Reisstel.nl Logo
Header Fred | vakantie met camper | camper reizen

Camper reizen: dit moet je weten vóór jouw vakantie met camper

Op vakantie met de camper, heerlijk! Wij kunnen onze roadtrip door Europa eigenlijk geen vakantie meer noemen, maar het vanlife bevalt ons meer dan goed. Camper reizen zijn een tak apart, ook binnen de kampeerwereld. Wat moet je nu weten vóór dat je op vakantie gaat met de camper? In dit artikel geven we je de voor- en nadelen, maar ook tips & tricks om rekening mee te houden.

Inhoudsopgave - vakantie met camper

Vakantie met camper: waarom zou je dat doen?

Om maar direct met de deur in huis te vallen: het allerleukste vinden wij het kunnen opzoeken van je eigen achtertuin in de letterlijke zin van het woord! Wij houden van wildkamperen en staan eigenlijk alleen op campings als we een keer fijn warm willen douchen of een wasje willen draaien. Daardoor zijn ben je in de mogelijkheid om zowel aan een beekje midden in de bergen of op het strand met uitzicht op zee te staan.

Maar, er zijn ook mogelijkheden om op parkeerplaatsen in mooie steden te staan. Een citytrip behoort dus ook tot de opties. Zodoende ervaren wij alle vrijheid. Ten opzichte van kamperen met de tent, wat we vaak gedaan hebben, biedt de camper veel meer luxe. Doordat je altijd je ‘huis’ bij je hebt, heb je alles bij de hand en altijd een thuis gevoel. We kunnen letterlijk overal koken, slapen en werken, al zal dat laatste bij een vakantie vaak niet aan de orde zijn.

Kortom: camper reizen geven het ultieme gevoel van vrijheid. We hebben het gevoel dat we echt overal kunnen gaan en staan waar we willen. Natuurlijk is wildkamperen niet overal mogelijk en gelden daar ook regels voor, maar we hebben al op zoveel unieke plekken mogen staan. Elke dag kan er totaal anders uit zien! Voor ons betekent dat ook de ideale manier van het combineren van werken en leven, de wereld ontdekken.

Daarnaast is voor ons het leven in een camper, zeker als je niet te vaak op campings staat, een stuk voordeliger dan van hotel naar hotel of air bnb omdat wij geen camper meer hoeven te huren. Wat ons betreft de perfecte manier om een land te kunnen ontdekken: je kunt overal even stoppen voor een kopje koffie, je hebt toilet bij de hand, je hebt altijd je eigen bed.

Heb je geen eigen camper? Geen probleem. Onze vrienden van Thousandtravelmiles geven hun tips over een camper huren.

Wat moet je weten vóór dat je op vakantie gaat met de camper?

Camper reizen zijn niet voor iedereen weggelegd. Ben jij het type luxe vakantie, niets doen met een drankje in de hand en lekker verwend worden? Dan is een vakantie met de camper waarschijnlijk niets voor jou. Tijdens het reizen met de camper zijn er namelijk heel wat dingen die gedaan moeten worden en waar aan gedacht moet worden.

Denk hierbij aan: hebben we nog genoeg elektriciteit om de laptop/telefoon op te laden? Is er nog voldoende water? Waar kunnen we ons chemisch toilet legen? En ook is het handig om voor dat je naar een leuke overnachtingsplek rijdt, rekening te houden met de boodschappen. Het is niet fijn om als je eenmaal lekker geïnstalleerd bent, je hele hebben en houden weer in te moeten pakken om op pad te gaan.

Voorzieningen checken

Wees je er dus van bewust dat je regelmatig in de gaten moet blijven houden hoe het gaat met je voorzieningen. Hier moet je dus ook tijdig op inspelen. Er is niet altijd (drink)water voor de hand, dus als je een kraantje tegen komt: vullen! Je wilt immers ook wel eens kunnen douchen in de camper. Dit verschilt absoluut wel per camper. Zeker de moderne campers hebben veel meer voorzieningen op dat gebied waardoor je er tijdens een vakantie misschien niet continue mee bezig bent.

In een camperbusje zijn de voorzieningen vaak minder goed geregeld en ben je daar dus meer mee bezig. Wij raden dan ook aan goede apps te installeren waar je fijne (gratis) camperplaatsen op kunt vinden, maar waar ook water vulpunten en leegpunten op vermeld staan, evenals stroomvoorziening en vulpunten voor gas. 

TIP: Download de betaalde variant van de app van Park4Night. Hier kun je gemakkelijk mooie plekken vinden om te kamperen, of het nu gaat om plekjes in het wild, of campings. Ook staan hier water vulpunten, leegpunten, stroomvoorzieningen en vulpunten voor gas op vermeld. Met de betaalde versie kun je gemakkelijk filteren.

Energie huishouding

Bedenk van te voren of je elektra nodig hebt tijdens je vakantie. En zo ja, hoe kom je aan de elektriciteit voorzieningen? Ga je naar campings of heb je een zonnepaneel en huishoudaccu. Hoe zijn de gasvoorzieningen geregeld? Hoe lang ga je op pad en kun je dan uit de voeten met bijvoorbeeld een gasfles of kun je hem in het betreffende land navullen? Heb je een kachel in de camper? Werkt deze op elektra, gas of diesel? Allemaal goed om te weten vooraf, zodat je daar je faciliteiten op af kunt stemmen.

Boodschappen doen

Het kan zeker handig zijn om rekening te houden met boodschappen doen onderweg. Als je eenmaal op een plekje staat ga je niet zo snel weer met de hele camper op pad, want het heeft weer de nodige voorbereidingen nodig (denk aan: luifel naar binnen, alle spullen weer netjes opbergen). Wij doen dus altijd boodschappen als we van de ene plek naar de andere rijden. Daarnaast lopen we veel, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om fietsen mee te nemen. 

Rijbewijs B

Je kunt de meeste campers (tot 3500kg) besturen met een rijbewijs B. Let dus goed op het gewicht van je camper, als je er één huurt of koopt.

Camper tips & tricks

Wij raden aan om levelers (oprijd blokken) mee te nemen zodat je overal eenvoudig recht kunt staan, zelfs op de mooiste plekjes. Daarnaast altijd zorgen dat alles goed is opgeborgen tijdens het rijden. Wij zijn wel eens vergeten de vaat (nog in de afwasteil) op te ruimen en die viel toen door de hele camper tijdens het rijden.

Ook zat de koelkast wel eens niet goed dicht, bij slecht wegdek konden we vervolgens de yoghurt van de ramen halen. Ook heeft de vaat in de gootsteen wel eens tegen het kraantje aangetikt waardoor onze hele camper onder water stond. Kortom: sluit alles goed af/ berg alles goed op. Maak een checklist voor vertrek.

Zorg dat het (drink)water altijd is bijgevuld. Wij hebben een waterfilter in de camper. Super handig om dat je dan echt overal water kunt vullen. Denk ook na over hoe je wil douchen als je gaat wildkamperen. Al zit in campers vaak een douche en is er ook meer watervoorziening, waardoor dat minder een issue zal zijn dan bij ons. Wij hebben alleen een buitendouche en konden lange tijd maar 30-40 liter water meenemen. Inmiddels is dat gelukkig uitgebreid naar 70 liter. Een douche duurt bij ons dus echt niet lang!

Maak een kluis in de camper voor waardevolle spullen of neem meest waardevolle spullen mee op pad tijdens een citytrip. Bij ons is er ingebroken in Turijn en gelukkig niks gestolen omdat wij de waardevolle spullen mee hadden op pad. Denk dus na over (extra) sloten. In veel gevallen is er vanuit de verzekering een en ander verplicht. 

Wat zijn de nadelen van een vakantie met de camper?

Je bent altijd alert en daardoor misschien minder ontspannen dan tijdens een all inclusie vakantie. Want, je bent toch elke keer weer bezig met een veilige plek zoeken en zorgen dat alle faciliteiten op orde zijn (toilet legen, water vullen, vuil water lozen en natuurlijk een wasje doen). Als je wild kampeert is dat nog meer aan de orde dan op een camping waar die voorzieningen veel makkelijker aanwezig zijn. Ook bijvoorbeeld onze stroomvoorziening moeten we continue in de gaten houden. 

Alles op een rij!

Vind eenvoudig de mooiste plekken via apps zoals Park4Night & Campercontact. Aangekomen op je plekje is het wel zo fijn als je (enigszins) recht kunt slapen.  Gebruik hiervoor levelers of stenen met een waterpas.
 
Wil je wildkamperen? 
> Check van tevoren de regels in het betreffende land.
> In veel landen is het ‘legaal’ verboden, maar vaak zijn er gelukkig genoeg mogelijkheden.
> Wij checken vaak de eerdergenoemde apps op ervaringen van anderen. 
 
Checklist 3-4 dagen wildkamperen 
> Drinkwater – 40L. Inmiddels (zomer ’21) is dit voor ons gewijzigd naar 70 L, waardoor we nu zo’n 2-3 dagen langer kunnen wildkamperen.
> Stroom – 150W zonnepaneel. Inmiddels (zomer ’21) is dit voor ons gewijzigd naar 2x 120W zonnepaneel.
> Batterij – 140 AH loodbatterij. Inmiddels (zomer ’21) is dit voor ons gewijzigd naar 2x 100AH lithium batterij via de Stroomwinkel.nl. Ook hiermee kunnen wij nu langer wildkamperen dan 3-4 dagen. 
> Toilet capactiteit – 17L portapotti
> Koken: 11L propaan gasfles (voldoende voor 6-8 weken).
 
Optioneel:
> Verwarming: diesel standkachel
> Omvormer naar 220V
> Koelbox of koelkast voor de warme dagen
> Flextrash, de ideale prullenbak voor in de camper om je afval in te verzamelen. Want een wildplek laat je immers mooier achter dan je hem aan hebt getroffen!
 
Camper items die niet mogen ontbreken
> Percolator – niks boven verse koffie
> Staafmixer – ideaal voor soep en beslag: pannenkoeken!
> Omnia – perfect voor brood, cake, taart, ovengerechten en meer.
> Duct tape – want je weet maar nooit
 
Wat kun je beter thuis laten? 
> driekwart van je kleding
> de helft van je spelletjes
> fysieke boeken
> fysieke verjaardagskaarten – helaas nooit op tijd bij een postkantoor
> douchegordijn nog nooit gebruikt
> de helft van je gereedschap
> Frutsels, windlichten lampjes, etc. 
> Nutella, overal te koop 😉
 
Algemene tips:
> Op Park4Night kun je ook waterpunten en gasvulpunten vinden.
> Leg niet alles vooraf vast, zo blijf je flexibel en kom je op de gaafste plekken
> Probeer niet al je boodschappen al voor de complete reis mee te nemen. Er zijn overal winkels en markten te vinden
> Wij nemen onze laptop en harde schijf altijd mee op pad om het risico van inbraak te verkleinen.
> Wij hebben een extra backup van onze harde schijf 
> Een bearlock beveiliging verkleint het risico van camperdiefstal. Kleine moeite veel plezier.
> Digitaliseer al je waardevolle documenten
> Neem je groene verzekeringskaart altijd FYSIEK in kleur geprint mee (dit is voor veel grensovergangen een vereiste).

Camper reizen: op vakantie met camper iets voor jou?

Wij zijn reuze benieuwd hoe camper reizen jou bevalt. Ben je op vakantie met de camper? Deel dan vooral jouw mooiste foto met de #reisstel. We delen het graag op onze Instagram.

Pin dit artikel voor later

Vakantie met camper | alles over camper reizen | Pinterest

Delen vinden we leuk!

Met onze content hopen we zoveel mogelijk mensen te kunnen inspireren en helpen bij het realiseren van hun wereldse reis. Wij zouden het dan ook leuk vinden als je dit artikel deelt.

Let op: sommige van onze blogs bevatten affiliate links, dit betekent dat wij een commissie ontvangen als jij hier een aankoop doet. Jij betaalt hier niks extra voor en tegelijkertijd support je Reisstel.nl. Een win win situatie dus. Wanneer wij een gesponsorde post schrijven vermelden wij dit altijd bovenaan het betreffende artikel.

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top