount Korab hebben wij door de overmatige sneeuwval niet kunnen realiseren maar hebben wij voor de volledigheid van dit blog wel opgenomen in dit overzicht met bezienswaardigheden.

bezienswaardigheden in Noord-Macedonië

1. Ohrid: UNESCO stad

Eigenlijk iedereen die we in Noord-Macedonië hebben gesproken is het er over eens: Ohrid is de mooiste en belangrijkste stad van het land. De hoofdstad Skopje is bijzonder, maar Ohrid is toch wel de kers op de taart qua bezienswaardigheden in Noord-Macedonië. Wij vonden Ohrid om verschillende redenen erg bijzonder. Neem nu het hoger gelegen oude centrum van de stad dat niet voor niks staat vermeld op de UNESCO werelderfgoedlijst. Simpelweg, wow. Vanaf beneden zie je de vlaggen van het indrukwekkende Fort van Samuel al wapperen en hoe dichterbij je komt hoe indrukwekkender het wordt.

Naast een mooi uitzicht vind je hier leuke cafés. Onze favoriet is het Fort Café Ohrid dat een verbluffend uitzicht biedt over het oude centrum. Ook vind je hier vele klassieke Orthodoxe kerken in de kenmerkende Byzantijnse stijl. In totaal waren er 365 kerken te vinden in Ohrid, voor elke dag van de week een ander, maar inmiddels zijn er daar nog maar zo’n 200 van overgebleven. Ook vind je hier een klassiek amfitheater, talloze schattige straatjes en relaxte strandjes.

Tip: ook in de wintermaanden is Ohrid een populaire uitvalsbasis voor een dagje wintersport in het nabijgelegen Mavrovo Nationaal Park! Het skigebied is klein, maar voor een dag erg leuk en betaalbaar.

De leukste hotels in en rond Ohrid

Zoals je van ons bent gewend zijn we op zoek gegaan naar de leukste accommodaties in en rondom Ohrid. Wij zouden zeker kiezen voor een mooie plek in- of rondom het oude UNESCO centrum. Hier kun je de unieke sfeer proeven, genieten van de leukste barretjes en restaurants en natuurlijk het schitterende meer van Ohrid.

2. Het meer van Ohrid

Misschien nog wel bekender dan de stad Ohrid zelf is het indrukwekkende en gelijknamige meer van Ohrid. Het meer van Ohrid is een van de oudste en diepste meren van Europa en grenst aan zowel Noord-Macedonië als aan Albanië. Check ook zeker onze complete reisroute voor een rondreis Albanië. Volgens de inwoners is het meer van Ohrid het mooiste en helderste meer ter wereld en is een vakantie naar het buitenland ook helemaal niet nodig. Voor ons ook de reden om te adviseren om Ohrid in de maanden juli en augustus vooral te vermijden.

Heb jij een bezoek aan het meer op de planning staan, informeer bij je accommodatie dan ook eens naar de watersport mogelijkheden of opties om een boottocht over het meer te maken. Ben jij meer van het spontane dan hoef jij je geen zorgen te maken, in en rond Ohrid zul je niet ontkomen aan de aanbieders van deze activiteiten. Vooral duiken, Suppen en varen zijn populaire activiteiten.

Tip: ga jij voor het ‘perfecte’ plaatje? Dan zijn er wat ons betreft 2 mogelijkheden. De eerste is vanaf de toppen in het Nationaal Galičica. Een waanzinnige hike vanuit Ohrid, geen zin om te hiken? Dan kun je dit uitzichtpunt ook met de auto bereiken. Absoluut een aanrader. De tweede vind je in het oude centrum van Ohrid boven de St. Johnkerk of vanaf de Saint Clementkerk.

3. Ontdek de omgeving van het Ohridmeer

Voor alle liefhebbers van cultuur en geschiedenis mogen de Bay of Bones en het St. Naumklooster natuurlijk niet ontbreken in dit overzicht met bezienswaardigheden in Noord-Macedonië.

