Reisstel.nl Logo
Zwitserland Corona maatregelen header

Zwitserland corona maatregelen: check voor je vakantie

Update 25 juli 2021: Het reisadvies van Buitenlandse Zaken voor Zwitserland is op dit moment geel. Dat betekent dat je niet in quarantaine hoeft bij terugkomst in NL.

Je gaat op vakantie naar Zwitserland. Maar hoe is dat nu met Corona? Is het de moeite waard gezien de corona maatregelen? Zijn de terrasjes wel open? Merk je er iets van bij de toeristische attracties of  is het misschien wel de perfecte tijd om in alle rust het land te verkennen? Kortom, hoe zit het in Zwitserland met de Corona maatregelen? In dit artikel geven wij onze blik op de situatie en hopen wij jou te helpen bij de voorbereiding op jouw vakantie of citytrip naar Zwitserland. 

Kan ik op vakantie naar Zwitserland ondanks Corona?

Update 25 juli 2021: Het reisadvies voor Zwitserland van Buitenlandse Zaken is op dit moment geel. Wanneer je met het vliegtuig reist moet je -indien niet volledig gevaccineerd- een PCR test laten zien van niet ouder dan 72 uur of een sneltest niet ouder dan 48 uur. Ook moet je een elektronisch aanmeldformulier laten zien (ouder dan 12 jaar).

Ja, je kunt op vakantie naar Zwitserland ondanks het Coronavirus. Op het moment van schrijven (25-07-21) laat Zwitserland reizigers toe vanuit Nederland.

Houd rekening met het volgende:

  • Bij aankomst in Zwitserland met het vliegtuig moet je (indien ouder dan 12 jaar) een negatieve PCR-test overleggen die niet ouder is dan 72 uur. Ook een sneltest (niet ouder dan 48 uur) is voldoende.
  • Je hoeft geen negatieve PCR-test te overleggen indien je op transit bent door Zwitserland en er niet langer dan 24 uur verblijft. 
  • Je hoeft geen negatieve PCR-test te overleggen indien je volledig gevaccineerd bent of kunt aantonen hersteld te zijn van corona.
  • Voor aankomst in Zwitserland moet je een zogenaamd ‘Entry Form’ invullen (tot 12 jaar).
  • Na aankomst in Nederland vanuit Zwitserland hoef je momenteel niet in quarantaine. Zwitserland is ‘geel’. 

Natuurlijk gelden er ook Corona maatregelen in Zwitserland. Zo moet je 1,5 meter afstand houden en zijn mondkapjes in publieke ruimtes (het openbaar vervoer, restaurants en winkels) vanaf 12 jaar verplicht.

In dit artikel willen we een beeld geven van de eventuele beperkingen die je mag verwachten tijdens jouw vakantie naar Zwitserland. De informatie uit dit artikel komt vanuit de ANWB, Nederland Wereldwijd en onze eigen ervaringen na 4 weken toeren door Zwitserland in Coronatijd. LET OP: dit was in september 2020.

Zijn er in Zwitserland Corona maatregelen?

25-07-21: Ja er gelden ook Corona maatregelen in Zwitserland. Zo moet je 1,5 meter afstand houden en zijn mondkapjes in publieke ruimtes (het openbaar vervoer, restaurants en winkels) vanaf 12 jaar verplicht. Restaurants en cafes zijn open en daar gelden geen verdere maatregelen. Contactgegevens worden genoteerd van 1 iemand uit de groep. Ook clubs, discotheken en waterparken zijn geopend. Bekijk de maatregelen hier. 

Onze ervaring september 2020: We merken hier weinig van. In de steden (Zürich, Bern, Interlaken, Montreux) is het gezellig druk, de terrassen zitten vol (veelal met gepaste afstand) en (bijna) alle accommodaties zijn geopend. Wij zijn één camperplaats tegengekomen die was gesloten met het oog op corona, verder is alles geopend.

