Reisstel.nl Logo
Search
Close this search box.

De ideale backpack inpaklijst voor jouw wereldreis

In dit artikel geven we jou een inkijkje in Eriks backpack. We nemen je graag mee in de afwegingen die hij heeft gemaakt tijdens de voorbereidingen op onze reizen. Zo creëer je zelf eenvoudig de ideale backpack inpaklijst voor jouw wereldreis.

De ideale backpack inpaklijst voor jouw wereldreis

Wat neem ik mee in mijn backpack?

Het is misschien wel de meest ingewikkelde vraag die jij je hebt afgesteld bij het voorbereiden van je wereldreis: ‘wat neem ik mee in mijn backpack?’ Het samenstellen van de inhoud van jouw backpack is afhankelijk van zoveel verschillende aspecten: reis je alleen of samen? Welke landen ga je bezoeken? Voor hoelang ga je op reis? Wat zijn de weersomstandigheden? Wat is het doel van je reis? Hoe groot is je backpack? 

Diversiteit aan (weers-)omstandigheden zorgen voor een volledige uitrusting

Onze eerste grote reis was een reis van 3 maanden door Zuid Amerika. Deze reis zorgde er direct voor dat wij een volledige uitrusting moesten inpakken. Hieronder schetsen wij de situatie van deze drie maanden voor je, zodat je beter begrijpt waar een volledige uitrusting noodzakelijk voor is.

Wij zijn begonnen in het kleurrijke Buenos Aires. Natuurlijk wil je er in zo’n stad leuk uit zien, zeker als je ’s avonds uit eten gaat of een drankje gaat drinken. Vervolgens zijn we naar de meest zuidelijke stad ter wereld gevlogen, Ushuaia. De koude en winderige opstapplek voor alle Antarctica expedities. Een winddichte jas is dus een absolute must.

We hebben de 5-daagse Torres del Paine hike gelopen waar je 4-seizoenen in één dag kunt ervaren door de aanwezigheid van de Grey Gletsjer. Naast verschillende lagen kleding, wil je dus ook wel een paar goede schoenen om deze tocht mee te trotseren. We zijn naar de zeer droge en hete Atacama woestijn van Chili geweest. Gevolgd door een ijskoude tocht op bijna 5.000 meter hoogte door de besneeuwde toppen van het Andesgebergte in Bolivia. Muts en sjaal dus geen overbodige luxe. En als afsluiter de Boliviaanse Amazone, waar tropische temperaturen en insecten overheersen.

Deze enorme diversiteit heeft ons veel geleerd over wat wel en niet handig is om mee te nemen. Tijdens het voorbereiden van onze wereldreis hebben wij hier dan ook veel aan gehad. Ook tijdens een wereldreis zul je een enorme diversiteit aan (weers-)omstandigheden tegenkomen, waardoor een volledige uitrusting een must is.

Basis uitrusting

Toelichting: Een goede backpack afgestemd op jouw lichaam en jouw reis is wat ons betreft een vereiste voor jouw reis. Ben je van plan (meerdaagse) hikes af te gaan leggen, kijk dan naar de mogelijkheid voor een goede daypack. Je kunt natuurlijk ook een simpele lichtgewicht tas of rugzak kiezen. Ga je veel vliegen, dan is een flightbag prettig ter bescherming van je backpack. Nadeel: de flightback neemt veel ruimte in wanneer je hem niet gebruikt. Je kunt dus ook overwegen de (extra) slijtage van je backpack voor lief te nemen.

Een lakenzak is onmisbaar tegen bedbugs of vieze bedden. Je kunt een opblaasbaar kussen meenemen voor de (zeldzame) accommodaties waar dit niet aanwezig is en voor lekker slapen in het vliegtuig of ov. Je kunt er voor kiezen zelf een muskietennet mee te nemen, maar het hoeft niet. Als het nodig is, hangt er altijd wel één. Wij vinden het een fijn idee altijd goed beschermd te zijn. Sloten mogen niet ontbreken: zo kun je jouw backpack (enigszins) afsluiten. Maar ook in een hostel kan het handig zijn een slot te gebruiken voor een kluisje.