Het St. Naumklooster ligt aan de zuidelijke oevers van het meer van Ohrid, direct na de grensovergang met Albanië. Je betaalt hier alleen om te parkeren, de entree zelf is gratis. Binnen de grote poorten van het klooster voel je direct een serene rust, althans, nadat je de eetkraampjes en restaurants bent gepasseerd. Je kunt binnen de muren van het klooster een bootje huren en peddelen naar de waterbronnen die het meer van Orhid voeren. Heb je geen zin om te peddelen, zoek dan vooral een lekkere plek op om te genieten van het fenomenale uitzicht.

Binnen de muren van het klooster moet je overigens niet opschrikken van Pauwen, deze fotogenieke dieren zijn misschien nog wel populairder dan het klooster zelf.

De Bay of Bones is een openluchtmuseum dat op een steenworp afstand van Ohrid ligt. De naam voert terug naar de grote hoeveelheid botten die hier ooit werden gevonden. Het openluchtmuseum is gebouwd op palen in het water en laat zien hoe de mensen hier in de 10e eeuw voor Christus leefden. Eerlijk is eerlijk, wij hebben het museum overgeslagen, maar wellicht voor jou een absolute must.

4. Duik in het onbekende Prespameer

Naast het schitterende meer van Ohrid staat er nog een prachtig meer in deze lijst met bezienswaardigheden in Noord-Macedonië, het Prespameer. Direct naast het Nationale park van Galičica en omgeven door bergen is dit een schitterend meer waar je kunt ontsnappen aan de drukte van het meer van Ohrid. Het bijzondere aan dit meer is dat het naast de natuurlijke waterbronnen zorgt voor de grootste aanvoer van water in het meer van Ohrid. Het water gaat dwars door de bergen en wordt hierdoor goed gefilterd en is daarmee een van de redenen waarom het meer van Ohrid zo kristalhelder is.

Tip: Net als bij het meer van Ohrid heb je wat ons betreft het mooiste uitzicht over dit meer vanaf de toppen in het Nationaal Park Galičica.

De leukste hotels rondom het meer van Prespa

5. De mooiste hikes

Een belangrijke focus van onze bezienswaardigheden in Noord-Macedonië betreft de bergen. Noord-Macedonië bestaat namelijk voor zo’n 80% uit bergen, waarvan een handvol zelfs boven de 2.500 meter hoogte. Hierdoor is een groot gedeelte van het land simpelweg onbegaanbaar, wat Noord-Macedonië dan ook uitermate geschikt maakt om vette hikes te ondernemen. 

Neem de ‘Sar Mountains’ of ‘Mount Korab, die met 2.764 meter hoogte direct de hoogste berg van Noord-Macedonië is. Doordat de bezienswaardigheden in Noord-Macedonië nog erg opkomend zijn, zijn veel trails buiten de Nationale Parken moeilijk te vinden waardoor het fijn kan zijn om met een gids op pad te gaan. Ook de populaire app Alltrails kent hier in verhouding nog weinig routes dus perfect voor de echte avonturiers.

Wil je wel op pad, maar heb je geen zin om zelf nieuwe paden te ontdekken? Ga dan naar een van de 3 nationale parken die Noord-Macedonië rijk is. Hier zijn tientallen schitterende wandelroutes uitgestippeld die goed worden aangegeven.

Tip: wil jij de hoogste bergen bedwingen of meerdaagse tochten maken? Dan kunnen wij je de hulp van Dimitrija Ristevski aanbevelen, een officieel gecertificeerde berggids. We hebben samen verschillende hikes ondernomen, waaronder een onvergetelijke met speciale sneeuwschoenen in het Nationale Park van Mavrovo. Zijn officiële website is nog in aanbouw dus Je kunt hem een berichtje sturen via zijn sociale kanalen.

