Terme di Saturnia | gratis warmwaterbronnen | Header

Terme di Saturnia in Toscane – gratis warmwaterbronnen

Een bezoek brengen aan Terme di Saturnia in Toscane. Wat ons betreft een absolute must do tijdens jouw rondreis Toscane: gratis genieten in natuurlijke warmwaterbronnen. Deze plek is waarschijnlijk de bekendste van de warmwaterbronnen in Italië, heel Instagram staat er vol mee. Eerlijk is eerlijk, door al die foto’s met filters, dachten wij dat het in het echt dan vast zou tegenvallen. Maar niets was minder waar, het is er echt zo mooi! In dit artikel geven we je alle informatie die je wil weten voor je hier naartoe gaat. Van parkeerplek tot beste tijdstip. Erg belangrijk, want het kan er mega druk zijn!

Video afspelen

Inhoudsopgave - Terme di Saturnia

Een bezoek aan Terme di Saturnia is helemaal gratis

Laten we direct met het belangrijkste beginnen. Een bezoek aan Terme di Saturnia in Toscane is helemaal gratis. Je zult misschien anders verwachten, want op de foto’s ziet er prachtig uit en het is moeilijk voor te stellen dat je hier gewoon 24 uur per dag en 7 dagen per week gratis naar toe kunt. Maar het is echt waar. Belangrijk is wel, dat je het bezoek aan deze natuurlijke warmwaterbronnen (op Google Maps te vinden onder ‘Cascate del Mulino’) niet verwart met het Terme di Saturnia resort, dat ernaast gelegen ligt.

Genieten van Terme di Saturnia in alle rust

Het in rust genieten van deze natuurlijke warmwaterbronnen kan nog wel wat moeilijker worden. Het is een populaire plek dat zeker hoogzomer een hoop bezoekers trekt. Wees je er dus van bewust dat het daardoor een heel andere sfeer kan hebben. Het is dus aan te raden om deze plek in het voor- of naseizoen te bezoeken. Lukt dit niet, niet getreurd. Ook in de zomer is het mogelijk om hier in rust te genieten. Ga niet in het weekend en zorg dat je vroeg je bed uit gaat. Als je hier met zonsopgang aankomt is de kans groot dat je een van de weinige (of zelfs de enige!) bent. Na een uurtje zal het steeds drukker worden…

Wij hebben ook 3 keer een bezoek gebracht om uiteindelijk deze foto te kunnen maken ;).

Natuurlijke warmwaterbronnen

Al van een afstand kun je de warmwaterbronnen herkennen door alle damp die tevoorschijn komt. En met het raampje open kun je de zwavelgeur ook al ruiken. Terme di Saturnia is een natuurlijke warmwaterbron (de bron: Monte Amiata Vukaan) en ja, daar hoort de zwavelgeur dan zeker bij. Het water is rond de 37 graden Celsius, hoe heerlijk! Dit water heeft dan ook een zeer ontspannende werking op het lichaam. Daarnaast wordt op de website van Saturnia Hot Springs vermeld dat het water een helende werking kan hebben op luchtwegaandoeningen, huidproblemen en bloedcirculatie problemen.

Wij ontdekten tijdens het badderen, zeker in de baden waar weinig stroming in zit, super veel rode, kleine wormpjes/larven. Ze zagen er gelukkig gevaarlijker uit dan ze waren. Schrik daar dus niet van. Toch hebben wij wel even een check gedaan of ze allemaal van ons lichaam af waren voor we ons gingen aankleden. Wees je hier dus ook bewust van: het water kan daardoor wat vies ogen. Het helpt al om op een plek te gaan zitten waar meer stroming is.

Van grote afstand kun je de zwavelgeur al ruiken! Je hebt ook wel 1 of 2 douches nodig om de geur weer van je af te spoelen.

Praktische voorzieningen

Terme di Saturnia is een prachtige gratis plek waar je naar toe kunt gaan en het is dan ook niet vreemd dat er geen voorzieningen zijn zoals een douche- of omkleedruimtes. Ga dus goed voorbereid op pad (trek je zwembroek alvast aan) en zorg voor handdoeken.

In het kleine restaurantje dat erbij gelegen is worden wel drankjes en snacks verkocht en daar is een toilet aanwezig (tegen betaling).

Overal in het bad is de bodem bedekt met rotsen en kleine steentjes, waardoor het wel heel fijn is om waterschoenen te dragen of slippers mee te nemen voor als je uit het bad stapt.

Parkeren bij Terme di Saturnia

Toen wij Terme di Saturnia bezochten, waren wij op roadtrip met onze camper Fred. Voor ons was het dan ook wat lastiger, of eigenlijk onmogelijk, om een parkeerplek bij de natuurlijke warmwaterbronnen te bemachtigen. Reis je met de auto, dan zal dit een stuk gemakkelijker zijn.

Auto parkeren

Er zijn twee parkeergelegenheden bij Terme di Saturnia. Parcheggio le Cascate di Saturnia ligt naast de warmwaterbronnen en deze zijn ook gratis. Verderop (klein stukje lopen, zo’n 5 minuten) is nog een tweede parkeerplaats, Parcheggio Libero. Deze parkeerplaats was echter wel gesloten toen wij er waren in het najaar (oktober 2020).

Camper parkeren

Helaas kunnen campers niet parkeren op beide parkeerplaats i.v.m. de stalen hoogtebalken die geplaatst zijn. Het alternatief? Parkeren langs de weg. Wij hebben uiteindelijk op deze plek geparkeerd.

Daarnaast is er een camping te vinden om de hoek van Terme di Saturnia, vanaf waar ook pendelbusjes heen en weer gaan. Een kleine wandeling kan ook, je bent hier met 20 minuten. Via Park 4 Night vonden wij in het plaatsje Saturnia (abosluut een leuk plaatsje om te bezoeken) een goede gratis camperplek. Vanaf hier is het zo’n 45 minuten lopen naar Terme di Saturnia. En als laatste tip willen we alle camperaars deze gratis camperplek midden in de natuur aanbevelen. Ietwat ver om te lopen (1,5 uur), maar het is maar 10 minuten rijden naar de Terme di Saturnia.

Overnachten bij Terme di Saturnia

Bekijk hier onze favoriete overnachtingen in de buurt van Terme di Saturnia. Ben je op zoek naar iets anders, dan helpen we graag! Of bekijk alle andere opties rondom Saturnia.

Bonus tips

Wil je een mooi uitzichtpunt hebben om de Terme van bovenaf te bekijken? Vanaf dit uitzichtpunt heb je prachtig zicht.

Kun je geen genoeg krijgen van Toscane? Bekijk dan zeker eens de wijnroute Toscane van onze collega reisbloggers van Waanzinnige Wereld.

Is de Terme de Saturnia jouw ultieme bestemming?

Wij vinden het ontzettend leuk om te zien wanneer jullie onze tips opvolgen. Heb je een leuke foto gemaakt bij jouw bezoek aan deze misschien wel mooiste natuurlijke warmwaterbronnen van Italië? Stuur ons een berichtje of deel hem op Instagram met de hashtag #reisstel.

Bewaar dit blog voor jouw trip naar Terme di Saturnia voor later

Sla onderstaande pin op jouw Pinterestbord op zodat jij altijd direct toegang hebt tot onze tips & tricks voor Terme di Saturnia!

Terme di Saturnia | Pinterest

Delen vinden we leuk!

Met onze content hopen we zoveel mogelijk mensen te kunnen inspireren en helpen bij het realiseren van hun wereldse reis. Wij zouden het dan ook leuk vinden als je dit artikel deelt.

Let op: sommige van onze blogs bevatten affiliate links, dit betekent dat wij een commissie ontvangen als jij hier een aankoop doet. Jij betaalt hier niks extra voor en tegelijkertijd support je Reisstel.nl. Een win win situatie dus. Wanneer wij een gesponsorde post schrijven vermelden wij dit altijd bovenaan het betreffende artikel.

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over ons

Hi, wij zijn Erik & Lisa. Wij hebben alles achter ons gelaten om fulltime te kunnen reizen. Onze ervaringen, tips, en reisroutes delen we graag met jou.

Inhoudsopgave

Scroll naar boven