Ondergoed

Toelichting: Wij proberen voor minimaal 1 week aan schoon ondergoed bij ons te hebben. Tijdens onze eerdere reis hadden we 7 paar gewone sokken bij ons en dan ook nog eens vooral lange sokken. In de praktijk dragen we echter alleen lange sokken als het echt koud is. Bij alle andere weertypes zijn korte sokken veel lekkerder en als het warm is draag je veelal slippers in plaats van schoenen waardoor sokken überhaupt niet nodig zijn. Tussendoor is er vaak genoeg tijd voor een (hand)was.

(Zwem)broeken

Toelichting: In de warme landen draag je ‘s avonds een korte in plaats van een zwembroek. Dat ziet er toch net even wat netter uit. Lange broeken nemen veel ruimte in beslag. Tijdens onze vorige reis hebben we voor de koude avonden een relaxte joggingbroek gemist. Een joggingbroek neemt ook veel ruimte in beslag en zal je overdag minder snel dragen. Om die reden is een elastische pantalon een goede keuze. Deze kun je als casual lange broek dragen, maar ook als nette broek en als comfortabele joggingbroek.

Shirts en truien

Toelichting: In de warme landen zweet je sneller en dus is het lekker om regelmatig je shirt te kunnen verschonen. Ook wil je niet elke dag in hetzelfde lopen. ’s Avonds kan een blouse met lange mouwen fijn zijn, zeker tegen de muggen. Op koude dagen en in de (nacht)bussen waar de airco soms op standje vriekist staat, is een trui met capuchon erg fijn. Ook tijdens het reizen is het fijn te kunnen sporten. Maar ook bij een stevige hike zal een sportoutfit of sneldrogende kleding goed van pas komen. Voor het sporten of hiken bij koude temperaturen kun je een Dri-Fit vest meenemen: het is warm en snel droog. Als je dit vest zo uitkiest dat het er ook leuk uit ziet, kun je hem ook als casual vest dragen.

Overig kleding

Toelichting: De all-weather jas mag niet ontbreken in je backpack bij het maken van een wereldreis. Kies er een die lichtgewicht is, maar ook dun, waterdicht, winddicht en ademend. Zo kun je de jas in alle weersomstandigheden dragen, ook tijdens hikes met slecht. Het voorkomt dat je onder je jas zeiknat bent door het zweten. Kies voorafgaand aan je reis welk type schoenen er in jouw backpack gaan. Ga je veel hikes doen in koudere landen? Kies dan voor stevige wandelschoenen. Ligt de nadruk op warmere landen, kies dan voor trailrun schoenen.

De buff (nekwarmer), muts en handschoenen kun je altijd meenemen. Ze komen altijd van pas tijdens excursies of tochten en nemen weinig ruimte in.

Tip voor een ideale reishanddoek

Ben je nog op zoek naar een fijne (en lichtgewicht!) reishanddoek? Dan kunnen we zeker de strandlakens van Buvanha aanraden. Niet alleen gaat het zand mega makkelijk van de handdoek af, ze drogen ook snel, gaan niet stinken, zijn duurzaam geproduceerd én zien er super leuk uit! Wij zijn zeker fan van deze handdoeken en nemen ze tegenwoordig ook mee in onze backpack

Toilettas voor backpacken

Toelichting: Wij zijn gek op onze `Foreo’ tandenborstels. Met 1x opladen gaat de tandenborstel vervolgens maanden mee. Ideaal als je elektrisch wil poetsen op reis. De baardtrimmer is natuurlijk een persoonlijke keuze. Erik komt graag verzorgd voor de dag en gladscheren is niet aan hem besteed. De shampoobars besparen een hoop ruimte ten opzichte van de grote shampooflessen en je hoeft niet bang te zien voor een lekkende fles.

Slaapmasker en oordopjes mogen niet ontbreken bij het regelmatig reizen in vliegtuigen, bussen of treinen. Maar ook tijdens het slapen in rumoerige accommodaties komt het goed van pas. De Aloë Vera lippenbalsem is een tip die wij kregen tijdens onze EHBO cursus. Deze beschermt voor zowel de warme- als koude weersomstandigheden en kan helpen bij kleine (brand)wonden.

Tip: neem niet teveel van alles mee, je kunt het meeste ook ter plaatse aanschaffen.