6. Nationaal Park Mavrovo

Het Nationale Park van Mavrovo is het eerste Nationale Park dat wij hebben bezocht tijdens onze tocht langs de bezienswaardigheden in Noord-Macedonië en was werkelijk schitterend. Het is het grootste Nationale Park en wat ons betreft ook het meest bijzondere. Allereerst vind je hier het iconische meer van Mavrovo, beeldbepalend voor dit natuurgebied.

Naast een grote verscheidenheid aan flora en fauna vind je hier namelijk ook een skiresort en authentieke dorpjes zoals Galichnik en Belebrdo. Deze dorpen staan bol van de tradities en zijn absoluut een bezoek waard zijn. Als het kan probeer het dan zo te plannen dat je hier midden juli bent tijdens het ‘Wedding Festival’. Gedurende 5 dagen staat alles hier op z’n kop omdat dit de enige week is waarin er volgens de tradities mag worden getrouwd. En toeristen zijn welkom!

Wij waren hier halverwege maart en helaas hebben wij deze dorpen door de vele meters sneeuw niet kunnen bezoeken, dus ga je hierheen of heb je dit al bezocht, laat het ons vooral weten.

Tip: over flora en fauna gesproken, je kunt hier met een beetje geluk beren, wolven en lynxen spotten. We werden door de medewerkers van onze accommodatie zelfs gewaarschuwd voor een nest met jonge beren onder de skiliften… Wees gewaarschuwd.

De leukste hotels rondom het Mavrovo NP

De accommodaties rondom het Mavovo NP zijn niet persé de mooiste of gezelligste die we hebben gezien tijdens onze reis. Gelukkig draait het hier in deze omgeving ook niet om en zul je in de zomer vooral veel buiten zijn in de heerlijke natuur. Onze aanbevelingen op een rijtje.

7. Nationaal Park Pelister

Ook in het Pelister Nationaal Park vind je een kleinschalig skigebied, schitterende hike routes, en een grote hoeveelheid flora en fauna. Net als in het Mavrovo Park vind je hier beren, lynxes en wolven. Al moesten wij het doen met herten en konijnen, ook leuk.

Kenmerkend voor het nationale park is de bergtop van de Pelister, dat met 2.601 meter, direct een van de hoogste bergen van Noord-Macedonië is. In de zomermaanden kun je hier uitstekend terecht voor meerdaagse tochten, waarbij je onderweg in trekkershutten kunt slapen. Informeer bij het infocenter naar de mogelijkheden.

Wij waren hier toen er een dik pak sneeuw lag en ook toen konden de medewerkers van het park ons helpen om een gave hike uit te stippelen die nog ‘enigszins’ begaanbaar was. De hoofdwegen richting het nationale park werden goed schoongehouden, waardoor het park ook in de winter een van de populaire bezienswaardigheden in Noord-Macedonië is..

Tip: Kom je met de camper? Dan kun je overnachten op de parkeerplaats voor het informatiecentrum, of de grote parkeerplaats een paar bochten eerder. Check dit in het hoogseizoen wel altijd even bij de rangers.

8. Nationaal Park Galičica

Het Nationale Park Galičica is geopend tussen 1 april en 30 november en kenmerkt zich door de vele goed aangegeven wandel en mountainbike routes en het unieke uitzicht vanaf verschillende toppen. Je kunt hier namelijk het beroemde Ohrid meer en het minder beroemde Prespameer in een beeld vastleggen. Waan-zin-nig. Wil je dit ook vastleggen? Halverwege de rit zie je grote borden met de verschillende wandelroutes, volg dan de route richting de top van de  Magaro op 2.255 meter hoogte.

We snappen dat de keuze moeilijk is om te bepalen welke van de 3 nationale parken je moet zien, maar ervan uitgaande dat jij in ieder geval een bezoek brengt aan Ohrid, kun je dit park eigenlijk niet overslaan. Al was het maar voor het perfecte plaatje.

Tip: qua wandel- en fietsmogelijkheden vonden wij dit Nationaal Park misschien nog wel mooier en toegankelijker dan de eerder genoemde bezienswaardigheden in Noord-Macedonië Mavrovo- en Pelister Nationaal Park.

9. De mooiste wegen van Noord-Macedonië.

De wegen van Noord-Macedonië zijn in vergelijking met Albanië een verademing. Er wordt op veel plaatsen nog hard aan gewerkt en er komen in razend tempo nieuwe geasfalteerde wegen bij zodat het land steeds toegankelijker wordt.

10. Skopje

Ga je op vakantie naar Noord-Macedonië, dan mag een bezoek een de hoofdstad Skopje natuurlijk niet ontbreken. Wij verbleven 2 dagen in Skopje en parkeerden onze camper naast het stadium van FC Vardar, het Ajax van Macedonië en gingen vanaf hier op onderzoek uit. In ons reisverslag probeerden we al onze eerste indrukken van Skopje te omschrijven. Mooi? Nee, niet echt. Lelijk? Nee, zeker niet. Statig? Soms. Kitscherig? In sommige opzichten wel. Neem bijvoorbeeld de afbladderende goud gespoten lantaarnpallen en brugleuningen. Interessant? Dat zeker.

Wij vonden Skopje een ietwat grauwe stad, die door de plaatsing van duizenden (!) standbeelden direct iets mysterieus, maar ook iets statigs heeft gekregen. De overheidsgebouwen zijn groots, net als de centrale pleinen. De gebouwen zijn modern, maar toch weer in een afwijkende bouwstijl, terwijl de stad aan de andere kant van de rivier Vardar juist weer een meer authentieke uitstraling heeft. Niet voor niks vind je hier dan ook de oude bazaar. Een van de grootste en oudste van de Balkan, vol leuke eetplekjes en koffiehuizen, onze favoriet was een schattig Turks koffiehuis die je hier kunt vinden.

Mocht je nog zin hebben in een lekkere hike met een fenomenaal uitzicht over Skopje? Bezoek dan ook vooral de Vodno, een bergtop die wordt gekleurd door een 80 meter hoog verlicht kruis. Geen zin om te lopen? Geen zorgen, je kunt ook met de skilift naar boven. Ook kun je met de auto tot halverwege de berg komen vanwaar je al direct een mooi uitzicht hebt.

De leukste hotels in Skopje

De accommodaties rondom het Mavovo NP zijn niet persé de mooiste of gezelligste die we hebben gezien tijdens onze reis. Gelukkig draait het hier in deze omgeving ook niet om en zul je in de zomer vooral veel buiten zijn in de heerlijke natuur. Onze aanbevelingen op een rijtje.

11. Duizelen boven de Matka Canyon

Ook in de omgeving van Skopje is veel moois te zien. Wat denk je bijvoorbeeld van de Matka Canyon. Een schitterende vallei die op zo’n 30 minuten rijden ligt van Skopje. Dit gebied leent zich uitstekend voor prachtige hikes. Er zijn verschillende routes, van licht tot zwaar en van kort tot lang. Wij parkeerden onze bus bij het kayak slalom parcours en deden een korte hike naar het kruis bovenop de berg. Vanaf hier heb je direct een waanzinnig uitzicht over de kloof en de stad.

Nog veel gaver is het om een kayak of kano te huren en zelf over het Matka meer te varen of te hiken langs de kloof. Wat ons betreft echt een activiteit die je niet mag missen als je in Skopje bent, of vanuit Ohrid onderweg gaat naar Skopje.

Ga jij naar Macedonië om de Matka Canyon te ontdekken, dan is het Canyon Matka hotel zeker aan te raden. 

12. Ontdek het authentieke Noord-Macedonië

Volgens onze Macedonische vrienden heb je Macedonië niet gezien, als je niet tenminste 3 authentieke dorpen hebt gezien. Deze kleine dorpen zijn de bakermat van het moderne Macedonië en niet te vergelijken met de moderne toeristische steden als Skopje, Ohrid en Bitola. Om je op weg te geven hebben we een aantal van deze dorpen op een rijtje gezet:

Eerlijk is eerlijk, wij hebben verschillende dorpen bezocht, maar toch kregen wij ook hier al een toeristisch gevoel bij. Nee, het is absoluut niet modern, de skilift in Kruševo wordt ongeveer met de hand omhoog getakeld, maar helemaal authentiek voelt het niet meer. Desondanks, wel erg leuk om aan je bezoek toe te voegen.

13. Kom tot rust in Bitola

Volgens de inwoners van Macedonië is Bitola de meest relaxte stad van Noord-Macedonië. Ondanks dat de stad een stuk kleiner is dan Skopje zul je hier meer terrassen vinden en vermoedelijk zijn ze ook nog eens allemaal vol. Wij hebben hier een dag doorgebracht en vonden de sfeer hier heerlijk.

Je kunt hier eenvoudig parkeren in het hart van het centrum, voor de beroemde klokkentoren en de grootste moskee van Macedonië, de Isak moskee. Vanaf hier wandel je naar de stadsmarkt waar je de lekkerste groenten, fruit en noten kunt kopen, die allemaal door lokale boeren worden verbouwd. Behalve de bloemen, die komen uit Nederland wordt vol trots verteld. Aangrenzend ligt de oude bazaar een stuk kleiner dan die in Skopje, maar wel enorm gezellig.

Ook kun je hier heerlijk slenteren over de Shirok Sokak, hier vind je een grote verscheidenheid aan kledingwinkels, barretjes en vooral veel terrasjes. Zien en gezien worden is hier dan ook het motto.

Behoefte aan cultuur? Dan mag een bezoek aan Heraclea niet ontbreken. Hier vind je de ruines van een 4e eeuwse stad met een amfitheater dat nog nagenoeg intact is. Je kunt hier vrij rondlopen en de geschiedenis rustig op je in laten werken. Wij vonden vooral de ligging erg bijzonder. Heraclea ligt namelijk op zo’n 25 minuten lopen vanaf het centrum van de stad en eromheen worden verschillende nieuwbouw wijken uit de grond opgetrokken.

Tip: de hotspot onder jongeren is de Bar Carsija, ideaal om een bezoek aan de Bazaar met een drankje af te sluiten!

De leukste hotels in Bitola

Bitola is een heerlijke stad waar je zeker enkele dagen wil verblijven. Zo kun je vanaf hier een bezoek brengen aan het naastgelegen National Park en genieten van de vele restaurants. Toch is onze top-aanbeveling de Ciflik Winery, waar je kunt genieten van een waanzinnige ervaring. Oké, wellicht dan één nachtje Ciflik en daarna een leuke accommodatie in het centrum van Bitola.

14. Wijnproeverijen

Wat veel mensen niet weten is dat enkele van de beste wijnen uit Europa uit Noord-Macedonië komen. Tot voorkort werd Noord-Macedonië ook wel de wijn-hoofdstad van Joegoslavië genoemd. Bezoek je Noord-Macedonië, dan mag een bezoek aan de regio Povardarie ook niet ontbreken. Hier vind je verschillende schitterende wijnvelden en wijnhuizen. Wij brachten een bezoek aan het indrukwekkende wijnchateau Sopot.

Tip: Kom je met de camper? In overleg mochten wij de camper op de parkeerplaats laten staan waardoor we alle wijnen konden proeven. Kom je met de auto, geen probleem. Er wordt momenteel keihard gewerkt aan de ontwikkeling van een hotel op het chateau dat niet lang meer op zich zal laten wachten.

Wil je een unieke ervaring en overnachten bij een wijnhuis? Check dan snel de beschikbaarheid van het Popova wijnhuis. De kamers zijn hier nog authentiek en het uitzicht fenomenaal. Wat ons betreft een super combinatie.

15. Wintersporten in Noord-Macedonië!

Noord-Macedonië leent zich perfect voor een korte wintersportvakantie! We schreven het al eerder in dit artikel, maar zowel het Nationale Park van Mavrovo als die van Pelister hebben kleinschalige wintersport gebieden.

Wij namen de proef op de som en kozen voor een Workaction pakket in Mavrovo, waarbij wij voor 6 dagen een skipas kregen, een hotel met ontbijt en diner en spafaciliteiten. Daarnaast kregen we bij dit pakket ook nog eens aanzienlijke korting op de verhuurprijs van het materiaal. Perfect dus.

Je kunt de wintersportgebieden hier niet vergelijken met de uitgestrekte skigebieden in Oostenrijk of Frankrijk. In totaal telt Mavrovo zo’n 35 kilometers aan piste en voornamelijk sleepliften en een enkele gondel. Maar, toch was het heerlijk. Voor het geld waar je normaliter net aan je skipas voor kunt kopen hadden wij het all-in pakket.

Wij sliepen in het Mavrovo Resort en kunnen dit voor een korte wintersportvakantie zeker aanbevelen. Het hotel heeft comfortabele kamers, supervriendelijke medewerkers en een sauna plus zwembad om te relaxen. Oh.. en het is vlakbij de skiverhuur en de gondel.

Boek je hotel of auto in Noord-Macedonië

Gaat jouw volgende reis naar Noord-Macedonië, ben je blij met onze tips en moet jij je accommodaties nog boeken? Support ons dan en gebruik deze affiliate link van booking.com, dit kost jou niks extra’s en houdt ons gemotiveerd om te blijven schrijven over onze ervaringen. 

Pak jij het vliegtuig naar Noord-Macedonië en ben je van plan om een huurauto te boeken? Dan kun je ons enorm helpen door onze affiliate link van Sunnycars te gebruiken bij het boeken van jouw huurauto. 

Fijne vakantie!

Wat zijn jouw favoriete bezienswaardigheden in Noord-Macedonië?

Mis jij nog bezienswaardigheden in Noord-Macedonië, heb je wat aan onze tips gehad of heb je een leuke foto gemaakt tijdens je verblijf in Noord-Macedonië? Stuur ons een berichtje of deel hem op Instagram met de hashtag #reisstel.

Pin dit artikel voor later

Bezienswaardigheden Noord-Macedonië | Pinterest

Delen vinden we leuk!

Met onze content hopen we zoveel mogelijk mensen te kunnen inspireren en helpen bij het realiseren van hun wereldse reis. Wij zouden het dan ook leuk vinden als je dit artikel deelt.

Let op: sommige van onze blogs bevatten affiliate links, dit betekent dat wij een commissie ontvangen als jij hier een aankoop doet. Jij betaalt hier niks extra voor en tegelijkertijd support je Reisstel.nl. Een win win situatie dus. Wanneer wij een gesponsorde post schrijven vermelden wij dit altijd bovenaan het betreffende artikel.

Dit vind je misschien ook leuk

2 Responses

  1. hoi, leuk verhaal over noord macedonië. wij zijn van plan om hier in september naar toe te gaan. hoe is verder het autorijden daar? zijn de wegen erg bergachtig, of valt t allemaal mee?

    1. Oeh, helaas te laat met antwoorden hier denk ik… maar voor overige lezers: wij vonden de wegen in Noord-Macedonië heel verschillend qua kwaliteit. je kunt ook echt de bergen in gaan… maar omdat wij er in een tijd waren dat er nog veel sneeuw lag, hebben wij dat niet kunnen doen. Desondanks hebben we heel veel routes gewoon kunnen rijden met onze camper die geen 4×4 is. Prima te doen over het algemeen dus!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *