Reisstel.nl Logo

Hiken in Ella – hoe beklim je de Ella Rock?

Misschien wel de meest gestelde vraag van sportieve en avontuurlijke reizigers in Ella is: ‘Hoe beklim je de Ella Rock?’ Want naast de welbekende treinreis Ella – Kandy, staat Ella ook bekend om zijn prachtige natuur en mooie hikes. De hike naar Ella Rock is er zonder twijfel eentje die je wil maken. Vanaf de top heb je een schitterend uitzicht over de Little Adams Peak. Naast dit uitzichtpunt lees je in dit artikel ook hoe je op de alternatieve top komt. Misschien nog wel mooier dan het bekende uitzichtpunt. En natuurlijk geven we antwoord op de vraag: hoe beklim je de Ella Rock? 

Hiken in Ella - hoe beklim je de Ella Rock

Hiken in Ella - hoe beklim je de Ella Rock?

Heb je een gids nodig voor de Ella Rock?

Wij hebben het tijdens onze reizen niet vaak meegemaakt. Voorafgaand aan een hike zoeken naar een online gids. Toch werd dit ons vooraf aangeraden voor de hike naar Ella Rock. Niet alleen omdat de route complex is, maar ook om bewust te zijn van de ‘behulpzame’ locals. Niets mis met behulpzame locals, zou je denken. Maar wees gewaarschuwd.

Een aantal van deze locals maken er misbruik van je op weg te helpen. De locals sturen toeristen bewust de verkeerde kant op, waardoor je eenvoudig kunt verdwalen. Niet veel later zal diezelfde vriendelijke local je aanbieden als gids te fungeren om zo alsnog de top van de Ella Rock te bereiken. Op de top vraagt de local een vergoeding voor zijn werkzaamheden als gids. En daar heb jij dan waarschijnlijk niet op gerekend.

Wij hebben het zelf gelukkig niet meegemaakt. Toch gingen wij met gemengde gevoelens op pad. Het zit helemaal niet in onze aard om locals -mogelijk geheel onterecht- te wantrouwen. Het contact met de locals is juist hetgeen dat onze reizen juist vaak tot mooier maken. En daarom willen wij jou graag helpen met deze online gids, zodat je gemakkelijk zelf de weg naar de top kunt bereiken. Op deze manier weet je hoe je moet wandelen en heb je het snel genoeg door als iemand je probeert op te lichten.

Download de Maps.me app

Om te beginnen is het slim om voorafgaand aan de reis de maps.me app te downloaden. Met deze app is het mogelijk om aan de hand van offline kaarten te navigeren. Deze kaarten zijn zo gedetailleerd dat ze je ook helpen om deze tocht tot een onvergetelijk einde te brengen.

Hoe lang duurt de hike naar de Ella Rock?

In veel van de gidsen staat dat de hike vanaf het centrum van Ella naar de top van Ella Rock ongeveer 2,5 uur duurt en de terugweg ongeveer 2 uur. De meer geoefende hiker kan hier makkelijk een uur vanaf halen. Dat is echter alleen als je onderweg niet verdwaalt in de thee velden.

Is het mogelijk om de Ella Rock te hiken met kinderen?

Het eerste ‘uur’ van de Ella Rock hike is het vlak en loop je over of langs een treinrails. Dit wordt gevolgd door een licht stijgend stuk langs een prachtige waterval, menshoog gras en theevelden. Enkel het laatste stuk van de hike heeft een pittige klim, hier doe je zo´n 20-30 minuten over. Hike je met kinderen neem rustig de tijd. Voor het ‘zware’ stuk begint, bevindt zich nog een klein winkeltje waar je nog wat extra suikers kunt scoren. Als dan de kinderen niet naar boven vliegen? Wij hebben gezinnen met (vrolijke) kinderen zien afdalen tijdens onze klim en geloven dat het dus (prima) te doen is.

Wat is de beste tijd om de Ella Rock te beklimmen?

Afhankelijk van de weersverwachtingen adviseren wij om rond 14.30 uur te starten met de Ella Rock hike. Op deze manier heb je enkel het vlakke deel van de tocht in de middaghitte. Zodra het begint af te koelen door de ondergaande zon en de schaduw van de bomen, loop je het zwaarste stuk. Het grote voordeel van de tocht beginnen in de namiddag is dat de meeste mensen er voor kiezen om de Ella Rock in de ochtend te beklimmen waardoor je top voor jezelf hebt. Later starten kan ook, maar door de snel invallende duisternis loop je dan een groot deel van de terugweg in het donker.

Een andere optie is om juist vroeg in de ochtend te starten met de Ella Rock hike. Dan is het op de meeste dagen ook nog lekker cool tijdens het zwaarste gedeelte van de klim. Bijkomend voordeel is dat Ella er om bekend staat dat er gedurende de middag een gesloten wolkendek kan ontstaan. Let hier op indien je in Ella bent tijdens een regenperiode.

Wat moet je meenemen tijdens de Ella Rock hike?

Voldoende water

Goede wandelschoenen

Optioneel: hoofdlamp – voor als het donker is op de terugweg

Optioneel: poncho

Waar begint de Ella Rock Hike?

Aangezien iedereen op een andere plek overnacht beginnen we deze Ella Rock Gids bij het treinstation van Ella. loop hier in tegenstelling tot sommige andere online tips niet direct het spoor op. Wij werden nog net niet opgepakt toen wij dit probeerden ;-). Loop in plaats daarvan de reguliere weg af naar beneden totdat de weg in een bocht naar rechts loopt onder het treinviaduct. In plaats van rechtsaf onder het viaduct door, ga je hier rechtdoor langs het lokale restaurant de Matey hut.

Hier volg je de weg omhoog en kun je een klein stukje verderop het spoor oplopen. Voor de zekerheid: je loopt de verkeerde kant op als je over het viaduct richting station Ella gaat. Sla dus links af (met je gezicht naar het spoor toe).

Dit voelt in het begin heel onnatuurlijk, je ziet waarschuwingsborden staan en er kan elk moment een train aan komen. Binnen no-time ben je hieraan gewend en loop je mee in het tempo van de locals. Er rijden maar enkele treinen per dag die je van verre al aan ziet en hoort komen. Daarnaast rijden ze bijna stapvoets dus je hebt tijd genoeg om langs de kant te gaan staan. Sommige stukken van de route zijn erg smal, dus je kunt voor de zekerheid als er een trein aankomt nog een stukje verder of terug lopen naar een breder stuk om daar veilig aan de kant te schuilen.

Tip: Langs dit stuk van de treinrails liggen een aantal hostels. Wellicht slaap jij zelf ook in een van deze accommodaties. Logischerwijs begint jouw route dus hier en niet bij station Ella! Ook kun je er voor kiezen om vanaf Ella een tuktuk te nemen naar het trainstation Kithalella, dit scheelt je zo’n 40 minuten wandelen per enkele reis.

Treinstation Kithalella, het officiële begintpunt van de Ella Rock Hike

Na ongeveer 40 minuten lopen kom je uit bij een grote stalen spoorbrug ‘railwaybridge Kithalella’. Als je deze ziet weet je dat je goed zit. Vlak na deze brug zie je aan de linkerzijde een grote ‘heilige’ versierde boom met een kleine gebedsruimte. Direct na deze boom loopt een klein paadje naar links. Je passeert hier een klein huisje aan de linkerzijde. Het lijkt net of je door hun tuin heen loopt. Geen zorgen dit hoort bij de route. Ze verkopen hier vaak kokosnoten, dus mocht je dorstig zijn geworden van het wandelen kun je hier terecht voor een lekkere dorstlesser.

Let op dit is bekeken vanaf station Ella nog vóór het treinstation Kithalella.

Navigatie aan

Zodra je dit huisje bent gepasseerd sla je weer linksaf en loop je verderop rechtsaf weer over een stalen bruggetje over het water. Je passeert hier de Kithalella Waterval.

Dit is het gebied waar wij adviseren om de Maps.me navigatie aan te zetten zoek naar: “Footpath to Ella Rock” omdat je hier gemakkelijk fout kunt lopen. Wij zijn hier rechtsaf geslagen en daarna direct aan de linkerkant via een klein steil paadje het hoge gras ingedoken. Het lijkt waarschijnlijk alsof je compleet verkeerd loopt. Dat is niet zo!  Na een tijdje kom je vanzelf uit bij de theevelden en dan weet je dat je goed zit.

Zodra je bij de theevelden arriveert houd je rechts aan totdat je aan de rand van het theeveld bij de begroeiing uitkomt. Hier duik je een van de paden in totdat je weer op een kleine dwarsweg komt. Hier sla je linksaf. De bosjes worden al snel verwisseld voor een overzichtelijk pad dat uitkomt bij een klein winkeltje. Hier kun je nog wat lekkers halen voordat je begint aan de daadwerkelijke klim.

Meerdere prachtige uitzichtpunten onderweg naar de top

De route is hier betrekkelijk eenvoudig. Volg de weg rechtdoor zolang als je kunt en als je een keuze moet maken: houd links aan. Onderweg doe je meerdere prachtige uitzichtpunten aan vanwaar je de bekende Little Adams Peak kan zien. Dit zijn de laatste momenten om in alle ‘rust’ te kunnen genieten van het uitzicht. De echte klim gaat hier beginnen en brengt je afhankelijk van je ‘klimvaardigheden’ binnen 20-30 minuten via een stijl gedeelte naar de top.

De route spreekt op dit gedeelte voor zich. Na de steile klim hou je links aan als je aankomt bij een bredere dwarsweg en zie je al snel een houten huisje staan. Je bent er! Vermoedelijk word je hier opgewacht door locals die je met alle liefde willen voorzien van wat kouds te drinken of eten. Ben je net als wij echt aan het einde van de middag aangekomen, dan zijn alle opties voor wat eten of drinken hier al weg gehaald.

Tip: vergeet niet te genieten en pas op voor nieuwsgierige apen!!

Bonus: Hoe kom ik bij het alternatieve uitzichtpunt van de Ella Rock?

Dan zijn we nu aangekomen bij de route naar het alternatieve uitzichtpunt waarbij het uitzicht misschien nog wel mooier is.

Waar de meeste wandelaars dezelfde weg terug nemen ga jij de andere kant op. Als je met je gezicht naar het uitzichtpunt staat, sla dan rechtsaf. Het pad is niet heel duidelijk, maar blijf rechtdoor lopen. Als je een keuze moet maken, houd links aan. Je passeert een boeddha (aan je rechterhand). Na ongeveer 10 minuten kom je aan bij het alternatieve uitzichtpunt. Met een beetje geluk heb je deze geweldige plek voor jezelf. Deze route staat ook weergeven in Maps.me. Als je naar viewpoint Ella Rock gaat zie je ook ‘View of the Landscape’ staan. Hier kun je dus ook gebruik van maken in je navigatie.

Terugweg

Het advies is om op de terugweg exact dezelfde route te nemen als hoe je heen bent gekomen. Doordat de terugweg voornamelijk bekend terrein zal zijn ben je binnen no-time weer terug op de spoorweg.

We hopen dat deze handleiding je heeft geholpen als onderdeel van deze fantastische hike!

Wat zijn de leukste accommodaties in de buurt van de Ella Rock?

Ontdek onze 3 favoriete accommodaties. Klik op de afbeelding voor meer informatie en de mogelijkheid om direct te boeken. Op zoek naar wat anders? Wij helpen je graag!

Onze top 3 accommodatie aanbevelingen

Wat zijn de lekkerste restaurants in de omgeving van de Ella Rock?

Voor lekker eten hoef je in Sri Lanka nooit ver te zoeken. Eerlijk is eerlijk, onze favoriete restaurants zijn niet altijd de beste, maar bieden wel een unieke beleving.

Onze top 3 restaurant aanbevelingen

Reisstel.nl | Hiken in Ella - hoe beklim je de Ella Rock?
Reisstel.nl | Hiken in Ella - hoe beklim je de Ella Rock?
Reisstel.nl | Hiken in Ella - hoe beklim je de Ella Rock?

Is Sri Lanka jouw ultieme bestemming?

Wij vinden het ontzettend leuk om te zien wanneer jullie onze tips opvolgen. Heb je een leuke foto gemaakt tijdens het hiken in Ella of het beklimmen van de Ella Rock? Stuur ons een berichtje of deel hem op Instagram met de hashtag #reisstel.

Ontdek onze 5 favoriete accommodaties in Sri Lanka. Op zoek naar wat anders? Wij helpen je graag! Ook voor lekker eten hoef je in Sri Lanka nooit ver te zoeken. Ontdek onze favoriete restaurants in Sri Lanka. 

Pin dit artikel voor later

Hiken in Ella - hoe beklim je de Ella Rock?

Delen vinden we leuk!

Met onze content hopen we zoveel mogelijk mensen te kunnen inspireren en helpen bij het realiseren van hun wereldse reis. Wij zouden het dan ook leuk vinden als je dit artikel deelt.

Let op: sommige van onze blogs bevatten affiliate links, dit betekent dat wij een commissie ontvangen als jij hier een aankoop doet. Jij betaalt hier niks extra voor en tegelijkertijd support je Reisstel.nl. Een win win situatie dus. Wanneer wij een gesponsorde post schrijven vermelden wij dit altijd bovenaan het betreffende artikel.

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top