Elektronica

Toelichting: De e-reader bespaart veel ruimte ten opzichte van reguliere boeken. Een laptop gebruiken wij voor onze website. Wij reizen tevens met een Compact Camera en Drone + spiderpot voor het maken van filmpjes. Voor de drone gebruiken wij een 264gb msd kaart. Voor de camera en telefoons aanvullende 64gb kaartjes.

De hoofdlamp is onmisbaar in de afgelegen gebieden of nachtelijke wandelingen. Wij gebruiken een wereldstekker met 4 USB poorten zodat al je apparatuur gelijktijdig kan worden opgeladen. De oordopjes en splitter zijn ideaal om samen een film te kunnen kijken. Wij hebben gekozen voor een speciale externe harde schijf die draadloos toegankelijk is. Ook kun je hier je SD kaart inpluggen waarna deze automatisch uitgelezen en geback-upt wordt, ideaal.

Reserve onderdelen kunnen je een hoop ellende besparen, maar nemen ook extra ruimte en gewicht in beslag. Aan jou de keuze.

Diversen

Toelichting: De Spork is misschien wel het meest onderschatte product in onze uitrusting. Hoe vaak wij al niet een maaltijd hebben genuttigd tijdens onze reis met de Spork, ideaal. Het touw kan fungeren als waslijn, nadat je zelf je was in de gootsteen hebt gedaan, vandaar de gootsteen stop. Ductape, zakmes, naaiset en aansteker kunnen niet ontbreken i.v.m. eventuele reparaties.

Zorg dat je altijd contant geld bij je hebt in sterke valuta zoals de dollar of Euro. Mochten er onvoorziene situaties zijn waarbij contant geld nodig is kan je je overal ter wereld redden.

Er zijn 2 soorten internationale rijbewijzen. Ben je van plan op wereldreis te gaan en weet je nog niet precies welke landen je gaat bezoeken, neem dan beiden mee. Weet je wel precies waar je heen gaat, check dan bij de ANWB welk internationaal rijbewijs jij nodig hebt.

EHBO-kit voor op reis

Toelichting: Het is een hele waslijst en sommige zaken lijken misschien overbodig. Wij hebben er hierbij rekening mee gehouden dat wij ons op sommige momenten (ver) van de bewoonde wereld zullen zijn.

Tip: vergeet niet een basisuitrusting mee te nemen bij hikes of meerdaagse tochten.

Alternatieven voor een volledige uitrusting

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om tijdens jouw reis kleding aan te schaffen omdat dit goedkoper is, of omdat je het dan enkel mee hoeft te dragen wanneer je iets nodig hebt. Het kan natuurlijk heel vervelend zijn om maanden met dikke truien rond te lopen terwijl je in het begin van je reis alleen maar in warme landen bent. Je kunt er om die reden ook voor kiezen om vooraf kledingpakketten te maken. Je kunt vervolgens met het thuisfront afstemmen waar het kledingpakket naartoe gestuurd kan worden. Jij kunt dezelfde doos dan weer gebruiken om je overbodige kleding/ schoeisel weer terug te sturen. Natuurlijk kun je ook kleding achterlaten voor een goed doel.

Algemene tip: kies kleding waar je jezelf prettig in voelt. Onze ervaring is dat indien je de kleding niet mooi/leuk/fijn vind je deze ook minder gaat dragen. Dat zou zonde zijn van de schaarse ruimte in je backpack.

De ideale backpack inpaklijst voor jouw wereldreis

In het begin van dit artikel schreven we al dat dit een kijkje is in Eriks backpack en zijn overwegingen. Kijk daarom ook kritisch naar alle elementen en gebruik hetgeen past bij jou en jouw reis. 

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog een specifieke vraag? Neem dan contact met ons op.

Delen vinden we leuk!

Met onze content hopen we zoveel mogelijk mensen te kunnen inspireren en helpen bij het realiseren van hun wereldse reis. Wij zouden het dan ook leuk vinden als je dit artikel deelt.

Let op: sommige van onze blogs bevatten affiliate links, dit betekent dat wij een commissie ontvangen als jij hier een aankoop doet. Jij betaalt hier niks extra voor en tegelijkertijd support je Reisstel.nl. Een win win situatie dus. Wanneer wij een gesponsorde post schrijven vermelden wij dit altijd bovenaan het betreffende artikel.

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *