Reisstel.nl Logo
Search
Close this search box.

Stedentrip Istanbul | 17 tips en bezienswaardigheden Istanbul

Schrijven over de leukste bezienswaardigheden en tips om jouw stedentrip Istanbul onvergetelijk te maken is niet erg ingewikkeld. Want wauw: Istanbul is een geweldige stad voor een stedentrip. Het heeft alles wat je zoekt: heerlijke wijkjes om rond te dwalen, prachtige architectuur en musea voor een cultureel hoogtepunt en ontzettend lekker eten. 

Een hippe stad die deels in Europa, deels in Azie ligt. De Bosporus scheidt Istanbul in deze twee werelddelen en deze uitmonding van de zwarte zee leent zich ook perfect voor een rondvaart met geweldig uitzicht op de stad. Ben je klaar voor prachtige moskeeen, drukke bazaars en de meest gezellige en gekleurde straatjes? Dan gaat jouw volgende stendtrip naar Istanbul!

Stedentrip Istanbul

Ga direct naar:

Lang weekend Istanbul

Istanbul is een gigantische stad, waar wel meer dan 18 miljoen mensen wonen. Dat is dus meer dan in heel Nederland! Je kunt je voorstellen dat de stad dus niet in een dag te bezoeken is. Sterker nog, aan twee dagen heb je wat ons betreft ook zeker niet genoeg. Mede omdat de afstanden tussen de verschillende bezienswaardigheden in Istanbul ver uit elkaar liggen, is het fijn om wat meer tijd te hebben. Wij raden aan om een stedentrip Istanbul van 3 of 4 dagen te doen. Een midweek of lang weekend Istanbul zou dus perfect zijn!

Helaas zijn wij hier niet aan toegekomen, maar we raden je zeker aan een fietstour te doen door Istanbul. Onze favoriet is via Baja Bikes

Dagindeling stedentrip Istanbul

Natuurlijk is dit maar een opzet en zijn er tal van variaties mogelijk om een onvergetelijke stedentrip naar Istanbul te maken, maar we geven graag een suggestie.

Dag 1: Highlights Istanbul

Op de eerste dag wil je natuurlijk direct iets van de highlights van Istanbul zien. Het eerste waar wij aan dachten bij Istanbul zijn toch wel de prachtige moskeeën. De zogenaamde Blue Mosque en Hagia Sophia zijn waarschijnlijk de bekendste van en daarom ook de meest drukbezochte plekken, houd daar rekening mee. Vanuit daar breng je een bezoek aan de grand bazaar en kruiden bazaar om direct in het gevoel van Turkije te komen.

Lunch met prachtig uitzicht over de stad en voor de liefhebber: je kunt hier ook een fotoshoot doen voor de perfecte Insta foto met de welbekende Turkse zitjes vol met gekleurde kussentjes. Na de lunch bezoek je wat ons betreft een van de mooiste moskeeën van de stad waar zich ook nog een fijn parkje bij bevindt met prachtig uitzicht: Süleymaniye moskee. Vanuit daar loop je over de Galata Köprüsü (Galatabrug), de bekendste brug van Istanbul.

Laat je verrassen door de gezelligheid van de vissers die je overal ziet. De brug heet niet voor niets de naam van de welbekende Galata kulesi (Galalatoren), want vanuit hier loop je daar recht op af. Een mooie afsluiter van een eerste dag.

Dag 2: Verken het Aziatische deel van Istanbul

Het Aziatische deel van Istanbul is minstens net zo mooi en leuk om te bezoeken tijdens jouw stedentrip in Istanbul. Hoe bijzonder is het om tijdens een stedentrip in twee werelddelen te kunnen zijn? Een van de leukste wijken in dit deel van de stad is wat ons betreft Kadıköy. Door hier lekker rond te dwalen maak je kennis met de prachtige Street art, de lekkerste restaurantjes en de leukste kleding- en vintagezaakjes. ‘s Middags neem je de metro en vervolgens de taxi naar de grootste moskee van Turkije: Çamlıca-moskee. Zorg dat je hier met zonsondergang bent want die is vanaf hier echt adembenemend.

Dag 3: Hippe, gekleurde straatjes en wijken van Istanbul

Op de derde dag staan nog meer hippe wijken op het programma. Istanbul barst ervan! Een van de bekendste wijken als het gaat om kleurrijke straten is toch wel Balat, de voormalig Joodse wijk. Absoluut de moeite waard en je zult je hier zeker een ochtend vermaken. Houd je van fotograferen dan kun je hier je lol op: Instagram hotspots genoeg. Mocht je nog zin en tijd hebben, dan raden we je aan om aan het einde van de dag het Topkapi paleis te bezoeken, erg indrukwekkend!

Dag 4: Shoppen en chillen

Wij vinden het zelf altijd fijn om op de laatste dag nog wat speling te hebben. Zo houd je tijd over om nog wat rond te dwalen en misschien nog wat te shoppen. Istanbul barst van de shoppingmalls. Een andere leuke wijk waar het ook vol zit met een grote diversiteit aan winkels is rondom Taksim Square. Deze wijk is ook leuk om s avonds naar toe te gaan, er is dan een gezellige drukte op straat en veel Street food kraampjes te vinden.

Ook de wijk Karaköy is er een om niet over te slaan. Deze staat vooral bekend om de heerlijke en hippe restaurantjes: van ontbijt, tot dansjes en drankjes. Mocht je tijd hebben om nog een uitstapje te maken dan raden we de Ortaköy-moskee, aan het water langs de welbekende Bosporusbrug. In de buurt van deze moskee bevindt zich het Yildiz Park, waar je heerlijk kunt chillen en ook typisch Turkse restaurants vindt.

Vervoer tijdens je stedentrip Istanbul

Zoals eerder al even genoemd bevinden de bezienswaardigheden in Istanbul zich nogal verspreid over de stad. Een aantal dingen kun je zeker op loopafstand doen, maar wil je echt lekker hoppen tussen de diverse wijken, dan is de metro zeker aan te bevelen.

Metro & Tram

Wij hadden zelf nogal wat gedoe om een abonnement voor een week af te sluiten. Hiervoor moesten we namelijk een pas kopen van ‘Istanbulkart’, maar dit kon niet zonder de zogenaamde HES code. Deze code krijg je als je met het vliegtuig naar Turkije reist. Ben je bijvoorbeeld net als wij met de camper naar Istanbul, dan kun je de HES code bij je hotel aanvragen, maar we hebben er ook speciale hokjes voor gezien buiten bij de shoppingmalls. Hiervoor heb je je paspoort en vaccinatiebewijs nodig. Mocht het niet lukken een abonnement aan te schaffen dan kun je ook losse kaartjes voor de metro kopen. Een kaart van het metronetwerk van Istanbul.

De tram werkt met hetzelfde systeem. Het voordeel is dat je hier met het abonnement van ‘Istanbulkart’ dus niet steeds losse kaartjes hoeft te kopen. Dit geldt voor alle ov. Een combinatie tussen metro en tram kan soms erg handig zijn, omdat de metro niet in alle delen van het centrum komt. Wij hebben ons soms echt verkeken op de stukken afstand om te lopen tussen diverse highlights in.

Parkeren met een camper in Istanbul

Wij bezochten Istanbul met onze camper en vonden een perfecte camperplaats midden in het centrum van Istanbul.

Niet direct iets wat we hadden verwacht in deze stad met zo’n 20 miljoen inwoners. Tip: Yenikapi Parki. Coördinaten: 41,0045378, 28,9559765. Hier kun je voor €10 per nacht beveiligd staan incl. alle faciliteiten.

Boot/ Ferry

De boot dan wel ferry is absoluut een aanrader. Los van dat het superhandig en snel is om hiermee te verplaatsen van het Europese deel naar het Aziatische deel van de stad, is het ook nog eens hartstikke leuk. Je hebt vanaf hier prachtig uitzicht op de stad een ziet de Galatatoren meermaals bovenuit steken.

Taxi

Tijdens je stedentrip in Istanbul verwachten we niet dat je de taxi veel nodig zult hebben, maar bijv. als je naar de ietwat afgelegen Çamlıca-moskee wil gaan is het vanaf de dichtstbijzijnde metrohalte zeer aan te bevelen. Er gaat ook een bus, maar na 20 minuten wachten besloten wij toch de taxi te nemen. We vonden het bus systeem niet erg overzichtelijk. Terug konden we dan weer wel direct de bus instappen. Taxi’s zijn in Istanbul helemaal niet duur, maar laat je niet oplichten!

De officiële taxi’s kunnen allemaal met de meter aan rijden en alleen dan krijg je de prijs die de Turken ook betalen.

Vervoer vanaf luchthaven

Istanbul kent twee luchthavens: Istanbul Airport in het Europese deel en Istanbul Sabiha Gökçen Airport in het Aziatische deel. Grote kans dat jij vliegt of hebt gevolgen op Istanbul Airport want at is na het sluiten van het Atatürk Airport in 2019 de belangrijkste van de stad. Voor het gemak gaan we daar nu dan ook vanuit.

De afstand van het vliegveld tot het (oude) centrum van Istanbul is zon 40 km, dus met de taxi kan het bedrag wat oplopen.

De goedkoopste optie is op het moment de bus. Bus organisatie HAVAIST heeft routes die elk kwartier rijden van en naar Taksim en Sultanahmet en de luchthaven. Met de airport express bus H-2 naar metrostation Şişli – Mecidiyeköy doe je er zo’n 35 minuten over. Vanaf daar kun je eventueel overstappen op de metrolijn M2 die je verder brengt het centrum in.

Het metronetwerk van en naar de luchthaven is op het moment van schrijven (nov ’21) nog niet operationeel. Vanaf december ’21 schijnt metrolijn M11 geopend te worden vanaf waar je makkelijk richting het centrum kunt reizen en/of over kunt stappen op de populaire lijn M2.

Tips en bezienswaardigheden Istanbul

Bezienswaardigheden en tips Istanbul
Omdat we ervan uitgaan dat je niet exact ons schema en dag planningen overneemt en het leuk vindt zelf een en ander samen te stellen tijdens je stedentrip Istanbul, behandelen we hier de diverse bezienswaardigheden en tips voor Istanbul nog even kort.

Moskeeën in Istanbul

Istanbul heeft meer dan 3000 moskeeën! Kortom, er is meer dan genoeg te zien. Natuurlijk is het bijzonder om de grootste en meest bekende moskeeën te kunnen bekijken, maar ondanks dat de kleinere moskeeën niet al te vaak genoemd staan in bovenstaande planningen, raden we ze zeker aan. Het is hier namelijk een stuk rustiger en zien er vaak net zo mooi en verzorgd uit!

Blue Mosque

De Blue Mosque oftewel de Sultan Ahmed Mosque is denken wij wel de bekendste van Istanbul. Met 6 minaretten valt de moskee zeker op midden in de stad. De bijnaam blauwe moskee heeft de moskee vooral te danken aan het interieur: van binnen is deze moskee bedekt met blauwe tegels. Helaas toen wij in Istanbul waren (zomer ’21) was de moskee in renovatie en konden wij eigenlijk niets zien van het prachtige interieur. Wat ons betreft kun je een bezoek tijdens de renovatie dan ook overslaan. Al blijft de buitenkant natuurlijk wel prachtig om te zien. Check dit dus van tevoren!

Hagia Sophia

De voormalig Christelijk Orthodoxe kathedraal Hagia Sophia heet officieel sinds het een moskee is geworden in 1453, Ayasofya. Het bijzondere aan deze moskee is verder dat het tijdens het bewind van Atatürk een museum is geworden en sinds juli 2020 weer een moskee. Je kunt de moskee nog wel bezoeken, maar net zoals in alle andere moskeeën kan dit niet tijdens de gebedstijden. Je kunt deze moskee gratis bezoeken. Ook hier geldt dat de buitenkant alleen al prachtig is en dat een bezoek aan deze twee moskeeën dus absoluut de moeite waard is. Ze zijn op loopafstand van elkaar.

Süleymaniye moskee

Dit was een van de mooiste moskeeën die wij in Istanbul bezocht hebben. Ook deze moskee is erg groot en ligt wat hoger gelegen in de stad, waardoor hij ook van veraf al opvalt met de 4 minaretten. Het was hier een stuk rustiger qua bezoekers en het leuke is dat er ook een parkje bij de moskee bevindt. Heerlijk om hier even rond te lopen en te genieten van de prachtige architectuur en het uitzicht over de stad. Ook hier is het zeker aan te raden binnen een bezoek te brengen. Alleen al de marmeren binnentuin is adembenemend mooi.

Çamlıca-moskee

De grootste moskee van Turkije: Çamlıca-moskee. Deze moskee is er nog niet lang. Hij werd officieel geopend in 2019. De moskee is vanuit de stad van ver af te zien. Hij ligt hoger gelegen, waardoor je er eigenlijk constant zicht op hebt. Naast een moskee, bevinden zich in dit complex ook een museum, kunstgalerie, conferentiezaal, kunstateliers, bibliotheek en een ondergrondse parkeerplaats voor 500 voertuigen. Al met al een prachtig en interessante moskee om te bezoeken, absoluut de moeite waard.

Tip: bezoek deze moskee aan het einde van de dag, rondom zonsondergang. Vanaf hier kun je die prachtig bekijken!

Ortaköy-moskee

Ook de Ortaköy-moskee is er een die je wellicht bekend voor komt van de foto’s. Deze moskee ligt aan het water, langs de Bosporus brug en dat is ook de reden dat hij zo vaak gefotografeerd is. Een prachtig plaatje dat de stad Istanbul samenvat. Wij zijn zelf helaas niet bij deze moskee geweest, dus we kunnen weinig vertellen over de binnenkant van de moskee. Je kunt deze moskee ook goed bewonderen vanaf het water wanneer je de ferry neemt naar het Aziatische deel van Istanbul.

Tip: Neem zelf een hoofddoekje mee en zorg dat je schouders en benen bedekt kunnen zijn. Er zijn vaak ook bedenkende kledingstukken beschikbaar voor een klein bedrag. Het is niet toegestaan voor vrouwen om met blote benen, schouders en onbedekt haar naar binnen te gaan. Voor mannen geldt ook dat hun benen bedekt moeten zijn.

Grand Bazaar

De grote bazaar is ook een van de bekendste bezienswaardigheden uit Istanbul. Deze overdekte bazaar, dan wel markt, is een van de grootste ter wereld met meer dan 1200 winkels en 58 straten. Een ding is zeker: als je hier een bezoek aan brengt weet je niet waar je moet kijken. Eerlijkheid gebied ons te zeggen dat wij geen enorme fans zijn van overdekte markten, maar ondanks dat is het toch een belevenis op zich om hier geweest te zijn. De sfeer, de lage tafels en krukjes waar je even een çay theetje kunt drinken, de grote hoeveelheid lampen zaken, tapijtenwinkels, sierraden en kleding: je kijkt je ogen uit.

Kruidenbazaar

Het leuke is, dat je ook rondom de grand bazaar en kruidenbazaar allerlei megadrukke en kleine straatjes hebt met allerlei soorten winkels. Dit voet als een beleving op zich. We raden het dan ook ten zeerste aan om van de grand bazaar naar de kruidenbazaar te lopen. De kruidenbazaar, ook wel Mısır Çarşısı, sprak ons direct meer aan. Ondanks dat je weet dat het er toeristisch is en de verkopers daarop gericht zijn, voelt het alsof je tussen de Turken boodschappen doet om de beste kruiden te halen.

Overal zijn prachtige etalages gemaakt vol met bakken en bulten kruiden. De een nog kleurrijker dan de ander. Ook kun je hier je hart ophalen als je van thee houdt. Wees voorbereid: voor je het door hebt en iets proeft bij een van de winkels, koop je een paar tellen later de duurste thee ;-).

Galta Koprusu

We hebben al even genoemd dat we enorm fan zijn van het nemen van de ferry hier in Istanbul, maar voor deze brug maken we een uitzondering ;-). Want wauw, het is echt bijzonder om hier overheen te lopen. Er gebeurt zoveel! Allereerst de ontelbare visser mannen die hier elke dag verse vis vangen uit de Bosporus en ten tweede de logischerwijs hoeveelheid vogels die daarbij komen kijken.

Uiteraard diverse ferry’s en rondvaartboten op de achtergrond, moskeeën en de beroemde Galatatoren, waar je vanaf deze brug recht naar toe loopt. Ook bevinden zich ook hier diverse Street food kraampjes waarvan we zeker aanraden iets te proberen. Voor de kosten hoef je het niet te laten ;-). Oh en verse vis natuurlijk!

Tip: zin in een andere koffie dan Turkse? In de buurt van Galta Koprusu bevindt zich Books & Coffee. Drink de lekkerste (ijs)koffie in een totaal andere setting.

Galatatoren

En zo komen we logischerwijs uit bij de volgende bezienswaardigheid in Istanbul: de Galatatoren. Wellicht heb je hem al gespot vanaf het water. Ook deze toren is een populaire fotospot. Naast dat je de toren van buiten kunt bewonderen, kun je er ook naar boven klimmen voor een uitzicht over de stad. Dit kost op het moment van schrijven (nov ’21) 100 TL, oftewel 10 euro. Wij hebben dit zelf niet gedaan, dus dat uitzicht blijven we je verschuldigd. Laat je het ons weten hoe het was? Tag ons in jouw reisfoto of gebruik de #reisstel.nl

Dakterras met uitzicht

Don’t let the instafamous fool ya. Dat is iets wat ons maar weer eens duidelijk werd in Istanbul. Want wie aan Istanbul denkt, althans hierop zoekt op Instagram, ziet immens veel plaatjes van de mooiste dakterrassen vol met gekleurde kussentjes en prachtige schalen vol met thee en lekkernijen.

En ja, naïef als dat wij zijn dachten wij dit ook ergens te kunnen spotten. Vol goede moed liepen we naar Nova Santiye Café. En wat bleek eigenlijk al bij de ingang: voor deze mooie plek moet je betalen. We besluiten alsnog naar binnen te gaan en onszelf naar het dakterras te begeleiden. Gelukkig, we kunnen plaatsnemen voor de lunch met een ge-wel-dig uitzicht over de stad.

Dit is echter wel aan een doodnormale tafel. Maar wat schets direct onze verbazing? In de hoek van het terras bevindt zich een soort studio waar het welbekende zitje prachtig gedecoreerd erbij ligt. De ober vertelt ons dat het xx euro kost voor een foto. Dit laten we aan ons voorbij gaan. Desalniettemin genieten we ontzettend van ons uitzicht en de lunch.

Tip: mocht je het leuk vinden om wel een foto te maken in deze prachtige setting (want eerlijk is eerlijk, het ziet er beeldig uit), dan kun je naast Nova Santiye Café ook terecht bij Taht Istanbul. Dit is een van de populaire studio’s waar je ook in een prachtige setting vol met Turkse lampjes op de foto kunt.

Tip: aan de andere kant van het terras heb je zicht op de prachtige Süleymaniye moskee. Zeker een foto waard, deze is wel gratis 😉

Kadıköy

We schreven het eerder al even, Kadıköy is de hippe wijk van het Aziatische gedeelte van Istanbul en mag zeker niet worden overgeslagen. Of je nu fan bent van Street art of niet, je kunt er hier niet omheen. Ook vind je hier diverse vintage winkels, vintage verkoopstalletjes op straat en de lekkerste (vegan) eettentjes. Ook zie je hier de welbekende rode trammetjes veel rondrijden. In principe hoef je hier niet echt lang te zoeken naar een fijn plekje om een drankje te doen of een hapje te eten, maar deze tip willen we je niet ontnemen.

Tip: Ga eten bij Mahatma café. Allereerst is de eigenaar superaardig en bereid vol passie en liefde een heerlijke maaltijd voor je. Ten tweede zit je hier op een leuke plek en is de zaak ook nog is gezellig ingericht.

Fener & Balat

Balat is de gekleurde wijk van Istanbul. Ook deze wijk is een bekende Insta hotspot. En niet heel gek, want de huizen zijn hier supermooi en divers van kleur wat natuurlijk een mooi gezicht geeft. Maar dat is niet het enige. De sfeer is hier superrelaxed, met het ene na het andere fijne plekje om een drankje te doen of een hapje te eten en ook hier weer een prachtige vintage interieurzaak.

Tip: Nomadic story is een prachtige interieurzaak. Zorg dat je wat extra bagage mee terug kunt nemen want hier kun je je niet inhouden 😉 oh en laat je door het hele pand rondleiden, vanaf de bovenste verdiepingen heb je ook nog eens een prachtig uitzicht op de Bosporus.

Wil je op zoek naar leuke fotospots, dan zetten we hier een aantal populaire voor je op een rij:

Balat is een voormalig Joodse wijk en Fener een voormalig Griekse buurt. De wijken liggen eigenlijk tegen elkaar aan. In Fener vind je het Phanar Grieks Orthodox College dat zeker de moeite waard is om te bekijken. De route hier naartoe is ook de moeite waard. Het voelt alsof je teruggaat in de tijd en even echt alleen bent met de locals.

Tip: Uiteraard delen we ook hier nog een lekkere tip met je: ga lunchen bij Sabrossa. Voor heerlijke broodjes, verse sapjes en goede koffie!

Topkapi Paleis

Een bezoek aan het Topkapi Paleis mag eigenlijk niet worden overgeslagen bij jouw stedentrip naar Istanbul. De voormalige residentie van de Ottomaanse Sultans en is prachtig om te zien. Je kunt een kaartje kopen voor de diverse ruimtes die je hier kunt bewonderen. Het hoogtepunt is toch wel harem en de schatkamers, hier moet je extra voor betalen. Ook heb je vanuit diverse ruimtes een prachtig uitzicht over de ‘gouden hoorn’, omdat het aan de Bosporus is gelegen.

Wij vonden de audiotour niet echt een grote toevoeging aan de rondleiding, al is het natuurlijk wel fijn om af en toe wat context bij de diverse ruimtes te hebben. Maar eerlijk is eerlijk, we hebben wel eens betere gehad.

Taksim Square

Taksimplein is een plek waar je goed kunt shoppen als je in Istanbul bent. Het barst hier van de grote en populaire winkelketens en hier in de buurt zitten ook wat shoppingmalls. Daarnaast vind je er tal van eetgelegenheden, al is het hier wel wat zoeken naar rustigere plekken want het is een enorm populair plein. ‘s Avonds is het gezellig druk en vind je hier ook veel Street food. Ben je op zoek naar Döner dan zit je hier goed.

Karaköy

Nog zo’n hippe wijk in Istanbul: Karaköy. Wat ons betreft de ideale wijk om je hotel te boeken (waarover verderop in het artikel meer). Het ligt centraal gelegen in het centrum en het barst er van de ontbijt tentjes en dinergelegenheden. Ook is dit de wij waar je uit kunt gaan. Van gezellige barretjes tot clubs.

Tip: Chez Moi is een leuke tent waar je goed kunt eten, lekkere cocktails kunt drinken en ook nog een dansje kunt wagen.

Waar overnachten in Istanbul?

Zoals we eerder al schreven vinden wij de wijk Karakoy de perfecte uitvalsbasis om Istanbul te ontdekken. Lekker centraal en veel leuke barretjes en bezienswaardigheden in de omgeving. Wij zijn voor jou op zoek gegaan en delen onze 3 favoriete accommodaties in Istanbul met jou.

Wat zijn jouw favoriete tips en bezienswaardigheden Istanbul om jouw stedentrip Istanbul onvergetelijk te maken?

Mis jij nog bezienswaardigheden in Istanbul, heb je wat aan onze tips gehad of heb je een leuke foto gemaakt tijdens je verblijf in Istanbul? Stuur ons een berichtje of deel hem op Instagram met de @Reisstel.nl

Pin dit artikel voor later

Stedentrip Istanbul | Pinterest pins Istanbul

Delen vinden we leuk!

Met onze content hopen we zoveel mogelijk mensen te kunnen inspireren en helpen bij het realiseren van hun wereldse reis. Wij zouden het dan ook leuk vinden als je dit artikel deelt.

Let op: sommige van onze blogs bevatten affiliate links, dit betekent dat wij een commissie ontvangen als jij hier een aankoop doet. Jij betaalt hier niks extra voor en tegelijkertijd support je Reisstel.nl. Een win win situatie dus. Wanneer wij een gesponsorde post schrijven vermelden wij dit altijd bovenaan het betreffende artikel.

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *