Alles wat je wil weten over de Calmont Klettersteig header

Must do Duitsland: alles over de Calmont Klettersteig

Houd je van een uitdaging en zoek je net iets meer spanning dan een reguliere bergwandeling? Zie je zelf wel tussen de wijngaarden lopen en wellicht zelfs een wijntje proeven? Dan is deze hike zeker wat voor jou! De Calmont Klettersteig ligt op slechts 3 uur rijden van Arnhem, maar is ook perfect te combineren met een bezoek aan de Moezel regio. Geloof ons, na het lezen van dit artikel weet je alles wat je hierover wil weten wil je niets anders meer dan hiken!

Alles over de Calmont Klettersteig

Wat betekent Klettersteig?

Tot voorkort waren wij nog totaal onbekend met de uitdrukking Klettersteig. Enig zoekwerk leert ons dat Klettersteig niets meer betekent dan ‘ijzeren weg’. Een uitdrukking die zijn oorsprong vindt in de eerste wereldoorlog waar de Oostenrijkse soldaten het opnamen tegen de Italiaanse soldaten. Om goederen en personen veilig op strategische plaatsen in de Alpen te verplaatsen werden hier staalkabels aan de rotswanden bevestigd. En dat zijn nu precies de hulpstukken waar je tijdens deze hike gebruik van kunt maken.

Is klettersteigen voor iedereen geschikt?

Uiteraard is de ene Klettersteig de andere niet. De moeilijkheidsgraad wordt beïnvloed door verschillende factoren waaronder het hoogteverschil, de afstand, soort rots, benodigde klimmethode, etc. Dit wordt veelal vastgelegd in een klimgids. Op basis van deze gegevens wordt er een score toebedeeld aan de Klettersteig. Op de Klettersteig wikipedia wordt de moeilijkheidsgraad verder toegelicht. Het meest gebruikt zijn de Alpine afkortingen In het Frans:

In het Duits telt men van A tot E, waarbij PD gelijkgesteld wordt aan A en ED aan E.

Let op: lees je altijd goed in voordat je aan een Klettersteig begint, sommige routes zijn namelijk niet verantwoord zonder de juiste uitrusting!

Moeilijkheidsgraad Calmont Klettersteig

De Calmont Klettersteig heeft een A/B-score en valt daarmee in de makkelijke/ weinig moeilijke categorie. Op een aantal plaatsen is voorzichtigheid geboden, maar nergens is het echt gevaarlijk.

De moeilijkheidsgraad van deze hike zit hem met name in de hoogte die overwonnen moet worden. Ook zul je geregeld een stalen ladder moeten beklimmen, je balans moeten bewaren op de smalle paden en je via stalen kabels over rotswanden moeten manoeuvreren. Je hoeft je in tegenstelling tot sommige andere Klettersteigen nergens te zekeren, of een helm te dragen. Van lokale bewoners begrijpen wij dat de Calmont Klettersteig vooral met nat weer zeer uitdagend kan zijn. Dit vanwege de steile paden die dan zeer glad kunnen worden. Let dus goed op de weerberichten voor je aan de hike begint.

Is de Calmont Klettersteig geschikt met kinderen?

Tijdens onze hike hebben we verschillende gezinnen met kinderen de route zien bewandelen. Voorzichtigheid is geboden, maar de kans is groot dat het de kinderen makkelijker afgaat dan jou en mij. Online lezen we ook verschillende positieve berichten van ouders die de tocht hebben gedaan met kleine kinderen in een draagzak.

Start- en eindpunt en de duur van de Calmont Klettersteig

Behalve dat je zowel in Eller als in Bremm kan beginnen zijn er 2 verschillende routes die worden aangeraden. De meest gebruikelijke hike duurt zo’n 2-3 uur, afhankelijk van je wandeltempo en de hoeveelheid fotobreaks die je neemt. In totaal worden er zo’n 50 hoogtemeters overwonnen. Al zullen dit er door het vele stijgen en dalen in de praktijk een stuk meer zijn.

Op de heenweg wandel je zo’n 3 kilometer door de prachtige wijngaarden en op de terugweg volg je de Moezel langs de autoweg terug naar je parkeerplek. Dit gedeelte zal zo’n 30 minuten in beslag nemen.

Waar kan ik parkeren?

De Calmont Klettersteig kan je vanaf 2 kanten bewandelen, wij zijn begonnen aan de Ediger-Eller zijde, net voorbij de spoorbrug.

Moselweinstraße 87,
56814 Ediger-Eller,
Duitsland

Er is ook parkeergelegenheid aan de Bremm zijde, nabij het kerkhof, wij vonden dit met het oog op de nog komende hike iets teveel van het goede…;)

Moselstraße,
56814 Bremm,
Duitsland

Mentale voorbereiding op de Calmont Klettersteig

Voordat je begint aan de hike passeer je grote waarschuwingsborden, die je mentaal voorbereiden op dat wat gaat komen.

Wij kunnen ons hier goed in vinden, al geloven wij dat deze prachtige hike ook geschikt is voor de minder geoefende wandelaar.

Verleng de hike met de 'Todesangst'

In de meer uitdagende route loop je een rondje van zo’n 6,5 kilometer over de berg, je volgt dan halverwege de route de borden met ‘Todesangst’. De naam zegt het al. Wij zagen diverse mensen op handen en billen zich van de steile helling naar beneden laten glijden. Op de website van Routeyou vind je hier een duidelijke kaart van.

Hiken door de wijngaarden

De Calmont Klettersteig dankt zijn bekendheid aan de unieke locatie waar deze is opgebouwd. Namelijk in het hart van de Moezel op de steilste wijnberg die Europa en misschien wel de wereld rijk is. Op sommige stukken is het hellingspercentage wel 68 (!)%. Je loopt hier niet langs de wijngaarden, maar er letterlijk tussendoor. Uniek. Je hebt continue een waanzinnig uitzicht op de Moezel die hier een scherpe bocht maakt. Een beeld die je tegenkomt op elke ansichtkaart uit deze regio.

Wijn proeven tijdens de Calmont Klettersteig

Tijdens de route kom je verschillende idyllische plekjes tegen waar je kan zitten met een fenomenaal uitzicht. Het is dan ook aan te raden om een foto te maken van de bordjes met de naam van de wijngaard en het bijbehorende telefoonnummer. Aan het einde van de dag is het namelijk mogelijk om je via een ‘Doppelmayer’ omhoog te laten brengen in een klein gammel karretje en met dit fenomenale uitzicht te genieten van deze verrassende wijnen.

Heel veel plezier!

Delen vinden we leuk!

Met onze content hopen we zoveel mogelijk mensen te kunnen inspireren en helpen bij het realiseren van hun wereldse reis. Wij zouden het dan ook leuk vinden als je dit artikel deelt.

Let op: sommige van onze blogs bevatten affiliate links, dit betekent dat wij een commissie ontvangen als jij hier een aankoop doet. Jij betaalt hier niks extra voor en tegelijkertijd support je Reisstel.nl. Een win win situatie dus. Wanneer wij een gesponsorde post schrijven vermelden wij dit altijd bovenaan het betreffende artikel.

Dit vind je misschien ook leuk

2 gedachten over “Must do Duitsland: alles over de Calmont Klettersteig”

  1. Na het lezen van deze site lijkt het alsof jullie erg veel verstand hebben van de klettersteig en jullie je kennis via deze website willen delen met al jullie lezers. Hierbij wil ik jullie laten weten dat het op deze manier niet bedoelt is. Een klettersteig moet gedaan worden met een klimgordel en een via ferrata set. De ijzeren staalkabel die overal loopt en waar jullie je op de foto’s zo te zien goed aan vast houden, is bedoelt om je via ferrata set aan vast te maken zodat je niet naar beneden valt. Ik heb een link bijgevoegd van een klettersteig cursus die gegeven wordt in België. Ik vindt het belangrijk dat jullie hier van op de hoogte zijn. Voor hetzelfde geld zijn er mensen die jullie website lezen en denken goed voorbereid te zijn op een klettersteig en die stappen een klettersteig in Frankrijk in waar ze vervolgens vast komen te zitten omdat ze niet de juiste voorbereidingen hebben getroffen.

    1. Ha Bonne,
      Bedankt voor je inhoudelijke reactie! Wij hebben absoluut geen verstand van klettersteigen, maar hebben wel enorm genoten van de avontuurlijke wandeling van deze Calmont Klettersteig. We begrijpen je waarschuwing en zullen een extra vermelding maken dat avonturiers zich goed moet voorbereiden en inlezen voordat zij aan een via ferrata beginnen. Voor alle lezers die meer willen weten over de cursus waar Bonne naar refereert, door op zijn gebruikersnaam te klikken gaan jullie naar de betreffende website.

      Een mooie dag gewenst!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over ons

Hi, wij zijn Erik & Lisa. Wij hebben alles achter ons gelaten om fulltime te kunnen reizen. Onze ervaringen, tips, en reisroutes delen we graag met jou.

Inhoudsopgave

Scroll naar boven