In alle vormen van openbaar vervoer zijn mondkapjes verplicht. Denk hierbij aan de bus, (berg-)trein, taxi, en boot. Ook bij sommige toeristische attracties zijn mondkapjes verplicht zoals bij de Trümmelbach watervallen. Op veel locaties kun je tegen een kleine vergoeding een mondkapje bij de entree aanschaffen.

Op de website van de ANWB is een overzicht te vinden met de faciliteiten waarbij staat aangegeven of deze open of gesloten zijn. Hieronder hebben wij het overzicht van deze faciliteiten aangevuld met onze ervaringen omtrent het wel/ niet dragen van een mondkapje.

Zwitserland Corona maatregelen: overzicht geopende faciliteiten

Onze ervaring september 2020

Zoals je ziet zijn er geen harde richtlijnen voor het wel of niet moeten dragen van een mondkapje. Wij nemen onze SPAT mondkapjes dan ook altijd mee zodat we deze altijd kunnen dragen als het is verplicht of als wij ons daar prettig bij voelen.

Grenscontrole Zwitserland tijdens Corona

Houd rekening met het volgende:

  • Bij aankomst in Zwitserland per vliegtuig moet je (indien ouder dan 12 jaar) een negatieve PCR-test overleggen die niet ouder is dan 72 uur of een sneltest van niet ouder dan 48 uur.
  • Je hoeft geen negatieve PCR-test te overleggen indien je op transit bent door Zwitserland en er niet langer dan 24 uur verblijft, of wanneer je volledig gevaccineerd bent of kunt aantonen hersteld te zijn van corona. Het vaccinatieboekje wordt geaccepteerd. 
  • Voor aankomst in Zwitserland moet je een zogenaamd ‘Entry Form’ invullen (tot 12 jaar).

Wat is het officiële reisadvies voor Zwitserland?

25-07-2021: Zwitserland heeft als reisadvies kleurcode geel. Dat betekent dat er beperkte veiligheidsrisico’s zijn. Zwitserland laat reizigers vanuit Nederland toe, maar daarvoor gelden diverse maatregelen die we in dit artikel hebben verwerkt. 

Met dit overzicht hopen wij je te helpen met je voorbereidingen op jouw vakantie of citytrip naar Zwitserland. Wij delen in dit artikel onze ervaringen, voor actuele informatie en reisadviezen adviseren wij je om gebruik te maken van de officiële kanalen.

Klik hier voor actuele Zwitserland informatie vanuit de ANWB:

Klik hier voor actuele Zwitserland informatie vanuit Buitenlandse Zaken/ Nederland Wereldwijd

Klik hier voor actuele informatie vanuit het Zwitserse ministerie van Volksgezondheid

Tip: download de app van buitenlandse zaken

Download de app van Buitenlandse zaken, in deze app kun je Zwitserland favoriet maken door het ‘hartje’ rechtsboven aan te klikken. Je ontvangt dan een pushbericht als het reisadvies verandert. Ook zijn hierin alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten beschikbaar. Zo ben je altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Delen vinden we leuk!

Met onze content hopen we zoveel mogelijk mensen te kunnen inspireren en helpen bij het realiseren van hun wereldse reis. Wij zouden het dan ook leuk vinden als je dit artikel deelt.

Let op: sommige van onze blogs bevatten affiliate links, dit betekent dat wij een commissie ontvangen als jij hier een aankoop doet. Jij betaalt hier niks extra voor en tegelijkertijd support je Reisstel.nl. Een win win situatie dus. Wanneer wij een gesponsorde post schrijven vermelden wij dit altijd bovenaan het betreffende artikel.

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Over ons

Hi, wij zijn Erik & Lisa. Wij hebben alles achter ons gelaten om fulltime te kunnen reizen. Onze ervaringen, tips, en reisroutes delen we graag met jou.

Inhoudsopgave

Scroll naar top